30/3/19

«Πόλεμος στο Αιγαίο»: Σενάριο σύγκρουσης Ελλάδας - Τουρκίας από το Ναυτικό των ΗΠΑ

Υποθετικό σενάριο επεισοδίου στο Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει στήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yesi Safak, η οποία δημοσιεύει μάλιστα και σχετικούς χάρτες.
Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, σε βιβλίο με τίτλο «Τακτικές στόλου και ναυτικές επιχειρήσεις», που δημοσιεύθηκε από το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζεται το σενάριο στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αιγαίο με το 6ο Ναυτικό των ΗΠΑ να πλήττει το τουρκικό ναυτικό.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου είναι ο πρώην διοικητής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (ΝΑΤΟ SACEUR), απόστρατος ναύαρχος Ιωάννης Σταυρίδης, ο οποίος βοηθά ακόμα στην ανάπτυξη τακτικών και στρατηγικών για το ναυτικό των ΗΠΑ.
Το άρθρο της Yeni Shafak «Ο 6ος στόλος θα χτυπήσει την Τουρκία» υποδεικνύει ότι ο αριθμός των στρατιωτικών σεναρίων με στόχο την Τουρκία αυξάνεται διαρκώς στους στρατιωτικούς κύκλους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
  • «Πόλεμος στο Αιγαίο»
  • «Πόλεμος στο Αιγαίο»
  • Χάρτης που δημοσιεύει η Yesi Safak
  • Χάρτης με το υποθετικό σενάριο του Ναυτικού των ΗΠΑ
1 / 4
«Πόλεμος στο Αιγαίο»
Υπάρχει, μάλιστα, ένα τμήμα στο βιβλίο που ονομάζεται «Πόλεμος στο Αιγαίο». Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφεται στο βιβλίο, η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα νότια της Κύπρου. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η Τουρκία απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της και στέλνει τα πλοία της στην Κύπρο. Σε απάντηση ο τουρκικός στρατός πλήττει τα ελληνικά πλοία. Τούρκοι αρχηγοί ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.
Το κεφάλαιο «Πόλεμος στο Αιγαίο» βασίζεται στον σύγχρονο γεωγραφικό χάρτη της Τουρκίας. Το βιβλίο προβλέπει τις πιθανές ενέργειες της τουρκικής και ελληνικής ηγεσίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται, στο βιβλίο του Αμερικανικού Ινστιτούτου περιγράφονται τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόληψη πιθανών εχθροπραξιών μεταξύ Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ελλάδα περιγράφονται στο βιβλίο ως «δύο ορκισμένοι εχθροί».
«Το σενάριο, στο οποίο αναπτύσσεται ο 6ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή, συγκρούεται με το τουρκικό ναυτικό, μιλά για την έναρξη της ανοικτής στρατιωτικής διένεξης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για την Κύπρο και για τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστηρίζουν τα ελληνικά πλευρά σε αυτή την αντιπαράθεση», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Η εισαγωγή του βιβλίου περιέχει σημείωση ότι όλα τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό είναι υποθετικά και προσωπική άποψη των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση του Πενταγώνου. Ωστόσο, το γεγονός ότι η έκδοση εκπονήθηκε από το ινστιτούτο που ασχολείται με την ανάπτυξη τακτικής και στρατηγικής για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, οι συγγραφείς του κάποτε διατηρούσαν διάφορες θέσεις στη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η εισαγωγή το βιβλίο γράφτηκε από τον επικεφαλής του ναυτικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ Τζον Ρίτσαρντσον, προκαλεί αμφιβολίες για την "τυχαία" φύση των σεναρίων που περιγράφονται στο βιβλίο.
Ο ίδιος ο Ρίτσαρντσον στην εισαγωγή της έκδοσης γράφει ότι στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας και των απειλών, ο στόλος θα πρέπει να πολεμήσει σε μεγάλες αποστάσεις: «Η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της θάλασσας ξεκινά ξανά και πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά. Από αυτή την άποψη, η νέα τακτική και η στρατηγική θα είναι καθοριστικής σημασίας», τονίζει.
Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι το βιβλίο παρέχει τα σημεία — κλειδιά για την κατανόηση της θέσης που θα πάρουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση πιθανού πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και επίσης δείχνει ότι τα αμερικανικά think tank εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και μιας χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά, ειδικότερα, στο σενάριο που εξετάζεται, αναφέρονται τα εξής:
— Η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η Τουρκία απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα. Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της και στέλνει τα πλοία της στην Κύπρο. Σε απάντηση, ο τουρκικός στρατός βυθίζει τα ελληνικά πλοία.
— Το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Harry Truman» που βρίσκεται σταθμευμένο στη νότια Κύπρο και τα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε επιφυλακή, έτοιμα να αναλάβουν δράση ενάντια στην Τουρκία.
— Ο αμερικανικός στρατός που βρίσκεται στις βάσεις της Χίου και της Αμοργού, ορίζουν ως στρατιωτικές επιχειρήσεις τις τουρκικές πόλεις Αϊβαλί, Σμύρνη, Τσεσμέ, Κουσάντασι και Αλικαρνασσό. Πιθανές θεωρούνται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατιωτικά πλοία της Τουρκίας και στον 6ο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή των νησιών βόρεια της Κρήτης.
Πηγή: Σπούτνικ

3 σχόλια:

  1. Τρικυμία στον εγκέφαλο. Από πότε ένα πολεμικό ναυτικό που δεν έχει κερδίσει ούτε μιά -έστω και μικρής κλίμακας - ναυμαχία, μπορε΄΄ι να ισχυριστεί, χωρίς τα ανάλογα μειδιάματα, πως μπορεί να κατανικήσει ένα Πολεμικό Ναυτικό που δεν ηττηθεί ποτέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.