28/3/19

Η βουλευτής Φ. Βάκη απαξιώνει το «Μακεδονία Ξακουστή» και της απαντά ο Ι. Τριβυζάς της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας «Μάντζαρος».

Την δική της θέση της με αφορμή το «Μακεδονία Ξακουστή» που παιάνισαν και οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας «Παλαιά» και «Μάντζαρος», επεσήμανε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, με ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Συγκεκριμένα η κ. Βάκη τόνισε τα εξής: Οι «υπερπατριώτες» που άδουν το «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις και στα συλλαλητήρια στα οποία κάποιοι εξ αυτών βεβήλωναν μνημεία του Ολοκαυτώματος, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι το εν λόγω άσμα είναι παλιό σεφαραδίτικο τραγούδι που δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του πρώτου εβραϊκού σχολείου της Θεσσαλονίκης το 1873. Κρίμα που μια παλιά σεφαραδίτικη μελωδία έντυσε κακότεχνους στίχους και κατέστη σύμβολο σύγχρονης πατριδοκαπηλείας που ενθαρρύνει εθνικιστικές κραυγές. Κρίμα που παιάνιζαν στην χθεσινή παρέλαση στην Κέρκυρα το εν λόγω άσμα, οι δύο Φιλαρμονικές με πλούσια και μακρά ιστορία. Ακούσαμε λοιπόν και στην Κέρκυρα το «Μακεδονία ξακουστή», στην κάτω πλατεία, εκεί που κάποιον Ιούλιο του μακρινού 1797 φυτεύανε το δέντρο της ελευθερίας, στολισμένο με τρεις κορδέλες στα χρώματα της Γαλλικής Επανάστασης και κάποια χρόνια αργότερα, μερικά μέτρα πιο πάνω, στην Ιόνιο Ακαδημία θα δίδασκε ο Κάλβος Διαφωτισμό. Ελπίζω να μην ακούσουμε οσονούπω ότι και ο Ρήγας Φεραίος ήταν εθνομηδενιστής και άπατρις».
Η απάντηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος»

Δεν άργησε ωστόσο, να έρθει η απάντηση του Προέδρου της «Μάντζαρος» Ιωάννη Τριβυζά, στον προσωπικό του λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο.
Η απάντηση είναι η εξής: «Σχετικά με την ανάρτηση της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κας Φωτεινής Βάκη. Χθες στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Κέρκυρα αντηχούσε από άκρη εις άκρη από τις δύο παλαιότερες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας η Μελωδία «Μακεδονία Ξακουστή». Φαίνεται ότι αυτό, αδικαιολόγητα, κατά την γνώμη μου ενόχλησε την βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κα Φωτεινή Βάκη.
Αυτό το τραγούδι αποτελεί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον «ύμνο» της Μακεδονίας, στο άκουσμα του έχουμε παρελάσει πολλές φορές στα μαθητικά και στρατιωτικά μας χρόνια, τότε βέβαια υπήρχε μία Μακεδονία ως εθνολογική οντότητα και σήμερα όμως, ακούγεται παντού στην Ελλάδα, τις 25 Μαρτίου ακούστηκε στην Καλαμάτα υπό την έγκριση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακούστηκε στην Αθήνα από τους Ευέλπιδες και τα ΛΟΚ, ακούγεται ευχάριστα και τραγουδιέται από τους απλούς ανθρώπους.
Οι στοίχοι του περιγράφουν αλήθειες σηματοδοτούν αγώνες και θυσίες και ενδυναμώνουν το πατριωτικό αίσθημα, σε όσους βέβαίως έχει απομείνει αυτό το χαρακτηριστικό.Δεν είναι εξακριβωμένο ποιος το έγραψε, οποιοσδήποτε όμως και εάν είναι αυτός μπράβο του, αισθάνθηκε Έλληνας και δη Μακεδόνας, συμμερίστηκε τον αγώνα και τις θυσίες των Μακεδόνων για την λευτεριά τους και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Εάν η μελωδία του, κατά τον Μάρκο Δραγούμη, δημιουργήθηκε η πρωτοακούστηκε εις τα εγκαίνια του Shola de la Alianza του πρώτου Εβραϊκού σχολείου της Θεσ/νικης, δεν έχει καμία σημασία, δεν μας ενοχλεί καθόλου, μακριά από εμάς οποιαδήποτε ρατσιστική προκατάληψη. Για την ιστορία σας γνωρίζω ότι η «Μάντζαρος» υπήρξε η πρώτη Φιλαρμονική που δέχτηκε, ως μουσικούς Εβραίους.
Τελευταία, το «Μακεδονία Ξακουστή» έγινε πολύ δημοφιλές πιθανόν επειδή εκφράζει την αγανάκτηση του κόσμου για το Μακεδονικό Θέμα, πιθανόν, διότι για πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό οπουδήποτε ακούγεται το συγκεκριμένο τραγούδι η ή μελωδία του καταχειροκροτείται από τον κόσμο, όπως συνέβη και στην Κέρκυρα.Κυρία Βάκη, η Ιστορία, η καλλιτεχνική επάρκεια, η κοινωνική και πολιτιστική προσφορά των δύο παλαιότερων Φιλαρμονικών της Κέρκυρας στις οποίες αναφέρεστε δεν επιδέχονται αυτού του είδους τις παρατηρήσεις και τις εκφράσεις λύπης η συμπάθειας που εκφράζετε στην ανάρτηση σας «κρίμα που παιάνιζαν στην χθεσινή παρέλαση στην Κέρκυρα το εν λόγω άσμα οι δύο Φιλαρμονικές με πλούσια παράδοση κλπ». Κρίμα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι που στην ανάρτηση σας αναμιγνύεται τους «υπερπατριώτες, αυτούς που βεβηλώνουν μνημεία του ολοκαυτώματος με τη συγκεκριμένη «Σεφραδίτικη» Μελωδία και τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας.
Αλήθεια κρίμα που άνθρωποι του δικού σας πνευματικού ύψους και της δικής σας κουλτούρας δεν συμμερίζονται το κοινό λαϊκό αίσθημα, στο οποίον βαθειά ριζωμένα υπάρχουν κάποια πράγματα και κάποιες αξίες μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα».
Πηγή: 

