3/2/19

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: Η ατζέντα και οι προσδοκίες

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Δύο 24ωρα απομένουν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, με την ατζέντα να αναμένεται «βαριά», εν αντιθέση με τις προσδοκίες από το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα του Αιγαίου και θα ζητήσει την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως το προσφυγικό και οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις και να γίνει επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.
Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική ρητορική για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επαναφέρει στην ατζέντα το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί, από πλευράς Τουρκίας και το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως οι μουφτήδες πρέπει να εκλέγονται από τα μέλη της μειονότητας, ενώ η Ελλάδα αναγνωρίζει τους διορισμένους από το ελληνικό κράτος.
Το σίγουρο είναι πως, όπως όλα δείχνουν, τα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι «ανοιχτά» και εφ όλης της ύλης με την ελληνική πλευρά να επιζητά απτές λύσεις που να συμβαδίζουν με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ενώ σίγουρη θεωρείται και μία συζήτηση για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.
Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί την Τρίτη στην Άγκυρα, όπου θα γίνει δεκτός από τον κ. Ερντογάν, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και δείπνο.
Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύσουν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
Τονίζεται πως πρόκεται για το 4ο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα, μετά τις επισκέψεις τον Νοέμβριο του 2015 σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη, και τον Μάιο του 2016 στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
naftemporiki.gr

9 σχόλια:

  1. Πῶς πάει νά ἀντιμετωπίσῃ τά "παλαιά δαιμόνια" τοῦ "νεο"-ὀθωμανισμοῦ; Μέ τήν ἀθεΐα του;
    Ἤ μέ τήν πίστη του στήν "εἰρήνη", δηλαδή πίστη σέ τίνος εἰρήνη;
    Πίστη στήν εἰρήνη τοῦ Χριστοῦ, αὐτήν πού δίδει ὁ Χριστός, καί εἰρηνεύουν πραγματικά οἱ ἄνθρωποι, ἤ στήν ἀνθρώπινη εἰρήνη μεταξύ Πιλάτου καί Ἠρώδη πού καταλήγει πάντοτε στό "ἄρον-ἄρον...";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐκεῖ πού ὁ Τσίπρας δέν μπορεῖ, οἱ Ἕλληνες μποροῦμε.
    Ἄς μήν ἐλπίζουν οἱ Τοῦρκοι ἤ ὅποιος ἄλλος, ὅτι θά μᾶς δεσμεύσουν διά μέσῳ αὐτοῦ τοῦ Πρωθυπουργοῦ (=πρώτου στό νά μᾶς ὑπουργῆ, δηλαδή στό νά μᾶς ὑπηρετῆ), σέ ὅ,τι μᾶς βλἀπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: Η ατζέντα και οι προσδοκίες
    Προσδοκίες; Ουδεμία προσδοκία παρά μόνον ανησυχίες και μάλιστα πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πλήρωνα όλα τα έξοδά του για μιά τριήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, αρκεί να μην διαπραγματευτεί. Φτηνότερα θα μας βγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευριπίδης Μπίλλης
    Πιθανότα πηγαίνει για να υλοποιήσει και τα αναφερόμενα "πατριωτικά' των συμφωνιών των
    Σημίτη και εφιάλτη ΓΑΠ, Ελσινκι και Μαδρίτης (που δεν εγκρίθηκαν ποτέ από Ελληνική βουλή), εις βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο.

    Δείτε πως περιγράφει τις "πατριωτικές" αυτές συμφωνίες, ο ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, στο ΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΘΝΙΚΩΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΥ ΑYTOΠΑΓΙΔΕΥΣΕΩΣ, http://www.sartzetakis.gr/points/ellinismos11.html.

    Ως "επιτυχία" και σε αντάλλαγμα για το μισό αρχικά Αιγαίο μας, μάλλον θα του προσφέρει "γενναιόδωρα" ο σουλτάνος, το "άνοιγμα της σχολής της Χάλκης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρε οτι θελεις παλιατζη....απο μια αγαπη που ζει....( βιασου γιατι λιγο θα ζει ...ακομη)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τσίπρας διαπραγματεύεται!!!!!! το ανέκδοτο ..... ο Θεός της Ελλάδας να " βάλει'' το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.