14/5/19

Γιατί η Ελλάδα τετέλεσται

Παντελής Σαββίδης

  • (Φωτ.: EPA / Kay Nietfeld)
Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής ιστορίας αποτέλεσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος που ακολούθησε. Η γενιά που συνυπήρξε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο (τον έναν από τους τρεις μόνο μεγάλους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας μαζί με τον Καποδίστρια και τον Τρικούπη) ήταν η γενιά που δημιούργησε το σημερινό ελληνικό κράτος.

Ο τελευταίος της γενιάς αυτής ήταν ο Μεταξάς, ο οποίος υπήρξε μεν δικτάτορας, αντίπαλος πάντοτε του Βενιζέλου, αλλά οι επιτελικές και διοικητικές του ικανότητες ήταν αναμφισβήτητες. Είχε δε το θάρρος να υποκλιθεί στη διπλωματική δεινότητα του Κρητικού πολιτικού.
Ενόψει του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ενέταξε την Ελλάδα στην πλευρά των Βρετανών και των Γάλλων, κι έτσι μετά τον πόλεμο προσαρτήθηκαν στη χώρα τα Δωδεκάνησα. Ήταν η τελευταία αναλαμπή. Οι πολιτικοί που ακολούθησαν από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα άρχισαν να δίνουν.
Πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που κυριάρχησε από τα μέσα του ’50. Με τη Συμφωνία της Ζυρίχης αποδέχθηκε μια κάκιστη συμφωνία για το Κυπριακό. Τα αποτελέσματά της τα είδαμε λίγα χρόνια αργότερα, αφού το κράτος-Φρανκενστάιν που δημιουργήθηκε δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
Ένας πολιτικός της παλιάς φρουράς, νομάρχης Χίου επί Βενιζέλου, ο Γεώργιος Παπανδρέου, έκανε την τελευταία σωστή κίνηση. Έστειλε στην Κύπρο, κρυφά, ολόκληρη Μεραρχία την οποία απέσυραν από τη Μεγαλόνησο οι δικτάτορες του ’67. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι στρατιωτικοί, άνθρωποι δηλαδή που ετάχθησαν να προστατεύουν το εθνικό συμφέρον, θα έκαναν μια τέτοια κίνηση.
Η δικτατορία του ’67, όπως αναδεικνύουν νεότερες έρευνες, έγινε αφενός μεν λόγω των σχεδιασμένων από τις ΗΠΑ εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ισραήλ, αφετέρου δε για να δοθεί η «λύση» που δόθηκε στο Κυπριακό. Ύστερα από μια τεχνητή κρίση, η δικτατορική κυβέρνηση του Παπαδόπουλου πήγε στην Κεσάνη και συμφώνησε την απόσυρση της μεραρχίας από την Κύπρο. Μέγιστο, τραγικό λάθος το οποίο, είναι αδύνατο να μην αντιλήφθηκε η στρατιωτική ηγεσία.
Αφού ο Παπαδόπουλος έκανε τη δουλειά που ήταν να κάνει, αντικαταστάθηκε από τον Ιωαννίδη. Έναν δικτάτορα περιορισμένης αντιλήψεως, ιδεοληπτικό, που οργάνωσε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και έδωσε αφορμή για τη σχεδιασμένη, με τους Αμερικανούς, τουρκική εισβολή.
Το ακόμη τραγικότερο ήταν ότι ενώ η Ελλάδα διοικούνταν από στρατιωτικούς, ήταν εντελώς γυμνή στο στρατιωτικό τομέα. Η επιστράτευση του ’74 αποδείχθηκε φιάσκο.
Η δικτατορία του ’67 έγινε από συνειδητούς πράκτορες που πρόδωσαν τη χώρα.
Η μεταπολιτευτική λύση ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωστός από τη Συμφωνία της Ζυρίχης για το Κυπριακό. Ανέλαβε αποδεχόμενος τα τετελεσμένα. Το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου κατελήφθη με τον δεύτερο Αττίλα, όταν η Ελλάδα είχε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ο τότε πρωθυπουργός δήλωνε πως η Κύπρος είναι μακριά για να υπάρξει κάποια αντίδραση. Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και αρχίζει μια κούρσα εξοπλισμών που διευρύνει το χάσμα στο ισοζύγιο ισχύος των δύο χωρών.
