16/5/19

Ανθρωποσφαγή με... μουσική! - Μετά το Κουρδιστάν μακελειό σε πόλη 6000 κατοίκων

Η ανθρωποθυσία του Έρπαα, άλλη μία συνταρακτική ιστορία από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Η φωτογραφία προέρχεται από τον ιστότοπο Terra -pontus.blogspot.com


Ο Τοπάλ Οσμάν είχε σημαδεμένη στο χάρτη των επιχειρήσεών του την πόλη και περίμενε την ευκαιρία να την χτυπήσει πνίγοντάς την στο αίμα.

Στο αφιέρωμα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων της 7ης Μαΐου παρουσιάσαμε την ιστορία των μουσουλμάνων που έβαλαν εμπόδια στον σφαγέα των Ελλήνων, τον Τοπάλ Οσμάν. Αναφερθήκαμε στις περιοχές της Τοκάτης και της Νεοκαισάρειας, οι οποίες προέβαλλαν αντίσταση στο δολοφονικό σχέδιο του αιμοσταγούς δημίου από την Κερασούντα. Στον επίλογο του θέματος σημειώναμε, ότι δεν είχαν την ίδια τύχη οι Χριστιανοί άλλων περιοχών, όπως του Έρπαα, όπου η λέξη ανθρωποσφαγή είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα συνέβησαν.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Παναγιώτη Παναγιωτίδη,από το Ισικλή (σήμερα Ντεμίρ Τας) στο βιβλίο του Σάββα Κανταρτζή, «Νίκη χωρίς Ρομφαία – η Δαμασκός του 20ου αιώνα», όπου εξιστορείται το αιματοκύλισμα της περιοχής του Δυτικού Πόντου στην πεδιάδα της οποίας βρίσκεται η συμβολή των ποταμών Λύκου και Ίρη. Το Έρπαα εκείνη την εποχή είχε 6000 κατοίκους, οι μισοί εκ των οποίων ήταν Χριστιανοί.

«Ο Τοπάλ Οσμάν (φώτο) είχε σημαδεμένη στο χάρτη των επιχειρήσεών του την πόλη και περίμενε την ευκαιρία να την χτυπήσει πνίγοντάς την στο αίμα. Η ευκαιρία αυτή του δόθηκε όταν τελείωσε, την άνοιξη του 1921, την εκστρατεία του στο Κουρδιστάν, που είχε αναλάβει ο αρχισυμμορίτης με την εντολή της σωβινιστικής κυβέρνησης της Άγκυρας, για να πνίξει στο αίμα την εξέγερση των Κούρδων με το περιβόητο συμμορίτικο σύνταγμά του (Μουστακίλ Γιλιντιρίμ Αλάι)...

Επίσημο πρόσχημα για την εξοντωτική αυτή εκστρατεία του ενάντια στους ελληνικούς πληθυσμούς, ήταν να χτυπήσει τους Έλληνες αντάρτες που είχαν βγει στα βουνά της Σαμψούντας να σώσουν τη ζωή τους από τις σφαγές. Στην πραγματικότητα απέφευγε να φτάσει στα λημέρια των ανταρτών και να αναμετρηθεί μαζί τους αλλά εξαντλούσε όλη την πολεμική δραστηριότητα των συμμοριών του ενάντια σε ήσυχες ελληνικές πόλεις και χωριά, σφάζοντας άμαχο πληθυσμό, βιάζοντας γυναίκες, αρπάζοντας περιουσίες και παραδίνοντας στις φλόγες ανθρώπους, σπίτια και καταστήματα».

Ο Κερασούντιος δήμιος αφού δεν κατάφερε τίποτα στη Νεοκαισάρεια «... τηλεφώνησε στις αρχές του Έρπαα, τους ανέπτυξε τις προτάσεις και το σχέδιό του», στο οποίο δεν προέβαλαν αντίσταση. Δόθηκε η εντολή να μαζέψουν όλους τους άνδρες από 18 χρονών και άνω, μέχρι και υπηρήλικες, να τους κλείσουν στη φυλακή και σε σχολεία και να τους παραδώσουν μετά από δυο ημέρες όταν θα έφτανε στην πόλη. Οι άνδρες που έφταναν τους 800.

Η συνέχεια ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. καλό θα ήταν ο κάθε συντάκτης όταν δανείζεται όπως εδώ τον δικό μας χάρτη, να αναφέρει την πηγή. ακόμα κι αν τον βρήκε με απλή αναζήτηση στο δίκτυο, γράφει κάτι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έλλειψη αποκαταστάθηκε. Σας ευχαριστούμε για την παρατήρησή σας!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.