12/3/19

Μετά τις ΗΠΑ η Τουρκία βλέπει με καχυποψία και το ΝΑΤΟ

Σάββας Καλεντερίδης
Με αφορμή την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Türkiye Μπατουχάν Γιασάρ έγραψε ένα άρθρο μέσω του οποίου αποκωδικοποιεί κάποια μηνύματα που θέλει να δώσει η Τουρκία προς διάφορες κατευθύνσεις με τη διεξαγωγή της άσκησης αυτής. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος έχει πολύ καλές προσβάσεις στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, των οποίων τις απόψεις κατά τεκμήριον απηχούν τα άρθρα του, εντύπωση προκαλούν οι εξαιρετικά αρνητικές αναφορές στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στο βαθμό αυτόν άλλη φορά.
Υπό την έννοια αυτή, έχει σημασία να μελετήσουμε με προσοχή το άρθρο του, το οποίο ακολουθεί σε πιστή μετάφραση.
Τι σχέση έχει η «Γαλάζια Πατρίδα» με τις εκλογές της 31ης Μαρτίου;
(Του Batuhan Yaşar, εφ. Türkiye)
Γιατί μπήκε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ; Μάλιστα, ένα σημαντικό ερώτημα. Όμως υπάρχουν άλλα τρία πιο σοβαρά ερωτήματα:
  1. Στην απόπειρα πραξικοπήματος το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τι ρόλο έπαιξε;
  2. Γιατί ανέθεσε το ΝΑΤΟ την προστασία του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου στην Ελλάδα;
  3. Γιατί το ΝΑΤΟ ξήλωσε και πήρε από την Τουρκία τις συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία;
Την τελευταία περίοδο συζητείται πολύ στην Τουρκία το θέμα του ΝΑΤΟ... Αλήθεια, πίσω από όλες τις βρόμικες υποθέσεις, υπάρχει το ΝΑΤΟ. Υπάρχει για να προστατεύει την Τουρκία ή για να της βάζει τρικλοποδιές στην πορεία της;
Η πιο μεγάλη άσκηση όλων των εποχών
Η Τουρκία οδεύει προς μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση. Παρότι επίκεινται εκλογές, δεν κατάφεραν να κάνουν την Τουρκία να κλειστεί στον εαυτό της. Άλλωστε δεν μπορούν να την κλείσουν στον εαυτό της, όπως έγινε τη δεκαετία του 1990.
Έχετε ακούσει κάτι για τη «Γαλάζια Πατρίδα»; Δεν μιλάμε για μια άσκηση από τις συνηθισμένες... Μιλάμε για μια άσκηση μεγαλύτερη κατά 2-3 φορές από την άσκηση «Θαλασσόλυκος» [Denizkurdu], που διεξάγεται ταυτοχρόνως στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
103 πολεμικά πλοία και σκάφη, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα... Και τι δεν έχει αυτή η άσκηση.
Με βάση το σενάριο, γίνονται αποβάσεις στα εχθρικά νησιά. Και γιατί έγινε αυτό μια περίοδο που οδεύουμε προς τις εκλογές; Σε ποιους θέλει να στείλει μηνύματα η Τουρκία με την άσκηση αυτή;
Η Ελλάδα είναι σήκω πάνω - κάτσε κάτω
Εκείνος που παρακολουθεί από κοντά την «Γαλάζια Πατρίδα» είναι η Ελλάδα. Κάθε βράδυ και μια ειδική εκπομπή, με θέμα την άσκηση:
  • «Δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί στο Αιγαίο, χωρίς την άδεια της Τουρκίας».
  • «Η Άγκυρα στέλνει λεπτά μηνύματα στην Αθήνα».
  • «Με οπλικά συστήματα που παράγονται στην Τουρκία, λέει σε όλον τον κόσμο «επιτέλους είμαι ανεξάρτητη».
«Ο στρατός αυτός δεν μπορεί να πολεμήσει»
Είναι πολλοί εκείνοι που επικρίνουν τον ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.
Ας δούνε όμως τι γίνεται στην πράξη. Αυτά δεν γίνονται με το «λέγε-λέγε». Την ώρα που συνεχίζεται η εκκαθάριση των τάξεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) από τα στελέχη που είναι μέλη του «τρομοκρατικού δικτύου Γκιουλέν», υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι αυτό οδηγεί στον «αποδυνάμωση των ΤΕΔ»...
