1/4/19

Οι δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και οι δηλώσεις των Ελλήνων - Διαβάστε και βρείτε τις διαφορές

Του Σάββα Καλεντερίδη
Παρακολουθώ τις εξελίξεις, τους σχεδιασμούς και τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων, κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων τα τελευταία τριάντα χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο.
Όλες οι δηλώσεις, ασχέτως αν πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή στην αντιπολίτευση, όταν πρόκειται για εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για θέματα για τα οποία υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και στρατηγική, εντάσσονται και στηρίζουν τον εθνικό σχεδιασμό.
Ορισμένες φορές η αντιπολίτευση εκφράζει αντιπολιτευτικό λόγο, όπως για παράδειγμα στην πολιτική που άσκησε ο Ερντογάν στη Συρία απέναντι του Άσαντ, όμως για θέματα που καθορίζονται με εθνικό σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται με ανάλογα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν υπάρχει παραφωνία.
Όλοι, με τις δηλώσεις τους, στηρίζουν τους εθνικούς στόχους που καθορίζονται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού.
Μάλιστα, για την περίπτωση που βρεθεί κάποιος να παρεκκλίνει, υπάρχει η «Ερυθρά Βίβλος», ή αλλιώς το «μυστικό σύνταγμα» της Τουρκίας, το οποίο ονομάζεται «Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας» (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi).
Προετοιμάζεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και σ’ αυτό καταγράφονται οι εξωτερικές και εσωτερικές απειλές της Τουρκίας. Το πρωτόκολλο αυτό εκδίδεται σε ένα αντίτυπο και ανανεώνεται ανά δεκαετία ή πενταετία, αναλόγως των εξελίξεων. Γνώση του πρωτοκόλλου λαμβάνουν ενυπογράφως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κάθε φορά που αναλαμβάνουν καθήκοντα, δηλώνοντας με την υπογραφή τους ότι δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα είναι αντίθετη με το όσα αναφέρονται σ’ αυτό.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκδίδει επίσης και το «Έγγραφο Υλοποίησης Στρατηγικής» (Strateji Belgesi), με το οποίο καθορίζονται οι αρχές υλοποίησης της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας που περιγράφεται στο πρωτόκολλο, το «μυστικό σύνταγμα», δηλαδή με ποιον τρόπο και ποια μέσα θα αντιμετωπιστούν οι απειλές που περιγράφονται στο Πρωτόκολλο. Παρεμπιπτόντως, ονομάστηκε «μυστικό σύνταγμα» γιατί είναι πιο ισχυρό από το πραγματικό σύνταγμα της χώρας.
Γιατί τα αναφέραμε όλα αυτά;
Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, αλλά κυρίως για αντιληφθούμε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων επισήμων –πρόεδρου, υπουργού Εξωτερικών, υπουργού Άμυνας και αρχηγού ΓΕΕΘΑ– για θέματα που αφορούν κυρίως την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, δεν γίνονται ούτε για πλάκα ούτε τις κάνουν όποτε τους καπνίσει. Προετοιμάζεται το περιεχόμενό τους με προσοχή, και πάντα γίνονται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, πάντα μέσα στο πλαίσιο του εθνικού τους σχεδιασμού.
Αυτό το αναφέρουμε για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι για να μάθουμε επιτέλους να ερμηνεύουμε τις δηλώσεις αλλά και τις ενέργειες των Τούρκων στα ζητήματα που μας αφορούν. Οι δηλώσεις αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι κάθε είδους ασκήσεις, οι δεσμεύσεις περιοχών με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, όλα μα όλα εντάσσονται στον εθνικό τους σχεδιασμό και εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Άρα, να πάψουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι να μιλούν για λόγους «εξαγωγής κρίσης», «εσωτερικής κατανάλωσης» και άλλες τέτοιες ανοησίες. Γιατί όταν δεν λαμβάνεις το μήνυμα που θέλει να σου δώσει ο άλλος, μπορεί να γίνει η παρεξήγηση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις…
Ο άλλος λόγος είναι για διδαχτούν και να μάθουν και οι Έλληνες πολιτικοί να κάνουν δηλώσεις. Γιατί αν αναλύσει κανείς τις δηλώσεις των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, είναι στην κυριολεξία να τραβά τα μαλλιά του, αν φυσικά είναι Έλληνας. Γιατί οι μεν Τούρκοι μπερδεύονται, οι δε άλλοι ξένοι αξιωματούχοι που μας μελετούν, γελάνε μαζί μας.
Όμως εδώ που τα λέμε και οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ένα δίκιο κι αυτοί. Πώς να κάνουν σωστές δηλώσεις, όταν δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και εθνικός σχεδιασμός που να υποχρεώνει τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς να τον υπηρετούν με πράξεις και δηλώσεις;
Οι μηχανισμοί του Μαξίμου, που καθορίζουν κάθε φορά τη στρατηγική της χώρας (στρατηγική κατ’ όνομα, γιατί πρόκειται για σχεδιασμό στο γόνατο ο οποίος φυσικά δεν είναι εθνικός) δεν μπορούν να παραγάγουν τίποτε περισσότερο από μια «Συμφωνία των Πρεσπών».
Το πρόβλημα είναι συστημικό και δομικό, και έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής απειλής από τότε που ανέλαβαν την εξουσία άτομα που δεν πιστεύουν στην έννοια της πατρίδας και του έθνους.
Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στον γεωπολιτικό μας περίγυρο είναι οι θετικότερες των τελευταίων 70 ετών, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση και αντί να επωφεληθεί, έχει βγάλει στο σφυρί την εθνική της πραμάτεια.
Η Μακεδονία ξεπουλήθηκε, γλιτώσαμε στο τσαφ τα ελληνοαλβανικά, και «ψήνεται» το ξεπούλημα στην Κύπρο και το Αιγαίο, όπως έχουν την καλοσύνη να μας προειδοποιήσουν οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Τσιρώνης, Δουζίνας και Καματερός…
Συμπέρασμα: αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουμε καλά συγκροτημένη εθνική στρατηγική, για να μάθουν στη συνέχεια οι πολιτικοί μας να κάνουν δηλώσεις που υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι της Τουρκίας, όπως γίνεται τώρα.

