13/3/19

Σε τεντωμένο σχοινί η Τουρκία - Διπλωματικός πυρετός στους κόλπους της Ε.Ε.

Διπλωματικός πυρετός αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναντι της Τουρκίας, εκτυλίσσεται με επίκεντρο την ετήσια έκθεση του Σώματος, η οποία θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση ενώπιον της Oλομέλειας. Κατά τη χθεσινή συζήτηση, το Σώμα χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να ζητά τον «τερματισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών να ρίχνει σωσίβιο στην Άγκυρα, εμμένοντας σε «επίσημη αναστολή» της διαδικασίας, με ειδική μάλιστα αναφορά για διατήρηση ανοικτής της πόρτας...
Υποστηρικτική για την Τουρκία ήταν η παρέμβαση της Ρουμανικής Προεδρίας, η οποία υπενθύμισε ότι τα «28» κράτη-μέλη αρκέστηκαν να επισημάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε «αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ανοικτή η πόρτα της Ε.Ε. Υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία τοποθετήθηκε και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, φωτογραφίζοντας μάλιστα την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης (που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Λευκωσία) ως το εργαλείο που θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση...  Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προέβαινε σε διαβήματα με στόχο την καταψήφιση της τροπολογίας για «τερματισμό» της ενταξιακής πορείας, καθώς και για καταψήφιση μιας δεύτερης τροπολογίας του ΕΛΚ που  «εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την αντιευρωπαϊκή ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η οποία επισκίασε την κοινή σχέση και ως εκ τούτου οδήγησε στο υφιστάμενο αδιέξοδο της ενταξιακής διαδικασίας».  
Ειδικότερα, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διά της ευρωβουλευτού Ρενάτε Ζόμερ τέντωσε το σχοινί κατά τη χθεσινή συζήτηση, προωθώντας την έγκριση της τροπολογίας που κατέθεσε, για «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας. Η κ. Ζόμερ χαρακτήρισε ως ανεπαρκή την αναφορά του βασικού κειμένου για «επίσημη αναστολή» των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, λέγοντας ότι εμείς θα θέλαμε ένα «οριστικό τέλος», θέση που φέρεται να σχετίζεται και με την προεκλογική εκστρατεία του ηγέτη της Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφεντ Βέμπερ, για τη προεδρία της Κομισιόν.   
Η εισηγήτρια, Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι, επέκρινε τον Ερντογάν για «κυνήγι μαγισσών», είπε ότι η Άγκυρα ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε., αλλά ωστόσο, επέμεινε στη θέση για «επίσημη αναστολή» της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ με τροπολογία που υπέβαλε, ζήτησε όπως παραμείνει ανοικτή η πόρτα της Ε.Ε. για την Τουρκία. Υπέρ της θέσης αυτής τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Βίκτορ Μποστινάρου, ο οποίος ζήτησε μάλιστα όπως αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. 
  • Η θέση Μποστινάρου προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ (ΕΛΚ) Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος κάνοντας χρήση «μπλε κάρτας», ρώτησε τον αντιπρόεδρο των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών πώς θα αισθανόταν εάν η Τουρκία έκανε επίθεση ή δεν αναγνώριζε τη Ρουμανία, τη χώρα από την οποία προέρχεται, όπως ακριβώς πράττει κατά της Κύπρου. Ο Βίκτορ Μποστινάρου απάντησε ότι βλέπει την Τουρκία με ευρωπαϊκά μάτια και όχι με τα μάτια της χώρας από την οποία προέρχεται. 
  • Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου επέκρινε τις θέσεις του ΕΛΚ, λέγοντας ότι από τη μια ζητά «τερματισμό» της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά την ίδια ώρα στηρίζει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. 
  • Ο αντιπρόεδρος της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτηςχαρακτήρισε τις θέσεις του ΕΛΚ ως «επίδειξη λαϊκισμού», σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από τη μια ο τερματισμός της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και από την άλλη η αναβάθμιση της Τελωνειακής της Ένωσης, χωρίς μάλιστα προϋποθέσεις. Ζήτησε από όλους να καταψηφίσουν την αναφορά στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.
  • Ο Δημήτρης Παπαδάκης, ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) επέκρινε τις θέσεις του ΕΛΚ, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου». Επεσήμανε ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, που συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για την Άγκυρα, χωρίς μάλιστα καμιά υποχρέωση. Υπενθύμισε την κατοχή της Κύπρου και τις απειλές στην ΑΟΖ.
  • Ο Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) χαρακτήρισε την Τουρκία «ανοικτή φυλακή» στο εσωτερικό, σημειώνοντας ότι στο εξωτερικό παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εκπλήρωσε καμιά από τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου και υπέδειξε ότι το εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία θα έπρεπε να είχε περιληφθεί στην έκθεση. 
