26/3/19

Παλαιστίνη: Η Άλλη Συμφωνία Ειρήνης

Μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου: Palestinians: The Other Peace Deal
  • Η Χαμάς κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Φατάχ πως εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας για να καλέσουν τους Παλαιστινίους να ανατρέψουν το καθεστώς της Χαμάς. Η Φατάχ, από την πλευρά της, κατηγορεί τις «σκοτεινές δυνάμεις» της Χαμάς ότι ενεργούν κατόπιν οδηγιών εξωτερικών κομμάτων για τη δημιουργία ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι θα δημοσιεύσει το πολυαναμενόμενο σχέδιο για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «η Συμφωνία του Αιώνα», μετά τις γενικές εκλογές στο Ισραήλ στις 9 Απριλίου. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα εάν η αμερικανική κυβέρνηση έβρισκε ένα σχέδιο για την ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Παλαιστινίων πριν επιχειρήσει την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.
  • Είναι σαφές, εν τω μεταξύ, ότι οι ηγέτες της Φατάχ και της Χαμάς ενδιαφέρονται περισσότερο να μάχονται μεταξύ τους παρά να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης του λαού τους. Οι δύο ομάδες έχουν ήδη απορρίψει την επερχόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» και είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν.


Η Χαμάς και η Φατάχ, τα παλαιστινιακά κόμματα που κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη αντιστοίχως, βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους για τα τελευταία 12 χρόνια. Αλλά όταν πρόκειται για καταστολή και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών τους, η Χαμάς και η Φατάχ συμφωνούν. Εικόνα: Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και Πρόεδρος της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς (δεξιά), σε συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 30 Μαΐου 2007 στη Γάζα. (Φωτογραφία από Abu Askar / PPO μέσω Getty Images)

