16/5/19

Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα

του Σάββα Καλεντερίδη
Στο δημοψήφισμα-παρωδία του Ιουλίου του 2015 είχα αποφασίσει να κρατήσω ουδέτερη στάση, προσανατολιζόμενος προς την αποχή. Κι αυτό γιατί θεωρούσα ότι το δημοψήφισμα εκείνο –όπως ανακηρύχθηκε και με τον τρόπο που έγινε– δεν ήταν μόνο βιασμός της δημοκρατίας, αλλά και της κοινής λογικής.
Τελικά, όταν λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του είδα την πολιτική παράνοια να ανεβαίνει στα ύψη και ο κίνδυνος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ να γίνεται κάτι περισσότερο από ορατός, αναγκάστηκα να υπερασπιστώ το «Ναι».
Ήταν τότε που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί και σήμερα στην κυβέρνηση, πέραν των ύβρεων και του οχετού που ξεχύθηκε από τα κυβερνητικά τρολ, απαξίωναν τους υπερασπιστές της Ευρώπης ως «μενουμευρωπέιδες».
Ήταν τότε που, παρακολουθώντας τα τουρκικά ΜΜΕ, διαπίστωσα ότι η Τουρκία παρατηρούσε χαιρέκακα τις εξελίξεις και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να ενισχύσει το στρατόπεδο του «Όχι», με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα έχανε τη θέση της στην ΕΕ. Όσο για το εν λόγω «στρατόπεδο», πολλά είχε ο μπαχτσές – από εγκάθετους της Άγκυρας στο πολιτικό σύστημα, μέχρι «αναρχικούς», που το έλεγαν καλά το ποίημα…
Όμως γιατί θέλει η Τουρκία να δει την Ελλάδα εκτός ΕΕ;
Η Τουρκία από της ιδρύσεώς της, το 1923, μέχρι τη δεκαετία του 1970, ακολουθούσε κατά βήμα, με απόλυτο μιμητισμό, τα βήματα που έκανε η Ελλάδα στην εξωτερική της πολιτική και είχε ως δόγμα της να γίνεται μέλος σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό γίνεται μέλος η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που γίναμε μαζί, Ελλάδα και Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ.
Η μόνη περίπτωση που η Τουρκία δεν ακολούθησε την Ελλάδα, ήταν η πορεία προς την ΕΟΚ. Αν και υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης το 1963, δύο χρόνια μετά την Ελλάδα, όταν τη δεκαετία του 1970 η Ελλάδα επιτάχυνε το βηματισμό της για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΟΚ, η Τουρκία πάτησε φρένο και σταμάτησε κάθε ανάλογη διαδικασία. Αυτό έγινε γιατί το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο θεώρησε τότε ότι τελικά η πορεία προς την Ευρώπη και η συμμετοχή στην ΕΟΚ θα υποχρέωνε την Τουρκία να παραχωρήσει δικαιώματα στους Κούρδους, μια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην καλύτερη περίπτωση στο μετασχηματισμό του τουρκικού «έθνους-κράτους».
Όταν όμως είδε την Ελλάδα να γίνεται πλήρες μέλος της ΕΟΚ, το 1981, και ειδικά όταν άρχισε να βάζει βέτο στο 4ο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο και να μπλοκάρει οτιδήποτε αφορούσε την Τουρκία, οι επιτελείς της Άγκυρας έκαναν την εξής εκτίμηση: «Η Ελλάδα με την είσοδό της στην ΕΟΚ απέκτησε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας επειδή κάθεται σε ένα τραπέζι που λαμβάνονται αποφάσεις για την Τουρκία, στο οποίο όμως δεν κάθεται η ίδια».
Έκτοτε, η Τουρκία έβαλε έναν διπλό στόχο. Είτε να γίνει η ίδια μέλος της ΕΕ είτε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ΕΕ.
Στο Ελσίνκι ξεκίνησε η διαδικασία για να πετύχει τον πρώτο στόχο, στο δημοψήφισμα-παρωδία του 2015 προσπάθησε να πετύχει τον δεύτερο στόχο.
Όταν η ΕΕ αποφάσισε να λάβει περιοριστικά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, τον Ιούλιο του 2016, με τις 33 ψήφους των παρόντων βουλευτών όλων των κομμάτων εκτός του ΔΗΣΥ, του οποίου οι 17 παρόντες βουλευτές τήρησαν αποχή, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλούσε την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την άρση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Την Πέμπτη στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που έγινε στη Ρουμανία, οι χώρες μέλη της ΕΕ στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου και καταδίκασαν απερίφραστα την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ήταν από τις λίγες φορές που η ΕΕ έδειξε την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητά της απέναντι σε μια χώρα μέλος της, ειδικά σε μια αδύναμη χώρα που δεν διαθέτει δικό της πολεμικό ναυτικό και αεροπορία και βιάζονται βάναυσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, παρόμοιων με εκείνες που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Και αναρωτιέται κανείς. Δεν αισχύνονται εκείνοι οι υπουργοί που καθύβριζαν με τον πιο σκαιό τρόπο τους Έλληνες που υπερασπίζονταν την ΕΕ, τώρα που ζητάμε την συμπαράστασή της;
Επίσης, οι βουλευτές της Κύπρου που ψήφισαν εναντίον της επιβολής των κυρώσεων στη Ρωσία,* δεν νιώθουν τώρα ότι τελικά πρέπει πρώτα τρεις φορές να σκέφτεσαι και να ζυγίζεις και μια να πράττεις;
Αυτά να τα σκεφθούν και να τα αναλύσουν οι άφρονες υπουργοί και βουλευτές σε Αθήνα και Λευκωσία και να έχουν υπ’ όψιν τους ότι Κύπρος και Ελλάδα το επόμενο διάστημα, που θα είναι κρίσιμο, θα βγούμε νικητές όχι μόνο αν έχουμε έναν αξιόμαχο στρατό, αλλά και ευφυείς και υπεύθυνους πολιτικούς.