15 σχόλια:

  1. Δεν υπαρχουν Εληηνες πολιτικοι, υπαρχουν Ελληνοφωνοι πολιτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιολογο αρθρο.Εντοπισθη επιτελους η Αχιλλειος πτερνα της Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μεινει ολιγας ημερας το ανωτερω αρθρο, εαν ειναι εφικτον.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΣΧΕΤ. αλλά της ημέρας:
    Ο Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφος του χθές πήγαν στο Άγιον Όρος και τέλεσαν το μυστήριο το θρησκευτικού γάμου. Στο μυστήριο ροροστάτησε ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλά κάνετε και τα θυμίζετε αυτά τα θέματα πολιτικής , δυστυχώς όμως αυτοί που διαβάζουν αυτό το block πάνω κάτω έχουν τις ίδιες απόψεις !!!!!
    Το πολύ σοβαρό κατά την δική μου άποψη είναι αυτό που επισημαίνεις , !!!!
    Επειγωντος να υπάρξει εθνική στρατηγική !!!!! Πρέπει να επιβληθεί από κάποιον !!!! Νομίζω ότι πρέπει και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να έχει λογο υπαρξης !!!!!!
    Αν έχει αλλάξει πραγματικά η ΝΔ τώρα που θα κάνει κυβέρνηση αν πράγματι άλλαξε μυαλό , ας τα σχεδιάσει και τότε θα δει ότι ο λαός δεν είναι χαζός !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δυστυχώς το αναφέρω διότι απλά θέλω να πω πως αυτοί που δεν διαβάζουν αυτο το μπλοκ δεν βλέπουν τα προβλήματα και κατά συνέπεια δεν βλέπουν λύσεις !!

