11/3/19

Σιζόπουλος: Τα έξι σημεία δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση των διαπραγματεύσεωνη

Τη θέση ότι το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά δεν μπορεί να αποτελέσει βάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τόνισε σε δημοσιογραφική διάσκεψη και σε ομιλία του σε χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε ότι τα έξι σημεία αμφισβητούνται και τυγχάνουν διαφορετικών ερμηνειών από κάθε πλευρά, από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν πρακτικά για τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου στο ελβετικό θέρετρο, κάτι που έχει προκαλέσει «μεγάλη εμπλοκή».
Εκτίμησε δε επιπλέον ότι ούτως ή άλλως με προσεκτική αξιολόγηση προκύπτει πως τα πέντε από τα έξι σημεία είναι στην ουσία εκτός πλαισίου ψηφισμάτων και καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.Κατά τον κ. Σιζόπουλο η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί οφείλει να είναι επικεντρωμένη στην αξιοποίηση των ψηφισμάτων και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ως εκ τούτου, είπε, με βάση ειλημμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έπρεπε αρχικά να συνέλθει διάσκεψη με συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Η διευθέτηση της διεθνούς πτυχής, σημείωσε, θα πρέπει να προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας και την κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας.
Όπως πρόσθεσε, αφού διευθετηθεί η διεθνής πτυχή του ζητήματος, τότε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να καταλήξουν επί της εσωτερικής διακυβέρνησης. Σημείωσε δε ο κ. Σιζόπουλος ότι η κατάληξη αυτή, για να είναι δημοκρατική και λειτουργική, δεν πρέπει να προβλέπει γεωγραφικό διαχωρισμό στη βάση εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης, κάτι που δημιουργεί σύστημα φυλετικού «απαρτχάιντ» και θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της λειτουργίας δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε επίσης στο πλαίσιο αναφοράς του στη μελλοντική διαχείριση του εθνικού ζητήματος ότι διαχρονικά έχουν κατατεθεί από το κόμμα προτάσεις για το ρόλο και το χαρακτήρα του Εθνικού Συμβουλίου, για να πάψει να είναι απλά συμβουλευτικό όργανο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για την ανάγκη καθορισμού κοινής εθνικής στρατηγικής από το σύνολο των κομμάτων Κύπρου και Ελλάδας.
Ο πολιτικός πυλώνας αυτής της προταθείσας στρατηγικής περιλαμβάνει δράσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ για ανάσχεση της τουρκικής επεκτατικότητας, είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Ως προς τον στρατιωτικό πυλώνα της στρατηγικής που προτείνει η ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, τόσο σε αριθμό έμψυχου δυναμικού όσο και σε οπλικά συστήματα, με στόχο την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης.
Στο ίδιο πλαίσιο τοποθέτησε και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων, ως τρίτο πυλώνα αυτής της στρατηγικής. Σημείωσε ότι οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις έχουν κάνει θετικά βήματα ως προς τον ενεργειακό προγραμματισμό, όπως και με τις τριμερείς συνεργασίες, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω ισχυροποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.
Ο κ. Σιζόπουλος τάχθηκε κατά της ιδέας μεταφοράς αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας και υπέρ της αξιοποίησης του EastMed ή της κατασκευής μονάδας υγροποίησης αερίου στην Κύπρο ώστε να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος, εφόσον το επιτρέπουν τα κοιτάσματα.
Κληθείς να αναφερθεί στο τι πιστεύει ότι πρέπει να συμβεί ως αποτέλεσμα του πορίσματος για τον συνεργατισμό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι προκύπτουν πολιτικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες από το «πολύ σημαντικό» πόρισμα.
Ως προς τις πολιτικές ευθύνες είπε ότι είναι «δεδομένες και δεδηλωμένες» και πρέπει να αναληφθούν. «Είτε αναλαμβάνονται είτε αποδίδονται από το λαό», σχολίασε.
Οι πειθαρχικές ευθύνες δεν μπορούν πλέον να αποδοθούν, συνέχισε και οι ποινικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Κύπρο η κατάσταση συγκάλυψης σκανδάλων», είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Σε ερώτημα για το τι θα θεωρούσε επιτυχία της ΕΔΕΚ στις προσεχείς ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτό θα ήταν η διατήρηση της έδρας.
Τόνισε δε ότι η διατήρηση της έδρας από το κόμμα του έχει πρόσθετη σημασία, καθώς η παρουσία της Κύπρου στην ομάδα των Σοσιαλιστών θα ενίσχυε τη χώρα. «Η απουσία της ΕΔΕΚ από τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο. Για αυτό λοιπόν ως ΕΔΕΚ μπορώ να πω ότι επιφορτιζόμαστε με διπλή ευθύνη: και επιβεβαίωσης της παρουσίας μας ως τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη μέσα από την εκλογή ευρωβουλευτή, αλλά και το πιο σημαντικό ότι μέσα από την εκλογή ισχυροποιούμε και ενδυναμώνουμε τη φωνή της Κύπρου στο ευρωκοινοβούλιο».
Ως προς το Brexit επισήμανε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για το τουριστικό ρεύμα Βρετανών προς την Κύπρο και για τις κυπριακές εξαγωγές προς τη Βρετανία.
Παρατήρησε επίσης ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για την προσέλκυση εταιρειών από τη Βρετανία που αναζήτησαν εναλλακτική έδρα στην ΕΕ.
Στην έναρξη της χοροεσπερίδας, που εντασσόταν στο πλαίσιο εορτασμών της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Βαρβάρας Λυσσαρίδη. Ο κ. Σιζόπουλος μετέφερε επίσης τους χαιρετισμούς και την αγάπη του Βάσου Λυσσαρίδη προς τα μέλη της παροικίας.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.