25/4/19

Δεν ήταν μόνο το σχέδιο Ανάν αλλά και οι S-300: Οι σκληρές κουβέντες που ειπώθηκαν μεταξύ Σημίτη και Κληρίδη

Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300 και δυο από τους πρωταγωνιστές, Κληρίδης και Σημίτης. Φωτογραφία Phılenews
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη, αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, προκαλώντας αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν παρουσιάσθηκε αμετακίνητος και αμετανόητος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, αμφισβητώντας την ορθότητα της λαϊκής ετυμηγορία, το συντριπτικό 76%, που το καταψήφισε. Το θέμα δεν είναι το γεγονός ότι παραμένει υποστηρικτής του συγκεκριμένου σχεδίου αλλά επειδή αμφισβητεί τη λαϊκή κυριαρχία, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

  • Οι διοργανωτές, το Ίδρυμα Κληρίδη, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, δεν τοποθετήθηκαν επί τα όσα είπε ο κ. Σημίτης, προφανώς επειδή συμφωνούν μαζί του.
Πέραν τούτου, θα ήταν καλά να υπενθυμίσουμε κι άλλες φάσεις της εμπλοκής του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος στο Κυπριακό και ζητήματα που αφορούν την Κύπρο. Είχε πάντα την ίδια προσέγγιση. Ένα σοβαρό ζήτημα, που κλήθηκε να χειριστεί με τη Λευκωσία ήταν οι πύραυλοι S-300. Προσπάθησε να πείσει τον Γλαύκο Κληρίδη να ακυρώσει την παραγγελία ή να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη ( όπως και έγινε). Η στάση του αυτή προκάλεσε μίνι κρίση στις σχέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.
  • Για την ιστορία παραθέτουμε το διάλογο που έγινε στη σύσκεψη 27ης Νοεμβρίου 1998 στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση μαρτυρία του τότε υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη. Ειπώθηκαν πολλά σε εκείνη τη σύσκεψη ακόμη και βαριές κουβέντες.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, απροσδιόριστη ως προς τον χρόνο και τον ακριβή χαρακτήρα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Όταν βρεθήκαμε τον Αύγουστο είχαμε συμφωνήσει κάποια πράγματα. Πρωτοβουλία μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί. Ο κ. Πάγκαλος έστειλε μια επιστολή στην Όλμπραϊτ. Ωστόσο, υπήρξε μια σιωπή από τους Αμερικανούς για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν όπως είναι ο αφοπλισμός. Υπάρχει το θέμα των πυραύλων. Τι χρονικά περιθώρια υπάρχουν; Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Άρχισαν κανονικά αλλά πρέπει να προσέξουμε το κλίμα στην Ευρώπη. Ένα τρίτο θέμα είναι η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την ανανέωσή της.
Πρόεδρος Κληρίδης: Προτού μπούμε σε συζήτηση αυτών των θεμάτων, θέλω να κάμω τις εξής παρατηρήσεις. Στην Αθήνα οι εφημερίδες γράφουν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε οι πύραυλοι να μεταφερθούν στην Κρήτη και το εμπόδιο είναι ο Κληρίδης. Εκφράζω τον φόβο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρουσιαστεί ως υποχωρήσασα και ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας θα υποστεί πλήγμα. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και εκείνοι που το αμφισβητούν. Το 1967 μια άλλη Ελληνική Κυβέρνηση, μη δημοκρατική, απέσυρε τη μεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυμνή. Το 1974 μια άλλη Κυβέρνηση, δημοκρατική, εγκατέλειψε την Κύπρο ανυπεράσπιστη, στον δεύτερο Αττίλα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι κινδυνεύει το γόητρο και η υπόσταση του μετώπου Κύπρου και Ελλάδας που κτίσαμε με κόπο και μόχθο. Προσωπικά δεν με ενοχλεί το πολιτικό κόστος διότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος για την προεδρία. Όμως, με φοβίζει το κλίμα που θα δημιουργηθεί μέσα στον Κυπριακό Ελληνισμό…
Στο σημείο αυτό και ενώ στη σύσκεψη επικρατούσε παγωμάρα, ο Πρωθυπουργός Σημίτης διέκοψε φανερά εκνευρισμένος τον Πρόεδρο Κληρίδη. Η σύσκεψη φαινόταν να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Κύριε Πρόεδρε, με εκπλήσσει ο τρόπος που μιλάτε. Είναι απαράδεκτος. Η Ελλάδα και αυτή η Ελληνική  Κυβέρνηση ουδέποτε θα εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε να το εγείρετε…