      Διαγραφή
  6. Θίξατε ένα θέμα που με είχε απασχολήσει όταν ήμουν σπουδαστής στο εξωτερικό.

    Η Τουρκία συμβαίνουν πολλές φορές πραξικοπήματα, και μάλιστα με πολλούς νεκρούς και ακόμη περισσότερους φυλακισμένους.

    Στην Ευρώπη όμως δεν υπήρχε η παραμικρή καταδίκη για την Τουρκία!

    Επίσης, κανείς Τούρκος πολιτικός δεν βγήκε στο ραδιόφωνο για να μιλήσει για τις διώξεις, τους θανάτους στις φυλακές και όσα αντιδημοκρατικά συνέβαιναν στην πατρίδα του. (π.χ. Υπόθεση Σουσουρλούκ ή οποία συνέβη βέβαια αργότερα!).

    Μου είχε κάνει εντύπωση το μένος εναντίον της Επταετίας και της Ελλάδος στο εξωτερικό από τους Έλληνες που έτυχε να βρίσκονται εκεί και δεν ήσαν θιασώτες της χούντας.

    Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η συμπεριφορά των πολιτικών μας.

    Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γεώργιος Μαύρος, είχαν δώσει τότε συνέντευξη στα γερμανικά ΜΜΕ καταδικάζοντας το τότε δικτατορικό στρατιωτικό καθεστώς της πατρίδας τους αλλά και τους Έλληνες διότι δεν αντιδρούσαν.

    Τότε εντυπωσίασαν τόσο με τις δηλώσεις τους, όσο με τα καλά γερμανικά τους η δε καταδίκη ήταν τόσο εναντίον του καθεστώτος όσο και εναντίον των Ελλήνων συμπατριωτών τους και της Ελλάδος γενικότερα.

    Λες και έφταιγαν οι συμπατριώτες τους Έλληνες για τα δικά τους πολιτικά λάθη και για την παρέμβαση του ξένου παράγοντα!

    Κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι Τούρκοι πολιτικοί είναι καλλίτεροι πατριώτες από τους δικούς μας πολιτικούς οποίοι επιθυμούν την καρέκλα και μόνον αυτήν και αδιαφορούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες και είναι έτοιμοι να την δυσφημήσουν.
    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Σ. Σχετικά για την πολιτική συμπεριφορά του Γεωργίου Μαύρου σε δίκη του δοσιλόγου στην Θεσσαλονίκη , όταν μετά την Κατοχή ήταν υπουργός Δικαιοσύνης σας έχω γράψει παλαιότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντί να συγκρίνουμε δηλώσεις, να συγκρίνουμε έργα και τρόπο σκέψης των πολιτικών των δύο χωρών.

    Οι Τούρκοι πολιτικοί, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αγαπάνε την πατρίδα τους, την θρησκεία τους και την οικογένεια τους.
    Οι Έλληνες πολιτικοί, οι μεν είναι εθνομηδενιστές και άθεοι, οι δε, κατά το πλείστον, χλιαροί ως πατριώτες και χριστιανοί, κατά την καλύτερη βέβαια εκδοχή, και οι πατριδοκάπηλοι και θρησκειοκάπηλοι, κατά την χειρότερη.
    Οι Τούρκοι, είτε ονειρεύονται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (οι Ισλαμιστές), είτε επιδιώκουν τον Παντουρκισμό (οι Κεμαλιστές).
    Και στις δύο περιπτώσεις θέλουν την χώρα τους πολύ πιό μεγάλη και ισχυρή.
    Οι δικοί μας πολιτικοί, κατά μεγάλη πλειοψηφία, αδιαφορούν για τα εθνικά μας θέματα και υποχωρούν συνεχώς προφασιζόμενοι ανοησίες.
    Ενώ οι Τούρκοι πολιτικοί με φανατισμό κτίζουν τζαμιά και χρηματοδοτούν ισλαμικά ιδρύματα και σχολεία , οι δικοί μας πολιτικοί οι μέν προσπαθούν να εξοντώσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι δε είναι είναι από χλιαροί ώς εντελώς αδιάφοροι.
    Να πάμε στα εξοπλιστικά προγράμματα?
    Των μεν Τούρκων είναι τεράστια, τα δε Ελληνικά ανύπαρκτα, εάν εξαιρέσουμε κάτι ελικόπτερα που πρωτοεμφανίστηκαν στο Βιετνάμ και κάτι φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων.
    Είναι κανείς να γελάει ή να κλαίει με την κατάσταση της χώρας μας?
    Οι Τούρκοι κάνουν παιδιά και οι Έλληνες εκτρώσεις, ενώ κάποιοι πολιτικοί λένε πως το δημογραφικό θα το λύσουμε με τον εποικισμό της Ελλάδος από αλλοδαπούς και αλλόθρησκους μετανάστες! Αντί να πάρουν μέτρα προστασίας των πολυτέκνων, παίρνουν μέτρα προστασίας της "διαφορετικότητος"!

