3/2/19

Το πρώτο ψέμα της Παλαιάς Διαθήκης




Του Αντώνη Δαρζέντα
Στην αρχή της Δημιουργίας σύμφωνα με την εβραϊκή μυθολογία πάει ο Θεός στην Σάρα και της λέει "Σάρα θα κάνετε παιδί με τον Αβραάμ ". Και η Σάρα γέλασε και λέει στον Θεό "Μα πως θα κάνω παιδί αφού ο σύζυγος μου ο Αβραάμ είναι ηλικιωμένος;". Και πάει ο Θεός στον Αβραάμ και του λέει "Αβραάμ θα κάνετε παιδί με την Σάρα". Και του απαντά ο Αβραάμ, "Θεέ μου το είπες στην Σάρα;." Το είπα, λέει ο Θεός. "Και τι σου απάντησε;", ρωτά ο Αβραάμ. Μου είπε, απαντά ο Θεός" πως είναι δυνατόν να κάνει παιδιά αφού είναι τόσο μεγάλη".
Και αυτό είναι το πρώτο ψέμα της ιστορίας. Το είπε ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη.
Ο Ψυχολόγος Dan Ariely είναι φημισμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Duke. Και έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα για το ψέμα και την κοινωνική του επίπτωση.
Έτσι έκανε ένα φοβερό πείραμα. Έβαλε χιλιάδες ανθρώπους να λύσουν γρήγορα, κάποια απλά μαθηματικά προβλήματα. Και είπε πως θα τους έδινε 1 δολάριο για κάθε σωστή ερώτηση. Μόνοι τους θα διόρθωναν τα γραπτά τους και μετά θα πήγαιναν στον υπεύθυνο του πειράματος και θα του έλεγαν πόσα είχαν λύσει σωστά, παίρνοντας το ανάλογο ποσό. Οι μελετητές βρήκαν ότι κατά μέσο όρο οι εξεταζόμενοι είχαν λύσει σωστά 4 προβλήματα και έλεγαν ότι είχαν λύσει 6.
Σε 45 χιλιάδες εξεταζόμενους 20 άτομα έκλεψαν πολύ και κόστισαν περίπου 250 δολάρια παραπάνω. Βρήκαν όμως και 25 χιλιάδες μικρούς ψεύτες που κόστισαν 50 χιλιάδες δολάρια στους υπεύθυνους του πειράματος.

Έτσι βλέπουμε πως οικονομική επίπτωση δεν έχει μόνο το μεγάλο ψέμα αλλά και το μικρό ψέμα από πολλούς.
Τόσα χρόνια μετά τα μνημόνια ακόμα δεν έχουμε πει τις μεγάλες αλήθειες.
Οι μεγάλοι ψεύτες οι πολιτικοί λένε μεγάλα ψέματα σε εμάς και εμείς μικρά στους εαυτούς μας και μεταξύ μας.
Πχ ότι θα βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια χωρίς καθόλου αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, χωρίς να έχει φτιαχτεί ούτε μια νέα παραγωγική διαδικασία, ούτε ένας νέος παραγωγικός κλάδος. Συνεχίζοντας το παραγωγικό μοντέλο που μας έφερε έως εδώ. Μεγάλο δημόσιο, τεράστια γραφειοκρατία, γενικές γραμματείες που δεν παράγουν τίποτα, τεράστια φορολογία.
Και φυσικά το λεφτόδεντρο.
Τι πρέπει να γίνει;
Πρώτα απ όλα οι μεγάλοι ψεύτες οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα ψέματα.
Δεύτερον οι πολλοί, εμείς δηλαδή, να σταματήσουμε να τα πιστεύουμε και να τα αναπαράγουμε.
Τα ψέματα μας έφτασαν εδώ, τα ψέματα συνεχίζουν να μας βυθίζουν.
Και εάν ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είπε ένα ψέμα για να διασώσει την οικογενειακή γαλήνη του Αβραάμ και της Σάρας, τα πολλά δικά μας, δεν θα ξεπλυθούν ούτε με τον Κατακλυσμό του Νώε.
Γιατί η Ελλάδα είναι ήδη έξω από την Κιβωτό. Και θα πνιγεί μαζί με τα ψέματα της.