Η χώρα περνά μια περίοδο οικονομικής ευημερίας, οι κυβερνήσεις μοιράζουν χρήματα αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται, καθημερινά, ολοένα πιο ανίσχυρες από πλευράς εξοπλισμών. Τα χρήματα για τους εξοπλισμούς καταλήγουν τα περισσότερα στις τσέπες μεσαζόντων και πολιτικών. Το πανηγύρι είναι απίστευτο.
Η γειτονική χώρα δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας το 1987, και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη, φθάνει στα όρια. Το τι συνέβη το κρίσιμο βράδυ που οι δύο χώρες έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου δεν είναι γνωστό – και δεν θα γίνει. Η Τουρκία αναδιπλώνεται αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνει το μοιραίο λάθος της πολιτικής του ζωής. Αποδέχεται να πάει και να συζητήσει –δηλαδή να νομιμοποιήσει– τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Νταβός. Το «mea culpa» μπορεί να σώζει τα πολιτικά προσχήματα, όχι όμως και τα ουσιαστικά.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εντάσσεται στην ίδια κατηγορία των άλλων μεταπολεμικών ηγετών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας και αυτού και του διαδόχου του Κώστα Σημίτη, ο οποίος βαρύνεται με τα Ίμια, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες πολιτικών. Με τέτοια νοοτροπία κανείς δεν θέλει να ενθαρρύνει τη συνέχιση των εξοπλισμών. Για τον Σημίτη θα μπορούσε να πει κανείς: τι να κάνει, τόσο μπορούσε ο άνθρωπος.
Ο Σημίτης δεν ήταν πολιτικός για δύσκολες καταστάσεις. Μαζί με τους συνεργάτες του εγκαταλείπουν τη λογική της επιδίωξης στρατιωτικής ισορροπίας και αναζητούν το δόγμα της ήπιας ισχύος με το χαρτί της συμμετοχής στην ΕΕ. Έλα όμως, που το χαρτί αυτό ξεθώριασε… Και τώρα;
Μετά τον Σημίτη έχουμε κυβερνήσεις παιδικής χαράς.
Δεν είναι γνωστό αν η χώρα διαθέτει, όπως λένε πολλοί, ικανά πρόσωπα τα οποία αποφεύγουν να εκτεθούν. Αλλά αν διέθετε ικανά πρόσωπα, δεν θα είχαν πρόβλημα να απευθυνθούν στον κόσμο και να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη του.
Εκμαυλίστηκε όμως και η κοινωνία.
Ζώντας αρκετά χρόνια σε περίοδο σταθερότητας, και μερικές φορές οικονομικής ευμάρειας σε σχέση με το παρελθόν, δεν εκτιμά την αναζήτηση ικανών προσώπων για τη διαχείριση των υποθέσεών της. Ικανοποιείται με τον ηθοποιό και τον τραγουδιστή, τον ποδοσφαιριστή, ή ακόμη και τον δημοσιογράφο που προκαλεί την αναπαραγωγική διάθεση του DNA της.
Τα προβλήματα συσσωρεύονται και οξύνονται και φθάσαμε σήμερα να ικετεύουμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις δικές μας δυσκολίες. Όπως τώρα, στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο. Που συρόμαστε από ταπείνωση σε ταπείνωση. Έχουμε αναγάγει την ανικανότητα σε σύγχρονη ιδεολογία.
Το προφανές ερώτημα είναι γιατί να το κάνει η διεθνής κοινότητα. Όποτε το έκανε, από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου ως τα Ίμια, κάτι ζήτησε και πήρε.
Η απορία όλων είναι γιατί η χώρα δεν ετοιμάζεται για τις δύσκολες καταστάσεις όταν τα πράγματα είναι ήρεμα και μπορεί. Διότι οι ηγεσίες της μετά τον Β΄ ΠΠ ήταν και συνεχίζουν να είναι ανίκανες. Διότι η κοινωνία έχει ευνουχιστεί.
Ο τελευταίος πόλεμος και ο Εμφύλιος παρήγαγαν νέα δεδομένα, τα οποία μετά την οικονομική κρίση είναι ακόμη χειρότερα.
Οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες δεν είναι απλώς ανίκανες, είναι κάτι ακόμη χειρότερο.
Με αυτές τις προϋποθέσεις η Ελλάδα τετέλεσται. Δείτε ποιοι κυβερνούν και ποιοι αναζητούν ψήφο.