14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Από τη Βικιπαίδεια

      Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Διδάσκει από το 2005 Ιστορία της Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.[1]

      Εξελέγη βουλευτής Κέρκυρας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.[2] Από τις 4 Οκτωβρίου του 2015 είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ[3] και από τις 23 Οκτωβρίου του 2016 είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.[4]

      Διαγραφή
    2. Κυρία μου τι είναι αυτά που λέτε?? απλά είναι αδιάφορα!!! Η κ βάκη είναι μαδουροκομμουνίστρια, είναι εθνομηδενιστής και φτύνει το αίμα των Ελλήνων που πότισε την Μακεδονία.... θα λογοδοτήσουν!!! [ είναι τραγικό αλλά εξηγεί πως φτάσαμε εδώ, Βάκη- Ρεπούση και λοιποί εθνομηδενιστές καθηγητές πανεπιστημίου? μα τι διάβολο κριτήριο πρόσληψης είναι το πόσο ανθέλληνας είσαι????]

      Διαγραφή
  2. Το ποια είναι η κ. Βάκη δεν το γνωρίζω και ούτε θέλω κανείς να μου πει κάτι γι' αυτήν. Με το περιεχόμενο της δημοσιεύσεως της αποδεικνύει το μέγεθος της ανεπάρκειας της ελληνικής συνείδησής της. Μαθαίνω πως είναι βουλευτής του συριζα. Σκουπιδοντενεκές ο συριζα τέτοια σκουπίδια μαζεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, "The Star-Spangled Banner", written on September 14, 1814, by the then 35-year-old lawyer and amateur poet Francis Scott Key after witnessing the bombardment of Fort McHenry by British ships of the Royal Navy in Baltimore Harbor during the Battle of Baltimore in the War of 1812. προέρχεται από το Βρετανικό τραγούδι, "To Anacreon in Heaven"!

    "The Anacreontic Song", also known by its incipit "To Anacreon in Heaven", was the official song of the Anacreontic Society, an 18th-century gentlemen's club of amateur musicians in London. Composed by John Stafford Smith, the tune was later used by several writers as a setting for their patriotic lyrics.

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Star-Spangled_Banner
    https://en.wikipedia.org/wiki/To_Anacreon_in_Heaven

    Star Spangled Banner
    https://www.youtube.com/watch?v=vPKp29Luryc

    The Anacreon Song
    https://www.youtube.com/watch?v=ydAIdVKv84g

    Μήπως και στις ΗΠΑ, κατά την λογική της, "μια παλιά 'Βρετανική' μελωδία έντυσε κακότεχνους στίχους και κατέστη σύμβολο σύγχρονης πατριδοκαπηλείας που ενθαρρύνει εθνικιστικές κραυγές"?

