28/3/19

FT : Το επικίνδυνο παιχνίδι της Αγκυρας με τις αγορές

Η λίρα συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα παρά τα έκτακτα μέτρα της κεντρικής τράπεζας. Η διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η επίθεση στην JP Morgan. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την επόμενη ημέρα.
Με τις τοπικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν «ακραία» μέτρα, όπως υποστηρίζει ένας επενδυτής, για να προστατέψουν την αξία του νομίσματός της χώρας.
Το κόστος δανεισμού τουρκικής λίρας για μία ημέρα εκτοξεύτηκε πάνω από το 1.000% την Τετάρτη στην αγορά offshore, φτάνοντας ως και το 1.337%. Πρόκειται για υπερτριπλάσιο νούμερο σε σχέση με αυτό της Τρίτης και πολύ μεγαλύτερο από το 23% της περασμένης εβδομάδας:
«Στέλνει σήμα ότι κάτι είναι δυσλειτουργικό, ειδικά επειδή η λίρα βρίσκεται ακόμα σε πτώση παρά αυτή την τεράστια έλλειψη στην αγορά offshore», λέει ο Πολ Μακναμάρα, υπεύθυνος επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στην GAM. «Είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αντίστοιχο στις αναδυόμενες αγορές».
Δεδομένης της έντονης μεταβλητότητας, ο Μακναμάρα λέει στους Financial Times πως υπάρχει και τεχνικό πρόβλημα. Οι traders δεν θέλουν να ανακοινώσουν τιμές για το πού θα κινείται η λίρα σε δύο εβδομάδες, πόσο μάλλον σε τρεις μήνες.
Η καταστολή των short πωλήσεων (τα υψηλά επιτόκια δανεισμού εμποδίζουν όσους έχουν θέσεις short να εκτελέσουν το πρώτο μέρος της διαδικασίας των short πωλήσεων) έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η λίρα βούτηξε περίπου 5% έναντι του δολαρίου, μια βουτιά για την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους ξένους επενδυτές.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.