16 σχόλια:

  1. Με στεναχωρείς διαβάζοντας το άρθρο σου , αλλά δυστυχώς λέει την αλήθεια.
    Τελικά τι είμαστε; μια χώρα ηλιθιων ; μια χώρα ανίκανων ανθρώπων;
    Δηλαδή κύριε Σαββίδη, είμαστε κοπροελληνες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Ο 'λαός' πολλές φορές ψηφίζει τους χειρότερους ιδιοτελείς πολιτικούς χωρίς να παίρνει πρέφα μία ... και μετά τους κάνει και Εθνάρχες!!! Δηλαδή το τραγικό είναι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οπως δεν μάθαμε τίποτα από Κύπρο και Ίμια. Τώρα βλέπουμε από μακριά τους τούρκους να βιάζουν πάλι την Κύπρο και ζητάμε συμπόνοια ξένων!!!

      2) Το μόνο παρήγορο είναι και άλλα κράτη έχουν ανίκανους/αλλοπρόσαλλους ηγέτες. ΠΧ Χ. Κλίντον, Ερντογάν, Ράμα, … κλπ. Κοτζάμ ΗΠΑ δεν έχουν βγάλει ούτε έναν αξιόλογο ηγέτη τα τελευταία 40 χρόνια επίσης.

      3) Η Δημοκρατία πάσχει και σε πολλές χώρες γίνεται έρμαιο στα χέρια του κάθε χαρισματικού λαοπλάνου καλή ώρα.

      4) Η Κίνα που δέν είναι και δημοκρατία βγάζει πολύ ικανούς ηγέτες με δύναμη και χαρακτήρα... πώς γίνεται αυτό?

      Διαγραφή
    2. Ταύγέτη.

      Ἡ Ἐλλάδα ποτε δὲν μεγαλούργησε μὲ δημοκρατία.

      Ἦταν δημοκρἀτία τὸ Βυζάντιο; Ὁ Μέγας Ἀλέηξανδρος;

      Ἀκόμα καί στὸν καιρὸ τοῦ Περικλέους ἦταν "λόγω μὲν δημοκρατία,ἔργω δὲ ἑνὸς ἀνδρός ἀρχή".


      Διαγραφή
  2. Ακριβως ετσι Σαββα. Οι ικανοι να σωσουν αυτη τη χωρα εχουν διαβασει ιστορια και γνωριζουν το τελος που περιμενει καθε αξιολογο κυβερνητη/πατριωτη της Ελλαδας (Κολοκοτρωνης, Νικηταρας, Καποδιστριας κλπ) και γι'αυτο η εχουν ηδη φυγει απο την Ελλαδα η δεν ενδιαφερονται να αναμειχθουν στην πολιτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους πολιτικούς δεν θα πω κουβέντα, αυτά είναι γνωστά δεν λέτε κάτι νέο..