14 σχόλια:

  1. Μερικοί ἄν δέν προσβάλλουν τήν πίστη μας τόν Ἀληθινό Θεό, δέν ἡσυχάζουν:
    Πῶς εἶναι δυνατόν νά λέῃ ψέμματα ὁ Θεός; Πῶς εἶναι δυνατόν, νά εἶναι ἀδύνατον στόν Θεό νά ἔχῃ διασφαλίσει ὅτι δέν ὑπάρχουν ψέμματα οὔτε στήν Παλαιά Διαθήκη οὔτε στήν Καινή Διαθήκη;
    Καί τί σχέση ἔχει τό θαῦμα τῆς τεκνοποιείας τῆς Σάρας σέ μεγάλη ἡλικία, μέ τήν ὑπεράσπιση τοῦ ἑνός ἤ τοῦ ἄλλου οἰκονομικοῦ συστἠματος; Τρελλαίνται μερικοί, ἀπό τήν ἀγάπη τους στό χρῆμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την πρώτη φράση τού κειμένου φαίνεται η άγνοια του κ. Δαρζέντα σε βασικά θέματα θρησκευτικού περιεχομένου... Όμως αυτό δεν τον κάνει "ντεμοντέ" .... γιατί είναι μόδα η εκούσια άγνοια και η έπαρση για αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει σωτηρία ρε άνθρωποι!
    Δείτε για ποιο πράγμα μιλάει (καλώς κακώς, άσχετο) ο άνθρωπος στο αρθράκι και τι... ενόχλησε τους αναγνώστες. Αλλού γι' αλλού... ό,τι νά 'ναι. Πάνω σε τέτοια μυαλά κυβερνάνε ποιμένες και κομματάρχες λαούς προβάτων, ποίμνια σε πατρίδες που κατάντησαν ποιμνιοστάσια. Οι δύστυχοι κάτοικοι αυτής της χώρας ακόμα και θεό πήραν δανεικό από αλλού (στα χρήματα θα κωλώνανε;)! Αφήστε που, αφού κάνανε τη Μαρία 'Ελληνίδα,' τους φαίνεται περίεργο και παραχάραξη οι Σκοπιανοί να κάνουνε σλάβο τον Αλέξανδρο. Ω τι χαμός! Ω τι σύγχυση!
    Συνεχίστε έτσι καλοί μου! Συνεχίστε τις προσευχές! Συνεχίστε να ζητάτε λύπηση! Α! Κι αν δεν σωθούμε, πάλι θέλημα Θεού θα ειναι (να τουρκέψουμε)! Δεν σας πιάνει κανείς από πουθενά. Τόσο ξεφτέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρνεάδη ούτε εσύ είσαι "ντεμοντέ"....

      Διαγραφή
    2. Βρε καλή μου, αυτό είναι το ζήτημα τώρα; Ποιός είναι της μοδός; Εδώ χάνεται (ακόμα και αυτό παίζεται) η χώρα, όχι η ψυχή σου και η πίστη σου. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η ψυχή σου σώζεται και με υπόδουλη πατρίδα. Μπορεί μάλιστα έτσι να σώζεται ασφαλέστερα (Σφάξε με αγά μου να αγιάσω!). Δες το κι έτσι: πες ότι ένας σιχαμένος τζιχαντιστής σου λέει: θα χάσεις έτσι κι αλλιώς τη ζωή σου, αλλά για ποιο ΕΝΑ ΜΟΝΟ από τα δύο τη θυσιάζεις, για να σωθεί η ψυχή σου ή για να σωθεί η πατρίδα σου; Αλλοίμονο για τη χώρα που η θρησκεία της δεν λέει να χάσεις την ψυχή σου υπέρ της πατρίδας σου. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια, κουβέντα να γίνεται. Αλλοίμονο αν η θρησκεία ενός λαού δεν είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα (ίσως και τα κάκκαλα, δεν θα θα ήταν κακή ιδέα) των πολιτών της τα ιερά, όπως, π.χ., η θρησκεία των Ιαπώνων, των Ισραηλινών, των Κούρδων, κλπ. Αλλοίμονο από τη χώρα που οι πολίτες της στο κρίσιμο ερώτημα επιλέγουν την ψυχή τους στον άλλο κόσμο από την αξιοπρέπεια και την ισχύ σε τούτον.

