25/5/19

Διήμερο πολιτιστικών δεσμών Κύπρου - Ρωσίας στη Λεμεσό

  Ιάσονας Ιάσονος   
Σε μια πανδαισία μουσικής, χορού και άλλων πολιτιστικών δρωμένων από δύο διαφορετικούς κόσμους, την Κύπρο και τη Ρωσία, θα βρεθεί το ερχόμενο   Σαββατοκύριακο 1η και 2α Ιουνίου η Λεμεσός. Η ευκαιρία δίνεται μέσα από το καθιερωμένο για 14η συνεχή χρονιά Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ που διοργανώνουν από κοινού η ρωσική πρεσβεία, η Κυβέρνηση της Μόσχας, ο Δήμος Λεμεσού και η ρωσόφωνη κυπριακή εφημερίδα «Βέστνικ Κίπρα». 
Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό γιορτινό διήμερο, αφιερωμένο στον εορτασμό της φιλίας και των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών. Εκατοντάδες καλλιτέχνες από τις δυο χώρες, μέσα από μια σειρά ψυχαγωγικών και διασκεδαστικών εκδηλώσεων που αφορούν όχι μόνο τους μεγάλους αλλά και τα παιδιά, θα πλαισιώνουν το γιορταστικό διήμερο που θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα του Σαββάτου στον Δημόσιο Κήπο στην παρουσία του πρέσβη της Ρωσίας, υπουργών, πρέσβεων διαφόρων χωρών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων από τις δυο χώρες. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ εκτιμούν ότι δώδεκα και πλέον χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, αναμένεται να παραστούν σε αυτή τη γιορτή της στενής φιλίας που συνδέει τη Ρωσία και την Κύπρο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ χιλιάδες επισκέπτες, γεγονός που το καθιστά ως μια από τις πιο σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις στην Κύπρο. 
Το εορταστικό διήμερο θα περιλαμβάνει ένα πολύ εντυπωσιακό πρόγραμμα από  αγορές και εκθέσεις, παιδικά νούμερα και συναυλίες από δημοφιλή συγκροτήματα με τη συμμετοχή 1.500 τραγουδιστών, χορευτών και άλλων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες. Η είσοδος στο φεστιβάλ, σε όλες τις συναυλίες, εκθέσεις και δραστηριότητες, είναι δωρεάν.
«Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των πολύ στενών σχέσεων των χωρών μας και των ανθρώπων μας», ανέφερε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Natalia Kardash, επισημαίνοντας τους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων, αλλά και το γεγονός ότι ιδιαίτερα «η Λεμεσός είναι σαν το δεύτερο σπίτι για πάρα πολλούς Ρώσους».
«To φεστιβάλ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο σύσφιγξης των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, τόνισε η Natalia Kardash,  επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη εκδήλωση που φέρνει μαζί τόσους πολλούς Ρώσους που μένουν στη Λεμεσό και σ’ όλη την Κύπρο. Όχι μόνο Ρώσοι και Κύπριοι αλλά δεκάδες άλλες εθνικότητες λαμβάνουν μέρος σε διαφορετικές δραστηριότητες του φεστιβάλ. Η εκδήλωση αυτή βοηθάει πολλούς ανθρώπους που μένουν στην Κύπρο να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.
«Το Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ έχει καταστεί πλέον θεσμός και αποτελεί ένα από τα σημαντικά δρώμενα της πολιτιστικής ζωής της Λεμεσού», τόνισε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ σημειώνοντας ότι «Η Λεμεσός είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη. Γι αυτό είναι σημαντικό για μας να παρουσιάσουμε την κυπριακή κουλτούρα σ’ όλους τους ανθρώπους που διαμένουν εδώ. Ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη ρωσική κουλτούρα και να βοηθήσουμε την εδώ ρωσική κοινότητα να κρατήσει την ταυτότητά της.