Πρόεδρος Κληρίδης: Ήθελα να ξεκαθαρίσω το ζήτημα του πολιτικού κόστους. Τώρα έρχομαι στο βασικό θέμα. Οι S-300  παραγγέλθηκαν σε πλήρη γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, ενώ εγώ διαπραγματευόμουν μικρότερου βεληνεκούς πυραύλους, μου υποδείχθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι θα έπρεπε  να πάρουμε τους S-300. Οι Ρώσοι αρχικά αρνούνταν να μας προμηθεύσουν και αναγκάστηκα να στείλω επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό. Η θέση ότι οι πύραυλοι θα πρέπει, είτε να εγκατασταθούν στην Κρήτη είτε να μην έλθουν καθόλου, δεν είναι ορθή. Έθεσα, όπως είναι γνωστό, ορισμένους όρους, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, που δεν υλοποιήθηκαν. Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε. Ούτε συμφωνώ ότι πρέπει να συνδέσουμε το θέμα των πυραύλων με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., διότι είμαστε αρκετά μακριά από τον χρόνο που θα αποφασιστεί. Ούτε πιστεύω ότι οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θα ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να πάμε σε λύση. Αν ενδώσουμε στο θέμα των πυραύλων, αν φανούμε «καλά παιδιά», δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε τη στάση Αμερικανών και Βρετανών. Οι Αμερικανοί μόλις διαπίστωσαν την αδιαλλαξία των Τούρκων, στην πρόταση για απαγκίστρωση, περιορισμό των εξοπλισμών, αφαίρεση βαρέων όπλων και μείωση στρατευμάτων, αποσύρθηκαν. Καμιά πίεση δεν τους άσκησε ο Χόλμπρουκ.
Η άποψή μου είναι ότι οι πύραυλοι πρέπει μεταφερθούν στην Κύπρο και προς το παρόν να μην τους αναπτύξουμε. Δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Άλλωστε οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς και λιγότερο από τους Τούρκους.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Φαίνεται να κλείνετε την πόρτα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και σε πρωτοβουλία της Χέρκους (εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο).
Πρόεδρος Κληρίδης: Δεν είπα ότι θα ανακοινώσουμε απόφαση γύρω από το θέμα των πυραύλων.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Πώς θα χειριστείτε το θέμα; Θα συγκαλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο;
Ακολουθεί συζήτηση για τις νέες ημερομηνίες στην άφιξη των πυραύλων. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν έχω πει ότι πήραμε απόφαση. Άλλωστε πώς μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση χωρίς να μιλήσουμε; Οι πύραυλοι χρειάζονται προστασία. Χρειάζονται αντιαεροπορικά συστήματα, μια πλήρη αντιαεροπορική ομπρέλα που δεν τη διαθέτει η Κύπρος. Περαιτέρω υπάρχει το θέμα της μετακίνησης των πυραύλων. Πληροφορούμαι ότι τα οχήματα που θα μεταφέρουν το πυραυλικό σύστημα, έχουν μήκος 100 μέτρων. Πώς θα ανέβουν τους στενούς και δύσβατους ορεινούς δρόμους του Τροόδους;
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναπτύσσει πολιτικά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να υπάρξει επιμονή στη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο, με κυριότερα, τις διεθνείς αντιδράσεις, την στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και τις δυσκολίες για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.
Και συνέχισε: Λέτε να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο και να μην αναπτυχθούν. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι δεν θα κτυπήσουν οι Τούρκοι. Στην Τουρκία επικρατεί πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα και συνεπώς υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα που ευνοεί επιθετικές ενέργειες. Οι πύραυλοι, έστω και αποθηκευμένοι, θα αποτελούν μια συνεχή εστία έντασης. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διαφωνώ ότι δεν θα επηρεαστεί, επειδή ο χρόνος ένταξης θα είναι το 2004-2005.
Θα το εγείρουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι και θα εμποδίσουν την ένταξη. Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές από τη μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Και κάτι άλλο. Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου θα έλθετε στη Βιέννη για τη Σύνοδο Κορυφής. Τι θα απαντήσετε, όταν σας υποβληθεί ερώτηση για το θέμα των πυραύλων;
Πρόεδρος Κληρίδης: Η απάντησή μου θα είναι ότι θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν συμφωνείτε να δηλώσετε ότι θα έλθουν στην Ελλάδα;
Πρόεδρος Κληρίδης: Όχι, διότι θα φανεί ότι ενδώσαμε.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Αν έλθουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και πουν ότι η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης θα ανανεωθεί, μόνο αν δεν έλθουν οι πύραυλοι; Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να φανεί διάσταση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε μόνη την Κύπρο. Ο φόβος μας όμως είναι ότι θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Στόχος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα με τους πυραύλους. Και το μήνυμα δόθηκε.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης επιχειρηματολογεί, διαφωνώντας με τον Πρωθυπουργό Σημίτη για τα όσα είχε αναφέρει για την στρατιωτική πτυχή του θέματος. Ακολουθεί ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ Σημίτη και Κληρίδη.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!
Ο Σημίτης άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και  περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: «πόλεμος;»

14 σχόλια:

  1. Μία φορά προδότης πάντα προδότης.