    Στην Κοινωνία κάνετε λάθος, ο κόσμος είναι προδομένος και ακέφαλος, όχι ευνουχισμένος!! Ένα απλό παράδειγμα ήταν το πολυδιαφημισμένο ‘δημοψήφισμα’ όπου μέσω καπιταλ κοντρόλ ο κοσμάκης πήγε χωρίς κομματικές η ιδεολογικές αγκυλώσεις και είπε έξω από το Γερμανοκρατος και ας πεινάσουμε… Τα Αριστερά απολιθώματα βέβαια ακόμα μια φορά γέλασαν στην πλάτη της Ελλάδος.
    Μην αφήσουμε απ’ έξω βέβαια και την αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία στηρίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση. Εδώ έκανε πλάτες στον Σύριζα στην προδοσία της Μακεδονίας μας!! Ο Μητσοτάκης ασκεί αντιπολίτευση κοκορομαχίας για τα μάτια ισα ισα να κερδίσει κανά κοιμισμένο.. Ακόμα και όταν έκανε επίθεση στον Τεμπέλη τον Τσίπρα και έκανε ότι νευρίαζε αλλά δεν τον κοίταζε στα μάτια, κοιτούσε κάτω και περιμετρικά.. Αυτούς στο χωριό μου τους λένε Χεστες και κότες λυρατες..
    Από την άλλη έχουν όλα τα ΜΜΕ από τηλεοράσεις , ράδιο, μέχρι και εδω στον ρουφιάνο του Ιντερνέτ έχουν στρατούς που πέφτουν σαν τα όρνια, με άρθρα και Λεζάντες (εσείς φταίτε του καναπέ, μαζί τα φάγαμε, εσείς τους ψηφίσατε, τωρα βλεπω και την δικη σας εκδοχη.).

    Πώς να αντιδράσει δηλαδή ο κοσμάκης; Άντε βγες και κάψε τα πάντα και μετά θα σε καπελώσουν αμέσως οι ίδιοι του συστήματος.. Ο κοσμάκης βράζει αλλά φως από πουθενά, Ένας Κολοκοτρώνης χρειάζεται να τον ακολουθησει όλος ο κόσμος. Γιατί δυστυχώς είμαστε ακέφαλοι και πήξαμε στους Ελλαδέμπορες. Υπάρχει κοσμάκης, απλά δεν βγαίνουν εδώ μέσα να σκούζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Η κοινωνία εκμαυλίστηκε όντως τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά έχεις και εσύ δίκιο σε αυτά που αναφέρεις. Ο κόσμος δεν έχει κάποιον να ακολουθήσει και όταν σηκώνει κεφάλι (Δημοψήφησμα, Μακεδονικό κτλ) τον αγνοούν επειδικτικά. Έχουμε κομματοκρατία, όχι δημοκρατία και οι νόμοι και το Σύνταγμα παραβιάζονται συστηματικά χωρίς η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί κάποιον για την όλη ασυδοσία. Γενικά το άρθρο ειναι καλό, γιατι παρουσιάζει μεσες-άκρες την ιστορική αλήθεια σε λίγες γραμμές.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ μαζί σου, μας λείπει αυτός που έχει ..... γόνατα! !! Αλλά φίλε μου Κ. νευριάζω γιατί και ο Κολοκοτρώνης ξύπνησε μετά από 400σα Χρόνια σκλαβιάς! !!!!
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά και εγώ μαζί σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φοβάμαι ότι δυστυχώς οι ζυμώσεις αργούν πάντα... Στην δική μας περίπτωση μέχρι να φύγουν από πάνω οι γενιές της μεταπολίτευσης.. Και να ανέβουν οι γενιές που τώρα νιώθουν στο πετσί τους την κάψα της φωτιάς σε τέτοιους αριθμούς όπου δεν θα μπορεί πλέων το σύστημα να τους ελέγξει…
      Οπότε κατά την δική μου κρίση, πρώτα πρέπει να κερδηθεί η μάχη του πεζοδρομίου ώστε όσα παλικάρια νιώθουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν καταρχάς το εσωτερικό μέτωπο με τους Μπαχαλακιδες και τους λοιπούς παρατρεχάμενους, εκεί θα ξεκινήσει το ρεύμα και θα συσπειρωθούν οι Έλληνες και θα μπει το νερό στ’ αυλάκι..
      Οι μεγαλύτερες γενιές να κάνουν παιδιά πολλά και να τα κάνουν Πατριώτες λογικούς και με αγάπη για τον συνάνθρωπο και την μάνα Ελλάδα…

      Διαγραφή
    2. Ταϋγετη.

      Στὰ 400 αὐτὰ χρόνια γίνανε τουλάχιστον 100 ἐξεγέρσεις καὶ ὅλες πνίγηκαν στὸ αἷμα.
      Διάβασε τὸν Σάθα καὶ ἐκεῖ μέσα μέτρα ἐξεγέρσεις μικρὲς καὶ μεγαλες.