  • Η Ελένη Θεοχάρους, ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές) ανέφερε ότι θα καταψηφίσει την έκθεση, γιατί όπως είπε, «ψεύδεται», θεωρώντας ότι δήθεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Κραν Μοντανά. Είπε ότι η έκθεση, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί την κατοχή της Κύπρου και αξιώνει αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν την εφαρμόζει στη βασική της μορφή. 
Συν και πλην για την Κυπριακή Δημοκρατία
Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν υπενθύμισε ότι η Τουρκία οφείλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, φωτογραφίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ. Για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο, αλλά και για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, έκανε λόγο η Ρουμανική Προεδρία.
Σε ό,τι αφορά στις κυπρογενείς αναφορές της έκθεσης που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, το κείμενο χαρακτηρίζεται διπλής όψεως. Από τη μια διατηρεί τις κλασικές υποδείξεις προς την Τουρκία για έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων της από την Κύπρο και για απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε ενέργεια που διαφοροποιεί το δημογραφικό ισοζύγιο καθώς και να καθυστερήσει τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου και να διαβουλευθεί με Ελλάδα και Κύπρο.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, το κείμενο αντανακλά την εμμονή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, κάτι που απορρίπτει κάθετα η Λευκωσία. Σημειώνεται ότι μόνον η πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς διαφωνεί με την εν λόγω πρόνοια και έχει καταθέσει και τροπολογία για διαγραφή της, ενώ οι μεγάλες Ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, τάσσονται υπέρ (με εξαίρεση τους Κυπρίους ευρωβουλευτές). Επιπλέον, το κείμενο αξιώνει τη συνέχιση της διαδικασίας εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ακόμη και στην απουσία απευθείας συνομιλιών, κάτι που επίσης απορρίπτει η κυπριακή Κυβέρνηση. Το κείμενο εκφράζει επίσης λύπη γιατί δεν δρομολογήθηκε το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, κάτι που επιχειρούν να απαλείψουν με χωριστές τροπολογίες οι Ομάδες του ΕΛΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επαναλαμβάνεται η θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, ενώ παράλληλα, ζητείται επανέναρξη διαδικασίας στη βάση των συμφωνιών του Κραν Μοντανά. 
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Επισημάνσεις περί διευρυμένης τελωνειακής ενώσεως:
    1. Εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό πλεονέκτημα για την Τουρκία άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων. Αποτελεί ουσιαστικά την επιδίωξη της Γερμανίας και Η.Β. καθώς ουδέποτε θεώρησαν ή επιθύμησαν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η δε Τουρκία πάντοτε επιθυμούσε μία ένταξη αλά Τούρκα - με δικές της προϋποθέσεις και όρους, οι οποίοι θα έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. Ειδάλλως η εκ των έσω διάλυση της Τουρκίας ήτο βεβαία και όλοι το εγνώριζαν.
    2. Γελοιοποιεί έτι περαιτέρω την Ε.Ε., ανεχομένη επί σειρά ετών την προκλητική παραβίαση των όρων της Τελωνειακής Ενώσεως από την Τουρκία και ανταμείβουσα αυτήν με περαιτέρω επέκταση της Συμφωνίας. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ καλό θα ήταν να εξετάσουν κάποια στιγμή την τεράστια ζημία που έχει κάνει στην διεθνή εικόνα τους η συνεχής ανοχή προς τις απαιτήσεις και τα κάθε είδους 'τερτίπια' της Τουρκίας. Οι συνεχείς αναφορές τους σε 'διεθνή κοινότητα', 'διεθνές δίκαιο' και 'δικαιώματα' μόνο θυμηδία προκαλούν πλέον στο μεγαλύτερο τμήμα της υφηλίου, στη δε Εγγύς και Μέση Ανατολή καθώς και Β. Αφρική ο Πούτιν και οι Κινέζοι, παρά τους τακτικισμούς του πρώτου και τους δύσκολα συγκαλυπτόμενους στόχους των δευτέρων, έχουν καταστεί απείρως πλέον υπολογίσιμοι και αξιόπιστοι συνομιλητές και πιθανοί εταίροι.
    3. Θα κατεδαφίσει πλήρως τους, εκ προοιμίου ανεδαφικούς, στόχους της ελληνικής εν Ελλάδει και Κύπρω πολιτικής περί εξημερώσεως του 'θηρίου'. Αφού βεβαίως θα έχουν παραχωρηθεί τα πλείστα εκ των διεθνών ερεισμάτων που κατείχαν άνευ αντικρύσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.