14/2/19

Άμεση αγορά συστήματος για το FIR της Κύπρου

Πράσινο φως άναψε χθες το Υπουργικό στο υπουργείο Μεταφορών για να εξουσιοδοτήσει τη Cyta ώστε να προχωρήσει απευθείας αγορά της τελευταίας έκδοσης του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «Top Sky» της γαλλικής Thales που θα αντικαταστήσει το υπάρχον εφεδρικό σύστημα «Watchkeeper» του ίδιου κατασκευαστή. 
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά νέου εφεδρικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας προς αντικατάσταση του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου συστήματος στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων στην Ακρόπολη. Το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω του αρμόδιου Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, έλαβε έγκριση να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της αγοράς νέου εφεδρικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ανακοίνωσε χθες, αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου. Η εφεδρικότητα στην παροχή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας απαιτείται τόσο επιχειρησιακά όσο και ρυθμιστικά, αφού αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και ο Διαχειριστής Δικτύου (Network Manager) του EUROCONTROL, εξήγησε η Κλέλια Βασιλείου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μετά την κατάρρευση των διαδικασιών για το πολύκροτο σύστημα «Lefco». Το σύστημα «Top Sky», που θα αγοραστεί, αποτελεί εξελιγμένη έκδοση του κύριου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που διαθέτει τώρα η Κύπρος και για το οποίο βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη διαδικασίες αναβάθμισής του. 
Σημαντικό στοιχείο του γεγονότος ότι πρόκειται για συστήματα της ίδιας οικογένειας είναι το ότι δεν θα χρειαστεί ειδική και χρονοβόρα εκπαίδευση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη λειτουργία του νέου συστήματος. Επίσης, δεν θα υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις διαδικασίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, παρά μόνο τεχνικές ενέργειες στο παρασκήνιο σε περιπτώσεις εναλλαγής της λειτουργίας μεταξύ βασικού και εφεδρικού συστήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο εφεδρικό σύστημα θα εγκατασταθεί στο κτήριο που είχε κατασκευαστεί προ δεκαετίας για να γίνει το νέο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Κοκκινοτριμιθιά.  
Τους προηγούμενους μήνες, υπήρξε έντονη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να προχωρήσει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε απευθείας διαπραγμάτευση για αγορά του συστήματος ή αν έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο κύριο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «Top Sky» έχει αναβαθμιστεί το 2013, μετά την ακύρωση παραλαβής του Lefco. Το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο σύστημα Watchceeper, που στο παρελθόν οδήγησε σε δύο περιπτώσεις σε μπλακ άουτ στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, συντηρείται και ανταποκρίθηκε πλήρως σε δοκιμές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Στη Thales είχε αναθέσει η Κύπρος το 2010 και σειρά άλλων σημαντικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, όπως ραντάρ κ.τ.λ.  
Να σημειωθεί εξάλλου ότι, όπως ανακοίνωσε επίσης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, χθες το Υπουργικό αποφάσισε και τη σύσταση Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων λόγω του συντονισμού που απαιτείται ως προς τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. 
Στη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό αποφάσισε επίσης τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η δωρεάν είσοδος των ατόμων με αναπηρία με ευρωπαϊκή κάρτα και των συνοδών τους σε σειρά αρχαιολογικών χώρων. Επίσης εγκρίθηκε η υπερωριακή απασχόληση φαρμακοποιών, για τα φαρμακεία των αγροτικών κέντρων Κοφίνου, Κλήρου, του φαρμακείου του Νοσοκομείου Κυπερούντας, καθώς και των φαρμακείων των Αστικών Κέντρων Υγείας Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Στροβόλου.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.