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα... Ο Ακάρ επαναλαμβάνει συνεχώς αυτά τα τρία χρόνια: Όσο οι ΤΕΔ εκκαθαρίζονται από τα στελέχη που είναι μέλη του «τρομοκρατικού δικτύου Γκιουλέν», τόσο ισχυροποιούνται.
Ο Ακάρ δεν κάνει πολλές δηλώσεις και δεν απαντά στις επικρίσεις, αλλά είναι φανερό πού έχουν φθάσει οι ΤΕΔ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Παρακολουθούν την άσκηση επίσης το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Όμως δεν είναι μόνον η Ελλάδα. Και άλλες χώρες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και παρακολουθούν τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Εδώ έχουμε γράψει πολλές φορές για το μέτωπο που επιχειρεί να περικυκλώσει την Τουρκία. Τα ονόματά τους τα ξέρετε απ’ έξω. Είναι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν την Αν. Μεσόγειο σαν περιουσία του πατέρα τους. Έναν-έναν, δύο-δύο, τους διώξαμε.
Είναι εκείνοι που έλεγαν:
  • «Αχ να μην είχαν τελειώσει εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του 1990»
  • «Τι ωραία κοροϊδεύαμε και εξαπατούσαμε τους Τούρκους»!
  • «Τι κρίμα, φύγανε και οι άνθρωποί μας από μέσα, τα μέλη του δικτύου της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν».
  • «Η Τουρκία εγκλωβίστηκε στον Εύξεινο Πόντο».
Τώρα όμως όλοι αυτοί μπορούν να παρακολουθήσουν την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και θα καταλάβουν ότι η κατάσταση δεν είναι όπως νόμιζαν.
Παιδί μου, στ’ αλήθεια, σε πόσα μέτωπα πολεμάτε;
Ξέρετε πώς πρέπει να δούμε τις εκλογές της 31ης Μαρτίου;
  • Ως μια ενέργεια εναντίον εκείνων που θέλουν να περικυκλώσουν την Τουρκία.
  • Ως έναν αγώνα εκείνων που θέλουν να βάλουν την Τουρκία στη σούπερ λιγκ του κόσμου.
Κοιτάξτε σε πόσα μέτωπα δίνει αγώνα ταυτοχρόνως η Τουρκία:
  • Στο εσωτερικό διεξάγει εκατοντάδες επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας.
  • Στο Β. Ιράκ οι βάσεις του ΡΚΚ έχουν περικυκλωθεί, δεν μπορούν να κουνηθούν.
  • Στη Συρία ο τρομοκρατικός [σ.τ.μ.: Κουρδικός] διάδρομος έχει κοπεί σε τρία σημεία.
  • Με τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας» και Ιντλίμπ, θέσαμε υπό έλεγχο τα νότια σύνορά μας.
  • Όσο διαρκεί η «Γαλάζια Πατρίδα», ταυτοχρόνως διεξήχθη η άσκηση «Χειμώνας» με τη συμμετοχή 15 χωρών.
  • Στα βουνά επικρατεί ο στρατός μας.
  • Στην Αν. Μεσόγειο οι (τουρκικές) πλατφόρμες εξόρυξης τέθηκαν υπό την προστασία μας.
  • Στις προκλήσεις της Ελλάδας δόθηκαν απαντήσεις του τύπου «κάτσε καλά παιδί μου».
Γιατί ο Κιλιτσντάρογλου, που ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, δεν αναφέρεται καθόλου σ’ αυτά;
Η 31η Μαρτίου δεν είναι άσκηση
Δεν κάναμε μόνο αυτά. Φυλάμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουμε στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σομαλία, καθαρίσαμε τον κόλπο του Άντεν από τους πειρατές...
Όμως το ΝΑΤΟ δεν έπαψε να δίνει χτυπήματα κάτω από τη μέση στην Τουρκία, η οποία είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της προς αυτό.
Προσπαθεί να πετύχει την οικονομική της ανεξαρτησία. Αύριο θα πετάξει το δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς και θα μπει στην ίδια κατηγορία με τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Ρωσία. Ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά η Τουρκία στον όμιλο των μεγάλων κρατών του κόσμου.
Η 31η Μαρτίου είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που αμφισβητούν αυτήν την πορεία της Τουρκίας. Δεν είναι μια απλή εκλογική αναμέτρηση.
Το άρθρο στα τουρκικά ΕΔΩ
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

