10/2/19

Μετωπική Λευκωσίας - Κομισιόν για Τουρκία

 Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες 
Δριμεία πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Βουκουρέστι, με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Κύπρο, αλλά και μια ευφάνταστη ιδέα της Κομισιόν να δρομολογήσει ένα καθεστώς «εθελοντικής ανακατανομής», στο πλαίσιο του οποίου οι χώρες «πρώτης γραμμής», περιλαμβανομένων Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας, θα σηκώσουν τον κύριο μεταναστευτικό όγκο, ενώ τα υπόλοιπα κράτη, «εθελοντικά» και κατά το δοκούν, θα συμβάλουν ή όχι, καταργώντας κάθε έννοια αλληλεγγύης (βλέπε άλλη στήλη).  
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος «αναγόρευσε» τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως το βασικό μέσο μείωσης των ροών, ενώ έγγραφο που κυκλοφόρησε η Ρουμανική Προεδρία, σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την Κομισιόν, χαρακτηρίζει την εν λόγω συμφωνία ως «απαραίτητη» προκειμένου να εξασφαλισθεί η διατήρηση χαμηλών μεταναστευτικών ροών στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου!
Οι εν λόγω αναφορές πυροδότησαν την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, ανέφερε ότι «διαφωνούμε εντονότατα» με τον εξωραϊσμό της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Ο ΥΠΕΣ παρέπεμψε τόσο στη διοχέτευση μεταναστών από την Τουρκία προς την Κύπρο όσο και στην άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, η συστηματική απουσία συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας φέρνει την Κύπρο αντιμέτωπη με ουσιαστικές προκλήσεις», σημειώνοντας ότι μόνο το 2018 ο αριθμός των μεταναστών που διοχετεύθηκαν από το καθεστώς της Άγκυρας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «τετραψήφιος».
Άλλωστε, στοιχεία που επιστράτευσε ο ΥΠΕΣ βοούν, αλλά η Κομισιόν και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επιλέγουν να τα αγνοούν. Ειδικότερα:
  1. Η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση αιτήσεων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού με αιτήσεις που υπερβαίνουν κατά 600% τον μέσο κοινοτικό όρο (στοιχεία Eurostat πρώτο και δεύτερο τρίμηνο 2018). 
  2. H ίδια η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Πράσινη Γραμμή αναφέρει ότι ο βασικός όγκος των παράτυπων μεταναστών φθάνει στην Κύπρο από την Τουρκία και διέρχεται στις ελεύθερες περιοχές μέσω της μαύρης τρύπας των κατεχομένων.
  3. Το έγγραφο διαχείρισης κρίσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Integrated Political Crisis Response Arrangements) δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις ροές στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι: «Η κατάσταση στην Κύπρο πρέπει να τυγχάνει παρακολούθησης, ειδικά σε σχέση με τις αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής και διά θαλάσσης κυρίως από την Τουρκία, τη στήριξη των διαδικασιών ασύλου και τις δυνατότητες υποδοχής, περιλαμβανομένης της ασφαλούς ζώνης για τις ευάλωτες ομάδες.
  4. Εσωτερικό σημείωμα της ΕΥΕΔ επικρίνει την Τουρκία για «εσκεμμένα αναποτελεσματικούς ελέγχους» στα σύνορά της, αλλά και για διοχέτευση μεταναστών τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο, προκειμένου να εκμαιεύσει ανταλλάγματα από την ΕΕ. Το έγγραφο σημειώνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω της νεκρής ζώνης, τονίζοντας παράλληλα ότι «το 2018 διαφάνηκε αύξηση στη χρήση ταχύπλοων σκαφών που διακινούν παράτυπους μετανάστες απευθείας από την Τουρκία προς την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία ή την Κύπρο».
Η Κομισιόν παρακάμπτει όλα αυτά τα στοιχεία και παραγράφει την ευθύνη της Άγκυρας, κάτι που αναδεικνύεται μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του Επιτρόπου Αβραμόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει (Turkey is delivering)» σε σχέση με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία με την Ε.Ε.  
Εκ διαμέτρου διαφορετική άποψη έχει η Λευκωσία. Γι’ αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθιστώντας σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στα όριά της. 
Απαντώντας, ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε την ολοένα αυξητική τάση των ροών στην ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε να στηρίξει επιχειρησιακά και οικονομικά την Κύπρο. 
Όταν όμως έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων, η Κομισιόν πρόσφερε ψίχουλα στην Κύπρο. Η επιπλέον βοήθεια της Κομισιόν προς τη Λευκωσία ήταν μόλις 3,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική ενέργεια, πόσο μάλλον απόφαση, προκειμένου να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να τερματίσει την πρακτική διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο. 
