24/3/19

Γιατί είναι τόσο νευρικός ο Ερντογάν; Τι είναι αυτό που πραγματικά τον εκνευρίζει;

του Σάββα Καλεντερίδη
Το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και έγιναν προσπάθειες, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, για δημιουργία θετικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε εξαιρετικά προσβλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας.

Τη μια από τη Σμύρνη εμάς τους Έλληνες «μας ρίχνει στη θάλασσα», την άλλη από τα Δαρδανέλια μας βάζει σε «φέρετρα», μας λέει ότι ποτέ η Αγία Σοφία δεν πρόκειται να γίνει ξανά εκκλησία, και η Ιστανμπούλ* ποτέ δεν θα ξαναγίνει Κωνσταντινούπολη.
Για τις απειλές που εκτοξεύει σχεδόν κάθε μέρα εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, με αφορμή τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, δεν θα πούμε τίποτα γιατί τις έχουμε μάθει… νεράκι, αφού πολλές φορές καθ’ υπερβολήν αναμεταδίδονται από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Γιατί όμως ο Ερντογάν παρουσιάζεται τόσο νευρικός και η ρητορική του έχει πάρει αυτή τη μορφή; Γιατί δείχνει να έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του ο ηγέτης της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα;
Τι ήταν αυτό που τον ώθησε να χρησιμοποιήσει με απαράδεκτο τρόπο την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση που έγινε σε δυο ισλαμικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να δείξει πλάνα από την επίθεση σε γιγαντοοθόνη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, φανατίζοντας το κοινό;
Για να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του Ερντογάν πρέπει να πάμε στον Μάρτη του 1994, τότε που το Κόμμα της Ευημερίας του μέντορά του, Νετζμετίν Ερμπακάν, που εξέφραζε το πολιτικό Ισλάμ, κέρδισε στις δημοτικές εκλογές την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την Καισάρεια και το Ικόνιο. Στις εκλογές αυτές, που χρησιμοποιήθηκαν ως εφαλτήριο για να κερδίσει την κυβερνητική εξουσία το πολιτικό Ισλάμ τον επόμενο χρόνο, έλαμψε για πρώτη φορά το πολιτικό άστρο του Ταγίπ Ερντογάν, αφού εκλέχτηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, όπου και πάλι το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατεβαίνει μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) των Τούρκων ναζί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανότητες να χάσει την Άγκυρα, ενώ και στην Κωνσταντινούπολη, αν και έχρισε υποψήφιο έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, η νίκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Δηλαδή, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει την πρωτεύουσα της χώρας και να πετύχει μια ισχνή νίκη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ και τα ποσοστά της συμμαχίας AKP-MHP δείχνουν απώλειες περίπου 5% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Και όσο μειώνεται η εκλογική επιρροή του ΑΚΡ, τόσο "κατολισθαίνει" ο Ερντογάν προς τις θέσεις και τη ρητορική των συνεταίρων του Γκρίζων Λύκων.
Αυτός είναι ο ένας παράγοντας που προκαλεί εκνευρισμό στον Ερντογάν, που δεν έχει μάθει να χάνει και δεν είναι ώρα για ήττες λίγα χρόνια πριν από το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και ετοιμάζεται για… μεγάλες φιέστες…
Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί εκνευρισμό στον Τούρκο πρόεδρο είναι η οικονομία της χώρας. Ήδη έχουμε τρία τρίμηνα με ύφεση, και όλα δείχνουν ότι και το τέταρτο θα δείξει ύφεση της τουρκικής οικονομίας. Αυτό του προκαλεί διπλό εκνευρισμό. Ο ένας λόγος είναι γιατί του χαλάει το… ίματζ, γιατί και ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι η οικονομία είναι το ισχυρό του χαρτί! Ο άλλος λόγος είναι ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν μπορούν να γεμίσουν την κατσαρόλα, γι’ αυτό ο Ερντογάν αποφάσισε να βάλει τους δήμους να πουλάνε πατάτες και κρεμμύδια σε φθηνές τιμές, παρακάμπτοντας τους εμπόρους. Όμως αυτό προκάλεσε κρίση σε έναν ολόκληρο κλάδο της αγοράς.
Η κρίση στην οικονομία, σε συνδυασμό με τη νομισματική κρίση των προηγούμενων μηνών, απομακρύνει τον Ερντογάν από το στόχο το 2023 το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων να ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια. Προς στιγμήν είναι κάτω από τις 10.000 δολάρια, και έχουμε μπροστά μας την κρίση των S-400 με τις ΗΠΑ, που μπορεί να ρίξει στα τάρταρα την τουρκική λίρα.
Ο τρίτος παράγοντας είναι ίσως ο πιο... εκνευριστικός, γιατί πρώην σύντροφοί του, με τους οποίους ίδρυσαν μαζί το AKP, τις τελευταίες εβδομάδες κινούνται σοβαρά προς την κατεύθυνση ίδρυσης ενός νέου κόμματος, που θα κινείται στο χώρο του πολιτικού Ισλάμ, με πιο δημοκρατικά χαρακτηριστικά.
Πρωταγωνιστής της κίνησης αυτής είναι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της δημοκρατίας, ενώ υποστηρίζεται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, και από άλλα στελέχη που αποσκίρτησαν ή είναι έτοιμα να αποσκιρτήσουν από το AKP.
Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες, και θεωρήσαμε σωστό και ωφέλιμο να τους παραθέσουμε για μπορούμε να κάνουμε μια ψυχολογική ερμηνεία της συμπεριφοράς του απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα και της σκληρής του ρητορικής.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και την Αν. Μεσόγειο που εντείνουν τη νευρικότητα του Ερντογάν, και κυρίως η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ένα θέμα που παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία η Τουρκία, για το οποίο όμως θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Μέχρι τότε, να μην ξεχνάμε ότι πέραν της ψυχολογικής ερμηνείας των δηλώσεων και της προσπάθειας του Ερντογάν και των στελεχών της κυβέρνησής του να συσπειρώσουν το εσωτερικό ακροατήριο, υπάρχει πάντα η επεκτατική και επιθετική στρατηγική της Τουρκίας στη γραμμή Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη.
Αυτό δεν δικαιούται να το ξεχνά κανένας Έλληνας, έστω κι αν λέγεται Κατρούγκαλος…
____
* Η λέξη Ιστανμπούλ, που επαίρεται ο Ερντογάν ότι είναι τουρκική, είναι κι αυτή ελληνική και προέρχεται από το «Εις την Πόλιν», όπως έλεγαν Έλληνες και μετά παραλλαγμένα οι Τούρκοι για την Κωνσταντινούπολη.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα δημοκρατία και το pontos-news