      Διαγραφή
    3. «Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ...»

      «Ως μία βροχή έπεσεν εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί μας και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση...».

      (Θ. Κολοκοτρώνης)

      Διαγραφή
    4. Δεν μου επιτρέπει ο περιορισμένος εδώ χώρος να σας εξηγήσω πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει το (1) "πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ" από το (2) "έπεσεν εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας ... όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση". Ούτε για πόσο ακόμα θα ταλαιπωρούμαστε μέσα σε σύγχυση, για όσο δεν ασχολούμαστε με αυτή τη διαφορά. Θα μπορούσα όμως να συμπυκνώσω το ζήτημα σε μια παρατήρηση: κι αμέσως τα είδαμε τα αποτελέσματα: αγγλικό κόμμα, γαλλικό κόμμα, ρωσικό κόμμα, δάνεια από την Αγγλία με μεσάζοντες και λαδώματα, δολοφονία του Καποδίστρια, ..., χρεωκοπία, ... χρεωκοπία, ..., χρεωκοπία,... (Κάτι σχετικό προσπάθησε να πει και ο αρθρογράφος, αλλά πού...; Συνέλθετε και ασχοληθείτε με τα εγκόσμια, διότι οσονούπω θα ζητώμεν να δρωσιστώμεν με γκαζόζας εις την εγκόσμιον κόλασιν! Και για να το πω και σε ιδίωμα προσφιλές σας: Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου· ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ: https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece)
      Βοήθειά μας!

      Διαγραφή
    5. Ο συγκεκριμενος Θεος δεν ειναι ακριβως ο Θεος....ειναι οτι ...καταλαβαιναν μερικοι βοσκοι στην ερημο με μεγαλες φιλοδοξιες κατανοησης πριν βρουν μια γραφη δικη τους...Ηταν η εποχη που αυτοι ιδρωναν να χωρισουν δυο γαιδαρων αχυρα...

      Διαγραφή
    6. Χωρίς ἀληθινή πίστη στόν ἀληθινό Θεό, δέν ὐπάρχει Ἐλλάδα. Διότι, δέν βλέπετε, πῶς ἔχουν γίνει οἱ Ἕλληνες πού ἐξισλαμίσθηκαν; Τοῦρκοι ἔχουν γίνει.
      Τὀ "σφάξε με ἀγἀ μου ν'ἁγιάσω" εἶναι συκοφαντία τῶν Ὀρθοδόξων χριστιανῶν, σάτιρα τῶν ἐχθρῶν μας, γιά νά κλονίσουν τό ἡρωϊκό μέχρι καί μαρτυρικό φρόνημἀ μας. Γιατί ἀναπαράγετε τέτοιες συκοφαντίες;
      Προφανῶς ζῆτε σέ μιά ἄλλη Ἑλλάδα, ὡραία, κυρίως τουριστική, καί νοσταλγεῖτε λίγο κάποιο ἔνδοξο ἐθνικό παρελθόν "μας"..., μά τό ἴδιο βιώνουν καί οἱ πλέον ἐθνομηδενιστές τῆς σήμερον!
      Κι ἐκεῖνοι βιώνουν μιά ἄλλη Ἑλλάδα, ὡραία, κυρίως τουριστική, καί νοσταλγοῦν λίγο κάποιο ἔνδοξο "δημοκρατικό-ἀγωνιστικό" παρελθόν "μας"...
      Πιά ἡ διαφορά μεταξύ ἡμῶν τῶν Ἑλλήνων καί τῶν ἀριστερο-δεξιῶν "φιλελλήνων" στήν ἴδια τους τήν πατρίδα; Τό ὅτι γιά μᾶς δέν εἶναι τίποτα παρελθόν, ὅλα εἶναι παρόντα, καί οἱ ἥρωες καί οἱ ἅγιοι, καί ὁ Τριαδικός Θεός, καί τό παρελθόν καί τό μέλλον.

