24/3/19

Μετά το veto της Γερμανίας η Ελλάδα εξοφλεί 4,7 από 9,7 δισ στο ΔΝΤ – Από ελληνικούς τόκους 480 εκατ πληρώνονται Lagarde, Thomsen με 1 εκατ δολ.

Η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι ουσιωδώς εκμεταλλεύσιμη επικοινωνιακά από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον έστω και οριακά μειώνεται το χρέος.
Μετά το ηχηρό veto της Γερμανίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που τάχθηκαν κατά της πλήρους εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ ύψους 9,7 δισεκ. ευρώ…ο σχεδιασμός αλλάζει και θα επιτραπεί η μερική αποπληρωμή των δανείων.
Η Ελλάδα σε σύνολο δανείων 9,7 δισεκ. ευρώ θα αποπληρώσει εφάπαξ τα 4,7 δισεκ. και θα απομείνουν 5 δισεκ. ευρώ. 

Με βάση πληροφορίες ενώ πολιτικά και σημειολογικά θα είχε μεγαλύτερη σημασία προφανώς η αποχώρηση του ΔΝΤ και η πλήρης εξόφληση των δανείων και η μερική αποπληρωμή θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της πολιτικής προπαγάνδας από την ελληνική κυβέρνηση.Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να αποχωρήσει το ΔΝΤ κυρίως γιατί συμμετέχει στις αξιολογήσεις και θεωρείται ότι διαθέτει μεγαλύτερη τεχνική κατάρτιση.
Οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει ότι και στην μεταμνημονιακή εποχή δεν θα βιαστούν να αποχωριστούν το ΔΝΤ το οποίο και για τις αγορές λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας. 
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια το ΔΝΤ… επίσης δεν θέλει να εξοφληθεί από την Ελλάδα και για πρακτικούς λόγους. 
Με επιτόκια 4,9% η Ελλάδα πληρώνει ετησίως 480 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ μόνο σε τόκους με τους οποίους το Ταμείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ καλύπτει τα ετήσια έξοδα του. 
Οι τόκοι από τα δάνεια στην Ελλάδα πληρώνουν τα 600.000 δολάρια ετήσιο μισθό της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ και τα 350.000 δολάρια που είναι ο ετήσιος μισθός του Thomsen του επικεφαλής του ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. 
Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να εξοφληθεί το ΔΝΤ για λόγους τεχνοκρατικούς και το ΔΝΤ δεν θέλει να αποχωρήσει για λόγους κάλυψης των ετήσιων εξόδων. 

Η Ελλάδα αποπληρώνει 4,7 δισεκ. και απομένουν 5 δισ δάνεια προς το ΔΝΤ 

Με βάση τον νέο σχεδιασμό στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στις 12 με 14 Απριλίου 2019 θα συμφωνηθεί η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ και από 9,7 δισεκ. ευρώ δάνεια θα εξοφληθούν τα 4,7 δισεκ. και θα απομείνουν 5 δισεκ. ευρώ. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στόχος είναι έως τις 10 Μαΐου η μερική αποπληρωμή να έχει ολοκληρωθεί. 
Η κυβέρνηση της Ελλάδος με την μερική αποπληρωμή μπορεί να μην κερδίσει τους επικοινωνιακούς πόντους που ήλπιζε αλλά η Ελλάδα 
-Μειώνει το χρέος κατά 4,7 δισεκ. ευρώ 
-Μειώνει τους τόκους προς το ΔΝΤ από 480 εκατ ευρώ ετησίως σε 245 εκατ ευρώ ετησίως. 
-Χρησιμοποιεί για την αποπληρωμή των 4,7 δισεκ. ευρώ δανείων προς το ΔΝΤ τα 4,7 σε σύνολο 5 δισεκ. που είναι το απόθεμα που έχει δημιουργηθεί από τις εκδόσεις ομολόγων.
Με αυτό τον τρόπο δεν χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ – τα 2,5 δισεκ. είχαν δοθεί για την μερική εξόφληση του ΔΝΤ – και επίσης δεν χρησιμοποιεί ούτε τα κέρδη από τα ANFAs 940 εκατ ούτε την ρευστότητα από τα repos των 18 δισεκ. ευρώ. 
Η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι ουσιωδώς εκμεταλλεύσιμη επικοινωνιακά από την ελληνική κυβέρνηση…μπορεί το veto των Γερμανών να ήταν μια σοβαρή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα συνεχίζει υπό καθεστώς επιτροπείας αλλά τουλάχιστον έστω και οριακά μειώνεται το χρέος. 

www.bankingnews.gr

2 σχόλια:

  1. Ἡ Ἑλλάδα, "Χρησιμοποιεί για την αποπληρωμή των 4,7 δισεκ. ευρώ δανείων προς το ΔΝΤ τα 4,7 σε σύνολο 5 δισεκ. που είναι το απόθεμα που έχει δημιουργηθεί από τις εκδόσεις ομολόγων.....με την μερική αποπληρωμή ....(ἡ Ἑλλάδα) Μειώνει τους τόκους προς το ΔΝΤ από 480 εκατ ευρώ ετησίως σε 245 εκατ ευρώ ετησίως. ".

    Πόση εἶναι συνολικῶς καί ἀνἀ ἔτος, ἠ ἐπιβάρυνση σέ τόκους, γιά νά δημιουργηθή τό ἀπόθεμα ἀπό τίς ἐκδόσεις τῶν ὁμολόγων;
    Δεδομένου ὅτι μέ τήν μερική ἀποπληρωμή, θα γλιτὠσουμε ετησίως 480-245=255 εκατ. ευρώ τόκων προς το ΔΝΤ, ποιό εἶναι (ἐτησίως καί συνολικῶς) τό κόστος των ὁμολογιακῶν δανείων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς έχουμε τα δίκια μας, ανεξαρτήτως πολιτικών στόχων, να απομακρύνουμε από την εικόνα τους πολλαπλώς αποτυχημένους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, με ομολογημένη από τους ίδιους την αποτυχία τους.

    Οι Γερμανοί και τα τσιράκια τους στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που στηρίζονται και βγάζουν δόντια ;

    Αισθάνονται να χαλαρώνει η θηλιά που μας έχουν περάσει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.