3 σχόλια:

  1. 1)The Geographical Pivot of History
    "The Geographical Pivot of History" is an article submitted by Halford John Mackinder in 1904 to the Royal Geographical Society that advances his heartland theory. In this article, Mackinder extended the scope of geopolitical analysis to encompass the entire globe.
    ...
    Later, in 1919, Mackinder summarised his theory as:
    "Who rules East Europe commands the Heartland; who rules the Heartland commands the World-Island;who rules the World-Island commands the world."(Mackinder, Democratic Ideals and Reality, p. 150)
    ...
    Mackinder identified the geopolitical nightmare that was to haunt the world's two sea powers during the twentieth century—Great Britain and, later the United States.

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History

    2)Δόγμα Τρούμαν.
    "Το Δόγμα Τρούμαν ήταν η πολιτική που διατύπωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στην ομιλία που εκφώνησε στις 12 Μαρτίου 1947, δηλώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν την Ελλάδα και την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά για να αποτρέψει την πτώση τους στην Σοβιετική σφαίρα. Οι ιστορικοί συχνά την θεωρούν ως την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, και την έναρξη της πολιτικής της "Συγκράτησης" ("Containment"), δηλαδή της ανάσχεσης της Σοβιετικής επέκτασης."

    3)Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης, του Samuel Huntington, 1996.
    "Η Σύγκρουση των Πολιτισµών και ο Ανασχηµατισµός της Παγκόσµιας Τάξης, που πρωτοεκδόθηκε µετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και προέβλεψε την ανασυγκρότηση των χωρών ανά τον κόσµο σύµφωνα µε πολιτισµικές σφαίρες επιρροής ή «πολιτισµούς», είναι σήµερα πλέον ένα κλασικό έργο διεθνών σχέσεων."
    Εκφράζονται ανησυχίες για τους ισλαμιστές στην Τουρκία, καθώς και για τις στενότερες σχέσεις Ελλάδος (που θεωρεί πως δεν ανήκει στον Δυτικό πολιτισμό), Σερβίας και Ρωσσίας. Προτείνεται η Δυτικοποίηση των Ορθοδόξων "διχασμένων" χωρών, με την σταδιακή κατάργηση του "Ορθόδοξου πολιτισμού", με τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους, κ.λπ.

