15/3/19

«Καμπανάκι» από Μπαμπινιώτη: Συσσωρεύονται επικίνδυνα ψέματα γύρω από τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα»

«Δεν είναι δυνατόν σε ελληνικό επίπεδο να διδαχθεί μια γλώσσα που ψευδώνυμα φέρει το όνομα Μακεδονική» είπε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ο Γαβρόγλου διαφωνεί με τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για το «Ουράνιο Τόξο»- Πάρτι αλυτρωτισμού σε ΜΜΕ των Σκοπίων

Συσσωρεύονται επικίνδυνα ψέμματα γύρω από τη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε απόψε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινίωτης.
Αναφερόμενος στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στις δηλώσεις Γαβρόγλου με τις οποίες άφησε να ανοικτό το ενδεχόμενο διδασκαλίας της λεγόμενης Μακεδονικής γλώσσας και στην Ελλάδα, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι αυτό «θα ήταν ένα φοβερό, καίριο λάθος» από την ελληνική πολιτεία. 

«Δεν είναι δυνατόν να διδαχθεί μια γλώσσα που ψευδώνυμα ονομάστηκε Μακεδονική... Η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια είναι Βουλγαροσέρβικη που γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του εξέφρασε φόβους ότι ορισμένοι επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα για να δημιουργήσουν μια συζήτηση για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. 

Δείτε την συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

Διαφωνία Γαβρόγλου με τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για το «Ουράνιο Τόξο»

Οι δηλώσεις Μπαμπινιώτη έγιναν λίγες ώρες μετά τις... αποστάσεις που πήρε ο Υπουργός Παιδείας από την αντίδρασή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» για διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επιχείρησε ουσιαστικά να αδειάσει τον Πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη, ο οποίος έκρινε αντιδεοντολογικό να ανοίξει κουβέντα με ένα πολιτικό κόμμα επί του αιτήματος του να μπει η «μακεδονική» γλώσσα στο Πανεπιστήμιο.

«Εμείς διαφωνούμε. Οι πολιτικοί φορείς είναι μέρος της Δημοκρατίας μας. Αυτά είναι επιστημονικά ζητήματα. Θα τα λύσει η επιστημονική κοινότητα. Θα μου επιτρέψετε να το συζητήσει η επιστημονική κοινότητα και με βάση τις συζητήσεις θα δούμε εμείς πώς θα κινηθούμε. Αλλά, επιστημονικά ζητήματα πρώτα τα συζητά η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας.

«Πάρτι» αλυτρωτισμού σε ΜΜΕ στα Σκόπια

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η συζήτηση για την «μακεδονική γλώσσα» και την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα φουντώνει στη γειτονική χώρα καθώς τηλεοπτικά δίκτυα των Σκοπίων επικρίνουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μίλε Μποσνιακόφσκι, γιατί δίστασε να κατονομάσει τα “μακεδονικά” ως την γλώσσα των Αιγαιατών Μακεδόνων.

«Η άρνηση της “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα αποδεικνύεται καθημερινά, παρά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, ειδικά κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, ότι ποτέ δεν θα σήκωναν τα χέρια ψηλά. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, δεν ήθελε να πει την πραγματική κατάσταση, δηλαδή να ονομάσει τη γλώσσα που μιλούν οι Αιγαιάτες, οι συγγενείς των “Μακεδόνων” πολιτών στην Ελλάδα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ALFA TV.

Άλλο κανάλι ζήτησε να μάθει ποιά γλώσσα μιλούν οι εκπρόσωποι του «Ουράνιου Τόξου» και επικοινώνησε μαζί τους.

«Μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα και διάφορες μακεδονικές διαλέκτους, καθώς τα μακεδονικά στην Ελλάδα ποτέ δεν κωδικοποιήθηκαν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος των “Μακεδόνων στην Ελλάδα”, Παύλος Βοσκόπουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 5.
Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

  1. όλα αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησε η προδοτική κυβέρνηση Τσιπρα και εκείνος ο ηλίθιος Κοτζιάς , οι οποίοι μετά την υπογραφή προδοσίας ήταν γεμάτο χαμόγελα !!!! Τα προβλήματα θα αυξηθούν , θα γίνουν ανεξέλεγκτα . Να δω την ΝΔ η οποία ούτε φωνή δεν βγάζει !!! Δυστυχώς για τον Ελληνα, προδότες κυβερνούν , μακάρι να ξυπνήσει η Δικαιοσύνη μπας και τους χώσει στην φυλακή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα θυμήθηκε ο Μπαμπινιώτης να μιλήσει! Μέχρι τώρα όλα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιότιμε κύριε Καθηγητά,

    Δεν είμαι γλωσσολόγος , Σας καταθέτω όμως την προσωπική μου εμπειρία για την «Μακεδονική γλώσσα» όπως την έζησα τον Ιανουάριο 1965 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό των Σκοπίων.