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή το ότι ο αρθρογράφος συνδέει δύο τελείως άσχετα μεταξύ τους πράγματα είναι φυσιολογικό; Το ότι λέει ψεύτη τον Θεό είναι φυσιολογικό; Αν θέλει και δεν πιστεύει στην εξιστόρηση της Παλαιάς Διαθήκης, μπορεί να πει ψεύτες τους συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης. Αλλά ό Θεός, αν υπάρχει (που υπάρχει) είναι δυνατόν να είναι ψεύτης;

    Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δεχθούν οποιαδήποτε ανοησία υβρίζει τον Θεό, χωρίς να καταλαβαίνουν καν πόσο μεγάλη ανοησία είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε τι κακό! Σου έχει εξομολογηθεί πρσωπικώς ο Θεός σχετικα με το αν μπορεί ή αν του επιτρέπεται να λέει ψέμματα; Είσαστε ρε με τα καλά σας; Αν είναι παντοδύναμος, πανάγαθος, και πάνσοφος Θεός κάνει ό,τι του γουστάρει! Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι πιστεύει πως οφείλει να δίνει λόγο σε σένα με βάση ό,τι χωράει το μυαλουδάκι σου; Ή πάλι λες να έχει ανάγκη από εσένα για συνήγορο; Άλλη δουλειά δεν έχετε να κάνετε παρά να προστατεύετε την τιμή και την υπόληψη του Θεού; Δεν σας έχει ανάγκη. Δουλειά του και δουλειά σας!

      Διαγραφή
    2. εχεις υπομονη καρνεαδη,μπραβο σου....

      Διαγραφή
    3. Θεός πού κάνει ὅ,τι τοῦ γουστάρει, εἶναι ὁ .....Ἀλλάχ, ὄχι ὁ ἀληθινός Τριαδικός Θεός. Ἄλλο τό ὅτι εἶναι στόν ἄνθρωπο ἀνεξερεύνητες οἱ βουλές Του.
      _ Μεγάλο σκοτισμό καί μεγάλο στόμα ἔχεις κε Καρνεάδη, δέν θά μᾶς ὑποδείξεις τί καί πῶς πιστεύουμε, οὔτε τό ἄν θά ὁμολογοῦμε τόν ἀληθινό Θεό, οὔτε τό πῶς θά ἐκδηλώνουμε τήν πίστη μας καί τήν ἀληθινή σχέση μας μέ τον Θεό, ἄν τοῦτο, μέ λογικά ἐπιχειρήματα, ἤ ἄν τοῦτο μέ δηλώσεις-παρεμβάσεις ἄλλης τάξεως, "παράλογης" γιά σένα.
      Τήν ἄδειά σου θά πρέπει νά ζητᾶμε;

      Διαγραφή
  5. "Και αυτό είναι το πρώτο ψέμα της ιστορίας. Το είπε ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη".

    Πόσο σίγουρα και δογματικά διατυπώνεται το συμπέρασμα!!! Θα ήθελα όμως να ξέρω πού το λέει αυτό η Παλαιά Διαθήκη; Θα ήθελα την ακριβή παραπομπή. Γιατί, από ό,τι διαβάζω, άλλα λέει η Παλαιά Διαθήκη για το σχετικό γεγονός. Δεν βλέπω πουθενά να τα μπερδεύει ο Θεός, να κοροϊδεύει μια τον Αβραάμ και μια τη Σάρρα, ή να ζητάει να καλυφθεί πίσω από κάποιο ψέμα. Οι άνθρωποι περιγράφονται με τα καλά και τα στραβά τους, αλλά το παραμύθι του αρθρογράφου δεν αναφέρεται πουθενά. Μήπως απλώς το μυαλό του αρθρογράφου είναι μπερδεμένο; Ή αν το βρήκε κάπου αλλού, γιατί το καταλογίζει στην Παλαιά Διαθήκη; Αυτά για την ιστορία. Η άγνοια δεν κάνει καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.