    Δέν αξίζει να της απαντήσουμε τίποτα άλλο από αυτό που είπε ο Albert Einstein:

    "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α) Ἄν καί δευτετρεῦον θέμα, ἔχει πολύ ἐνδιαφέρον ὡς ἐνδεχόμενη παραπληροφόρηση : Ποῦ τό βρῆκε, ἄν τό βρῆκε, καί πότε καί πῶς, ὁ Μάρκος Δραγούμης ἀπό ποῦ προέρχεται ἡ μουσική τοῦ "Μακεδονία ξακουστή" ;

    Β) Πολύ ἐνδιαφέρον ἔχει ἤδη, τό ὅτι ἠ κα αὐτή (κα Βάκη) προσπαθεῖ νά συσχετίσῃ μέ "ἀντισημιτισμό" οὐσιαστικά ὅλους τούς Ἕλληνες πού ἀντιδροῦμε στήν παραχώρηση τοῦ ὀνόματος Μακεδονία στά Σκόπια ἀπό μιά μειοψηφία "Ἑλλήνων".
    Δέν φαίνεται ἀκόμη ἡ σημασία τῆς ψευδοῦς ταυτίσεως αὐτῆς , ἀλλά θά φανῆ ἀπό τή ἑτοιμαζόμενη καταστολή, ὅταν οἱ ἀντιδράσεις στήν ἰσχύ τῆς συμφωνίας αὐτῆς, καί πολιτικά καί νομικά, θά πάρουν σάρκα καί ὀστά σέ βαθμό πού ἡ ἀντισυνταγματική καί ἄκυρη αὐτή συμφωνία νά μή στέκεται πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Only the song "belongs" to the Jewish community or SYRIZA's congresswoman meant Macedonia as well?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και στο αντάρτικο τραγούδι "Βella ciao" η μουσική είναι "δανεική" από παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι... Τί λέει γιαυτό η κ. Φωτεινή; ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ονομσ Βακη ...μοιαζει Ιουδαικο....και η γνωση ολη...λογικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλοσοφια ...διδασκει ??....Ωχ...ωχ...απ τον Μαρξ και μετα ??...Απορια : εναν Σεφαραδιτη φιλοσοφο ξερετε ?? Δεν μιλω για Ασκεναζυ....εκει ολοι φιλοσοφοι ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακεδονία ξακουστή
    του Αλεξάνδρου η χώρα,
    που έδιωξες τους βουλγαρους
    κι ελεύθερη είσαι τώρα.
    Είσαι και θα 'σαι ελληνική
    Ελλήνων το καμάρι
    κι εμείς τα Ελληνόπουλα
    σου πλέκουμε στεφάνι.
    Το διαμαντένιο στέμμα σου
    για βάλε στο κεφάλι,
    για να φανεί η δόξα σου,
    Μακεδονία, πάλι.
    Οι Μακεδόνες δε μπορούν
    να ζούνε σκλαβωμένοι,
    όλα και αν τα χάσουνε,
    η λευτεριά τους μένει.
    Μακεδονόπουλα μικρά,
    χορέψατε και χαρείτε,
    γιατί στην ομορφότερη
    πατρίδα τώρα ζείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν στην κυρία δεν αρέσει το "Μακεδονία Ξακουστή" αυτό είναι δικό της πρόβλημα.
    Δικό μας πρόβλημα είναι ότι είναι βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων κι αυτό στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να διορθωθεί και να μην ξαναβγεί βουλευτής.

    Και κάτι ακόμα στην κυρία:

    Ο πατέρας του πατέρα μου, ο παππούς μου ο Παντελής,( Ηπειρώτης και πρώην αντάρτης του ΕΑΜ ΕΛΑΣ στην Κατοχή) δεν τον πρόλαβα, δεν τον χάρηκα πολύ, ήμουν 3 χρονών όταν "έφυγε" αλλά μου έμαθε τρία πράγμα πολύ καλά:

    Εθνικό Ύμνο, Μακεδονία Ξακουστή και το Στ' άρματα στ' άρματα.

    Η διεθνιστική σας μαλάκυνση είναι Εθνικά επικίνδυνη και προσβάλει τους αγώνες των κεντροαριστερών και αριστερών πατριωτών. Ο ίδιος ο Μίκης στο καροτσάκι γέροντας, στάθηκε απέναντι σας και μυαλό δεν βάζετε. Θα βάλετε στις εκλογές που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχει . .χωρο για μυαλο ?? Νεροκολοκυθα βλεπω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.