    Αν και άλλης επιστημονικής κατεύθυνσης, καθ΄ όσον τυγχάνω Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, έχω παρακολουθήσει τις άκρως ενδιαφέρουσες Διαλέξεις Σας και Σας εκτιμώ ιδιαιτέρως.

    ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
    Τον Ιανουάριο του 1965, κατά την διάρκεια ταξιδιού μου στη Αυστρία (όπου σπούδαζα), το τραίνο σταμάτησε για λίγη ώρα στα Σκόπια.

    Εκεί με περίμενε με την κόρη της η κυρία Ευανθία Αργυριάδου με την κόρη της Ελένη, μητέρα του, φιλοξενούμενη του γιου της, τότε Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στα Σκόπια Δημήτρη Αργυριάδη, η οποία με γνώριζε από παιδάκι και ήθελε να με δει, τώρα που είχα μεγαλώσει.

    Μου ζήτησε να κατέβω από το τραίνο για λίγο για μου μιλήσει και να με φιλήσει, αλλά εγώ φοβούμενος, εφ ενός τους κλέφτες Γιουγκοσλαύους και αφ ετέρου μια απότομη αναχώρηση του τραίνου, Γιουγκοσλαυία γαρ, δεν κατέβαινα.

    Τότε η αείμνηστη κυρία Αργυριάδου, ρώτησε έναν Γιουγκοσλαύο σιδηροδρομικό που τυχαία περνούσε εκείνη την στιγμή, σε μια γλώσσα που μου φάνηκε σερβοκροάτικα, πόση ώρα θα μείνει το τραίνο στα Σκόπια.


    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (Συνέχεια εκ του προηγουμένου)
    Αυτός της απήντησε στην ίδια γλώσσα, ότι ο συρμός θα μείνει 20 λεπτά στον Σταθμό.
    Τότε λέγω στην κ. Αργυριάδου: - κ. Αργυριάδου, ξέρετε Σερβοκροάτικα!

    - Όχι παιδί μου, μου απήντησε, βουλγάρικα μίλησα. Βουλγάρικα ξέρω! Όταν πηγαίνουμε με την κόρη μου σε διάφορα καταστήματα στα Σκόπια, μου λένε τι ωραία Μακεδονικά μιλώ και τους απαντώ ότι μιλώ βουλγάρικα, στραβομουτσουνιάζουν και εξοργίζονται.
    Τότε τους δείχνω το διαβατήριό μου που γράφει τον τόπο γεννήσεώς μου, που είναι η Φιλιππούπολη.

    Η αείμνηστη κυρία Αργυριάδου [γνωρίζω καλά, ότι για τους απελθόντες δεν ισχύει το «κυρία» αλλά για μένα, λόγω του μεγάλου σεβασμού μου προς την αείμνηστη, εξακολουθεί να υφίσταται!], είχε γεννηθεί στην τότε Ελληνικότατη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας που σήμερα ανήκει στην Βουλγαρία και είναι γνωστή ως Plovdiv, από όπου έφυγε την νύκτα σε ηλικία 18 ετών με την οικογένειά της, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, κυνηγημένη από το βουλγαρικό σφάγανο.

    Ο πατέρας της ήταν εύπορος Έλληνας της Βορείου Μακεδονίας ονομαζόμενος Κομιζόπουλος, απόγονος του εμπόρου και εξέχοντος Μέλους της Φιλικής Εταιρείας Αργύρη Κομιζόπουλου ή Κουγιουμτζόγλου. Το σπίτι τους το είχε κτίσει το 1847 ο Έλλην Αρχιτέκτων Χατζηγιώργης. Βλέπε βιβλίο: «Πατρίδες των Ελλήνων - Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Πελαγονία, Βόρεια Ήπειρος», Συγγραφέα Θεοδώρου Καρζή, Εκδοτικός Οίκος ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 2002, σελίδα 260, εικόνα 191 με κείμενο)

    Σήμερα στεγάζεται εκεί το βουλγαρικό Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο της Φιλιππούπολης ή στα βουλγαρικά Πλόβντιβ!

    Η κυρία Αργυριάδου λοιπόν, φυσικώ τω λόγω, γνώριζε πολύ καλά την βουλγαρική γλώσσα διότι είχε γεννηθεί στην Ανατολική Ρωμυλία....!!!

    Δηλαδή, ΔΕΝ υπάρχει μακεδονική γλώσσα αλλά βουλγάρικη, ίσως κάπως παραλλαγμένη, (δεν είμαι ειδικός και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες!).

    Όως Εσείς γράφετε, με την συνθήκη των Πρεσπών, έχει ανοιχθεί ο ασκός του Αιόλου!


    Με τιμή

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μόνο που λέει ότι μιλάνε Σλαβομακεδονικά κάνει Λάθος.
    Το μακεδονικά τι το βάζει και μόνο που το αναφέρει τους δίνει δικαίωμα να λένε ότι είναι Μακεδονες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.