    4)Συμπέρασμα.
    Η Δύση θα κάνει το πάν, ώστε Τουρκία και Ελλάδα να μείνουν στο Δυτικό στρατόπεδο. Αυτό περιλαμβάνει δημογραφικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και συνοριακές μεταβολές.
    Οι Ισλαμιστές είναι ανεπιθύμητοι από την Δύση, η οποία προφανώς οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, ώστε να βάλλουν τους δικούς τους, φιλοδυτικούς, ανθρώπους στην εξουσία.
    Η Ελλάδα και η Κύπρος προφανώς απαγορεύεται να έχουν σχέσεις με την "ορθόδοξη" Ρωσσία, πέρα απο αυτές που οι "σύμμαχοι" επιτρέπουν, διότι διατρέχουν κινδύνους "επανακαθορισμού των συνόρων τους".
    Η Τουρκία μάλλον θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις απιστίες της. Είναι πολύ πιθανό πως οι ημέρες των ισλαμιστών είναι μετρημένες.
    Αυτό που πρέπει να προβληματίζει την Ελλάδα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν οι Τούρκοι από την Δύση, είς βάρος της Ελλάδος, δια την ίδρυση Κουρδικού κράτους, στην μετά Ερντογάν εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέγα ανέκδοτο η τουρκική άσκηση. Με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σκαφών ... ελλιμενισμένα και με διακλαδικότητα σχεδόν ανύπαρκτη (ο στρατός ξηράς συμμετέχει κατ'ελάχιστον): που ακούσθηκε ολοκληρωμένη άσκηση με 103 πλοία και μόλις 40 αεροσκάφη μετά την δεκαετία του '30; Μόνο την εποχή των θωρηκτών σε ωκεάνιες αποστολές γινόντουσαν αυτά. Εάν αυτή είναι η θεώρηση της σημερινής ηγεσίας των τουρκικών Ε.Δ. περί 'πρωτοφανούς μεγάλης ασκήσεως' τότε είναι πλήρως αποθαρρυντική - για την Τουρκία. Αμφίβολο βεβαίως να ισχύει κάτι τέτοιο. Οπότε η λογική εξήγηση είναι ότι, σε συνδυασμό με την έλλειψη πιλότων μαχητικών στην τουρκική αεροπορία, ο Ερντογάν προβαίνει σε κινήσεις ψευδούς εντυπωσιασμού αλλά κρατάει πίσω τις κύριες δυνάμεις του - φοβούμενος μήπως, με ενθάρρυνση των ΗΠΑ, τον κτυπήσουν ξαφνικά όλοι όσοι απειλούνται απ'αυτόν και βρεθεί χωρίς στόλο επιφανείας. Οπότε και η Τουρκία θα βρεθεί εκτός Αιγαίου και Ν.Α. Μεσογείου για τουλάχιστον μία δεκαετία.
    Η έλλειψη επαρκούς θαλάσσιας ισχύος της Τουρκίας αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της στρατιωτικής ισχύος της. Ακριβέστερα, η έλλειψη επαρκούς μεγέθους ώστε να απορροφήσει σοβαρές απώλειες χωρίς να επηρεασθεί δραματικά η ισχύς του τουρκικού ναυτικού. Η Τουρκία απέχει τουλάχιστον μία δεκαετία εντατικών ναυπηγήσεων από την απόκτηση τέτοιου μεγέθους ναυτικού, δηλαδή 50% μεγαλύτερου του σημερινού, ενώ η υπόθεση εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων θα κριθεί, πιθανότατα και εάν δεν παρέμβουν αρνητικά οι Αμερικανοί, εντός της επόμενης τριετίας. Η Τουρκία είναι όντως στριγμωμένη, δεν της βγαίνει ο χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα αυτα τα Τουρκικα επιτευγματα ειναι υπαρκα και πραγματικοτητες. Αυτα τα εκανα οι Τουρκοι Εθνικιστες που σημερα εκπροσωπουνται απο τον Ερτογαν. Μακαρι και η Ελλαδα να ειχε τετοιους ηγετες. Απεναντιας ΟΛΟΙ οι συστημικοι πολιτικοι ειναι αθεοι, χωρις κανενα ηθικο φραγμο, ανθελληνες και εθνομηδενιστες. Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η σωτηρια του δημοκρατικου κλεπτοκρατικου πολιτικου κοσμου!!!! Οι δημοκρατες προσεφεραν το ΤΙΠΟΤΑ στην ανεξαρτησια της Ελλαδος. Υποδουλωση και ραγιαδισμος. Το ΜΟΝΟ που ενδιαφερει ειναι η αναζητηση της δημοκρατιας, που δεν την βρισκουν πουθενα και κατηγορουνται μεταξυ τους οι δημοκρατες πρακτορες, για...φασιστες...Μετα ζηταμε τους ξενους να μας σωσουν...Ντροπη.. Επισης τι εννοει ο Σαββας με το "εντύπωση προκαλούν οι εξαιρετικά αρνητικές αναφορές στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στο βαθμό αυτόν άλλη φορά". Δηλαδη οτι επειδη η Τουρκια ξεφυγε απο τον ελεγχο του ΝΑΤΟ, που εξυπηρετει τα συμφεροντα των Αγγλοσαξονων, θα την κανουν ντα..? Ας αποκτηση και το δημοκρατικο παρακρατικο μορφωμα του γελιοποιει τον Ελληνισμο το σθενος να σηκωθει στα ποδια του να αντιμετωπισει τους εχθρους του...Εδω τρεμουν στο ακουσμα της λεξεως πολεμος και μονο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.