28/3/19

Η Καταριανή energybank των $10 δις και ο Έλληνας αντιπρόεδρος

Στην ίδρυση ενεργειακής τράπεζας, η οποία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο στο Κατάρ όσο και στο εξωτερικό προχώρησαν προ ημερών Καταριανά κεφάλαια.
Η Τράπεζα που θα διαχειρίζεται 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το στόχο που ανακοινώθηκε, αναμένεται να έχει παρουσία και αντιπροσώπευση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής καθώς και σε άλλες περιοχές ανά την υφήλιο. Στόχος της να χρηματοδοτεί projects που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το project financing και παρέχοντας υπηρεσίες asset management.Η δημιουργία της τράπεζας έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το Κατάρ, ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αυξάνει κατά 40%, στους 110 εκατ. τόνους την παραγωγή του, σταδιακά μέχρι το 2024. Σήμερα η ετήσια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου του Εμιράτου του Κατάρ φτάνει τους 77 εκατ. τόνους.

Η Τράπεζα θα είναι το μεγαλύτερο αραβικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επικεντρωμένο στις ενεργειακές επενδύσεις και έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. δολαρίων, ωστόσο στις ανακοινώσεις που έγιναν προ ημερών δεν γνωστοποιήθηκε εάν και πότε θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να φτάσει το στόχο των 10 δισ.

Η ίδρυση της τράπεζας πάντως εμφανίζει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού στην ιδρυτική ομάδα, συμμετέχει ομάδα ειδικών που ειδικεύεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ενεργειακή βιομηχανία, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Πρόκειται για τον κ. Θ. Θεοδωρόπουλο, αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ της Qatar Energy Bank, ο οποίος στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί και στη χώρα μας και ήταν επικεφαλής της ομάδας που προωθούσε το ενεργειακό project παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με εγχώριες ενεργειακές εταιρείες, στον τομέα του φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι ακόμη πιο πρόσφατα, πέρυσι το φθινόπωρο,  ο κ. Θεοδωρόπουλος, ως εκπρόσωπος κρατικής εταιρείας του Κατάρ είχε πραγματοποιήσει επαφές στην Ελλάδα καταθέτοντας επενδυτική πρόταση για την δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, η οποία θα τροφοδοτείται με καύσιμο φυσικό αέριο, μέσω πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης.

Το χαρακτηριστικό της λύσης που είχε παρουσιαστεί στις ελληνικές αρχές ήταν ότι το σύνολο της τροφοδοσίας και της ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας προτείνεται να βρίσκεται σε ένα καράβι που θα αγκυροβολήσει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ενεργειακό κέντρο του Αθερινόλακκου.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι η μία από τις τουλάχιστον 3 προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί από επενδυτές για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, όπου ως γνωστόν οι μονάδες παραγωγής είναι παλιές και πρέπει να αποσυρθούν για περιβαλλοντικούς λόγους από το 2020.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, μεταξύ των χωρών που στοχεύει να επικεντρώσει η τράπεζα τη δραστηριότητά της, περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν,, η Ρωσία, η Τουρκία και το Σουδάν.
 
Πηγή: Capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Εάν δεν κάνω λαθος, μόνο το Κατάρ επένδυε κάθε χρόνο περίπου 10 Δισεκατομμύρια δλλάρια στην επιθετική γείτονά μας Τουρκία!

    Έτσι ο Ερντοάν εφέντη, μπόρεσε να αναπτυχθεί οικονομικά και να εξοπλιστεί σαν αστακός και το 65% των οπλικών συστημάτων της παράγεται στην Τουρκία, έχει αρχίσει δε να πωλεί και όπλα στο εξωτερικό.

    Μπορεί η τουρκική οικονομία να είναι σε κακή κατάσταση, αλλά το αεροδρόμιο Κεμαλ Αττατούρκ, το δίκτυο συγκοινωνιών, καθώς και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κάνουν στράκες και το δικό μας Ελ Βενιζέλος μιάζει με φτωχό συγγενή!

    Επιπλέον, η Τουρκία παράγει 1.500.000 αυτοκίνητα τον χρόνο και πολλές ΕυρωπαΊκές βιομηχανίες παράγουν εκεί μέρος των προϊόντων τους, π.χ. η Bosch, η Mercedes-Benz, η Toyota!

    Όταν καταρρεύσει η οικονομία της θα βρεθεί με πλήθος assets ενώ η χώρα μας αποβιομηχανοποιήθηκε και έμεινε πάμφτωχη.

    Επιπλέον, οι Τούρκοι είναι εθνικιστές ή μάλλον σωβινιστές του κερατά και υπερήφανοι διότι είναι Τούρκοι!!

    Σε εμάς βασιλεύει, η υπερφορολόγηση, η ανασφάλεια, το έγκλημα και ο λαός μας που τραβά τα μαρτύρια του Θεού, φτωχοποιήθηκε!

    Δεν έχει σημασία για την Τουρκία ο λαουτζίκος, διότι εκεί κυβερνά μια εθνική Ελίτ, ενώ εδώ κυβερνά μια εθνοδημενική και εθνοκαταστροφική ......Αλήτ!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.