8/2/19

Η συνάντηση των ηγετών και ο αμετανόητος Ερντογάν

«Κλείδωσε» χθες, η συνάντηση των δύο ηγετών. Ίσως το μόνο αποτέλεσμα που έφερε η τρίτη επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Το κατά πόσο αυτή η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, θα φέρει και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Το πιθανότερο ωστόσο, είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό. Ωστόσο, η επαφή των δύο ηγετών και η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ακριβώς, διότι μέσα από το διάλογο και την επαφή μπορεί να υπάρξει και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα και η οποιαδήποτε κινητικότητα στο Κυπριακό. Βασική προϋπόθεση φυσικά, σε κάθε περίπτωση, είναι να υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν. Εδώ όμως, είναι που μπαίνουν στο κάδρο διαχρονικά οι άλλοι παράμετροι. Οι σταθερές που αποτελούν και τους κύριους λόγους που υπάρχει το Κυπριακό και συνεχίζει να παραμένει άλυτο πρόβλημα. 
Η συνάντηση των δύο ηγετών έκλεισε στη σκιά της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τα όσα αναφέρθηκαν στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν. Τα μηνύματα ήταν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα ως προς τις προθέσεις και τα «θέλω» της Άγκυρας στο Κυπριακό. Προθέσεις και επιδιώξεις, οι οποίες, είτε μας αρέσει, είτε όχι, αντανακλούνται και μέσα από τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε προχθές για την πολιτική ισότητα (όπως η Τουρκία την ερμηνεύει) αποτελούν μία πάγια αξίωση της τουρκικής πλευράς, την οποία εργολαβικά επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα, δεν έγινε καμία αναφορά από τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Ασφάλειας, που αποτελεί και τον πυρήνα του ζητήματος για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και δεν έγινε καμία αναφορά ακριβώς διότι για την Τουρκία δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση. 
 
Στο δια ταύτα λοιπόν, το ζητούμενο από μία συνάντηση των δύο ηγετών είναι να υπάρξει και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπό τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα; Θα ήταν ουτοπικό να αναμένει κάποιος να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη, ή οποιαδήποτε εξαγγελία σε σχέση με το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι πριν το καλοκαίρι, όπως φρόντισε να διαμηνύσει και ο ίδιος ο Ακιντζί, αλλά και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την εδώ επίσκεψη του, δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις στο Κυπριακό. Για να είμαστε δίκαιοι, τα δεδομένα που υπάρχουν σε Τουρκία, Ευρώπη και Βρετανία, δεν ευνοούν μια ουσιαστική εξέλιξη. Τουλάχιστον όσον αφορά τη διεθνή πτυχή του θέματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σίγουρα πολλά που θα μπορούσαν να συζητηθούν μεταξύ των δυο ηγετών, που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Ακόμα όμως και σε αυτό, τίθεται εύλογα το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση. Διότι για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση, θα πρέπει να υπάρχει και ειλικρινής θέληση και ελευθερία κινήσεων. Και κάπου εδώ είναι που καταλήγουμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή. Τον πλήρη έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία. Ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ακόμα πιο έντονος. Ως εκ τούτου και η οποιαδήποτε προσπάθεια, θα καταλήγει πάντοτε στο ίδιο αποτέλεσμα. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι, η λύση που θα προκύψει, να είναι βιώσιμη και για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να είναι λειτουργική και για να είναι λειτουργική θα πρέπει να σέβεται και τις ανησυχίες της κάθε πλευράς, αλλά και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και ευρωπαϊκό κράτος.

frixos.dalitis@phileleftheros.com 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.