25/5/19

Μεγάλο ρίσκο παίρνουν οι Βρετανοί

Στο χθεσινό ραδιοφωνικό δελτίο του τέταρτου προγράμματος του BBC 4 οι ευρωεκλογές έπαιζαν τέταρτο θέμα. Προηγήθηκαν οι πιέσεις των Συντηρητικών βουλευτών για να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι, η απόφαση του ΟΗΕ για τις βρετανικές βάσεις στον Μαυρίκιο και οι εκλογές στην Ινδία. Οι παρουσιαστές σχεδόν προσπέρασαν το θέμα και γρήγορα προχώρησαν στο επόμενο για να εξηγήσουν πως οι κακές επιδόσεις της Βρετανίας στη Eurovision είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει πέντε θέσεις στη σχετική κατάταξη.
Αυτό είναι ίσως ενδεικτικό και του ενδιαφέροντος που επικρατεί στη Βρετανία για τις ευρωεκλογές. Οι Βρετανοί κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αφού η χώρα τους θα είχε αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Επειδή κάτι τέτοιο δεν έγινε, το Λονδίνο αναγκάστηκε να στήσει κάλπες. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί ούτε τους Brexiteers που θέλουν να φύγει το Λονδίνο άρον άρον από την ΕΕ οποιοδήποτε και να είναι το κόστος ούτε τους Remainers που ψάχνουν να βρουν τρόπους να παραμείνει. Πάντως, χωρίς να έχει προηγηθεί προεκλογική εκστρατεία και χωρίς να γίνει διάλογος, οι Βρετανοί άνοιξαν χθες πρώτοι την αυλαία. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το Κόμμα του Brexit του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ θα τερματίσει στην πρώτη θέση, με μάλιστα ένα ποσοστό πάνω από 34%.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως οι ψηφοφόροι τιμωρούν τα δύο μεγάλα κόμματα και ειδικότερα το κυβερνών για τις παλινωδίες τους στο θέμα του Brexit. Επιπλέον, ίσως να σκέφτονται πως αφού σύντομα οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα παραιτηθούν, όταν ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ, δεν έχει και τόση σημασία ποιοι θα τους εκπροσωπούν στη νέα Ευρωβουλή.
Χωρίς να το αντιλαμβάνονται, όμως, οι Βρετανοί παίρνουν ένα υψηλό ρίσκο τιμωρώντας τη χώρα τους αλλά και εαυτόν. Στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν από την ΕΕ, θα έχουν στείλει στην Ευρωβουλή εκπροσώπους που δεν θα εργάζονται για πάρτη τους, που δεν θα ενεργούν για να προασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Την ώρα που θα λαμβάνονται οι κρίσιμες και σοβαρές αποφάσεις, το Λονδίνο δεν θα έχει ικανούς ανθρώπους να το υπερασπιστούν.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.