13/3/19

Πώς η Ρωσία με την πώληση των S-400 οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ

Russian servicemen drive S-400 missile air defense systems during the Victory Day parade, marking the 73rd anniversary of the victory over Nazi Germany in World War II, at Red Square in Moscow, May 9, 2018. REUTERS/Sergei Karpukhin
Η Μόσχα επιμένει ότι η πώληση του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, παρά τις έντονες αμερικανικές αντιδράσεις, θα είναι "πολύ ομαλή" και θα είναι "απλά μια εμπορική πράξη".
"Αυτό είναι ένα σύστημα που το θέλει η τουρκική κυβέρνηση και θέλουμε κι εμείς να το πουλήσουμε" δήλωσε ο Βίκτορ Κλαδόφ, διευθυντής διεθνούς συνεργασίας και περιφερειακής πολιτικής στη ρωσική αμυντική εταιρία Rostec, σε πρόσφατη αμυντική διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι. Συνεργαζόμαστε με συνεργάτες και πιθανούς συνεργάτες, ανεξάρτητα από το ποιος αρέσει σε ποιον."
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα παρέμβει με τη δική της προσφορά μαχητών Su-35, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιταχθούν αρνούμενοι την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα, ο Kladov πρόσθεσε: «Όχι, δεν λειτουργεί έτσι τα πράγμα, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τους [Τούρκους]. "
Γιατί έχει σημασία: Η πώληση των S-400 έχει οδηγήσει ακόμα μια σφήνα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Ρωσία είχε αρχικά δει το τουρκικό αίτημα για το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας ως διαπραγματευτική τακτική από την Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον, με την οποία διαπραγματευόταν την αγορά του συστήματος Patriot. Όμως, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών σταμάτησαν, η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστήσει τη συμφωνία πώλησης των S-400 στην Τουρκία οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη - τόσο όσον αφορά τη διεύρυνση του ρήγματος μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας όσο και την ενίσχυση της δικής της εταιρικής σχέσης με την Άγκυρα.
Η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν εδώ και καιρό συμφωνήσει στην τιμή της συμφωνίας και στο εάν η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να μεταφέρει ευαίσθητη τεχνολογία στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, καθόρισε την τιμή πώλησης στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πρώτες παραδόσεις προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2019.
Σε συνέντευξη που έδωσε στις 10 Φεβρουαρίου στην Washington Post, ο Τσεμέζοφ, ο οποίος είναι και ένας παραδοσιακός έμπιστος φίλος του Πούτιν και υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, αποκάλεσε την αμερικανική αντίδραση στη συμφωνία "ένα απλό παράδειγμα αδίστακτου ανταγωνισμού." Επέμεινε ότι η Μόσχα δεν ανησυχεί για τη δική της ασφάλεια εξ αιτίας του ότι παραχωρεί ένα τέτοιο σύστημα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αφού οι S-400 "δεν είναι επιθετικό αλλά αμυντικό σύστημα."
Μάλιστα είπε στον Αμερικανό δημοσιογράφο: "Μπορούμε να το πουλήσουμε στους Αμερικανούς εάν θέλουν να το αγοράσουν".
Ισχυρό αντιαεροπορικό σύστημαΡώσοι στρατιωτικοί λένε ότι οι S-400 θα είναι το πρώτο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας της Τουρκία;. Προς το παρόν, η Τουρκία εκμεταλλεύεται μόνο τα αμερικανικά συστήματα MIM-14 και MIM-23 μεσαίας εμβέλειας και το βρετανικό Rapier μικρής εμβέλειας.
Ο κ. Viktor Murakhovsky, αρχισυντάκτης ρωσικού στρατιωτικού περιοδικού, δήλωσε ότι τα στρατιωτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος S-400 που θα εξαχθεί, διαφέρουν σημαντικά από την εγχώρια έκδοση.
"Όλες οι ευαίσθητες τεχνολογίες που η πολιτεία θεωρεί «διαβαθμισμένες» δεν θα ε'ιναι ενσωματωμένες στα συστήματα που είναι για εξαγωγή», δήλωσε ο Murakhovsky το 2017, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς που έλεγαν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πώληση για να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας. Τόνισε ότι και η Ελλάδα, άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, έχει εκμεταλλευτεί εδώ και καιρό το ρωσικό S-300.
Αλλά ένας άλλος στρατιωτικός αναλυτής, ο κ. Mikhail Khodarenok, δήλωσε ότι ακόμη και το σύστημα "μειωμένης δυναμικότητας" που πωλείται στην Τουρκία αποτελεί "ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο που μπορεί να θέσει τον εναέριο χώρο μιας χώρας υπό προστασία".
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, Ντμίτρι Σουγκάεφ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Μόσχα κατανοεί τη φιλοδοξία της Τουρκίας να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία. Είπε ότι η Ρωσία έχει κάνει κάποιες «συγκεκριμένες προτάσεις» για τα έργα που ενδιαφέρουν περισσότερο την Τουρκία - ειδικότερα στις αεροπορικές τεχνολογίες και στους κινητήρες.
"Οι όροι της σύμβασηςτων  S-400 συνεπάγονται περαιτέρω τεχνολογική συνεργασία", ανέφερε. "Είμαστε έτοιμοι να δούμε την παραγωγή ορισμένων στοιχείων του συστήματος [στην Τουρκία]."
Τι θα γίνει στη συνέχεια: Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η αγορά του S-400 θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 και ενδεχομένως σε εις βάρος της κυρώσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προκλητικά ότι "η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί" και είπε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει ακόμα και το πιο προηγμένο σύστημα S-500 στο μέλλον.

-Maxim Suchkov
Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.