Η αρχική βοήθεια που είχε λάβει η Κύπρος ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014-2020. Η επιπλέον βοήθεια που δόθηκε από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 289 εκατομμύρια ευρώ, το σύνολο της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα υπερβαίνει (σ.σ δικαίως) τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ιταλία προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και για την Κροατία ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια ευρώ, για την ίδια περίοδο, 2014-2020. 
«Εθελοντική ανακατανομή»
«Προσωρινές διευθετήσεις» για «εθελοντική ανακατανομή» αιτούντων ασύλου «σέρβιρε», σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο άτυπο Συμβούλιο, στο Βουκουρέστι. 
Με βάση τις προφορικές εισηγήσεις που τέθηκαν στο Συμβούλιο, για προσωρινό χρονικό διάστημα (που δεν έχει προσδιοριστεί) η ανακατανομή θα γίνεται σε εθελοντική βάση. Δηλαδή, με τη συμμετοχή όσων κρατών-μελών επιθυμούν, κάτι που εκ των πραγμάτων καταργεί την έννοια της αλληλεγγύης και αφήνει τα κράτη πρώτης γραμμής, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, εντελώς ακάλυπτα.    
Η Κομισιόν εισηγείται ουσιαστικά το σπάσιμο του πακέτου νομοθετημάτων, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Προτάσσει «προσωρινές διευθετήσεις» για εθελοντική ανακατανομή και μια χρηματική βοήθεια (επίσης απροσδιόριστη), κάτι που εκ των πραγμάτων και με δεδομένους τους συσχετισμούς απλώς θα επιβεβαιώσουν τη ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Εγκαθιδρύοντας ένα «προσωρινό-μόνιμο» καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου τα κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, «θα πληρώσουν τα σπασμένα», ενώ οι υπόλοιποι θα σφυρίζουν αδιάφορα.  
Η Λευκωσία κατέθεσε τη διαφωνία της και ο ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέδειξε ότι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ασύλου ξεπέρασε τις 7.000 το 2018 στην Κύπρο, επισημαίνοντας τόσο το πολιτικό πρόβλημα όσο και την αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό. Ζήτησε «δίκαιη κατανομή των βαρών», παραπέμποντας ευθέως σε έναν σταθερό και μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, σε σχέση με τις ανακατανομές. Την ιδέα για εθελοντική ανακατανομή δεν συμμερίζεται ούτε η Μάλτα, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά δεν έλαβε απαντήσεις.  
Ενδεικτικό της όλης εικόνας ήταν το ερώτημα που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υπέβαλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Δημήτρης Βίτσας. Ο Έλληνας αξιωματούχος ζήτησε από τους εταίρους του, υπουργούς των υπολοίπων κρατών-μελών, να δηλώσουν, ψηλώνοντας χέρι, εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο προσωρινό εθελοντικό σχήμα που «σερβίρει» η Κομισιόν για τις ανακατανομές. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κανείς δεν ψήλωσε το χέρι του...
Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Να τη χαιρομαστε την ΕΕ που τοσο διακαως θελουμε να μεινουμε μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία δεν έχει πιστεύω βλέψεις για Ευρώπη απλά κάνει μια αρκετά καλή διπλωματική πολιτική . Το πέρασμα των Τούρκων στην Ευρώπη έρχεται από παλιά στην Καλλίπολη διεκδικούσαν κυριαρχία στη βαλκανική Η Αδριανούπολη ορίστηκε τότε δεύτερη πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους, μετά από καταληφθηκε Αγία Σοφια, θεσσαλονικη. Η Βουλγαρία έγινε τουρκική επαρχία 1368 περίπου Η μάχη στο Κοσσυφοπέδιο ήταν μεγάλη. Νικήθηκε η Σερβία και άλλοι Σλάβοι που υποστηρίζουν Ούγγρους Αλβανούς, Βλάχους.Ο Μουράτ έπεσε αλλά η Σερβία έγινε υποτελης και η Τουρκία θεμελιώθηκε στη βαλκανική . Το πρώτο βήμα με τα Ην. Έθνη έλαβαν απόφαση ειρήνης η ΕΟΚΑ δεν ήταν σε ευχάριστη θέση από τη Βρετανία και ο λαός συνεχίζει τον αγώνα το 59 έγιναν μυστικές συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτικου επιπέδου στην Ν. Υόρκη,και Παρίσι προσεγγίσεις Ελλάδας Τουρκίας που ετοίμαζαν την συμφωνία που στην συνέχεια υπογράφηκε στη Ζυρίχη... 1959 . Μετά Λονδίνο πενταμερης διάσκεψη μεταξύ Ελλάδος Βρετανίας, Τουρκίας και των δύο ηγετών κοινότητας Κύπρου. Έγιναν αποδέκτες οι συμφωνίες της Ζυρίχης και έκαναν νέα πρωτόκολλα στα οποία προβλεπονταν ότι η Κύπρος, ύστερα από 768 χρόνια συνεχούς δουλειάς Θ αποκτούσε στην ελευθερία της και θα ανακηρυσονταν σε ανεξάρτητο κράτος, αποκλειομενης όμως της ένωσεωςτης όσο και της δοχοτομησεως της. Αυτή ήταν η συμφωνία. Χάραξη νέου σχεδίου με την εκχώρηση σε δικαίωμα των εγγυητριων δυνάμεων στα εσωτερικά με την συνθήκη του 1959 1960 .


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.