22/4/19

Ioρδανία καλεί Κύπρο στην ανοικοδόμηση Ιράκ και Συρίας - Η Ελλάδα κοιμάται;;;

  Νικολέττα Κουρούσιη    
Με τη συμβολή της Ιορδανίας, ως στρατηγικού εταίρου, η Κύπρος μπορεί να έχει συμμετοχή στα πολυάριθμα έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ και της Συρίας, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας. Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και αρμόδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Κύπρος  θα έχει οικονομικά και διπλωματικά οφέλη από τη συμμετοχή της στα έργα ανοικοδόμησης των δύο χωρών μετά τις παρατεταμένες πολεμικές συρράξεις των τελευταίων χρόνων. 
Yπενθυμίζεται ότι όπως δημοσίευσε σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Insider, η κυβέρνηση του Αμμάν κάλεσε Κύπριους επιχειρηματίες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στην Ιορδανία, προκειμένου -  μέσω της αξιοποίησης των λεγόμενων Ελευθέρων Ζωνών που λειτουργούν στη χώρα για προώθηση των εξαγωγών και της ανάπτυξης κοινοπραξιών με Ιορδανούς επιχειρηματίες- να συμμετάσχουν στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται για την ανοικοδόμηση των γειτονικών χωρών.Πολλές οι προοπτικές 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Γιώργος Πέτρου, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι μέχρι στιγμής βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η βολιδοσκόπηση και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από κυπριακές επιχειρήσεις, αλλά αναμένεται στο κατοπινό στάδιο να συνεχιστεί η προσπάθεια για δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ Κυπρίων και Ιορδανών επιχειρηματιών.  Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ότι μετά το Επιχειρηματικό Φόρουμ που οργάνωσαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, με την ευκαιρία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Αμμάν, η ΟΕΒ δρομολογεί νέα συνάντηση του επιχειρηματικού κόσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε τέλη Ιουνίου είτε αρχές Οκτωβρίου στη Λευκωσία. 
Ο κ. Πέτρου υπογράμμισε ότι το έργο ανοικοδόμησης των δύο χωρών αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία πρέπει να αδράξουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες, καθώς θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές σε πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Καταρχάς εξήγησε ότι για την ανοικοδόμηση του Ιράκ - και κυρίως της Συρίας, η οποία έχει ισοπεδωθεί  μετά τον πόλεμο -  χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις περισσότερες ανάγκες να εντοπίζονται στον τομέα των κατασκευών και των πρώτων υλών (τούβλα, αλουμίνια, ξύλα, μπογιές). Ανέφερε ότι «επομένως θα μπορούν να εμπλακούν πολλές επιχειρήσεις που υποφέρουν αυτά τα χρόνια». Πρόσθεσε ότι «οι Κύπριοι επιχειρηματίες ουσιαστικά θα έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν εκεί για τα επόμενα  5-10 χρόνια,  αξιοποιώντας το χαμηλό εργατικό κόστος, καθώς θα μπορούν να προσλάβουν στις επιχειρήσεις τους και ντόπιους υπαλλήλους». 
Υποστήριξε ακόμη ότι «οι Κύπριοι διαθέτουν το πλεονέκτημα πως είναι αναγνωρισμένοι στον αραβικό κόσμο ως καλοί εργολάβοι και ότι ως λαός γινόμαστε αποδεκτός σε αυτές τις χώρες», καταλήγοντας πως «χρειάζεται να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια».
Επισημαίνεται καταληκτικά ότι πέραν από τη δραστηριοποίηση εργοληπτικών εταιρειών μέσω της ανάληψης συμβολαίων για τα εκατοντάδες έργα που σχεδιάζονται, το Ιράκ  έχει ανάγκη από λειτουργούς σε πολλούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ενέργεια.

Αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της χώρας 
Η δραστηριοποίηση κατασκευαστικών εταιρειών και η ανάπτυξη επενδύσεων στο Ιράκ ενθαρρύνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Σύμφωνα με αρμόδια διπλωματική πηγή, η πρόταση από πλευράς Ιορδανίας θεωρείται ενδιαφέρουσα, καθώς  η ανάπτυξη επενδύσεων, πέραν από οικονομικά οφέλη,  αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου τόσο με την Ιορδανία όσο και με το Ιράκ και στην αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της χώρας.  Επισημαίνεται ακόμη ότι συνάδει και με τα σχήματα συνεργασιών που αναπτύσσει η Λευκωσία με τις χώρες της περιοχής.  Όσον αφορά στην περίπτωση της Συρίας διευκρινίζεται ότι επί του παρόντος υπάρχουν  πρακτικές δυσκολίες, λόγω της παρούσας πολιτικής κατάστασης στη χώρα και λόγω περιορισμών που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε κατοπινό στάδιο η βοήθεια της Ιορδανίας θα ήταν και πάλι καταλυτική. 
Σημειώνεται ότι προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο πολιτικό υπόβαθρο,  μπαίνει και το Ιράκ στο παζλ των συνεργασιών που Κύπρος και Ελλάδα αναπτύσσουν με χώρες της περιοχής, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα δημιουργίας ενός πολυμερούς σχήματος συνεργασίας με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας και Αιγύπτου. 
Υπενθυμίζεται ότι στην Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Αμμάν αναφέρεται  πως οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών αποφάσισαν όπως συναντηθούν εκ νέου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ στη Βαγδάτη στο σύντομο μέλλον, ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι «συμφωνήσαμε να θεσμοθετήσουμε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την έναρξη φόρουμ τριμερούς υπουργικής συνεργασίας που να περιλαμβάνει τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου». 
Επιπλέον αναφέρεται ότι «αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία που θα εδραιώνει και θα διευκολύνει την τριμερή συνεργασία Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας, ενώ συμφωνήθηκε ο διορισμός εθνικού συντονιστή σε κάθε χώρα της τριμερούς συνεργασίας».
Στο πλαίσιο μάλιστα της ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου-Ιράκ, η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε τον διορισμό Επίτιμου Πρόξενου της Κύπρου στο Ιράκ, καθώς και την εξέταση της διεξαγωγής αεροπορικών πτήσεων Κύπρου-Ιράκ. 
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, η προώθηση δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας, μέσω της ανάπτυξης οικονομικών και γενικότερα όλων των συμφερόντων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, έχει ιδιαίτερη θέση στους σχεδιασμούς του Υπουργείου  στο  πλαίσιο εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης ενάσκησης της εξωτερικής πολιτικής.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.