      Διαγραφή
  5. Σε βαρειά κατάθλιψη ο αρθογράφος από την ανάγνωση της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας.

    Βέβαια το Ρωμέικο συνεχίζει να υπάρχει, και ενδεχομένως θα προβεί και σε μία ακόμη στραβή, στις επερχόμενες εκλογές ξαναψηφίζοντας τους "προδότες".

    Και άντε πέσμου μετά τι έχουμε να διαβάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ελλάδα το πολίτευμα μετά τον Καποδίστρια είναι εκλεγμένη ολιγαρχία. Το κράτος είναι εναντίον του Έθνους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μ αρεσει η διαθεση ολων να δωσουν περιτεχνα ονοματα...ιντελετουαλε...σε κατι απλο...λες κι εχει σημασια το ονομα του πολιτευματος του γνωστου.Οτι ονομα και να δωθει η ουσια μας ενδιαφερει.Τι στο καλο ουσια εχει αυτο το εκτοπλασμα με τα χιλια ονοματα...τις χιλιες ταυτοτητες...τις χιλιες μασκες λες κι εχουμε αποκριες...?? Τι σημασια εχει το ονομα του ?? Θα το περιβαλει με κυρος ? Αυτο εχει αυτα τα γνωστα ατρανταχτα αποτελεσματα...Ενα ναυαγιο στα παντα...Η μηπως δεν ειναι ναυαγιο ? Ειναι αληθεια οτι λειπει ο τρελος ηγετης.Που να παει το καρο χωρις αλογο .??Η πολλων ετων "διδασκαλια" των μαζων στην ...ηρεμια ..στην ειρηνη...στην απαθεια του "αραξτε ολοι ησυχα"...δεν επιτρεπει τον τρελο να ζησει.Οτι ανακατευει οτιδηποτε στους ...κυκλους πεθαινει σαν επικινδυνο.Οχι δραση ...πουθενα...ειναι το μοτο...το ευαγγελιο.Εχουν πιασμενα ολα τα ποστα ..ΜΜΕ...μηχανισμους...δημοσια...δικαιοσυνες...νομους...υπονομους....κλπ.Που να πεταχτει ο τρελος ??Μολις σκασει μυτη...πεθανε.Τον τρωει ο Κρονος...η τον εξαφανιζει απ την Γη...ωστε ποτε να μην μαθει ο κοσμος αν υπαρχει.Αλλα ετσι δεν γινεται τιποτε ποτε.Μας εχουν παγιδεψει σε 5 κομματα...κι ειναι αδιανοητο να βρεις λυση εξω απ την παγιδα.Σαν μαγνητης τραβανε τον κοσμο στα ιδια και στα ιδια ..με βαρκα μια ανυπαρκτη ελπιδα οτι μονο μεσα σ αυτα ..αλλαζοντας ενα προσωπο η δυο...θα σωθουμε.Αλλα αυτο γινεται για παραπλανηση...και τελικα ανακυκλωνεται η συμφορα στον αιωνα.Δυστυχως εδω θελει κατι δραστικο.Οση φρικη κι αν φερνει η ιδεα στον ...ησυχο.Η φρικη της αιωνιας επαναληψης ειναι πιο μεγαλη.Αν μπορει κανεις να την συνειδητοποιησει . Ο ηγετης που απαιτειται πρεπει ναναι θεοτρελος ..οχι απλα τρελος.Να αυτοθυσιαστει...Διοτι τελικα αυτο θα γινει ....αν σκεφτεις οτι σταυρωσαν τον ...Χριστο...ανθρωποι αφρονες....Δυσκολο πολυ ....Ελα ομως που ειναι αναγκαιο ....Αν ακουει ο Θεος..αν...(διοτι του αφαιρεσαμε τους λογους να ακουει)....τοτε ισως κατι γινει...Αλλιως αφηστε το...Θα μιλαμε εδω 1000 χρονια ..ανευ διεξοδου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα .
    Δυστυχώς το άρθρο λέει την μισή αλήθεια και καταλήγει να είναι παραπλανητικό στους ανιστόρητους και στους ευπειθείς .
    Το ίδιο κατεστημένο - ενδοτικό , καταστροφικά και εθελοντικά ξενόδουλο , χωρίς κανένα όραμα - αναπαράγεται από την ίδρυση του Ελλαδικού (και Κυπριακού ως δεύτερο ελληνικό κράτος )κράτους έως σήμερα .
    Έχουμε και λέμε :
