16/4/19

‘’Με αρετή και τόλμη’’



Γεώργιος Φιλιππής*

Μόνο με νοσταλγία και αγάπη, θα μπορούσε να παρακολουθεί ένας απόστρατος αξιωματικός την τηλεοπτική εκπομπή ‘’με αρετή και τόλμη’’, που παρουσιάζει κάθε Κυριακή η ΕΡΤ1, σχετικά με τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων . Όμως μαζί με αυτά τα συναισθήματα, κάθε φορά που την βλέπω, αισθάνομαι και επιφύλαξη και συχνά ευθεία διαφωνία για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι διαχειρίζονται το υλικό που βγαίνει προς τα έξω.
Δεν ξέρω αν και πόσο είναι γνωστή η φράση ‘’ασφάλεια των πληροφοριών’’. Η μικρή μου γνώση και εμπειρία σε τόσο μεγάλα θέματα, μου λέει ότι δεν μπορείς με κανένα τρόπο, άρα και μέσα από μια εκπομπή, να δίνεις τα ονόματα  και άλλα γνωρίσματα στελεχών των ενόπλων δυνάμεων ειδικά όταν αυτά υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες. Επιστρατεύω όλη μου την λεπτότητα και επιείκεια, για να το αποκαλέσω αφελές. Στην εκπομπή της 14ης Απριλίου π.χ., στους μόνους από τους οποίους έκρυψαν πρόσωπο και όνομα, ήταν τα μέλη της Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών. Πάλι καλά. Όλους τους άλλους για ποιο λόγο δεν τους προστάτεψαν;
Δυστυχώς μέχρι τώρα έχω ακούσει από πολλούς την ανόητη φράση: ‘’Ε τώρα με τους δορυφόρους τα ξέρουν όλα, δεν μένει τίποτα κρυφό’’. Με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο έχω να πω, ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν η τεχνολογία προχωρήσει, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη συμπλήρωσης των κενών που αυτή θα αφήνει, διότι η τεχνολογία δεν θα υποκαταστήσει ποτέ τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος για να πάρει μια απόφαση θα έχει ανάγκη από πληροφορίες όχι μόνον αξιόπιστων πηγών, αλλά και ποικίλων πηγών.
Συχνά αναφέρομαι στην ιστορία είτε στην κρυφή είτε στην φανερή, επειδή από μόνη της αποτελεί αναμφισβήτητο τεκμήριο, αφού όπως είναι γνωστό, συνεχώς επαναλαμβάνεται. Πάνω σ΄ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, δεν θα γράψω τίποτε άλλο, θα την αφήσω να μιλήσει μόνη της, διότι αυτή λέει πάντα τα πάντα.:
Ιούλιος 1974, βόρεια Κύπρος, τουρκική εισβολή. (από το βιβλίο του Διονυσίου Καρδιανού, Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ).
‘’….δεν είχαν προλάβει να ανασάνουν οι ημέτεροι επί του καταληφθέντος υψώματος Κοτζάκαγια, όταν εκδηλώθηκε αντεπίθεση πέντε περίπου τουρκικών λόχων. Όπως διαπιστώθηκε, στην αντεπίθεση συμμετείχαν τούρκοι αλεξιπτωτιστές της ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ., και τουρκοκύπριοι στρατιώτες. Κατά την προσπάθεια ανατροπής των καταδρομέων από το ύψωμα, σφοδρά πυρά ερρίπτοντο και από τους εγκλωβισθέντες Τούρκους στο φρούριο του αγίου Ιλαρίωνα σε απόσταση 600 μέτρων.
 Εκεί έπεσε παγιδευθείς και ο γενναίος ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης. Ηγείτο δύναμης καταδρομέων και είχε προσεγγίσει διμοιρία Τούρκων, οι οποίοι καλύπτονταν πίσω από βράχους και θαμνώδη βλάστηση. Ήταν κάθιδρος και το πρόσωπό του είχε μαυρίσει από τους καπνούς, έφερε δε αυτόματο και χειροβομβίδες στον ζωστήρα του. Ετοιμαζόταν να εξορμήσει με τους άνδρες του όταν άκουσε να τον καλούν:
-‘’Κύριε Κατσάνη μην κτυπάτε. Εμείς είμαστε.’’
