11/2/19

Μας προέκυψαν οι τράπεζες

Σύσσωμος ο κυριακάτικος τύπος αναφέρεται σε κόμπλα με τις τράπεζες. "Το παρατραβάνε οι τραπεζίτες" οι καρογκιόζηδες της δημοσιογραφίας (α και της αντίστασης - να τα λέμε αυτά!), "Επικίνδυνα παιγνίδια", "Ενδοκυβερνητικές διαμάχες", "Προεκλογικός σχεδιασμός" οι πιο σοβαροί.
Ποιό είναι το ζήτημα; Ο νόμος Κατσέλλη (αν παρατηρήσατε μέχρι πριν μερικούς μήνες οι κυβερνητικοί αναφέρονταν σε νόμο Κατσέλλη-Σταθάκη από κάποιες αλλαγές - τώρα που θα τον αντικαταστήσουν οι ίδιοι γύρισαν στο "Κατσέλλη") έπρεπε να τελειώσει 31/12 και πήρε δίμηνη παράταση. Μνημονιακή υποχρέωση.
Ο Τσίπρας έχει αναθέσει τις τράπεζες στον Φλαμπουράρη. Η κυβερνητική πρόταση κάνει τον αντικαταστάτη του νόμου Κατσέλλη ένα τεράστιο δίχτυ, δήθεν ασφάλειας, όμως στην πργματικότητα βρόχο στην οικονομία. Όριο προστασίας €250 χιλ, χωρίς κριτήρια μπαταχτζήδικης πρακτικής ή στριμώγματος του δανειολήπτη. Όχι μόνο στεγαστικά δάνεια, αλλά και επιχειρηματικά που είχαν βάλει ενέχυρο πρώτη κατοικία. Εάν ο νόμος Κατσέλλη είχε αποδειχθεί βαρίδι για τις τράπεζες και νομιμοποιητής κάθε πονηρού, η κυβερνητική πρόταση κάνει τον νόμο-διάδοχο, τσιμέντο στους αστραγάλους.

Η κυβέρνηση έφαγε το ξύλο της αρκούδας από τους δανειστές. Αύριο Δευτέρα στη συνάντηση με τους τραπεζίτες το όριο προστασίας θα γίνει €100 ψιλ ή κάπου εκεί. Τα μαξιμαλιστικά του Φλαμπουράρη ηττώνται κατά κράτος. Τα οποία βέβαια δεν είναι του Φλαμπουράρη αλλά του εσμού, να δείξει αγωνιστικότητα και φιλολαϊκότητα μπροστά στις εκλογές. Υπάρχει και η πεποίθηση πως καμιά αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αντιδράσει σε "φιλολαϊκά" μέτρα.
Πόσο φιλολαϊκά είναι τα μέτρα; Κατά την εκτίμησή μου η διαφορά στο όριο προστασίας από €250 χιλ σε €100 χιλ αφορά πάνω από €4 δισ κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Άλλα τόσα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια με κάλυψη ακινήτων. Κάπου €7 με €8 δισ αξίας για να κάνει ο Τσίπρας τον φιλολαϊκό και οι καραγκιόζηδες να γράφουν "Το παρατραβάνε οι τραπεζίτες" - χωρίς να διαφορίζονται οι πληττόμενοι από τους μπαταχτσήδες. Οι προεκλογικοί σχεδιασμοί του εσμού, καταλήγουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σχεδόν βέβαιη τη νέα χρεοκοπία τους ενδιαμέσως.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση. Οι εκτιμήσεις σχετικά με τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων ανεβάζουν τις ανάγκες μεταξύ €5 δισ και €9 δισ - με ανενεργό και χωρίς αντικατάσταση νόμο Κατσέλλη. Εάν κάποιες (ή και όλες) οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρούν τα κεφάλαια από την αγορά ή/και να καλυφθούν με εγγυήσεις, ώστε να μην περάσουν από το φαλιμέντο για μια ακόμη φορά, τώρα με τη "φιλολαϊκή" πολιτική κινδυνεύουν όχι μόνο να βαρέσουν κανόνι, αλλά και να κάνουν πολλά χρόνια να αναλάβουν.
Επί της ουσίας, τα "φιλολαϊκά" μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν πολλαπλάσια βάρη στο σύνολο των φορολογουμένων.
Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι. Το δραγασάκι είναι το τελευταίο πολιτικό σκουπίδι που δικαιούται να ομιλεί "για τους καημένους τους φορολογουμένους". Πρόκειται για τον πολιτικό απατεώνα που αντί να τις εποπτέυει τις έστειλε πακέτο στο Βαρουφάκη για να χαθούν τουλάχιστον €17 δισ (στην πράξη €25 δισ) του μνημονίου 2, να χάνουν ακόμη €1.5 δισ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, να έχουν χαθεί διάφορα assets κατά την ανακεφαλαιοποίηση. Τα δε τρία χρόνια που μεσολάβησαν, παρά τα €15 δισ μέτρων και θα θηριώδη πλεονάσματα, οι φορολογούμενοι για τους οποίους δήθεν κόπτεται φορτώθηκαν άλλα €12 δισ χρέους - πέρα από το μαξιλάρι. Η καούρα τον έπιασε είτε γιατί βγαίνει ως λαγός για να καλύψει την κατάργηση του νόμου Κατσέλλη, ειτε γιατί τσακώνεται με τον Φλαμπουράρη. Όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να πουν "Ζμπούτσαμ". Για να αφήσουμε και τις παπαριές περί ευθύνης, βουλευτής είναι, μπορεί να τα κάνει άνω-κάτω εάν όντως ετοιμάζεται λύση που θα φορτώνει βάρη στους φορολογούμενους. Αλλιώς, ας το βουλώσει. Δεν ενδιαφέρει κανένα η αριστερή ψυχή του.

George J. Prokopakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.