    Ένας προδότης θέλει πάντα να κάνει την προδοσία του καθεστώς και αποδεκτή από όλους ως δήθεν λύση. Έτσι η προδοσία παύει να είναι προδοσία και γίνεται μία κάποια λύση για τους ταλαίπωρους.

    Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με τον αναιδέστατο Σημίτη που φτύνει στα μούτρα των Ελλήνων της λαμογίες και προδοσίες του αναίσχυντα.

    Η ΝΤΡΟΠΗ του ΠΑΣΟΚ σε όλη της το μεγαλείο.
    Καλό θα ήταν να σταματήσουν (οι κάποτε ευνοημένοι που τα τρώγανε μαζί) αυτού του σκατο κόμματος να το ψηφίζουν και τό 6% του να πάει στο 0.6% δηλαδή να πάνε τα Πασοκο-λαμόγια στον διάολο επιτέλους ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αλλα κομματα απο το 1960 (ανεξαρτησια Κυπρου) που προδωσαν την Κυπρο και εδωσαν την μιση στους τουρκους δεν πρεπει να παν κι' αθτοι στον διαολο....και τελικα δεν θα μεινει κανενα κομμα ορθιον...

      Διαγραφή
    2. Κακώς ο χαρακτηρισμός σας για "ντροπή του ΠΑΣΟΚ". Ο Σημίτης δεν υπήρξε ποτό μέλος του ΠΑΣΟΚ γιατί απλά δεν ενστερνιζόταν τις αρχές του κινήματος αυτού. Για όσους πόνεσαν και μάτωσαν για το χώρο αυτό, ο Σημίτης ήταν ξένο σώμα και έτσι παρέμεινε στη συνείδησή τους.

      Διαγραφή
    3. ΣΩΣΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ.ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

      Διαγραφή
  2. "Πρωθυπουργός Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;

    Πρόεδρος Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!

    Ο Σημίτης άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: πόλεμος;"

    Ναι πόλεμος ρε στρουμφάκι!
    Ποιος είπε ότι ο πόλεμος είναι εύκολο πράγμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα σωματικά και ψυχικά τραύματα κάνουν χρόνια να κλείσουν, το αίμα ρέει, άνθρωποι σκοτώνονται, σπίτια καταστρέφονται αλλά όταν ο άλλος είναι αρπακτικό δεν έχεις άλλη λύση. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! Όταν ο άλλος σε χτυπάει μία, τον χτυπάς δέκα. Δεν συζητάς τίποτα! Αν το παίζει τρελός μία φορά και δεν καταλαβαίνει και αποθρασύνεται εσύ γίνεσαι τρελός 10 φορές χωρίς κανένα όριο. ΤΡΌΜΟ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ!

    Αν σε χτυπήσει τον εξολοθρεύεις για το μέλλον των επόμενων Ελλήνων που δεν γεννήθηκαν ακόμα. Διαταγή στους επαγγελματίες:

    "Χτυπήστε σκληρά, χτυπήστε χωρίς οίκτο, κάψτε την πολεμική μηχανή τους και τη χώρα τους ολόκληρη. ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ".

    Δόγματα ισοδύναμου τετελεσμένου ή ανακατάληψης είναι αναποτελεσματικά. Έτσι και χτυπηθεί Ελληνικό έδαφος(περιλαμβάνεται και η Ελεύθερη Κύπρος) η κατάλληλη απάντηση είναι κάψιμο ναυστάθμου τους, καταστροφή δικτύου αεράμυνας, γενικό αεροπορικό πλήγμα σε υποδομές, γενική επιστράτευση και δυνατά χτυπήματα εκεί που θα κρίνουμε εμείς κι όχι εκεί που θα μας παρασύρουν αυτοί.

    Τον κάνεις να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε που σε αμφισβήτησε και σου επιτέθηκε.