Αυτά ακούστηκαν στα ελληνικά, είχαν δε την έννοια ότι επρόκειτο περί Ελλήνων καταδρομέων. Τότε ο ταγματάρχης σηκώθηκε για να προχωρήσει χωρίς προφυλάξεις, όταν τα φονικά πυρά των δολίων Τούρκων τον έριξαν νεκρό…..
…Και ότι οι μεν τουρκοκύπριοι γνώριζαν ελληνικά, δεν αποτελεί μυστήριο. Άξιον απορίας όμως είναι πώς και μερικοί εκ Τουρκίας αξιωματικοί και στρατιώτες, χειρίζονταν την γλώσσα μας χωρίς ιδιωματισμούς και διαλεκτικούς τύπους. Πώς όμως οι αντεπιτιθέντες Τούρκοι γνώριζαν το όνομα του ταγματάρχη Κατσάνη; Η εξήγηση είναι αυτή:
Οι Τούρκοι μέσω της κατασκοπείας τους, γνώριζαν απόρρητα σχέδια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, τα οποία θα εφαρμόζοντο αμέσως μόλις εκδηλωνόταν επίθεση της Τουρκίας. Επομένως γνώριζαν ότι εναντίον τους στην περιοχή του αγίου Ιλαρίωνα, θα έρχονταν οι καταδρομείς του Πέλλα Παΐς. Όμως οι Τούρκοι από το 1964 γνώριζαν επίσης πολύ καλά και την στελέχωση των κατά τόπους μονάδων της Εθνικής Φρουράς, ενημερώνοντας τα αρχεία τους, (όπως απεδείχθη από τα εν Λεμεσώ και αλλαχού καταληφθέντα αρχεία τους), για κάθε αλλαγή αξιωματικού , με ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς αυτοκινήτων, μέλη οικογένειας, συνήθειες, ακόμη δε και με φωτογραφίες. Έτσι εξηγείται ότι σε περιπτώσεις μαχών εκ του συστάδην, ακούονταν Τούρκοι να φωνάζουν παραπλανητικά ονόματα αξιωματικών…’’.
Την ακρίβεια του περιστατικού δεν επιδίωξα να ερευνήσω, διότι απλούστατα ο αποκεφαλισμός στρατιωτικών τμημάτων κατά την διάρκεια της μάχης ή πριν την έναρξη του πολέμου, είναι επιδίωξη γνωστή και τα περιστατικά πολλά.
Βασικότατη αρχή λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών, είναι η διασταύρωση της πληροφορίας. Αυτό σημαίνει ότι τα εξαγόμενα συμπεράσματα θεωρούνται πλήρως αξιόπιστα, όταν οι πληροφορίες όπως προαναφέρθηκε, προέρχονται από όσο γίνεται περισσότερες και αξιόπιστες πηγές. Τι ποιο χρήσιμο λοιπόν για τον εχθρό, όταν στα υπάρχοντα δεδομένα του, προστίθενται και αυτά μιας εκπομπής των ενόπλων δυνάμεων που αφορούν προσωπικό, μέσα και γενικά περισσότερες από 1.000 λέξεις, αφού τα video περιλαμβάνουν όχι μόνο μια εικόνα αλλά πολλές; Υπάρχει λόγος κι αν ακόμα τα γνωρίζουν να τους κάνουμε δώρο την διασταύρωση; Η προστασία του προσωπικού με κάθε τρόπο, πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα μεγαλύτερη της προστασίας των μέσων, διότι όταν έχω προσωπικό χωρίς μέσα, σημαίνει ότι δεν έχω χέρια αλλά έχω νου. Όταν όμως έχω μέσα χωρίς προσωπικό, σημαίνει, έχω τίποτα.
Για την εκπομπή ‘’με αρετή και τόλμη’’, αυτό το πολύ μικρό μέρος της ιστορίας μίλησε. Η τόλμη είναι σίγουρα απαραίτητη, η αρετή το ίδιο, αλλά σ’ αυτήν (την αρετή), πρέπει να περισσεύει η σύνεση.
Αλλοίμονο σ΄αυτούς που ξεχνούν την ιστορία κι ακόμα περισσότερο σ΄αυτούς που δεν την γνωρίζουν.

*Ο Γεώργιος Φιλιππής είναι Σμήναρχος (Ι) ε.α. και συγγραφέας του βιβλίου 

"ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - Διόραση ενός αόρατου κόσμου" (2η προσαυξημένη έκδοση)


Τιμή: €16
Συγγραφέας: Γεώργιος Αντ. Φιλιππής
ISBN: 978-618-5219-31-4
Σελ.: 325
Διάσταση: 14 Χ 21
Σειρά: Πολιτική
Γλώσσα: Ελληνικά
Κωδ.: 86979Π25


 Εκδόσεις "Ινφογνώμων"
Φιλελλήνων 14, 10557 Αθήνα
Τηλ.: 2103316036
Φαξ: 2103250421
info@infognomon.gr
www.infognomon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.