26/4/19

H Κίνα στηρίζει την Κύπρο για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  Ανδρέας Πιμπίσιης
Ψήφο υπέρ της διατήρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Κίνα. Το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης, ενόψει της επόμενης ανανέωσης της θητείας της τον ερχόμενο Ιούλη, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ταξίδευσε μέχρι το Πεκίνο προκειμένου να συναντήσει τους Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας. 
Στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ (φώτο), ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε ισχυρά μηνύματα στήριξης της Κύπρου εντός των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο η Κίνα είναι ένα εκ των πέντε μονίμων μελών. Ο Σι Ζινπίνγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διατήρηση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.  
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κίνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Κίνα στηρίζει και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις της Κύπρου, περιλαμβανομένου και του θέματος της διατήρησης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημείωσε ακόμα ότι σύντομα η Κίνα θα δημιουργήσει Πολιτιστικό Κέντρο στην Κύπρο και επεσήμανε πως η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς. 
Τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο και καλό φίλο της Κίνας, ο Πρόεδρος της χώρας σημείωσε ότι Κύπρος και Κίνα έχουν τις ίδιες αρχές και υπάρχει βαθιά κατανόηση μεταξύ τους για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. 
Ο Πρόεδρος Ζινπίνγκ υπογράμμισε, επίσης, ότι εντός της ΕΕ, η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος φίλος για την Κίνα, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει στις υγιείς σχέσεις Κίνας – ΕΕ. 
Εξέφρασε, ακόμη, ευχαριστίες για την υποστήριξη της Κύπρου και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πρωτοβουλία του για τον Δρόμο του Μεταξιού «Belt and Road», επισημαίνοντας τη σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Τέλος, ο Πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό της εταίρο, σημειώνοντας ότι διανοίγονται ήδη προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας πως τον επόμενο Νοέμβριο θα βρίσκεται στην Κίνα αντιπροσωπεία από την Κύπρο για να συμμετάσχει στην Εxpo. 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό ζητώντας τη συμβολή της Κίνας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κίνας για την πρωτοβουλία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Κίνας για τη σθεναρή στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις θέσεις αρχών που τηρούν στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι και η Κύπρος διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση αρχών για «μια Κίνα». 
Προηγουμένως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με το μόνιμο μέλος του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Ζιάο Λεζί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της οικονομίας και του τουρισμού.
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας, και στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, και τάσσεται ενάντια σε ό,τι αντιστρατεύεται αυτές τις αρχές.  
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Λεζί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κύπρου για τη σθεναρή στάση αρχών που τηρεί η Κίνα για το θέμα. Ο κ. Λεζί είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σταθερός υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Διμερείς Συμφωνίες
Σε συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, στο Πεκίνο, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε Κύπρο και Κίνα.
Στη συνάντηση παρέστησαν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, και ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Κίνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σθεναρή βούληση και προσήλωση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυσή τους στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της οικονομίας και του τουρισμού.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, παρουσιάστηκε αύξηση κατά το τελευταίο έτος.
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της Κίνας εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφη Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2019-2022, που υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, και Μνημόνιο για Συνεργασία στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού, Οικονομικής Ζώνης, για το «21st century Maritime Silk Road Initiative», το οποίο υπεγράφη από την υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.