16/3/19

Πληρώσαμε ακριβά δίδακτρα. Μάθαμε τίποτα;

Για να πουλήσεις το παραμύθι ως πιθανή πραγματικότητα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος. Πάντα θα υπάρχουν πτωχοί τω πνεύματι που είναι έτοιμοι να πιστέψουν ότι κάποιος θα σου δίνει λεφτά χωρίς να σου τα ζητήσει πίσω, ότι ένα ανεπάγγελτο, αμόρφωτο παιδαρέλι θα κάνει τις αγορές να χορεύουν, ότι ο Ομπάμα θα πλήρωνε 600 δισ. δολλάρια για να αγοράσει την τεχνολογία του Απόλλωνα. Είναι πιο ευχάριστο να ακούς ότι “θα πάρω τα λεφτά από τους πλούσιους και θα σου τα δώσω” παρά “θα διαμορφώσω συνθήκες ώστε να γίνεις πλούσιος με τη δουλειά και τον κόπο σου” διότι αυτό υπονοεί πως αν δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις, θα μείνεις φτωχός.  

Η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ευχάριστη. Έχει λεφτά που δεν επαρκούν, χρόνο που πιέζει, ενέργειες που θέλουν οργάνωση, κοινωνικές ομάδες με αντιτιθέμενα συμφέροντα, πιεστικά διλήμματα, δύσκολες αποφάσεις. Αντιθέτως, το παραμύθι το φτιάχνεις όπως θες. Μεγάλη σύνταξη θες; Θα την έχεις. Μικρό φόρο θες; Θα τον έχεις. Πολλές κοινωνικές παροχές θες; Θα τις έχεις. Για όλα αυτά χρειάζονται πολλά λεφτά; Θα τα έχεις. Από τους πλούσιους, από τη λίστα Λαγκάρντ, από αυτούς που θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν, από το “ελλάνιο καταπίστευμα”, από τον θησαυρό του Αλή-Μπαμπά. Η επικράτηση της ουτοπίας σε βάρος την πραγματικότητας δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Συμβαίνει και στα καλύτερα και στα χειρότερα σπίτια: από την ολλανδική “φούσκα της τουλίπας” του 1637 μέχρι το αμερικανικό κραχ του 1929, κι από τον κομμουνιστικό εφιάλτη του 20ού αιώνα μέχρι τη Ζιμπάμπουε του Μουγκάμπε και τη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να καταλάβει ο λαός ότι αυτό που υπόσχεται ο λαοπλάνος δεν γίνεται, είναι να του αναθέσεις να το κάνει.

Για τη συνέχεια Rodiaki

4 σχόλια:

  1. Και τοσα χρονια γιατι τα παιδια της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΑΕ δεν εφτιαξαν τις συνθηκες να γινουμε πλουσιοι δια της εργασιας μας? Τι τους κραταγε? Τα πανωτοκια τα ξεχασατε, τις επιδοτησεις να καταστρεψουμε την παραγωγή κλπ? Τα θυμαστε ετσι? αφηστε λοιπον τα παραμυθια της χαλιμας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α για σου ρε Τζήμερε, το έπιασες το νόημα. Έκανε και κάτι καλό ο ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε τι εστί αριστερά.

    Το κακό είναι ότι ο Έλληνας είναι τόσο χαμηλού επιπέδου που δεν πρόκειται να πάρει χαμπάρι και να μάθει κανένα μάθημα από αυτή την κυβέρνηση. Καταδικασμένοι είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πληρώσαμε πολλά αλλά τυχόν δεν πήραμε το μάθημα, απλά την επόμενη φορά θα πληρώσουμε ακόμα περισσότερα! Η πραγματικότητα δίνει πάντα τις απαντήσεις της και τις αντίστοιχες "λύσεις"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. First we have to become immune to the Sirens' enchanting promises.
    Then, if "Ithaca" still exists, take the opportunity the rid us off all suitors no matter what their role is; the polititian demogogue, the media, etc. No mercy as they have shown none to Greece and its people.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.