29/3/19

Με το βλέμμα στις κάλπες, «μάχη» για τη δεξαμενή της Βόρειας Ελλάδας - Βαρύ το κλίμα για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αποκλείουν εθνικές εκλογές τον Μάιο στη ΝΔ
Με φόντο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τη συζήτηση περί διαπλοκής με αφορμή την ένταξη του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή ενώ τα κόμματα να μετρούν αντίστροφα μέχρι τις ευρωεκλογές τη στιγμή που το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε τετραπλές κάλπες στις 26 Μαΐου παραμένει ανοιχτό. 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κλείνει το μέτωπο της Α κατοικίας με τους δανειστές και προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη θετική της ατζέντα την ώρα που η αντιπολίτευση τη σφυροκοπά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για βουβή οργή της ελληνικής κοινωνίας που θα ακουστεί το βράδυ των ευρωεκλογών. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Μακεδονία αποτελεί ένα καυτό προεκλογικό μέτωπο για το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών, παραμένουν. Το βαρύ κλίμα επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη ο οποίος συναντήθηκε με επιχειρηματίες προκειμένου να προετοιμάσει το ταξίδι του, την ερχόμενη Τρίτη, στα Σκόπια.
Σε κάθε περίπτωση το κυβερνών κόμμα, θα επιχειρήσει τους επόμενους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις τριπλές κάλπες, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, να αναδείξει μια θετική ατζέντα σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών καθώς οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν ιδιαιτέρως αρνητικά ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.   

Προβάδισμα δέκα μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο γκάλοπ

Άλλωστε, ακόμη μια νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή της Pulse  για τον Σκάι καταγράφει προβάδισμα δέκα μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με αναγωγή επί των εγκύρων. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση λαμβάνει ποσοστό 32,5% έναντι του 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. 
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 30,5% (30% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 21,5% (20,5%) που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές, υπογράμμιζαν το γεγονός ότι δημοσκοπικά, αναδεικνύεται ότι οι ψηφοφόροι δεν διαφοροποιούν τη στάση που θα κρατήσουν ανάμεσα στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δημοσκόπηση της Pulse το 76% των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι δεν θα διαφοροποιήσει την ψήφο του. 
Ήδη, από την Τετάρτη, που άλλη μια δημοσκόπηση, αυτή της Alco, ήρθε στη δημοσιότητα, γινόταν λόγος για αναθέρμανση των σεναρίων περί εθνικών εκλογών πριν ή μετά τις κάλπες της 26ης Μαΐου. 
Βέβαια αυτό μένει να το δούμε από τη συνέχεια που θα έχουν οι μετρήσεις το προσεχές διάστημα καθώς απομένουν περίπου οκτώ εβδομάδες μέχρι τις κάλπες και στις επόμενες τέσσερις, ίσως και πέντε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει χρόνο να μελετήσει και να ζυγίσει τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. 
Δεδομένου ότι αρκούν τρεις εβδομάδες για την προκήρυξή τους. 

Δεν αποκλείουν εθνικές εκλογές τον Μάιο στη ΝΔ

Στο δρόμο προς τις κάλπες και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επενδύει με μεγάλη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με στόχο να αναδείξει τα τρωτά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα σε ότι αφορά την προώθηση των προϊόντων τους. 
Επόμενος σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι οι Σέρρες ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί το νομό Ημαθίας.
Στη ΝΔ πάντως, ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για τις κάλπες της 26ης Μαΐου χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να στηθούν και πρόωρες εθνικές εκλογές ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς, αν δεν υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός νωρίτερα, θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα κρίνει και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. 

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.