9/2/19

Tageszeitung Βερολίνου: ΣΥΡΙΖΑ, μεταρρυθμιστική δύναμη ή κόμμα προδοτών;

TAZ: ΣΥΡΙΖΑ, μεταρρυθμιστική δύναμη ή κόμμα προδοτών;"Το 2015 όταν νίκησε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ οι πανηγυρισμοί ήταν μεγάλοι, γρήγορα ήρθε όμως η απογοήτευση. Είναι το παράδειγμα της Ελλάδας ενδεικτικό για την ευρωπαϊκή Αριστερά" διερωτάται η Tageszeitung του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο: ""ΣΥΡΙΖΑ, μεταρρυθμιστική δύναμη ή κόμμα προδοτών;" Σύμφωνα με τον Γιώργο Χονδρό, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα παρόμοιο με εκείνο των κατοίκων της Μήλου στην αρχαιότητα όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις της Αθηναϊκής Συμμαχίας, σύμφωνα με τις εξιστορήσεις του Θουκυδίδη. Οι Μήλιοι ήθελαν να παραμείνουν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι και διεμήνυαν στους Αθηναίους "ότι υποχώρηση σημαίνει απελπισία" αναφέρει το άρθρο, υπενθυμίζοντας ότι στο τέλος οι Αθηναίοι δεν εισάκουσαν τις επιθυμίες της Μήλου και επέλεξαν το δρόμο της επίδειξης ισχύος.
Κάπως έτσι ο Γ. Χονδρός θα περιέγραφε τη θέση της Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με το Εurogroup το 2015. "Αν η στάση που τήρησε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σωστή είναι κάτι που διχάζει μέχρι σήμερα την Αριστερά στην Ευρώπη", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι μια βδομάδα μετά το "ΌΧΙ" στο ελληνικό δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τροχιά. "Υπέκυψε στην ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας. Οι κάτοικοι της Μήλου αποφάσισαν διαφορετικά το 416 π.Χ. και κατατροπώθηκαν στη συνέχεια στρατιωτικά", γράφει η ΤΑΖ .
Σύμφωνα με την TAZ το 2015 η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αναγνώσθηκε αμέσως από την ευρωπαϊκή Αριστερά ως θρίαμβος. Το ίδιο γρήγορα όμως παρήλθε, "όταν ο Έλληνας Δαυίδ έπρεπε να υποκύψει στον Ευρωπαίο Γολιάθ. Η γερμανική Αριστερά έχασε έτσι το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, όπως η μαχητική Σοσιαλδημοκράτισσα Γκεζίνε Σβαν", αναφέρει η TAZ. Στο μεταξύ η Ελλάδα, σημειώνει το άρθρο, εξήλθε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης αν και η χώρα παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. "Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει όμως ακόμη να κυβερνά. Στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 25%, ένα ποσοστό που ακόμη είναι κατά πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Ωστόσο οι ελπίδες, που πολλοί είχαν εναποθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξανεμισθεί προ πολλούς, ενώ ο Βαρουφάκης ανήκει σήμερα σε έναν από πιο σκληρές επικριτές του", σημειώνει το άρθρο.
Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: Deutsche Welle, Capital.gr

5 σχόλια:

  1. Μήν ψάχνετε ἱστορικά προηγούμενα προδοσίας ἤ μή. Αὐτό πού συμβαίνει εἶναι χειραγώγηση αἰσχίστου εἴδους μέ πρωτεργάτες, "προσωπικότητες" ἄνευ προηγουμένου: Ἄνθρωποι μέ προσωπεῖα ἐκουσίως κούφια καί κωφά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Syriza a transformational force? Is this the latest joke of 2019?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αὐτὴ εἶναι ἡ ἀριστερά, στὸ λεγόμενο ἀνατολικὸ μπλόκ, πῶς τὰ ἔκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φυλλάδα αυτή tageszaitung είναι ένα βερολινεζικο σκουπίδι, ντεμεκ αριστερουλικο-αναρχο-πρασινο εργαλείο του γερμανικού κεφαλαίου γνωστό από την συμβολή του στις επιθέσεις των αδερφών Καζινσκι (Πολωνία potato case).
    Ξεδιάντροπα δημοσιογραφαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.