24/3/19

Αντί για πρωτοπόροι, ουραγοί εμείς στην Ελλάδα - Ην. Βασίλειο: ΑΠΕ αντί ορυκτών καυσίμων έως το 2030

EPA/Daniel Reinhardt
Επί του παρόντος, η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρέχει μόνο το 7% της βρετανικής ισχύος, αλλά αυτό αναμένεται να φτάσει το 30% μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας
Μια νέα κυβερνητική συμφωνία με τη βιομηχανία θα μπορούσε να οδηγήσει το ένα τρίτο της βρετανικής ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2030.
Αν περατωθεί το σχέδιο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου θα παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό,τι από ορυκτά καύσιμα, ενώ το 70% θα προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επί του παρόντος, η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρέχει μόνο το 7% της βρετανικής ισχύος, αλλά αυτό αναμένεται να φτάσει το 30% μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο καθώς τα πυρηνικά σχέδια της χώρας δεν ευοδώθηκαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δέσμευσή της για «πράσινη» επανάσταση θα φέρει 27.000 θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Η συμφωνία θα αυξήσει τη συμμετοχή των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου σε έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο 60%, εξασφαλίζοντας ότι τα 557 εκατομμύρια λίρες που θα διαθέσει η κυβέρνηση για κρατικές επιδοτήσεις θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες.
Αυτό το ποσό θα συνοδευτεί από μια επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων λιρών από τη βιομηχανία, η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι βρετανικές εταιρείες θα καταστούν παγκόσμιοι ηγέτες σε νέους τομείς όπως η ρομποτική, τα πλωτά αιολικά πάρκα και οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες.
Παράλληλα με τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα παράσχει πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες σε βρετανικές επιχειρήσεις για έργα σε χώρες όπως η Ινδονησία και το Πακιστάν, που επιθυμούν να μεταβούν από την καύση άνθρακα σε υπεράκτια αιολικά έργα.
Τέλος, θα καταβληθούν επίσης περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση του κόστους των υπεράκτιων αιολικών έργων, το οποίο έχει ήδη μειωθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, για να βοηθηθεί η μετάβαση σε ένα σύστημα χωρίς επιδοτήσεις.
 Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Λόγω Brexit και διαφαινόμενης έλλειψης των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ - το ΗΒ λαμβάνει περισσότερα απ'ότι δίνει στον κοινό προϋπολογισμό - η ολοκλήρωση ή έστω το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος τίθεται σε αμφισβήτηση.
    Όσον αφορά τις ελληνικές καθυστερήσεις, παρά την αναμφισβήτητη κωλυσιεργεία που παρατηρείται, ως συνήθως, από τις δημόσιες υπηρεσίες, παρουσιάζεται και μία υποτονική διάθεση ενδιαφερομένων. Υπάρχουν βεβαίως ικανοί λόγοι γι'αυτό:
    1. αναξιοπιστία του κράτους σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο θέμα της τιμής ανά Kw/h (θυμηθείτε τι έγινε με τα φωτοβολταϊκά και την οικονομική ζημία που προκλήθηκε)
    2. δυσκολία χρηματοδοτήσεως από τις τράπεζες
    3. υψηλό κόστος αρχικής εγκαταστάσεως
    4. περιορισμένος, σχετικά, χρόνος εκμεταλλεύσεως - οι ανεμογεννήτριες των πρώτων αιολικών πάρκων είναι πλέον ανενεργές λόγω παλαιότητος και νέες δεν εγκαθίστανται, οδηγώντας σε σκέψεις περί μη προσοδοφόρου επενδύσεως. Ειδικά καθώς μέρος της επενδύσεως (δρόμοι, πυλώνες, καλωδιώσεις) δύναται να επαναχρησιμοποιηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.