    Ε ρε άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα του Έλληνα πρωθυπουργού! Δεν πας για πρωθυπουργός άνθρωπε μου αν δεν είσαι έτοιμος ψυχολογικά να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο ακόμα και πολέμου.
    Που νομίζεις ότι είσαι?! Στο Βέλγιο? Στην Πορτογαλία? Ποιον έχεις γείτονα? Κανένα πολιτισμένο κράτος και λαό? Δεν έχουμε ειρήνη μαζί τους αλλά μη πόλεμο.Είναι αρπακτικά. Εξοπλίζονται πάντα σχολαστικά και περιμένουν να μας βρουν σε φάση αδυναμίας για να επιτεθούν θρασύδειλα σαν γνήσια ΜογγολοΙσλαμοφασιστοιμπεριαλιστικά γουρούνια της στέπας! Είμαστε όπως το Ισραήλ σε ετοιμότητα με τους Άραβες γύρω γύρω αν μπορούσαν να το κάψουν θα το έκαναν. Το ίδιο και οι Τούρκοι με εμάς. Μία η λύση και το έχει αποδείξει η παγκόσμια ιστορία: Σκληρή γραμμή και σχολαστική προετοιμασία. Αν χτυπήσουν απαντάμε και τους κάνουμε να μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή.

    Αν δεν τα αντέχεις αυτά,κάθεσαι στην έδρα του Πανεπιστημίου και δεν ασχολείσαι με την πολιτική...το πολύ μέχρι υπουργός κάτι πάνω στην επιστήμη σου. Όχι πρωθυπουργός, όχι ηγέτης. Επειδή είσαι πανεπιστημιακός δεν σημαίνει ότι κάνεις και για ηγέτης 10 εκατομμυρίων Ελληνικών ψυχών.
    Ο σωστός ηγέτης δεν είναι φιλοπόλεμος αλλά αν απαιτηθεί δεν διστάζει είτε να ακολουθήσει σκληρή διπλωματική γραμμή είτε και πολεμική εμπλοκή αν δεν υπάρξει τρόπος αποκλιμάκωσης χωρίς να φανεί (και χωρίς να είναι) μονομερής υποχώρηση. Η απέναντι πλευρά υπολογίζει και τη προσωπικότητα του ηγέτη.

    Αν ξέρει ότι έχει να κάνει με μετριοπαθή με γενικά καλές προθέσεις αλλά που κουβαλάει όμως και αρκετή "τρέλα" όταν απαιτηθεί(και το δείξει), τότε αφήνει τις "τρελίτσες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (Συνέχεια απότο προηγούμενο προς τον Γιώργο Γεωπόνο Θεσ/νίκη)
      Θα μάθεις να ταλαιπωρείσαι μαζί τους, να τους δίνεις το παράδειγμα!
      Να μάθεις να εκτελείς ή να διοικείς με το παράδειγμα, πρώτα, το δικό Σου, και να νιώθεις τον πόνο του νέου ο οποίος , ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του, βρίσκεται μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους προσφιλείς του.
      Η πειθαρχία στις Ειδικές Δυνάμεις είναι μεν αυτονόητη και ….όχι απλά σιδηρά..!
      Θυμάμαι τους οπλίτες των ΛΟΚ πόσο ήσαν έντιμοι, πειθαρχικοί – τύπος και υπογραμμός -, ήρεμοι, καλοντυμένοι (με σιδερωμένες τις κοινές στολές φόρμας που φορούσαμε όλοι, με το άσπρο φουλάρι τους).
      Περήφανοι εκτελεστές εντολών και πειθαρχικοί, που ήσαν για αυτόν τον λόγο τέλειοι στρατιώτες!!!
      Ειδικά στις μονάδες αυτές παρατηρώ ότι η πειθαρχία και η αυτοπειθαρχία έπαιζε σπουδαίο ρόλο.
      Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν “killers” οι Άγγλοι εκπαιδεύουν στους S.A.S. τέλειους υπερήφανους αυτοπειθαρχιμένους υπερστρατιώτες!
      Διαλέγεις και παίρνεις. Εγώ προτιμώ τους S.A.S.!
      Στο βιβλίο του Bruce Marshal για τον σπουδαίο Άγγλο κατάσκοπο του Β΄ Π.Π. με κωδικό όνομα White Rabbit, τον alias Wing Commander F.F.Yeo Thomas G.C. και M.C., στην σελίδα 92 και 93,γράφει πως ο αυτός ο σπουδαίος κατάσκοπος επέμενε στους κανονισμούς και στην πειθαρχία των υποψηφίων που επρόκειτο να πέσουν στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλίας σαν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας S.O.E. [Special Operative Executive].
      Το βιβλίο που εγώ έχω είναι: PAN Books Ltd. 9th printing 1970, δυστυχώς δεν έχω τον αριθμό IBSN να Σου τον δώσω.
      Φιλικά
      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. @ Nikolaos

      Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά.

