2/2/19

Colpo grosso Τσίπρα για ΑΝΕΛ, Ποτάμι αλλά και ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο διάσωσης Π. Καμμένου, Στ. Θεοδωράκη και ένταξης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ των +6 που συνθέτουν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια λέει ο λαός, στο Μαξίμου όμως σχεδιάζουν να πιάσουν με έναν σμπάρο, τρία τρυγόνια. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες θα επιτρέψουν στον Πάνο Καμμένο και τον Στ. Θεοδωράκη να διατηρήσουν τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας εντός της Βουλής, καθώς με τα σημερινά δεδομένα μένουν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Το τρίτο… τρυγόνι, αφορά τη δυνατότητα που θα δοθεί στους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να προκαλέσουν τριγμούς στα κόμματα από τα οποία έφυγαν, έτσι ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μιλά για πλειοψηφία - κουρελού και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποκτήσει έναν βαθμό ομοιογένειας για να μπορέσει να συνεχίσει.
 «Αν ο Τσίπρας λειτουργήσει "δίνω μια καρέκλα, δώσε μία ψήφο" θα αποδείξει όχι μόνο ότι είναι αχάριστος αλλά ότι ο ίδιος διέλυσε μια Κ.Ο. που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον «Σκάι». «Τον έκανα πρωθυπουργό και με τη μέθοδο της αποστασίας διέλυσε την κοινοβουλευτική μου ομάδα» συνέχισε και απείλησε ότι αν δεν σωθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ κρατάει όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει. Το μήνυμα είχε ήδη σταλεί.
«Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες ότι το Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει τους ΑΝΕΛ στη Βουλή. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι το σχέδιο δεν θα αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ, αλλά και το Ποτάμι, ενώ το Μαξίμου έψαχνε τον τρόπο σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής να ενισχύσουν και την νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στις πρώτες της ημέρες, δεν πείθει για τη σταθερότητά της.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να αλλάξει τα άρθρα 15 και 16 του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς ο βουλευτής Αρ. Φωκάς, επειδή εκλέχθηκε με διαφορετικό κόμμα δεν μπορεί να υπολογιστεί ως ο πέμπτος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ και ο κανονισμός σήμερα προϋποθέτει ως ελάχιστο αριθμό βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας τους πέντε βουλευτές, εκλεγμένους από το ίδιο κόμμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κομβικός είναι ο ρόλος του κ. Βούτση, καθώς μόνο ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να καταθέσει αίτημα διαφορετικής ερμηνείας του Κανονισμού της Βουλής, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο από τη μία να διατηρήσει ο κ. Καμμένος την κοινοβουλευτική του ομάδα και από την άλλη ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από την πλειοψηφία – κουρελού. Και για να μην αρχίσουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για νέες συναλλαγές και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, από το σχέδιο θα ωφεληθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης, το μέτωπο του οποίου με τη Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, είναι αλήθεια ότι βλέπει με καλό μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι ο Τέρενς Κουίκ θα κρατήσει την έδρα που θα αφήσει σήμερα -αν το κάνει τελικά- ο κ. Παπαχριστόπουλος. Μετά, το Μαξίμου έχει δύο επιλογές:
Πρώτον να αλλάξει η παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι οι πέντε βουλευτές που συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόβλεψη θα αναφέρει ότι δεν θα προκύπτει θέμα διάλυσης κοινοβουλευτικής ομάδας, ακόμα κι αν δεν έχει πέντε βουλευτές, αν αυτή έχει συγκροτηθεί αρχικά με δέκα βουλευτές. Με μία τέτοια διατύπωση, σώζεται και το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ.
Δεύτερον, να υπάρξει νέα, διασταλτική ερμηνεία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια απόφαση του Προέδρου της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15  του Κανονισμού της Βουλής η οποία να αναφέρει ότι ο περιορισμός των πέντε βουλευτών θα αφορά μόνο την αρχική συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι την πορεία της μετά. Σε αυτήν την περίπτωση, αν υπάρξει εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, τότε θα πρέπει να υπάρξει έγκριση με ψηφοφορία.
Εάν αυτά προχωρήσουν και δεν σηκωθεί τόσος θόρυβος που η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κάνει πίσω, τότε είναι θέμα χρόνου η μεταπήδηση των έξι που στηρίζουν την κυβέρνηση (Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλη, Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλου, Σπ. Δανέλλη και Κ. Παπακώστα) στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σταματήσουν και οι φωνές αμφισβήτησης της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.