13/3/19

Ένας Ινδο-Πακιστανικός Πόλεμος θα ήταν απροσδόκητο δώρο για την αγγλοαμερικανική οικονομία

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι το άθροισμα της αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται από την οικονομία μιας χώρας σε ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις για το 2030 δείχνουν μια ανησυχητική κατάταξη για την Αγγλία (την αποικιακή αυτοκρατορία που «προστάτευε» την Ινδία και το Πακιστάν), καθώς επίσης και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μόνη υπερδύναμη του κόσμου σήμερα.

Η Κίνα θα είναι στην πρώτη θέση με ΑΕΠ 64,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 177%), η δεύτερη θέση θα καταλαμβάνεται από την Ινδία με ΑΕΠ 46,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 387 %). Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατατάσσονται 3ες  με 31.000 δις δολάρια (+ 60%) και η Ρωσία, με όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κατατάσσεται 8η  με 7.900 δις δολάρια (+ 98%).
Η Γερμανία θα είναι στη 10η  θέση με 6,900 δις δολάρια (αύξηση 64%). Η Αγγλία δεν θα είναι στις πρώτες δέκα θέσεις, και το Πακιστάν θα είναι στην 20η θέση.
Από αυτή την άποψη, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα σήμαινε την καταστροφή και την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών. Ποιος θα επωφελούταν απ’ αυτό το πόλεμο; Αν τα χρήματα του προϋπολογισμό ανάπτυξης των δύο κρατών ανακατευθύνονται προς εκείνο που προορίζεται για την απόκτηση σύγχρονων όπλων, ο μεγάλος νικητής θα είναι κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πιστή σύμμαχος τους, η Αγγλία.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει τεταμένες σχέσεις με την Ινδία και είναι σύμμαχος του Πακιστάν. Σε περίπτωση πολέμου με εμπλοκή της Ινδίας στον οποίο θα προσέλκυε η Κίνα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα κέρδιζαν σε δύο επίπεδα, σταματώντας ή επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ινδίας και της Κίνας. Οι παραδοσιακές αγορές τους καταλαμβάνονται από αμερικανικά και βρετανικά προϊόντα.
Η Ινδία είναι σήμερα η πιο ισχυρή ναυτική δύναμη στον Ινδικό Ωκεανό, με ‘ένα αεροπλανοφόρο (INS Vikramaditya), υποβρύχια, αντιτορπιλικά, φρεγάτες, σύγχρονες κορβέτες και ένα αμφίβιο πλοίο απόβασης (ελικόπτεροφόρο). Η Ινδία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδρομή τροφοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη περιοχή του Κόλπου προς τη Κίνα. Χωρίς πετρέλαιο, η οικονομία της Κίνας θα είναι στάσιμη.
μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά,  Avic  -  Réseau International



2 σχόλια:

  1. Λάθος εκτίμηση και συλλογισμός.

    Οι ΗΠΑ, παλαιότερα σύμμαχος του Πακιστάν, σίγουρα δεν επιθυμούν αποδυνάμωση της Ινδίας αφού επιθυμούν να εντάξουν την Ινδία στο δυτικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν την Κίνα στην Ασία.

    Για αυτό άλλωστε μεσολάβησαν για να ηρεμήσει η κατάσταση.

    Αυτό που στέκεται ως εμπόδιο στα σχέδια των ΗΠΑ είναι η οικονομική διείσδυση της Κίνας στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια και τα ανεπίλυτα προβλήματα Ινδίας-Πακιστάν.

    Επίσης δεν εμπιστεύονται το αξιόμαχο του ινδικού στρατού (ας μην ξεχνάμε ότι η Ινδία έχασε τον τελευταίο πόλεμο έναντι της Κίνας την δεκαετία του 1960).

    Επιπλέον η Ινδία γνωρίζοντας το μέγεθός της ζητά ανάλογα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που εγκαταλείψει την "αδέσμευτη" στάση της και προσχωρήσει στο δυτικό μέτωπο. Ανταλλάγματα που οι ΗΠΑ προς το παρών θεωρούν υπερβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αμερικανικος στρατος ειναι αξιομαχος ?? Για φερε ενα παραδειγμα να δουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.