22/3/19

Εμείς, αυτόν δεν απειλούσαμε με Grexit;

Σόιμπλε: Το 2015 έφτασα κοντά σε παραίτηση - Η Ελλάδα έπρεπε να βγει για 10 χρόνια από την ευρωζώνη


Στην αποκάλυψη ότι το καλοκαίρι 2015 είχε φθάσει ένα βήμα πριν από την παραίτησή του, με αφορμή την ελληνική κρίση και την απόρριψη της εισήγησής του για ένα -έστω προσωρινό- Grexit, προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς τους Financial Times.
«H Ελλάδα ήταν ένα  ιδιαιτέρως ακανθώδες πρόβλημα. Δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη από την αρχή, λέει ο Σόιμπλε. Αλλά όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, θα έπρεπε να λάβει μία δεκαετή περίοδο «timeout» από την ευρωζώνη, ιδέα που είχε προτείνει στον ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου:  «Του είπα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να  υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», λέει. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκα ν για την ανόρθωση της  ελληνικής οικονομίας ήταν «δύσκολο να επιτευχθούν σε μία Δημοκρατία». «Γι΄ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά όλοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο».

Για τη συνέχεια Kathimerini

5 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα όντως δεν έπρεπε να μπει στο Ευρώ. Όπως άλλωστε και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν τηρούσαν τους όρους. Ενώ και το ίδιο το Ευρώ εισήχθη χωρίς να τηρηθούν οι συνθήκες που απαιτούντο να εκπληρωθούν πριν την εισαγωγή του - θυμηθείτε την 'ομογενοποίηση του οικονομικού χώρου'. Όλα έγιναν (πρόωρα) γιατί το ήθελε η Γερμανία, περιλαμβανομένης της εισόδου της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σόϊμπλε δεν λέει ότι δεν έπρεπε να μπούμε, λέει ότι έπρεπε να μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας. Μας ήθελε στην ΕΕ αλλά χωρίς να δημιουργούμεσυνεχώς οικονομικά προβλήματα. Αλλά και επειδή μας ήλεγχαν οι ΗΠΑ, όχι η Γερμανία. Μπήκαμε γιατί ο Σημίτης και ισχυροί της Γερμανίας ήθελαν την Ελλάδα μέσα με το σκεπτικό ότι για να μην δημιουργύμε προβλήματα μπορούσαν να μας "λιώσουν" όπως και έκαναν-με τον Σημίτη αδιάφορο. Και επειδή υπολόγισαν ότι το ποσοστό ελέγχου των ΗΠΑ θα έπεφτε ενώτης Γεραμνίας θα ανέβαινε. ¨Οπως και έγινε. Τώρα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ενισχύονται και πάλι εξ ου και τα περί (δήθεν) στρατγηικής σχέσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Ο Σόϊμπλε δεν λέει ότι δεν έπρεπε να μπούμε<

      Αυτό ακριβώς λέει κι έχει δίκιο. Ο λόγος για την ΟΝΕ, όχι για την ΕΕ.

      "Δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη από την αρχή, λέει ο Σόιμπλε"

      Διαγραφή
    2. Στις αρχές του 2002 κυκλοφόρησε στην ΕΕ το €•ταυτόχρονα και στην Ελλάδα.
      Το ΑΕΠ ήταν 152 δις € και το δημόσιο χρέος ήταν 163 δις € δηλαδή στο 107 % του ΑΕΠ.
      Αν η ισοτιμία 340.75 δρχ ανά € καθορίζονταν στις 550 δρχ (ίσως αυτό να ήταν φυσιολογικό) το ποσοστό χρέους έναντι του ΑΕΠ θα πετάγονταν στο 165% .
      Άρα;

      Αρα,δεν θα υπήρχε συμμετοχή.

      Τώρα τι κάνουμε;(γιατί τελικά δεν τελείωσε τίποτα).
      Ρε μπας (sic!) και είχε δίκιο ο Σόιμπλε;
      Τώρα, γίνεται Grexit;

      Μπορούν να δεχθούν οι δανειστές μας νέες δραχμές ( ή μήπως μνές ή οβολούς ή χελώνες...)

      Διαγραφή
    3. Τι εννοείς με το "Αρα,δεν θα υπήρχε συμμετοχή";
      @ db

      Ο Σόιμπλε έχει σαφώς δίκιο. Το γράφω κι από πάνω. Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει στην ΟΝΕ. Άπαξ όμως και μπήκε, τώρα δεν μπορεί να βγει, διότι δεν έχει παραγωγικό ιστό, για να στηρίξει το νέο νόμισμα (αντίκρυσμα), το οποίο προφανώς δεν δέχονται οι δανειστές.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.