    1830 Συνθήκη του Λονδίνου : Aποκοπή του Ελλαδικού κράτους από την ιστορική του συνέχεια (διάβαζε ΕλληνοΡωμαϊκή περίοδος 31π.χ. 1453 μ.χ ) και αναφορά εσκεμμένα στον 5ο αιώνα πχ. διάβαζε Ρωμανίδη Ιωάννη , ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ου αιώνα
    http://www.sophia-ntrekou.gr/2013/10/O-p.Iwannis-Rwmanidis-ws-istorikos.html
    1870 Βουλγαρική Εξαρχία - υποβάθμιση σταδιακή του Εθναρχικού Οικουμενικού Πατριαρχείου
    https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/27949-apo-ti-boulgariki-ejarxia-sto-oukraniko-autokefalo
    1899 Αραβόφωνος Πατριάρχης στο τρίτο κατά σειρά Πατριαρχείο της Αντιόχειας
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82
    1919-1922 ΜΗΔΕΝ (0) ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΜΗΔΕΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΑ 600.000 (ΕΞΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ)ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ , ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΟΤΑΝ :
    H Aνατολική Θράκη και η Δυτική Μικρά Ασία (100.000)τ.χλμ είχε απελευθερωθεί για σχεδόν τρία χρόνια και ο ελληνικός στρατός απεχώρησε αμαχητί πλήρως από την Ανατ.Θράκη τον Οκτώβριο του 1922 και από την Μ.Ασία τον Σεπτέμβριο του 1922 (η απαράδεκτη ήττα στην εξέχουσα του αφιόν Καραχισάρ ) δεν είναι δικαιολογία για να μη συνεχισθεί ο αγώνας στα παράλια.
    Η θαμμένη προδοσία της Ανατολικής Θράκης μας το 1922
    http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=9123
    Ποντιακό Ζήτημα και Μικρασιατική Καταστροφή
    https://kars1918.wordpress.com/2009/10/18/18-10-200/ του Βλάση Αγτζίδη (Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτορας της Ιστορίας και συγγραφέας αρκετών βιβλίων τα οποία σχετίζονται με την παρευξείνια διασπορά.)
    Ο Βενιζέλος της ήττας
    http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=9845 του Βλάση Αγτζίδη
    Ελλαδική Αριστερά και Μικρασιατικό Ζήτημα
    http://www.hellinon.net/AristeraMikraSasia.htm του Βλάση Αγτζίδη
    Από το 1922 και μετά , με την επαίσχυντη και εθνοκτόνα συμφωνία της Λωζάνης εφόσον "τελειώσαμε" με Μ.Ασία , Νέα Ρώμη και Ανατ.Θράκη προχωρήσαμε σε
    Ίμβρο - Τένεδο
    http://www.pontos-news.gr/article/191653/i-anaimakti-genoktonia-se-imvro-kai-tenedo
    Ρωμιοί Κων/πολης , Βόρειο Ήπειρο , Βόρεια Ελληνική Μακεδονία , λαθρομετανάστευση , αφελληνισμός παιδείας και άλλα πολλά .
    Απαιτείται άμεσα επιστροφή στο όραμα του Εθνεγέρτη μας Ρήγα Φεραίου για ανασύσταση της Ρωμανίας μας στα ιστορικά όρια του Ελληνισμού και απονομή Θείας δίκης στους υπερχιλιόχρονους δολοφόνους Μας (Τούρκους από 11ο αιώνα και Φράγκους από 5ο μ.χ) .





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα αγαπητοι μου ενα προτεκτορατο εγινε με τα το 21 για να εξυπηρετει τα Αγγλοσαξωνικα σχεδια. Αυτο συνεχιζεται μεχρι σημερα αλλα τωρα μαλλον δεν μας χρειαζονται πλεον. Οποτε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.