11 σχόλια:

  1. Η Τουρκία, ο επιτήδειος ουδέτερος, η χώρα πού αντέγραψε με τον τρόπο της το σύστημα διακυβερνήσεως της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θέλει μεγάλη προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όποιον ενδιαφέρεται:

      Υπάρχει το βιβλίο του Καθηγητή στο Temple University USA Frank G. Weber
      "The Evasive Neutral", Original Title as above edition published by the University of Missouri Press in 1979.

      Ελληνική E΄Έκδοση 1993: "Ο Επιτήδειος Ουδέτερος", H τουρκική πολιτική κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Frank G. Weber,Καθηγητής Πανεπιστημίου Τέπλ, Η.Π.Α. Εκδόσεις ΘΕΤΙΛΗ, Εμμ. Μπενάκη 6, Αθήναι, Τηλ. 210 3215229.

      Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Φίλου KONON στο επιτήδειο ουδέτερο!

      Φιλικά
      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. Nikolaos,

      Παρεμπιπτόντως, στο βιβλίο του ο Weber αναφέρει και τα αίτια της ήττας μας στη Μικρά Ασία.
      Στην αρχή του βιβλίου.
      Είναι κάτι που ξεχνάμε συνεχώς.

      Διαγραφή
  2. το Ελληνικό αίμα του ερντογάν , αυτό πέταξε στη θάλασσα και αυτό έβαλε σε φέρετρα , το ίδιο του το αίμα τον εαυτό του.
    κάποιες στιγμές στη ζωή του πρέπει να περνάει από το μυαλό του πως έχει Ελληνικό αίμα και το μίσος του εναντίον του Ελληνισμού κάπως τον μπερδεύει.
    Ο γενίτσαρος είναι το ίδιο μισητός όπως ο βρωμοτουρκομογγολος, το ίδιο και παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Until we have ministers that whatever they say goes through their brain first, have respect for themselves and our Nation, understand they have been elected to Serve the Greek people and are being paid by them and finally set a basis to develop our own defense industry, every Erdogan, Akar, etc will continue the threats against Greece.
    Its time to wake up people.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σκεφθείτε, ......εμείς είχαμε αρχίσει πρώτοι να δημιουργούμε Πολεμική Βιομηχανία, ιδίως την Ε.Α.Β. στην Τανάγρα.....ένα πρότυπο βιομηχανικό σύμπλεγμα στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί από μια βίδα, έως ένα καινούργιο αεροπλάνο!

      Δεν γνωρίζω τι μας φταίει;;;

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  4. Γιατί μπαμπά ὁ Κατρούγκαλος λέει ὅτι ἡ Τουρκία ἔχει δικαιώματα στή Μεσόγειο;
    Γιατί, παδί μου, ὁ Κατρούγκαλος μπερδεύει τήν Τουρκία μέ τήν Ἑλλάδα.

    Καί γιατί μπαμπά ὁ Ἐρντογκάν ὀνομάζει "γαλάζια πατρίδα" τῶν Τούρκων τίς Ἑλληνικές θάλασσες;
    Γιατί παιδί μου, ὁ Ἐρντογκάν ἀσκεῖ πολιτική ἐπιρροή, μέ συνθήματα ποδοσφαίρου.