      Συμφωνώ με όσα έγραψες.

      Η αυτοπειθαρχία είναι το βασικό για έναν σωστό στρατιώτη και όχι μόνο τον στρατιώτη αλλά και γενικά. Συνήθως αυτοί που δεν έχουν αυτοπειθαρχία, είναι κι αυτοί που ασχολούνται-ενοχλούν άλλους για να καλύψουν την προσωπική τους ανασφάλεια. Όποιος έχει αυτοπειθαρχία πιστεύει στον εαυτό του, θέτει στόχους και εργάζεται εμμονικά γι’ αυτούς.

      Όσον αφορά τον κατάσκοπο(το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα) που αναφέρεις και τους πράκτορες της S.O.E, αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη μου ένας κατάσκοπος είναι:

      Πρώτον, να είναι παρατηρητικός για να αντιλαμβάνεται γρήγορα και να αναλύει τα πάντα όπου βρεθεί και ότι αναλαμβάνει να ψάξει. Να κρίνει γρήγορα να ξεχωρίσει το “ζουμί” απ’ όσα ακούει και βλέπει στον χώρο που βρίσκεται αλλά αν απαιτηθεί να μπορεί να θυμηθεί ξανά τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια αναλυτικά “μέχρι αηδίας” που λένε.

      Δεύτερον, γενικά να περνάει απαρατήρητος για να μην τον αντιλαμβάνεται κανένας.

      Τρίτον, να είναι ευγενικός, επικοινωνιακός άνθρωπος και με καλές γνώσεις ψυχολογίας γιατί αυτό βοηθάει πολύ(είναι απαραίτητο) για να χτίσει επαφές, οι οποίες θα γίνουν “φίλοι” ή και “καλοί φίλοι” και τέλος αν κάνουν θα γίνουν πήγες του(χωρίς χρήμα αν η “πηγή” είναι ίδιας εθνικότητας και θέλει απλώς να βοηθήσει και δεν ζητάει χρήματα, με χρήμα, με εκβιασμό κάθε μορφής ή τέλος άθελα του χωρίς να γνωρίζει ο άλλος ότι είναι “πηγή”).

      Τέταρτον, να είναι αν απαιτηθεί και αδίστακτος για το Εθνικό συμφέρον της υπηρεσίας-πατρίδας του… ο κατάσκοπος δεν “δένεται” με ανθρώπους. Οι μοναδικοί με τους οποίους “δένεται” (ως ένα βαθμό με αυτοπειθαρχία πάντα), είναι η ομάδα του -αν είναι με ομάδα εκεί που βρίσκεται- που ο ένας για τον άλλο αν απαιτηθεί πέφτει στη φωτιά κι αυτό πάλι θα το κάνει μόνο αν υπάρχει περιθώριο να μην κινδυνεύσει να χαθεί ο βασικός στόχος δηλαδή η αποστολή. Αν πρέπει να “λαδώσει” θα το κάνει. Αν πρέπει να παίξει συναισθηματικά θα το κάνει. Αν πρέπει να εκβιάσει θα το κάνει. Αν πρέπει να σκοτώσει θα το κάνει. Οι άνθρωποι για τον κατάσκοπο είναι πιόνια για την επίτευξη της αποστολής. Ο κατάσκοπος δεν έχει ανθρώπους, έχει μόνο πατρίδα. Τίποτα άλλο.

      Πέμπτον, να μην εμπιστεύεται κανέναν παρά μόνο τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις του και το ένστικτο του σαν φωνή μέσα του σαν 6η αίσθηση μαζί με την Πίστη στον Θεό του(αν είναι θρησκευόμενος).

      Έκτον, η πατρίδα του, εντός και εκτός υπηρεσίας του, να είναι γενικά σοβαρή σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και όχι τσίρκο γιατί ο κατάσκοπος παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα και η προδοσία(ακόμα κι από λάθος) ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ/ΠΡΑΚΤΟΡΑ πρέπει να πληρώνεται με ΘΑΝΑΤΟ . Τι πάει να πει “κατα λάθος” ? Ας πρόσεχε.

      Τέλος ο κατάσκοπος δεν πρέπει να χει αδυναμίες. Η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι δεν έχουν αδυναμίες ή έχουν μικρές αδυναμίες χωρίς μεγάλη(ή και καμία) σημασία. Στο μικροσκόπιο ελάχιστοι άνθρωποι όταν μπουν βγαίνουν μετά καθαροί όσον αφορά τις αδυναμίες/άπλυτα.

