8/3/19

DW: Εγκληματίες πολέμου ανάμεσα στους πρόσφυγες;

Η γερμανική δικαιοσύνη φαίνεται να αγνόησε χιλιάδες πληροφορίες για ύπαρξη εγκληματιών πολέμου ανάμεσα στους πρόσφυγες. Ήταν τα χρόνια που το προσφυγικό ήταν στο απόγειο της κρίσης του και οι υπηρεσίες υπερφορτωμένες.
Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης τις χρονιές 2015/2016 εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωνε ότι "θα τα καταφέρουμε", αν και οι αρχές της χώρας δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τόσους πολλούς πρόσφυγες. Ακόμη και σήμερα, οι αιτήσεις αιτούμενων άσυλο είναι στοιβαγμένες και δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για να τις επεξεργαστούν.
Πληροφορίες της Bild
Η υπερφόρτωση εργασίας αντικατοπτρίζεται σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν μόνο για τα δύο επίμαχα χρόνια 3.800 πληροφορίες για διάπραξη αδικημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο ανάμεσα σε πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα. Μόνο σε 28 περιπτώσεις έγιναν ανακρίσεις. Πηγή των περισσότερων πληροφοριών είναι οι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες BAMF, που είναι οι αρμόδιοι για την εξέταση των φακέλων για αίτηση ασύλου στη Γερμανία. 100 πληροφορίες ήρθαν από άλλες πηγές και διαβιβάστηκαν, όπως ορίζει η διαδικασία, στην Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση Εγκλημάτων Πολέμου ZBKV. Και οι δύο υπηρεσίες υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση Εγκλημάτων Πολέμου έχει συμπεριλάβει σειρά από αδικήματα με βάση το διεθνές δίκαιο. Η συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως το Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί ένα από αυτά. Μεταξύ άλλων στα εν λόγω αδικήματα συγκαταλέγονται η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Πληροφορίες για το πόσοι εργάζονται στην υπηρεσία ZBKV και ελέγχουν αυτές τις περιπτώσεις δεν θέλησε να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Την ερώτηση κατέθεσε η Κ.Ο του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, τον Απρίλιο του 2018. Ήδη στην επιστολή απάντησης πριν ένα χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τον σχετικό αριθμό των πληροφοριών στη δημοσιότητα, αλλά τότε δεν τράβηξε την προσοχή.
Αντιδράσεις οργής
Ποιος ήταν όμως ο αριθμός; Το 2015 και το 2016 μόνο δύο άνθρωποι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για εγκληματικές πράξεις με βάση το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν ξέρει, εάν μετά οι καταδικασθέντες, απελάθηκαν. Το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP επανήλθε, και σε απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι ανάμεσα στο 2014 και τις αρχές του 2019 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες μεταβίβασε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος και την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία 5000 πληροφορίες για εγκλήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Σε 129 περιπτώσεις οι πληροφορίες οδήγησαν μάλιστα και σε έναρξη των ερευνών.
Μετά από όλα αυτά ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι θα ζητήσει να ελεγχθούν όλες οι πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα και να γίνει ακριβής έκθεση των περιπτώσεων και των πιθανών παραλείψεων. Το 2015 και το 2016 ο ίδιος δεν ήταν υπουργός Εσωτερικών Το FDP ζήτησε πλήρη διαλεύκανση και το AfD κατηγόρησε τον κρατικό μηχανισμό ότι απέτυχε παντελώς.
Κάι Αλεξλαντερ Σολτς DW/ afp
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: capital, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.