27/3/19

Μακεδονία ξακουστή... (Αργά το θυμηθήκαμε)


Πόσο ξακουστή κάναμε τη Μακεδονία, πριν αρχίσουν να την διεκδικούν οι Σλάβοι; Ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα ήταν για 16 χρόνια πίσω από έναν υφασμάτινο μπερντέ σκεπασμένος με λαμαρίνες, μέχρι που οι Σκοπιανοί άρχισαν να γίνονται ενοχλητικοί, οπότε δεήσαμε να φτιάξουμε το Μουσείο της Βεργίνας. Αλλά δεν θεωρήσαμε αναγκαίο να βάλουμε πινακίδες που να σε οδηγούν εκεί. Πας με GPS ή ρωτώντας.
Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν υπήρχε σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι το 1973, όταν στήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτημένος από... έρανο πολιτών, με πρωτοβουλία της χούντας. (Παρά το ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Μακεδόνας και υπήρξε πρωθυπουργός από το 1955 μέχρι το 1963). Στην Αθήνα δεν υπάρχει πουθενά άγαλμα του πιο ξακουστού Έλληνα, μολονότι υπάρχουν αγάλματα ηρώων της... Λατινικής Αμερικής. Ένας ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του Γιάννη Παππά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1992 και από τότε ψάχνει χώρο να τοποθετηθεί. Τώρα βρίσκεται σε αποθήκη του μουσείου Μπενάκη.

Για τη συνέχεια MarketNews

6 σχόλια:

  1. Ένας ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του Γιάννη Παππά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1992 και από τότε ψάχνει χώρο να τοποθετηθεί;

    Νά τοποθετηθῆ ἀπέναντι στό μέγαρο Μαξίμου, σέ εἰδική πρόςο τοῦτο ἐσοχή τοῦ ἐθνικοῦ κήπου, νά τό βλέπουν καί ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας καί ὁ ἑκάστοτε Πρωθυπουργός, γιά νά μήν ξεχάσουν ποτέ ξανά τήν Ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας καί ὅτι μέχρι θανάτου πρέπει νά τήν ὑπερασπίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Θάνο έχετε απόλυτο δίκιο !!! Μια ζωή οι Έλληνες τον εχθρό τον έχουν εντός των τειχών !!!!! Όλοι αυτοί οι περεκεντεδες που κυβερνούν την χώρα είναι τόσο φθηνοί που πολλές φορές μας βρίζω, μας κοροϊδεύω !!!!!
    Και όταν ομιλώ και βρίζω , βρίζω σαν σύνολο και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου !! Πολύ συνελληνες θα ήθελαν μια Ελλάδα Πελοπόννησο και στερεά και κανένα δύο νησάκια και τίποτε άλλο, γι αυτό και δεν νοιάζεται κανείς αν φύγουν Θράκη Μακεδονία Κρήτη Αιγαίο !!!!
    Ξυπνάτε, ηγέτη θέλουμε με ... γόνατα και αυτά που ακούω τα ακούω βερεσέ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Όντως, υπάρχει εκεί ο αδριάντας του Νοτιοαμερικάνου ηγέτη Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας.

    Όποιος περνά από εκεί ας προσέξει το περίεργο του πράγματος.

    Να υπάρχει ο ανδριάντας του Νοτιοαμερικάνου και να μην υπάρχει σε περίοπτο θέση ο του Αλεξάνδρου του Μεγάλου, επειδή ο Φίλιππος Δραγούμης εξέφρασε μια αντίθετη γνώμη.

    Υπάρχει όμως του Χάρρυ Τρούμαν στην Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, τον οποίο όταν επεσκέφθη ο Τρούμαν δήλωσε ότι συνηθίζεται να γίνονται τέτοιες τιμές σε θανόντες, ενώ αυτός ακόμη είναι ολοζώντανος.

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Γ. Περίεργη χώρα η Ελλάδα. Λέτε να στήσουν άγαλμα και στον .... Σερζιο Μέντες;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε ελέησον ημάς και υμάς και όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι αργα Μαριε...Μονο θαυμα χωραει πλεον...Βλεπω να σωζεται παλι ....μονο ο Δευκαλιωνας και η Πυρα...στα βουνα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.