      Διαγραφή
    3. (συνέχεια)

      Γενικά η πόρνη, ο κατάσκοπος, ο μοναχός/ιερέας, ο στρατιώτης, ο καλλιεργητής της γης και ο κυνηγός είναι τα 6 (αρχαιότερα) επαγγέλματα/ιδιότητες που θα υπάρχουν σίγουρα μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας.
      Και έχουν 2 κοινά αυτές οι 6 ιδιότητες/επαγγέλματα:

      Πρώτον, χρειάζεται αυτοπειθαρχία.
      Δεύτερον, να τηρούν τους κανονισμούς της δουλειάς τους.

      Αν δεν τα εφαρμόσουν αυτά τα 2 πληρώνουν τον λογαριασμό και μάλιστα πολύ άσχημα.

      Εγώ από την πλευρά μου, πιστεύω πως οι καλύτεροι δεν είναι οι Βρετανοί αλλά οι Αμερικανοί και σαν στρατιώτες ειδικών επιχειρήσεων και η CIA ως μυστική υπηρεσία.

      Οι Αμερικανοί ήταν μαθητές των Βρετανών αλλά έχουν ξεπεράσει τον δάσκαλο τους.
      Έχουν τη γνώση πως να το “χτίσουν”, έχουν την πολύ καλή εκπαίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για κάθε “ψάρι” που θα στρατολογήσουν αφού πρώτα το περάσουν ακόμη κι εν αγνοία του από ένα σωρό τεστ από κάθε άποψη που άλλες υπηρεσίες δεν μπορούν (γιατί δεν έχουν την τεχνολογική υποδομή για τόσο πολύ βαθιά) και τέλος έχουν το χρήμα(αυτό είναι και αδυναμία τους ταυτόχρονα γιατί τους κάνει αλαζόνες να πιστεύουν ότι αγοράζονται τα πάντα) και την αξιοκρατία για να ικανοποιούν τα στελέχη ή υποψήφια στελέχη τους. Ξέρουν ακριβώς ποιον έχουν απέναντι τους. Αν γενικά αξίζει πολλά σε ικανότητες και είναι αδιάφθορος σε μεγάλο βαθμό τότε δεν θα τον αφήσουν, θα λυσσάξουν και θα δοκιμάσουν με κάθε τρόπο να τον κάνουν γρανάζι στη μηχανή τους και σπάνια θα αποτύχουν. Θέλουν τους καλύτερους και είναι ικανοί για τα πάντα για να έχουν τους καλύτερους. Μοναδική τους αδυναμία το χρήμα που τους κάνει και αλαζόνες, αλλά ναι είναι οι καλύτεροι. Το χρήμα, το δολάριο, τους δίνει τη δυνατότητα να ψάχνουν και να μαζεύουν από παντού τους καλύτερους και να διατηρούν το πλεονέκτημα. Οι Βρετανοί αν και ήταν οι πρώτοι δάσκαλοι δεν μπορούν πλέον να φτάσουν τον μαθητή τους(ΗΠΑ)

      ΥΓ: Το βιβλίο που αναφέρεις θα ψάξω να το αγοράσω διότι ακούγεται ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  3. Είναι ακριβώς όπως στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων. Αν ο άλλος δεν καταλαβαίνει με το καλό και παρεξηγεί τους χαμηλούς τόνους τότε καταλαβαίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο απαιτηθεί. Όταν ήμουν στον στρατό στο φυλάκιο ένας που ήταν θρασίμι(που είχαν κι άλλοι θέματα μαζί του, ευτυχώς απολύθηκε μετά ήταν παλιός και ο συγκεκριμένος το παιζε κάπως) "κουνήθηκε" μια δεν μίλησα, κουνήθηκε δυο δεν μίλησα, την τρίτη φορά που ήρθε με υφάκι του είπα ήρεμα (αλλά ψυχρά σαν πολύ ευγενικός μαφιόζος που λέει “θα πάθεις ατύχημα” όπως στις ταινίες ένα πράγμα!) ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα μικρό βιβλιαράκι με συγκεκριμένη αθλητική ταυτότητα μπροστά στο πρόσωπο του(1.77 εγώ, 1,85 εκείνος):

    "Την επόμενη φορά μόλις τελειώσω υπηρεσία και παραδώσω πυρομαχικά, θα έρθω με το G3 μέσα στον θάλαμο και θα σου ανοίξω το κεφάλι στα δυο. Εσύ στον χειρουργο κι εγώ στον ψυχίατρο και την στρατονομία". Του ήρθε πολύ ξαφνικό του τύπου γιατί παρεξηγούσε τους χαμηλούς τόνους...έβλεπες τον τρόμο στα μάτια του από εκεί που πουλούσε ειρωνικό υφάκι :) Τις επόμενες λίγες μέρες μέχρι την απόλυση του δεν ξανατόλμησε να πουλήσει υφάκι-τρελίτσα σε κανέναν.

