13/3/19

Γ. Κοντογιώργης: Η συγκαλυμμένη «Μοναρχία» της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας - Κλειδί ο δημοσκοπικός δήμος για την συμμετοχή των πολιτών στις κρατικές αποφάσεις

Ο καθηγητής στο Πάντειο Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στον 98.4 για τις αντιδράσεις των κοινωνιών σε όλο τον δυτικό κόσμο , έναντι των πολιτικών ελίτ, σημείωσε πως η συγκαλυμμένη «μοναρχία» με την αντιπροσώπευση των πολιτών άπαξ κάθε 4 χρόνια και η εν λευκώ επιταγή στην πολιτική ελίτ, σε ρόλο εντολέα και εντολοδόχου των αποφάσεων για το κράτος, είναι πλέον αντιληπτό  στους λαούς, ότι δεν αποτελεί δημοκρατία.
Κατά τον ίδιο ο πλαστός διαχωρισμός  συστημικοί και  αντισυμβατικές αντιδράσεις, οδηγούν σε πολιτικές εκφράσεις του 18ουαιώνα, σε μια εποχή που η τεχνολογική έκρηξη, έχει μεταβάλλει οριστικά τις κοινωνίες .
Ο Γιώργος Κοντογιώργης, σημειώνει ότι μια πρώτη μορφή ανίχνευσης νέων πολιτικών προταγμάτων με καθημερινή συμμετοχή των πολιτών και όχι με ανάθεση εντολής, θα ήταν ο «δημοσκοπικός Δήμος», σε μια πορεία όπου η Δημοκρατία, θα μετατραπεί σε λειτουργία των πολλών και όχι σε σύστημα ανάθεσης όλων των κρίσιμων αποφάσεων σε μια πολιτική ελίτ, που ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση της εξουσίας της και μέσω αυτής, της  ισχύος ενός οικονομικού παγκόσμιου ολιγαρχικού συστήματος, είτε με πλανητικές διαστάσεις, είτε με επιστροφή σε αμιγώς εθνικά χαρακτηριστικά.

1 σχόλιο:

  1. https://www.rassias.gr/1007.html

    ««ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ «ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
    [...Σε πλήρη αντίθεση προς την θέση και πράξη της Δικτατορίας, ο Ολοκληρωτισμός, που αποτελεί την ύπουλη πλευρά της αυταρχίας, αποφεύγει να εκθέσει τους εκπροσώπους του στη μήνη των πολιτικών τους αντιπάλων, καθώς, με πανουργία, εγείρει την ακριβώς αντίθετη απαίτηση, την ενθάρρυνση δηλαδή μίας έντονης συμμετοχής των υπηκόων του σε προκαθορισμένα κοινά (επιτροπές νεολαίας, ομάδες γειτονιάς, κοινότητες κ.λ.π.), όσο και σε προκαθορισμένους ατελείωτους διαλόγους (debates, «διαλόγους» μεταξύ μισθοφόρων του συστήματος κ.λ.π.). Ο Ολοκληρωτισμός κατά κανόνα είναι νομότυπος και, συνήθως, έχει το άλλοθι του εκλεγέντος. Ένας προγραμματισμένος από συστηματική προπαγάνδα «λαός» ή «σώμα εκλεκτόρων», εκλέγει και νομιμοποιεί, μέσα από «συμμετοχικές», που εκ του πονηρού εξισώνονται με «δημοκρατικές», διαδικασίες, την προγραμματίστρια αυταρχία.


    Ουσιαστικά λοιπόν, στον Ολοκληρωτισμό η αυταρχία εκλέγει πανηγυρικά τον ίδιο της τον εαυτό. Με εξαιρετικά συμμετοχικές και «λαϊκές» διαδικασίες, ο Ολοκληρωτισμός μπορεί να εγκλείσει τους «εχθρούς του λαού» στα Γκούλαγκ, να κάψει τους «αντίχριστους» στις πυρές, να θάψει ζωντανούς τους «τρομοκράτες» στα Γκουαντάμο, ή να συγκεντρώσει τους «γενικώς παρακμιακούς» στα Νταχάου και πάει λέγοντας. Με το ίδιο κόλπο, αμέτρητες μισανθρωπικές, ρατσιστικές και άλλες αναλόγου επιπέδου ομάδες, διεκδικούν με θρασύτητα τον τίτλο των «δημοκρατικών», όπως άλλωστε και στα καθ’ ημάς η κρατούσα Εκκλησία προσπαθεί να παρουσιάσει τη μεσαιωνική μονοφωνική αυταρχία της ως… «δημοκρατική» σε αντιδιαστολή προς τους υπηκόους του Βατικανού, επειδή και μόνο εκλέγονται εντός αυτής κάποιοι προγραμματισμένοι από ομοίους τους. Οι Ολοκληρωτισμοί συνεπώς όχι μόνον δεν απαγορεύουν, αλλ’ αντιθέτως ενθαρρύνουν, ακόμα και φορτικά, τη συμμετοχή των υπηκόων τους στα (προκαθορισμένα ωστόσο) κοινά, όπως και ενθαρρύνουν την (επίσης προκαθορισμένη) λαϊκή «ζύμωση» ή τις (επίσης προκαθορισμένες) ατέρμονες συζητήσεις. ..]


    Βλ. Ρασσιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.