31/5/19

Τι ισχύει ως προς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Ο καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος μιλάει σχετικά στο news.gr - «Έδειξε το ταβάνι αυτή η εκλογική αναμέτρηση»

Του Μαρίνου Γκασιάμη
Αίσθηση έχει προκαλέσει η εκλογική επιτυχία που είχε το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) στις εκλογές σε Ξάνθη και Ροδόπη με ποσοστά μέχρι και 38%. Η αρχηγός του ΚΙΕΦ, μάλιστα Τσιγδέμ Ασάφογλου προχώρησε σε μία δήλωση που προξένησε αρνητικές εντυπώσεις στην Αθήνα. Συγκεκριμένα η Ασάφογλου χαρακτήρισε το ΚΙΕΦ «τουρκικό κόμμα», δηλώνει «Τουρκάλα» και χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα» ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι τουρκικό κόμμα, αλλά είναι ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους, απλά έχει ιδρυθεί από Τούρκους». Επιπλέον, η Ασάφογλου δηλώνει πως «εντός της Ελλάδας ανήκει σε μια μειονότητα, η οποία είναι εθνική και θρησκευτική».
Ο γνωστός διεθνολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο news.gr επεσήμανε πως είναι σοβαρό το γεγονός πως μια ομάδα μέσα στην μειονότητα ψήφισε χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μειονότητας από την ημέρα που εφαρμόστηκε και στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας η ισοτιμία και ισοπολιτεία πριν 28 χρόνια.
Την εποχή δηλαδή που αφαιρέθηκαν οι μπάρες στους δρόμους που οδηγούσαν στα χωριά της μειονότητας.
«Είναι σοβαρό το ότι ύστερα από 28 χρόνια ισονομίας και ισοπολιτείας υπάρχει μια ομάδα μέσα στην μειονότητα που ψηφίζει με όρους απόλυτους λες και δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία 28 χρόνια, μια γενιά» μας είπε συγκεκριμένα ο κ Συρίγος.
Βέβαια ο καθηγητής τονίζει πως στις συγκεκριμένες εκλογές η ομάδα αυτή έδειξε μέχρι που μπορεί να φτάσει εκλογικά: «Πήγε καλά αλλά όχι τόσο καλά όσο θέλανε. Αυτή η φθορά δεν δικαιολογείται. Την προηγούμενη φορά το 2014 λέγανε ότι δεν είχαν χρόνο να προτειμαστούν. Τώρα είχαν. Δεν πήγαν τόσο καλά. Έδειξε το ταβάνι αυτή η εκλογική αναμέτρηση».
Ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός ως προς το τί προβλέπουν οι Συνθήκες ως προς την μειονότητα: «Η συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για αυτούς για μουσουλμανική μειονότητα».
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού που επικαλούνται πολλοί σχετικά με την μειονότητα έχει να κάνει με το ατομικό δικαίωμα και ο γνωστός καθηγητής μας εξήγησε σχετικά: «Αν αύριο έρθετε και μου πείτε πως «εγώ είμαι Μοϊκανός» έχετε κάθε δικαίωμα να το πείτε. Αυτό είναι δικαίωμα ατομικό. Όπως επίσης μπορείτε να έρθετε και να μου πείτε «εγώ δεν είμαι Χριστιανός είμαι Μουσουλμάνος». Εκεί δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Αυτό είναι σε επίπεδο ατομικό. Άλλο αυτό άλλο το συλλογικό. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης μπορούν σε ατομικό επίπεδο να προσδιορίζονται ως Έλληνες, ως Τούρκοι, ως Πομάκοι, ως Τσιγγάνοι αλλά σε συλλογικό επίπεδο ο όρος που αναφέρεται σε αυτούς καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης η οποία μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα δεν κάνει διαχωρισμό. Βασίζεται στην θρησκευτική ταυτότητα».
Το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του που αναφέρεται στα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρει σχετικά:
«Η Ελληνική Πολιτεία, πέραν της πλήρους και έμπρακτης συμμόρφωσης με τις ειδικότερες προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου εν γένει, σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επιφυλάσσει στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία. Αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες των Ελλήνων μουσουλμάνων, που κατοικούν στη Θράκη, και διαβουλευόμενη μαζί τους, σχεδιάζει και εφαρμόζει μία συνεπή και συνεκτική πολιτική για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αναγκών τους σε όλους τους τομείς.
Οι τουρκικές απόπειρες σφετερισμού της ταυτότητας της μειονότητας και ισοπέδωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε συνιστώσας αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και καταλήγουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Την καλύτερη και ηχηρότερη απάντηση στις απόπειρες αυτές δίνει η ίδια η μειονότητα, με την ενεργή και γόνιμη συνεισφορά της στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας».
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Πηγή: news.gr 

1 σχόλιο:

  1. Ἄλλο νὰ χαρακτηρίζῃς τὸν ἑαυτό σου καὶ ἄλλο νὰ χαρακτηρίζεις τοὺς ἄλλους. Γιὰ νὰ πῇ κάποιος ὑπάρχει τουρκικὴ μειονότητα πρέπει νὰ χαρακτηρίσῃ τοὺς ἄλλους, ὡς τούρκους, αὐτὸ δὲν εἶναι δικαίωμα, εἶναι σφετερισμὸς ἐξουσίας ἐπὶ ἄλλων πολιτῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.