    Αποφασιστικότητα! Τίποτα στον κόσμο δεν είναι σαν την επιμονή. Επιμονή και αποφασιστικότητα μαζί είναι παντοδύναμες.Ο δισταγμός γεννά την αδυναμία, η αποφασιστικότητα γεννά την ενεργητικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο Γεωπόνε Πατριώτη μου Θεσσαλονικέα,
      Οφείλω σε Εσένα μια εξήγηση όσον αφορά την γνώμη μου για την πειθαρχία στο στράτευμα.
      Κατ΄ αρχάς πρέπει να γνωρίζεις ότι είμαι κατά του ηλιθίου καψονιού (π.χ. να βάζεις τον κατώτερό Σου να κάνει έρωτα στο οπλοπολυβόλο και να τραβάς με σαχλαμάρες έως τις 12 το βράδυ το καψόνι, ενώ την άλλη μέρα έχει εγερτήριο στις 5.30 π.μ. και μετά σκληρή εκπαίδευση, επειδή εσύ μπορείς να κοιμηθείς το απόγευμα!) στον στρατό, αλλά υπέρ της λογικής και οργανωμένης αυτοπειθαρχίας.
      Θέλεις να μάθεις στους νέους στρατιώτες να πειθαρχούν, τότε κάνε τους ασκήσεις πυκνής τάξεως [βηματισμούς, επ΄ ώμου (όχι το λοκατζίδικο αλλά το κλασικό), το είχα μάθει εμπρός στον καθρέφτη κάνοντας 300 ή 400 επαναλήψεις),παρά πόδα, παρουσιάστε, κ.τ.λ.], στα οποία όμως θα συμμετέχεις και εσύ [που υποτίθεται πως τα κάνεις τέλεια!] επιδεικνύοντάς τα.
      Κατά την σεμνή μου γνώμη, δεν υπάρχει πιο κουραστική άσκηση, πιο μεγάλο καψόνι, από τις ασκήσεις πυκνής τάξεως επί μισή ώρα, κατά την οποία θα που ακούγεται από τον διοικούντα να λέει, π.χ. Παπαδόπουλε αν συνεχίσεις έτσι θα σε τιμωρήσω, ή Παπαδόπουλε δέκα μέρες κράτηση.
      Κατά την διάρκεια των ασκήσεων, ο ήλιος θα είναι κόντρα σε Εσένα και όχι στους εκπαιδευόμενους, τους οποίους θα αντιμετωπίζεις ως φίλους Σου και τους προσέχεις σαν κόρη οφθαλμού…..
      (Συνεχίζετε)

      Διαγραφή
  4. Ημουν παρών σε μια διάλεξη του μακαρίτη Κληρίδη,όπυ μίλησε γαι την Ένωση με την Ελλάδα.

    Αναφέρθηκα σχετικά σε κάποιον που γνώριζε τονΚληρίδη και τα πολιτικά δρώμενα στην Κύπρο και είχε φιλικέςσχέσειςμαζί του.

    Ξέρετε τι μου είπε ο γνωστόςμου;

    Πως ο Κληρίδης που εκόπτετο στην ομιλία του υπέρ της Ενώσεως, είναι...... ο μεγαλύτερος ανθενωτικός της Κύπρου ....!!!

    Μετά άντε να βρείς ποιός έχει δίκιο και τι γνωρίζεις εσύ Ευμένη και τι πρέπει να πιστεύεις από ότι ακούς!!!

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Σ. Είναι γνωστό σε όλους πως ο Σημίτης καταψήφιζε κάθε απόφαση εξοπλισμού στο ΚΥΣΕΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Nikolaos

      Ένα πρώτο πρόχειρο συμπέρασμα με βάση το άρθρο κι αυτά που αναφέρεις είναι ότι στην πραγματικότητα ο Κληρίδης δεν ήθελε την Ένωση αλλά ανεξάρτητη χώρα την Κύπρο. Αντιλαμβανόταν όμως τη σημασία της ένοπλης ισχύος και ενός ισχυρού Ενιαίου Αμυντικού δόγματος με την μητέρα πατρίδα.

      Κατά την προσωπική μου γνώμη δεν είναι απαραίτητη η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το να είμαστε δυο κράτη και όχι ένα μας δίνει περισσότερα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών, σε διεθνείς οργανισμούς μας δίνει δύο ψήφους για τον Ελληνισμό κ.α. Μετατροπή φαινομενικού μειονεκτήματος σε μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ελληνισμό.

      Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρό Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με εφαρμογή και νέων τακτικών και γενικά σχεδίων "εκτός κάθε (συμβατικής)λογικής".Τρόπος, τόπος, χρόνος.
      Ξεκάθαρη σκληρή πολιτική αποφασιστική θέση με Ελληνικό "Casus belli"(στον μαφιόζο απαντάς στη γλώσσα του) από την Ελληνική Βουλή ότι η Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης στην Κύπρο θα έχει να αντιμετωπίσει φωτιά και ατσάλι χωρίς οίκτο εκεί που θα κρίνουμε εμείς. Αν σφάξουν και βιάσουν Κύπριους αδελφούς να μην στείλουμε μόνο βοήθεια κάτω αλλά πχ να ρίξουμε εμπρηστικές ακόμα και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στα σουλτανικα παλάτια τους.Στόχοι οι πάντες! Ολόκληρη η Τουρκία όπου επιλέξουμε εμείς, όταν θέλουμε εμείς, με τον τρόπο που θα επιλέξουμε εμείς.
      Ο γίγαντας με τις ανασφάλειες του, την αρπακτική του διάθεση και τα πύλινα πόδια απειλεί και θέλει έτοιμα ψοφίμια "στο πιάτο" που λένε όπως το 74.Κάθε μέρα δεν είναι του 74 και του Σημίτη η μέρα.
      Πολύ σκληρά πλήγματα χωρίς κανένα έλεος.Να μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή αν το ξεκινήσουν! Ότι κάνανε οι Σύμμαχοι στους ΝΑΖΙ. Το μήνυμα ξεκάθαρο:
      "Είμαστε ίσοι και χτυπάμε κι εμείς όπου θέλουμε. Μύθος ο στρατός σας".
      ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.

      Και μετά θα δουν τι κάνει η "μύγα" που μας λέει ο Μπουλούτ. Δεν είμαστε Κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση(που πολεμάνε κι αυτοί γενναία πόσα χρόνια). Είμαστε μικρομεσαίο αλλά πολύ βαριά οπλισμένο κράτος που σε ορισμένους τομείς έχει(ακόμα) και σημαντικά ανώτερη ποιοτική ένοπλη ισχύ από την Τουρκία ενώ σε βασικούς τόμεις υπάρχει ακόμα και αριθμητική ισορροπία με μη σημαντικό ποσοτικό προβάδισμα της Άγκυρας. Αν είχαμε νοοτροπία Ισραήλ σε επίπεδο ηγεσίας, θα ήμασταν ακόμα καλύτερα.
      Το Αιγαίο με στόλο και παράκτιους εκτοξευτές στα νησιά μας το "κλειδώνουμε" ότι ώρα γουστάρουμε που να χτυπιούνται και να κάνουν γονατίσματα (ούχου Κουρέλες που έλεγε η Βλαχοπούλου στο "Μια Ελληνίδα στο χαρέμι") στον Αλλάχ όχι 5 αλλά και 105 φορές την ημέρα.Ότι θα έχει ημισέληνο θα πηγαίνει στον βυθό. Ας πατήσουν και δυο μικρά νησιά με πολύ μικρές φρουρές. Τι έγινε? Μετά θα μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που το ξεκίνησαν.Το αίμα μας πίσω με ΤΟΚΟ. Τρόμο στον τρόμο τους.

      ΔΟΓΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ή ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

      Διαγραφή
    2. Ποσα πυρομαχικα , ανταλλακτικα..καυσιμα...μηχανουργεια...ηλεκτρονικα...τουφεκια...μηχανες...φορτηγα...φαγητα ....τραπεζες....λεφτα...ηθικο....ανδρεια....κλπ εχουμε ??? ( τον Τσιπρα δεν μπορουμε να ριξουμε ...βομβες θα ριξουμε ?? Δεν παραγουμε τιποτε πια...ουτε τροφιμα να.φαμε.Εισαγουμε τα παντα.Περα απ το οτι ειμαστε δουλοι των Δυτικων...κι αρα θελουμε ....αδεια ...και στην τουαλετα να παμε.Ρωτησες την ...ελιτ εδω ..αν ειναι διατεθημενη για αυτα που λες.?? Αυτοι τρεμουν μη χασουν την κουταλα και τις καταθεσεις και τις γκομενες...και τα Καγιεν...και τις.διακοπες....και τις πισινες...και τις υπηρετριες...και την ευνοια των ξενων.....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.