23/2/19

Τελευταίος σταθμός για εκμετάλλευση στο κοίτασμα «Αφροδίτη»

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες, ήταν στην Κύπρο ομάδα εξουσιοδοτημένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τις τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας που έχει τα δικαιώματα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δηλαδή των Noble, Shell και Delek. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν οι διαπραγματεύσεις επί του τελευταίου ανεπίσημου εγγράφου της συμφωνίας για εκμετάλλευση του κοιτάσματος, μετά τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας που εξέτασε το τελευταίο προσχέδιο. 
Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των τότε εταίρων Noble- Delek με την Κύπρο το 2010, μετά τις έντονες παραστάσεις των εταιρειών, που ισχυρίζονταν ότι με τις νέες συνθήκες το συμβόλαιο θα ήταν ασύμφορο.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της υψηλόβαθμης διαπραγματευτικής ομάδας της κοινοπραξίας στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες και από τις δύο πλευρές υπάρχει αισιοδοξία για θετική κατάληξη σύντομα. Η συμφωνία, θα ανάψει το πράσινο φως για την τελική συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου από το κοίτασμα στο τερματικό του Ιτκού στην Αίγυπτο.
Η πρώτη αλλαγή αφορά τροποποίηση των ποσοστών καταμερισμού υπέρ της κοινοπραξίας όταν οι ποσότητες ημερήσιων πωλήσεων είναι χαμηλές και ταυτόχρονα είναι χαμηλοί οι συντελεστές διεθνών τιμών πώλησης του φυσικού αερίου, ενώ στην αντίστροφη περίπτωση, αύξησης των πωλήσεων και των τιμών, αυξάνεται το μερίδιο της Δημοκρατίας. Επίσης, σε πρώτο χρονικό διάστημα διανέμονται περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά στην κοινοπραξία ώστε να καλύψει τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Από την άλλη πλευρά, όμως, εξασφαλίζεται μέσω του συμβολαίου, δεσμευτική και αμετάκλητη υποχρέωση των Noble-Shell-Delek να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις για ανάπτυξη του κοιτάσματος εντός τακτών χρονοδιαγραμμάτων. Παράθυρα σε όρους της σύμβασης, που επικαλείτο στην κοινοπραξία, της επέτρεψαν επτά χρόνια μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος να μην προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις και ανάπτυξη του κοιτάσματος, χωρίς βέβαια να είναι αυτός ο αποκλειστικός λόγος. Με την υπογραφή της συμφωνίας, η δέσμευση αυτή γίνεται νομικά και οικονομικά πολύ πιο ισχυρή και σε σχέση με τις υποχρεώσεις και σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.