Η Χαμάς και η Φατάχ, τα παλαιστινιακά κόμματα που κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη αντιστοίχως, βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους για τα τελευταία 12 χρόνια. Διαφωνούν για πολλά πράγματα, αλλά όταν πρόκειται για την καταστολή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών τους, η Χαμάς και η Φατάχ έχουν αποδείξει ότι συμφωνούν.
Από την περασμένη εβδομάδα, η Φατάχ έχει ξεκινήσει σοβαρές επιθέσεις ενάντια στη Χαμάς λόγω της έντονης καταπίεσης που δέχονται οι Παλαιστίνιοι που διαμαρτύρονται για οικονομικές κακουχίες στη Λωρίδα της Γάζας. Η Φατάχ αναφέρει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ακτιβιστών και δημοσιογράφων, έχουν συλληφθεί ή έχουν ξυλοκοπηθεί σοβαρά από τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς.
Οι κατηγορίες εναντίον της Χαμάς δεν είναι αβάσιμες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες τραυματισμένων Παλαιστινίων. Κάποιοι είχαν μαυρισμένα μάτια και μώλωπες σε διάφορα μέρη του σώματός τους, ενώ άλλοι φαίνεται ότι είχαν σπασμένα πόδια και χέρια από τους αξιωματικούς ασφαλείας της Χαμάς.
Το τελευταίο θύμα της βίαιης καταστολής των διαμαρτυριών από την Χαμάς, οι οποίες διεξάγονται κάτω από το σύνθημα «Θέλουμε να ζήσουμε!», είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ, Ατέφ Αμπού Σαΐφ. Ο Αμπού Σαΐφ, που είναι επίσης γνωστός συγγραφέας, αναφέρθηκε πως απήχθη από το σπίτι του και χτυπήθηκε άσχημα από τους στρατιώτες της Χαμάς στις 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της Φατάχ, οι επιτιθέμενοι έσπασαν τα χέρια και τα πόδια του. Ακόμη, αναφέρεται πως ο Αμπού Σαΐφ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Η Φατάχ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες δεκάδων Παλαιστίνιων ανδρών, γυναικών και παιδιών που λένε ότι έχουν χτυπηθεί άσχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς κατά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που διοργάνωσαν κινήματα νέων απαιτώντας λύση στο υψηλό κόστος ζωής, στο υψηλό ποσοστό ανεργίας και στους νέους φόρους που επιβλήθηκαν από τους ηγέτες της Χαμάς στους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Αρκετοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επίσης πέσει θύματα των βάρβαρων μέτρων της Χαμάς, τα οποία φαίνεται να αποσκοπούν στη καταστολή των διαμαρτυριών και στην αποτροπή των Παλαιστινίων να μιλήσουν ενάντια στους ηγέτες του παράκτιου απομονωμένο εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Ένας από τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς είναι ο Jamil Sarhan, διευθυντής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παλαιστίνης. Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της Χαμάς κατέσχεσαν επίσης το κινητό τηλέφωνο του Sarhan και συνέλαβαν ένα άλλο μέλος της, τον δικηγόρο Baker Turkeman.
Το συνδικάτο Παλαιστίνιων δημοσιογράφων της Φατάχ αναφέρει ότι τουλάχιστον 17 δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν στόχος της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. Επτά δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στην κάλυψη των διαμαρτυριών: Osama Kahlout, Ehab Fasfous, Ahmed Sahmoud, Majed Kdeih, Juma'a Daloul, Mustafa al-Dahdouh and Ahmed al-Shinbari. Το συνδικάτο είπε ότι πολλοί δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν ενώ κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα από αξιωματικούς ασφαλείας της Χαμάς, οι οποίοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν από το να καταγράψουν τις διαμαρτυρίες. Άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κατ 'οίκον περιορισμό, πρόσθεσε ο συνδικάτο.
Οι κατασταλτικές και βίαιες ενέργειες της Χαμάς εναντίον των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για τη φτώχεια και την ανεργία δεν είναι κάτι που πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, ιδιαίτερα εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με το αυταρχικό καθεστώς της Χαμάς, ένα παραπάτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το πραγματικό σοκ θα ήταν εάν η Χαμάς είχε επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που ζουν υπό τη διοίκησή της στη Λωρίδα της Γάζας να βγουν στους δρόμους για να ζητήσουν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Από τη βίαιη κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας το 2007, το τμήμα της Παλαιστινιακής Αρχής που ανήκει στη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έχει υιοθετήσει μια σκληρή στρατηγική ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους της και όποιον τολμά να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.
Ωστόσο, στη Δυτική Όχθη, η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή και η κυρίαρχη φατρία της, η Φατάχ, που τώρα επικρίνουν έντονα τη Χαμάς για τα καταπιεστικά της μέτρα κατά των διαδηλωτών, δύσκολα διακρίνονται από τους αντιπάλους τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως και η Χαμάς, οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη στοχεύουν επίσης συστηματικά Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Τα πιο πρόσφατα θύματα της Παλαιστινιακής Αρχής είναι οι δημοσιογράφοι Hazem Nasser και Amer Abu Arafeh. Μόλις από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ήδη συλλάβει τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποστήριξης Δημοσιογράφων.
Όπως και η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή χρησιμοποιεί βία κατά των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια του 2018, οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής χρησιμοποίησαν βία για να διαλύσουν το πλήθος χιλιάδων Παλαιστινίων που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης για να διαμαρτυρηθούν για τις κυρώσεις του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατά της Λωρίδας της Γάζας. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων περιορισμών, τη μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών σε χιλιάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους και οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας.
Σκηνές αστυνομικών της Παλαιστινιακής Αρχής που χτυπούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν είναι ασυνήθιστες. Όπως και στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής πως χρησιμοποίησαν κλομπ και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τεκμηριώνουν την βία που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς είναι παρόμοιες με εκείνες της Δυτικής Όχθης, όπου οι αξιωματικοί ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής φαίνονται να επιτίθενται σε διαδηλωτές.
Όπως και η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επίσης καταφύγει σε βασανιστήρια για να συντρίψει πολιτικούς αντιπάλους και κάθε εναντίωση. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει δεκάδες περιπτώσεις βασανιστηρίων και παρενόχλησης στις φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
«Στην Δυτική Όχθη, μερικές από τις πιο σκληρές μορφές αντιμετώπισης που αναφέρουν οι κρατούμενοι εμφανίζονται στο κέντρο κράτησης της Επιτροπής Κοινής Ασφάλειας στην Ιεριχώ, όπου οι αξιωματικοί υποβάλλουν τους κρατουμένους συχνά σε shabeh [όπου τα χέρια ενός γονατισμένου κρατούμενου είναι δεμένα πίσω από τους αστραγάλους του] και κρατούνται σε μικρά απομονωμένα κελιά αποκομμένοι από τους υπόλοιπους.»
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς:
«Τόσο η Φατάχ της Παλαιστινιακής Αρχής της στη Δυτική Όχθη όσο και η Χαμάς στη Γάζα τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει πολλές αυθαίρετες συλλήψεις για ειρηνική κριτική από τις αρχές, ιδίως σε κοινωνικά μέσα, σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, σε πανεπιστημιουπόλεις και σε διαδηλώσεις.»
Οι πρόσφατες οικονομικές διαμαρτυρίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, καθιστώντας παράλογο να μιλήσουμε ακόμη και για τη δυνατότητα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο αντίπαλων κομμάτων. Η Χαμάς υπερασπίζεται το δικαίωμά της να χτυπάει γυναίκες και παιδιά και να σπάσει τα κόκαλα των πολιτικών αντιπάλων της, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή και η Φατάχ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Η Χαμάς κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Φατάχ πως εκμεταλλεύονταιτην οικονομική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας για να καλέσουν τους Παλαιστινίους να ανατρέψουν το καθεστώς της Χαμάς. Η Φατάχ, από την πλευρά της, κατηγορείτις "σκοτεινές δυνάμεις" της Χαμάς ότι ενεργούν κατόπιν οδηγιών εξωτερικών κομμάτων για τη δημιουργία ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι θα δημοσιεύσει το πολυαναμενόμενο σχέδιο για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «η Συμφωνία του Αιώνα», μετά τις γενικές εκλογές στο Ισραήλ στις 9 Απριλίου. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα εάν η αμερικανική κυβέρνηση έβρισκε ένα σχέδιο για την ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Παλαιστινίων πριν επιχειρήσει να την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Είναι σαφές, εν τω μεταξύ, ότι οι ηγέτες της Φατάχ και της Χαμάς ενδιαφέρονται περισσότερο να μάχονται μεταξύ τους παρά να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης του λαού τους. Οι δύο ομάδες έχουν ήδη απορρίψει την επερχόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» και είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν.
Ο Khaled Abu Toameh, βραβευμένος δημοσιογράφος με έδρα του την Ιερουσαλήμ, είναι Shillman Journalism Fellow στο Ινστιτούτο Gatestone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.