25/3/19

Προοδευτική ψηφοθηρία

Δημόσιες επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, ΕΒΖ, ΕΛΒΟ), οι τράπεζες καταρρέουν, η ανταγωνιστικότητα επιδεινώνεται, η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, η πρόσβαση στις αγορές ακριβή και περιορισμένη, αλλά ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται ότι «το ατού της κυβέρνησης είναι η οικονομία».

Ο ​​ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι ο απολογισμός της κυβερνητικής του θητείας δεν αποτελεί πειστικό προεκλογικό αφήγημα, καθώς η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και η «επιστροφή στην κανονικότητα» δεν πείθουν. Προσπαθεί επομένως να διευρύνει τη δεξαμενή ψηφοφόρων του σε όλους όσοι «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί» μέσω της «απεύθυνσης ενός πλατιού καλέσματος» όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας. Προσπαθώντας να διαχειριστεί τη διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα, η κυβέρνηση εφευρίσκει εχθρούς («νεοφιλελεύθεροι», «ακροδεξιοί») και προσπαθεί να προσελκύσει νέους φίλους, καλώντας σε συστράτευση κεντροαριστερούς, «προοδευτικούς» ψηφοφόρους.
Αλλά σε ποιους «προοδευτικούς» απευθύνεται ο κ. Τσίπρας; Οταν μιλάει απαξιωτικά για «το πολιτικό προσωπικό τής πιο βαθιάς συντήρησης και αδράνειας που μας οδήγησε στην κρίση», φωτογραφίζει τον εαυτό του και το κόμμα του. Δηλώνει ρήξη με το παρελθόν αλλά συνεχίζει τις ψηφοθηρικές πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα, μοιράζοντας παροχές και τάζοντας προσλήψεις. Παρά τις εκκλήσεις των εταίρων, ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν. Η αδράνεια είναι σαφώς προτιμότερη από μέτρα που θα δυσαρεστήσουν οργανωμένες ομάδες ψηφοφόρων! Ετσι η κυβέρνηση προτίμησε να χάσει την ευκαιρία να εισπράξει 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας παρά να αναιρέσει την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να τροποποιήσει τα γενναιόδωρα περιουσιακά κριτήρια. 

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Ἀνεξαρτήτως ἰδεολογιῶν, καί πέρα ἀπό τά εἴδη τῆς δημοκρατίας καί τῶν μορφῶν τῆς τυραννίας,
    τέτοια ἀσχετοσύνη περί τῶν τῆς ἐξουσίας καί τέτοια τυφλή αὐθαιρεσία στά τῶν τῆς κοινωνίας καί τῆς πολιτικῆς, δέν εἶχε ποτέ ἡ Ἑλλάδα.
    Ἀπό τήν ἔναρξη τῶν ἱστορικῶν χρόνων (800 π.Χ. περίπου) μέχρι σήμερα!

    ΥΓ. Οὔτε τήν τυπική τετραετία τῆς λαϊκῆς ἐντολῆς δέν σέβονται! Θέλουν λίγες μέρες παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΒΖ θα ξαναλειτουργήσει!!!
    Εγώ απορώ που βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρήματα να ξοδεύει. Τα ΜΜΕ μας έλεγαν μνημόνιο ή χρεωκοπία και έρχεται ο άλλος και ξοδεύει άφθονο χρήμα για προσλήψεις και χρεωκοπημένες ΔΕΚΟ, τις οποίες οι τράπεζες είχαν αρνηθεί να χρηματοδοτήσουν πριν 5 χρόνια. Επιπλέον παίρνει όλα τα μέτρα που δεν προτείνει το ΔΝΤ.
    Οπότε ή η τρόικα-ΔΝΤ-θεσμοί μας δουλεύουν χοντρά ή θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν, τα ΑΤΜ δεν θα βγάζουν χρήμα, το e-banking δεν θα λειτουργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.