28/3/19

Η Τουρκία κεντράρει στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου - Τι σημαίνει η αναβάθμιση των προκλήσεων και η έλλειψη στρατηγικής στην Ελλάδα

Όλες οι κινήσεις της Τουρκίας , ακόμη και οι αναβαθμισμένες προκλήσεις , όπως η πρόσφατη με το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική της Τουρκίας, με επίκεντρο το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο , από το ποίο για την ώρα αισθάνεται εκτός, λέει στον 98.4 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και υποψήφιος βουλευτής πλέον στην Α΄Αθηνών με την ΝΔ , Άγγελος Συρίγος.

Ο ίδιος εξήγησε γιατί υπάρχει προβληματισμός , με την αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, παρά τις αναφορές του παρελθόντος που δεν ίσχυσαν για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε στη κρισιμότητα του συμπλέγματος του Καστελόριζου και την οπτική της ανάλυσης των κυρίων Καρυώτη και Μάζη στο θέμα, ενώ σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές ταχύτητες έχουν αλλάξει θεαματικά στην περιοχή μας. Ο κ. Συρίγος, μίλησε ακόμη για την αδυναμία χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα, αφού εξακολουθούμε όπως είπε να πηγαίνουμε με την λογική της αδράνειας στη στρατηγική του 1999 , περί ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., όταν από το 2016 με το Brexit, ουδείς στην Ε.Ε. αλλά και στη Τουρκία , πιστεύει ότι η αποχώρηση της Αγγλίας από την Ε.Ε. «ισοφαρίζεται» με ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας, κάτι που πλέον κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί , την ώρα που και στη Τουρκία το πολιτικό Ισλάμ κινείται σε άλλες λογικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.