8/2/19

Αν δεχθούμε πολιτική ισότητα με τους τουρκικούς όρους θα φύγει η Τουρκία από την Κύπρο;

Να, που το είπε κι ο Ερντογάν στον Τσίπρα αυτοπροσώπως για να το πάρουμε στα σοβαρά. Ότι, «για την Τουρκία η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι βασική παράμετρος, όποιο και να είναι το μοντέλο λύσης». Το είπε κι ο Ακιντζί στην Τζέιν Χολ Λουτ, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Αυτό της είπε και τίποτε άλλο. Το δήλωσε κι ο εκπρόσωπός του ο Μπαρίς Μπουρτζιού. Ξεκαθάρισε, λέει, στην κ. Λουτ πως «η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι βασική. Η αφοσίωση σε αυτή την αρχή είναι αναπόφευκτη για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι όροι αναφοράς». Τι εννοούν οι Τούρκοι με τον όρο πολιτική ισότητα το είπαμε πολλές φορές. Όλος ο κόσμος ξέρει πια πως αν γίνει αποδεκτό με τις πρόνοιες που εκείνοι απαιτούν δεν πρόκειται να κτιστεί ένα κανονικό κράτος, αλλά μια παρωδία κράτους. Όμως, στην απελπισία τους πολλοί δικοί μας, θεωρούν πως δεν είναι όρος που πρέπει να απορρίπτουμε εκ προοιμίου. Προεξάρχοντος του ΑΚΕΛ, μάλιστα, είναι κατηγορούμενος ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική πλευρά, και όταν απαντά στον Ακιντζί για τους παραλογισμούς των βέτο, το ΑΚΕΛ σπεύδει να απαντήσει στον Πρόεδρο ότι «φρόντισε να δαιμονοποιήσει εκ νέου τη μια θετική ψήφο (σ.σ. έτσι ονομάζει τα βέτο που θα παραλύσουν το κράτος) που θα απαιτείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε κάποια ομοσπονδιακά όργανα, ώστε να μην αποφασίζει σε όλα μονάχη της η ελληνοκυπριακή πλειοψηφία». Υπονοούν, δηλαδή, οι «δικοί μας», όχι οι Τούρκοι, ότι αν δεν δεχτούμε τη μία θετική ψήφο «σε κάποια ομοσπονδιακά όργανα» (αυτό το λένε για να ωραιοποιήσουν με απίστευτη επιπολαιότητα το βέτο ΣΕ ΟΛΑ) σημαίνει ότι θα αποφασίζει μονάχη της η ελληνοκυπριακή πλειοψηφία. Άρα, έχουν δίκαιο οι Τούρκοι που απαιτούν αυτή την πρωτοφανή αντιδημοκρατική πολιτειακή αθλιότητα.
 
Το έχουν προβάλει οι Τούρκοι, τώρα το θέτει κι ο ίδιος ο Ερντογάν, το θέτουν και δικοί μας, ως να είναι αυτό το άλφα και το ωμέγα της λύσης. Το ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουν οι ηγέτες μας είναι το εξής: Αν δεχθούν την πολιτική ισότητα με τους όρους που θέτει ο Ακιντζί και η Άγκυρα, αν δεχθούν να υπάρχει μία θετική ψήφος (βέτο, δηλαδή) ακόμα και στις αποφάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ή της Πολιτικής Αεροπορίας ή της Πολιτικής Άμυνας, θα αποχωρήσει η Τουρκία από την Κύπρο; Θα σταματήσει να διεκδικεί ρόλο στο μέλλον μας; Θα τερματίσει την πολιτική ελέγχου όλης της Κύπρου και θα επιτρέψει την πλήρη και ανόθευτη ανεξαρτησία της; Ας ρωτηθεί κι ο Ακιντζί κι ο Οζερσάι κι ο Ερχιουρμάν από αυτούς που συνομιλούν μαζί τους έξω από το κουτί. Διότι, προς τι αναγάγουμε την πολιτική ισότητα σε κορυφαίο ζήτημα αν είναι να τη δεχτούμε όπως την αξιώνουν οι Τούρκοι αλλά να μην απαλλαγούμε από την Τουρκία; Εκτός κι αν δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Εκτός, δηλαδή, κι αν αποφάσισαν οι ηγέτες μας ότι την πολιτική ισότητα ή, καλύτερα, την αποτελεσματική συμμετοχή είναι προς την Τουρκία που θα την προσφέρουμε κι όχι προς τους Τουρκοκύπριους.

Υ.Γ.: Η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι βασική παράμετρος, λέει ο Ερντογάν. Μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις είναι όνειρο και ξεχάστε το, λέει ο Τσαβούσογλου. Το φυσικό αέριο πρέπει να μεταφερθεί στους τουρκικούς αγωγούς, λέει ο Ακιντζί. Η Τουρκία θα είναι για πάντα στην Κύπρο να προστατεύει τους Τ/κ, λέει ο Γιλντιρίμ. Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο, λέει κι ο Ερντογάν. Και αντί να ζητούν τη Μόρφου, να μας δώσουν έδαφος για να ενώσουμε τη Μόρφου με τα Κόκκινα και να τους δώσουμε το Βαρώσι… Λοιπόν, συζητούμε την πολιτική ισότητα, αλλά όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται δεδομένα;

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.