    _Καί γιατί μπαμπά ὁ Ἐρντογκάν εἶναι συνέχεια νευριασμένος τελευταῖα;
    _Γιατί παιδί μου καί ἐγώ, τώρα πού μεγάλωσα, ἄν δέν προσέχω, γίνομαι ὁλοένα πιό ἰδιότροπος.
    _Καί δέν προσέχει, πατέρα, ὁ Ἐρντογκάν;
    _Ἄν πρόσεχε παιδί μου, δέν θά γινόταν οὔτε ἀρχηγός τῆς Τουρκίας, οὔτε μουσουλμάνος.
    _Καλά, πατέρα, ἀλλά πῶς δέν ἦταν προσεκτικός; Ἀφοῦ λέει ὅτι ἄκουσε τόν πατέρα του πού τοῦ εἶπε:"ὅταν θά πεθάνουμε, ὁ Ἀλλάχ θά μᾶς ρωτήσῃ μόνο ἄν τοῦ ἤμασταν πιστοί".
    _Αὐτό εἶναι τό βαθύτερο πρόβλημα, παιδί μου, δηλαδή δέν ἐξέτασε ποιός εἶναι ὁ Ἀλλάχ, οὔτε ποιός εἶναι ὁ ἀληθινός Θεός, ἀλλά φέρθηκε ἀπρόσεκτα καί μέ προχειρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι ο Ερτογαν ανοίγει τα χέρια του περισσότερο απ ότι είναι σε θέση να αγκαλιάσει! !!! Η δυτική Τουρκία είναι αντίθετη με τον Ερτογαν πιστεύω επειδή είναι ή το παίζει, πολύ ισλαμιστης !!! Η δυτική Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Τουρκία !!! Αν κάτι δεν πάει καλά σίγουρα φοβάται ότι οι ξύπνιοι δεν θα τον ξανά ψηφίσουν, άρα πάει περίπατο !!Αυτό τον εκνευρίζει πιστεύω πάρα πολύ !!! Σίγουρα και τα άλλα που ανέφερε ο κυρ Σάββας! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Πόντιος γεννήτσαρος έχει κι έναν άλλο λόγο να τον κάνι να εκνευρίζετε. Όπως είναι γνωστό, ένας τούρκος σουλτάνος, αγόρασε από έναν εκπρόσωπο του Μωάμεθ τον τίτλο του χαλίφη και για χρόνια η τουρκία το έπαιζε ως ηγέτιδα των μουσουλμάνων. Σήμερα δεν ισχύει κατι τέτοιο και στην πλειοψηφία του ο μουσουλμανικός κόσμος έχει στρέψει τα νώτα του στην Άγκυρα (Αίγυπτος, Λυβίη,Αλγερία,Ιορδανία, χώρες του Περσικού πλην του Κατάρ,Συρία,Καζακστάν κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1)"Γιατί είναι τόσο νευρικός ο Ερντογάν;"

    Διότι είναι ανεπιθύμητος από την Δύση, που τον πιέζει για τους S400, και αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να έχει την τύχη του Μεντερές, αυτός και οι Ισλαμιστές. Οι δε δυτικόφιλοι Κεμαλιστές και Γκιουλενιστές παραμονεύουν για να τον ανατρέψουν με κάθε μέσο.
    Γνωρίζει πολύ καλά ποιοί υποκίνησαν το πραξικόπημα του 2016, καθώς και τι έπαθαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, και πως δεν θα του συγχωρηθεί ποτέ η προσέγγιση του με τον λεγόμενο "άξονα του κακού".

    2)May 27, 1960: A dark day in Turkish history

    Published on May 27, 2016

    It has been 56 years since the first military coup in modern day Turkey took place: “Dear citizens! As of midnight last night, Turkish armed forces have taken over administration throughout the entire country.” Then Colonel Alparslan Turkes announcing the coup on the radio. In the hours before dawn on May 27th, 1960, the Turkish army announced it had toppled the government.
    Prime Minister Adnan Menderes was taken into custody in Kutahya and brought to the capital, Ankara, where members of his cabinet were. Since then there have been 3 more military coups, the last one taking place in 1997. General Cemal Gursel who was among the coup leaders became the president, prime minister and the minister of defense.
    10 years before the coup, more than 50% of Turkish citizens had voted The Democrat Party into power
    The social and economic policies of the party got them re-elected in 1954 and 1957
    In the weeks preceding the coup, protesters took to the streets, while tensions escalated between the government and the opposition
    In the wake of the political infighting and civilian unrest, the army stepped in.
    It has been alleged that the army colluded with the opposition...
    Using the civil unrest as a pretext to the coup
    The army accused top Democrat Party leaders of running a dictatorship
    The military trials on the island of Yassiada went on for nearly a year
    The prime minister, the foreign minister and the finance minister were hanged in September 1961
    29 years later the three men Adnan Menderes, Fatin Rustu Zorlu and Hasan Polatkan were posthumously pardoned
    Theır remaıns were moved to a mausoleum
    The deposed President, Celal Bayar was also condemned to death but was not hanged due to old age.

    https://www.youtube.com/watch?v=wFE492f8-Hk&t=9s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Σύνδρομο των Σεβρών (Σενάριο)

    https://www.facebook.com/DisasterScenarios/posts/421847865052297?__tn__=K-R

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.