    Συμπέρασμα.
    "Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι: Η αρχαία ελληνική αντίληψη για την ἄτη αποτυπώνεται στους στίχους του Σοφοκλή (Αντιγόνη στιχ. 620-623) τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν' ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν (το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του oποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη - δηλ. σε όποιον του σκοτίζει το μυαλό για να τον οδηγήσει στη συμφορά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ήσαν δηλώσεις, ήσαν έμπρακτες κινήσεις κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας!!!!

    Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, ουδέποτε οι περισσότεροι των κοινών Ελλήνων πολιτών διαμαρτυρήθηκαν για την αγορά όπλων ή οπλικών συστημάτων!

    Θυμίζω όμως ότι ο Κώστας Σημίτης στο ΚΥΣΕΑ πάντα ψήφιζε κατά παρά υπέρ των κονδυλίων που προορίζονταν για την άμυνα της Ελλάδος.

    Όπως κάποτε έγραψε ο δημιουργός αυτού του Ιστολογίου, η θέση των περισσότερων πολιτικών μας ήταν πως να αποφύγουν τα ....δύσκολα και να θεωρήσουν τις μακροχρόνιες κινήσεις των γειτόνων ως ασήμαντες και γελοίες θεωρίες.

    Ποτέ δεν υπήρξε συστηματική πολιτική αντιμετώπιση του κινδύνου που προέρχεται από την επεκτατική πολιτική των γειτόνων, είτε εξ ανατολών είτε από τον βορρά!!


    Σαν δηλώσεις, δήθεν για τουρκική εσωτερική κατανάλωση, αποκοιμίζοντας την Έλληνική κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους των!!!

    Παράδειγμα;;

    Τόσο, η διαβόητη ,δήθεν, Ελληνοτουρκική φιλία, όσο τα τελευταία χρόνια, η πολιτική υπέρ της δήθεν φιλίας των σεισμών στην Τουρκία, η αγάπη του Ναζίμ Χικμέτ και η λογική ότι ένας λαός είμαστε, "τι έχουμε να μοιράσουμε".

    Ότι δήθεν οι ανατολικοί γείτονες μας αγαπούν......(sic)!
    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. We all know we lack strategy, some also know the why. But nobody knows when people will demand it before they elect their government. Until then, we are at extreme risks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πολύ γνωστή η άποψη στα ΜΜΕ της Ελλάδα μας, πως τα "εθνικά θέματα", δεν έχουν δήθεν ενδιαφέρον "δεν έχουν ψωμί" όπως ελέγετο...!

    Ίσως τώρα έχει αλλάξει το κλίμα λόγω "Μακεδονικού", αν και το θέμα είναι ακόμη στην αρχή!

    Έπεται η σοβαρότατη συνέχεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιστρατήγου ε.α. κ. Φράγκου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά κάτι που είπε για έρευνες των σκοπιανών στο τουρκικό κτηματολόγιο.
    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μάζης έχει κάνει σοβαρές και σημαντικές προτάσεις στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, για την ίδρυση Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.