18/2/19

Αγνοούν την Ιστορία, αμφισβητούν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της Νεώτερης Ιστορίας μας διαπιστώνουμε ότι οι αγώνες του Ελληνισμού είχαν πάντα ορθόδοξο χριστιανικό πνευματικό περιεχόμενο. Οι οπαδοί των ουδετερόθρησκων πειραματισμών ας ρίξουν μια ματιά στις επετείους του Φεβρουαρίου, του μηνός που διανύουμε, για του λόγου το ασφαλές.
22 Φεβρουαρίου 1821. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο και κηρύσσει την Επανάσταση κατά των Οθωμανών στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Σύνθημά του: Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Η Προκήρυξη, την οποία εκδίδει από το Ιάσιο στις 24.2.1821 έχει ακριβώς αυτό τον τίτλο. Σε όλες τις πόλεις, στις οποίες εισέρχεται, ζητεί να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και η δοξολογία.
Φεβρουάριος 1878. Ο Ελληνισμός της Μακεδονίας πληροφορείται ότι κινδυνεύει να περάσει από τον τουρκικό στον βουλγαρικό ζυγό. Ο Πανσλαβισμός της Ρωσίας σχεδίαζε τη Μεγάλη Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Οι Μακεδόνες εξεγείρονται και δημιουργούν δύο επαναστατικές κυβερνήσεις. Τη μία στην Πιερία και την άλλη στο Μπούρινο της Κοζάνης. Επικεφαλής των επαναστατών βρίσκεται ο Ορθόδοξος κλήρος. Ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης και οι μοναχοί των Μονών του Ολύμπου ηγούνται της πρώτης φάσεως του αγώνος των Μακεδόνων για ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
17.2.1914. Οι Βορειοηπειρώτες, εγκαταλελειμμένοι από την επίσημη κυβέρνηση των Αθηνών, αρχίζουν τον δικό τους Αυτονομιακό Αγώνα κατά της αλβανικής κυβερνήσεως. Κερδίζουν μετά από τρεις μήνες το Πρωτόκολλο της Κερκύρας, το οποίο υπέγραψαν η Αλβανία και οι προστάτες της Ιταλοί και Αυστριακοί, αλλά δεν το αξιοποίησε η Ελλάδα όπως θα έπρεπε. Αρχηγοί του αγώνος οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι. Ο Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος, ο Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων και ο Κορυτσάς Γερμανός.
Ο Ελληνισμός ουδέποτε υπήρξε ουδετερόθρησκος. Οι αγώνες του Έθνους καταδεικνύουν την άρρηκτη σύνδεση της Πίστης με την Πατρίδα. Βεβαίως η Εκκλησία μας ορθώς τονίζει το πανανθρώπινο μήνυμα του Χριστού και την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Όμως το αίμα πολυαρίθμων Νεομαρτύρων και Εθνομαρτύρων χύθηκε υπέρ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Οι διακηρύξεις των δεκάδων κινημάτων πριν από το 1821, τα Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων, τα κείμενα των Μακεδονομάχων, των Βορειοηπειρωτών, των Κυπρίων αγωνιστών του 1955-59, αυτά και πολλά άλλα είναι τεκμήρια ελληνορθόδοξης και όχι ουδετερόθρησκης συνείδησης.
Η ρήτρα περί ουδετερόθρησκου κράτους, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, απηχεί ακραίες απόψεις των Γάλλων επαναστατών του 1789, οι οποίοι ήσαν οπαδοί του Ντεϊσμού και κατεδίωξαν τη Χριστιανική Πίστη. Άλλωστε το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, αποτελεί σύγχρονη και ικανοποιητική ρύθμιση.
Οι ψευδοπροοδευτικοί αποσυνέδεσαν τη Μακεδονία από τον Ελληνισμό. Τώρα προσπαθούν να αποσυνδέσουν και την Ορθοδοξία από τον Ελληνισμό. Θέλουν να διαλύσουν την ταυτότητά μας, αλλά δεν θα το επιτύχουν!
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 17.2.2019

9 σχόλια:

 1. Ας ξυπνήσει ο βαθιά κοιμισμένος λαός !!!!
  Ξανά ψηφίστε σύριζα !!!!!
  ( δεν ανήκω πουθενά. .. Απλά αγανακτώ )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. - Μια ιστορία με τίτλο ΗΟΑ ΗΘΣ (ή ουδετεροθρησκεία ή θάνατος)

  https://karavaki.wordpress.com/2019/02/16/oudeterothriskeia/

  - 151 βουλευτές διορθώνουν το κράτος που προέκυψε το 1821 – Ο πραγματικός διάλογος

  https://karavaki.wordpress.com/2019/02/15/the-151-and-the-1821/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νούς χρη...και πέραν τούτου ουδέν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εχουν ηδη φτιαξει πολλα κομματα "πατριωτικα" για να διαλεξει ο κυριαρχος λαος. Για αυτο λεμε ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα ιδια μενουν......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. I submitted an article to the Infognomon team addressing national identity. I hope they will post it someday. If we adopt Xolebas thinking, we are leaving out 5,000 years of Greek history. We were not always Greek Orthodox.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Απελλή, και η γραφή μας δεν ήταν η ίδια πριν 5.000 χρόνια... Είχαμε Γραμμική Β (συλλαβογραφική) και στην συνέχεια φθογγογραφική...

   Διαγραφή
 6. @Anastasia. But from those writing systems our alphabet was born. Are you disputing the continuation of our culture???

  I wrote an article just you :) Let's hope it will get published.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνική γραφή, ο Ελληνικός πολιτισμός και το Ελληνικό πνεύμα αφομοιώθηκαν από τον τότε γνωστό κόσμο, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Ιστορία να γράψει με χρυσά γράμματα για τους μετέπειτα ελληνιστικούς χρόνους.... Στα δε ιερά Ευαγγέλια οι Άγιοι Απόστολοι σημείωσαν την γνωστή ρήση που είπε ο Ιησούς Χρηστός όταν τον πληροφόρησαν ότι θέλουν να τον δουν Έλληνες: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου». Ενώ οι πρώτοι μεγάλοι θεωρητικοί του Χριστιανισμού, οι πατέρες της Εκκλησίας, που όλοι τους είχαν βαθειά ελληνική μόρφωση, αισθάνθηκαν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής παιδείας, γλώσσας, διαλεκτικής και ρητορικής τέχνης, για τη διάδοση του Χριστιανισμού, για τη διατύπωση και θεμελίωση των δογμάτων του και για να στηρίξουν την άμυνα του. Με τις μορφές ακόμα της ελληνιστικής τέχνης οι πρώτοι χριστιανοί τεχνίτες εκφράζουν τον καινούργιο ιδεολογικό τους κόσμο"
  (Νίκος Σβορώνος, Το ελληνικό έθνος – Γένεση και διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού, Εκδ. Πόλις, Αθήνα 2004).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. I am glad you agree, but you know well the founders of the Orthodox philosophy used more than elements in forming the new religion. They copied Plato, and not only, to the core.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.