10/4/19

Τραβά και άλλο το σκοινί η Τουρκία - Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Εάν δεν μας δώσετε Patriot, θα αγοράσουμε κι άλλους S-400

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει εναλλακτικές σε περίπτωση μη παράδοσης των F-35 - Χαρακτήρισε παράλογη την αμφισβήτηση της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ



Λάδι στη φωτιά στις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον ρίχνει εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη διαμάχη για την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Μόσχα .

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, χαρακτήρισε παράλογη την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, λόγω αυτής της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί.

«Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ ήταν εποικοδομητική. Αφού τους εξηγήσαμε γιατί αγοράσαμε τους S-400, στη συνέχεια είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες στο ΝΑΤΟ που διαθέτουν S-300. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την συμμετοχή στη Συμμαχία. Όπως έχει αναφέρει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, η κάθε χώρα μπορεί να διαθέτει ό,τι αντιπυραυλικό σύστημα επιθυμεί. Είναι λάθος σε αυτήν την περίπτωση να τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Τουρκίας στη Συμμαχία», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε, ακόμη, ότι η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot λέγοντας ότι «αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να επισπευστεί και να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν στο αεροσκάφος, με το οποίο επέστρεψε μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα αναστείλουν παραδόσεις των Lockheed Martin F-35, μαχητικών πέμπτης γενιάς στην Άγκυρα, εάν γίνει η προμήθεια των S-400 με το επιχείρημα ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας θα έθετε σε κίνδυνο τις ικανότητες των F-35.


Μάλιστα, τόσο Ρώσοι, όσο και Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια και θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

3 σχόλια:

  1. 1)George Friedman: Coup In Turkey
    Published on Jul 15, 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=jOZ_sekEai8

    2)George Friedman: The Turkey Coup Dashes the US' Hopes
    Published on Jul 25, 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=XpeHmhTL1zg

    3)Αισώπου Μύθοι/Γεωργός και όφις

    Γεωργοῦ παῖδα ὄφις ἑρπύσας ἀπέκτεινεν. Ὁ δὲ ἐπὶ τούτῳ δεινοπαθήσας πέλεκυν ἀνέλαβε καὶ παραγενόμενος εἰς τὸν φωλεὸν αὐτοῦ εἱστήκει παρατηρούμενος, ὅπως, ἂν ἐξίῃ, εὐθέως αὐτὸν πατάξῃ. Παρακύψαντος δὲ τοῦ ὄφεως, κατενεγκὼν τὸν πέλεκυν, τοῦ μὲν διήμαρτε, τὴν δὲ παρακειμένην πέτραν διέκοψεν. Εὐλαβηθεὶς δὲ ὕστερον παρεκάλει αὐτὸν ὅπως αὐτῷ διαλλαγῇ. Ὁ δὲ εἶπεν· " Ἀλλ' οὔτε ἐγὼ δύναμαί σοι εὐνοῆσαι, ὁρῶν τὴν κεχαραγμένην πέτραν, οὔτε σὺ ἐμοὶ ἀποβλέπων εἰς τὸν τοῦ παιδὸς τάφον."

    Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι αἱ μεγάλαι ἔχθραι οὐ ῥᾳδίως τὰς καταλλαγὰς ἔχουσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την Τουρκοσλαβική Ευρωασιατική Ένωση πάει για βρούβες ολόκληρη η Δύση, Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ μαζί. Ας κάνουν τώρα κούρσα μεταξύ τους οι Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι για το ποιοί θα γίνουν πρώτα μουσουλμάνοι ή σύμμαχοι των Ρώσων.
    Μπροστά στην Τουρκοσλαβική συμμαχία δεν υπάρχει κανένας παραδοσιακός τρόπος αντίδρασης από πλευράς της Δύσεως.

    Τόσο η Τουρκοδυτική συμμαχία όσο και η Τουρκοσλαβική οδηγούν στην ενίσχυση του Ισλάμ μακροπρόθεσμα. Ας φάνε λοιπόν οι Δυτικοί και Ανατολικοί Χριστιανοί τα αποτελέσματα του ενδοχριστιανικού τους μίσους και της ανικανότητάς τους. Το Ισλάμ είναι μονόδρομος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τους Ρώσους σε βάθος χρόνου. Εκεί πάει η Χριστιανική ανικανότητα και τύφλωση τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω, ότι τα πράγματα πάνε καλά για την Ελλάδα.Πιστεύω ότι οι Κεμαλικοί μπορούσαν και παίρνανε περισσότερα από την Δύση.Δεν νομίζω να μας άρεσε μια πιστή Τουρκία στην Δύση, θα έκανε ότι θα ήθελε.
    Δηλ. θα ερωτούσε κάποιος ότι ο Ερντογάν είναι προδότης;όχι το αντίθετο.Αν μπορούσα να μπω στο μυαλό του, πιστεύω σκέπτεται τα εξής:οι Μουσουλμάνοι είναι 1,6 δις παγκοσμίως.Ηγεσία δεν έχουν,οι Άραβες, φανατικοί όντες δεν μπορούν να ηγηθούν, οι Πέρσες είναι μειοψηφία διότι είναι σιίτες,οι Ινδοί δεν έχουν παράδοση και ιστορία και οι υπόλοιποι Ασιάτες (Ινδονήσιοι,Μαλαίοι) το ίδιο.Οι Αφρικανοί μουσουλμάνοι...
    Άρα;μήπως οι Τούρκοι;και Χαλιφάτο υπήρξε και Σουλτάνους είχε και Ιστορία και παράδοση και... θράσος.
    Αν, αν λέω η Κοινότητα των Μουσουλμάνων ενωθεί -όχι πολιτικά,όχι διοικητικά αλλά ψυχικά,πολιτιστικά και κυρίως οικονομικά;- τι γίνεται τότε.
    Γι'αυτό ο Ερντογάν βγάζει τη γλώσσα στη Δύση,γι'αυτό την εμπαίζει.

    Αν αυτά που γράφω έχουν κάποια βάση, καταλαβαίνουνε ότι το Αιγαίο και η Μικρασία οριοθετούνται αυστηρά, από 'δω η Ευρώπη και από 'κει η Κοινότητα των Μουσουλμάνων.
    Ναι, βέβαια ,πάντα, άμα μπορούν να κατακτήσουν, να αρπάξουν έστω και ένα νησί,ή ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο εδάφους,από την Ελλάδα, Βουλγαρία,Αρμενία, Κύπρο δεν το αφήνουν •Τούρκοι είναι άλλωστε.
    Ναι, αλλά κινδυνεύουμε να έχουμε μια "Κίνα" στην πόρτα μας•δεν λέω όχι,πρέπει να κινητοποιηθούμε•οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να ζούν ως παράσιτα,τέλος.
    Ναι αλλά η Δύση παρακμάζει,θα το δούμε•όλοι στη Δύση θέλουν να πάνε.Αν δώσει συμμαχία, φιλικές οικονομικές σχέσεις στον Πούτιν και τη Ρωσσία ,ασμένως θα την δεχθεί.Το ίδιο και η Ινδία και η Κίνα.Δεν είμαι σίγουρος για την Μουσουλμανική Κοινότητα.

    Μήπως λοιπόν τα σκέφτεται,τα υπολογίζει όλα αυτά ο Ερντογάν και ως τζογαδόρος τρελαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.