Ακόμη, δίνουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να γιορτάσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου». Είμαστε από διαφορετικές χώρες, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά το Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ μάς επιτρέπει να νιώσουμε άνετα μεταξύ μας και να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα –τη γλώσσα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και τη γλώσσα της αμοιβαίας κατανόησης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα του φεστιβάλ
Ως μια καθιερωμένη πλέον παράδοση, το φεστιβάλ εξακολουθεί να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο, με καινούργιες, μοναδικές δραστηριότητες. Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διάφορες συναυλίες από δημοφιλή συγκροτήματα από 1.500 καλλιτέχνες. Σε τρεις σκηνές του φεστιβάλ για δύο ολόκληρες μέρες, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς ελληνικούς, κυπριακούς, ρωσικούς αλλά και μοντέρνους χορούς, αγορά, food court, πάρκο ψυχαγωγίας, εκδηλώσεις για οικογενειακή διασκέδαση και αθλητικές δραστηριότητες. Φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί από τον Λούη Πατσαλίδη.
Επίσης θα υπάρχει έκθεση μεγάλων εταιρειών και οργανισμών από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας με διάφορα παραδοσιακά κυπριακά και ρωσικά προϊόντα ενώ στον χώρο θα λειτουργούν περίπτερα ζωγραφικής και χειροποίητων κατασκευών. Στο φεστιβάλ εκτός από τα παραδοσιακά κυπριακά και ρωσικά φαγητά και εδέσματα της κυπριακής και ρωσικής κουζίνας, θα υπάρχουν και αγαπημένα πιάτα της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας καθώς επίσης της γερμανικής, ινδικής, μεξικάνικης και ασιατικής κουζίνας. Στην αγορά ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αγοράσει διακοσμήσεις σπιτιού, κοσμήματα, αναμνηστικά, πίνακες ζωγραφικής, παιχνίδια και μια ποικιλία άλλων προϊόντων.
Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τον οικογενειακό χώρο Kids’ World θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις για τα παιδιά και παιχνιδότοπος με διάφορα παιχνίδια όπως αλογάκια, φουσκωτά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτοκινητάκια κ.ά.
Για τους λάτρεις του διαστήματος, θα λειτουργεί το πλανητάριο με τα ειδικά διαδραστικά προγράμματα «Έλξη του μηδενός» και «Κάλεσμα από φεγγάρι». Για μικρούς ερευνητές, για πρώτη φορά, θα λειτουργεί ο όμιλος «Γκέκκον», όπου ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να ελέγχει ρομπότ, καθώς και να μάθει τα βασικά του σχεδιασμού και της 3D-μοντελοποίησης. Στον χώρο θα λειτουργήσει πολύχρωμο εργαστήρι «Ζωγραφίζουμε μαζί!», όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τον ρόλο του καλλιτέχνη. Θα μπορεί να πάρει δωρεάν χαρτί, βούρτσες και ένα σύνολο φωτεινών χρωμάτων για να εκφράσει πλήρως τις δημιουργικές του ικανότητες.
Επίσης μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς σκοποβολής (θα υπάρχει σκοπευτήριο και τοξοβολία), και επίσης, να συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό ρωσικό παιχνίδι «πολιτειούλα». Για τους νεαρούς συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η «Ευτυχισμένη ώρα», κατά την οποία όλα τα παιδιά θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν εντελώς δωρεάν νόστιμο παγωτό, να κάνουν όμορφες πλεξούδες και ζωγραφική προσώπου. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.cyprusrussianfestival.com ενώ οι ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ θα είναι Σάββατο, 1η Ιουνίου από τις 15:00 έως τις 23:00 και την Κυριακή, 2 Ιουνίου από τις 9 έως τις 22:00.
Κλείνοντας τη συνομιλία μας η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Natalia Kardash εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους τους διοργανωτές του Κυπρο-Ρωσικoύ Φεστιβάλ, την εφημερίδα «Βέστνικ Κίπρα», τον Δήμο Λεμεσού, τη Ρωσική Πρεσβεία, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Βιτσεσλάβ Ζαρένκοφ «Δημιουργικός κόσμος», τον Σύνδεσμο Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου καθώς επίσης την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ιδιαίτερα τη διαδικτυακή σελίδα In-Cyprus για τη βοήθεια και τη στήριξή τους στην όλη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.