82 σχόλια:

  1. Τι ειναι αυτο που διαβασαμε και το εκανες και αναδημοσιευση? Στο δημοψηφισμα του 2015 αλλο ηταν το ερωτημα και οχι η εξοδος απο την ΕΕ. Ψευδες το ερωτημα για αυτους που θελουν προσκυνημενους. Ποτε δεν περιμενα οτι θα διαβασω κατι τετοιο απο εσενα...Αλλωστε να φυγεις οικιοθελως απο την ΕΕ ενωση ειναι τρομερα δυσκολο οπως δειχνει και το BREXIT. Ποσο μαλλον να σε αποπεμψουν... Μονος σου το γραφεις οτι η ΕΕ ειναι λεσχη ισχυρων που αρμεγει τους αδυνατους: "Ήταν από τις λίγες φορές που η ΕΕ έδειξε την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητά της απέναντι σε μια χώρα μέλος της, ειδικά σε μια αδύναμη χώρα που δεν διαθέτει δικό της πολεμικό ναυτικό και αεροπορία και βιάζονται βάναυσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα." Ηταν μια λεκτικη εξαιρεση....
    Σαββα εχεις νοοτροπια καθεστωτικου δημοκρατη "εθνικοπατριωτη" και οχι μαχητη Εθνικιστη, με τετραγωνη λογικη οπως θα ευελπιστουσαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου αρέσει να κάνω τον συνήγορο φίλε μου ,αλλά το διακύβευμα τότε ήταν απαξιωμένοι και πτωχευμένοι εκτός ΕΕ η μνημόνιο με την υπογραφή και τη σφραγίδα Τσίπρα. Γιατί ο αδύναμος της διαπραγμάτευσης δεν ήταν η ΕΕ,το ζήτημα για το οποίο κληθήκαμε να αποφασίσουμε ήταν ένα ακαταλαβίστικο κείμενο στο οποίο έπρεπε να πεις ΝΑΙ η ΟΧΙ τη στιγμή που οι ευρωπαίοι το είχαν ήδη αποκυρήξει ως λύση ,άρα ήταν άνευ ουσίας το δημοψήφισμα και μόνο για λόγους λαικισμού του καθεστώτος (!) στο οποίο αυτοί που είπαν ΝΑΙ ήταν αυτοί που ήθελαν η χώρα να μη φύγει από το ευρώ και την ΕΕ είτε γιατί φοβούνταν είτε γιατί το πίστευαν. Οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ ήταν πολίτες από κάθε καρυδιάς καρύδι, αναρχικοί,αντιευρωπαιστές, ατρόμητοι (!) υπέρμαχοι της δραχμής, άνθρωποι που δεν είχαν (έτσι πίστευαν ) τίποτα να χάσουν επειδή τα είχαν χάσει όλα. Κι ένας πρωθυπουργός ο οποίος έκανε ένα δημοψήφισμα για να νομιμοποιήσει την επερχόμενη κωλοτούμπα και την πάτησε.Ούτε για αυτό δεν ήταν άξιος,όχι για να κάθεται στο σβέρκο μας 4,5 χρόνια !!!Οσο για το επικείμενο (?) BREXIT καθυστερεί γιατί το μεγάλο πρόβλημα δεν το έχει η ΕΕ αλλά η Βρετανία ....Το να καθόμαστε αυτή τη στιγμή και να αμπελοφιλοσοφούμε είναι όχι γιατί δεν εισακούστηκε η λαική ετυμηγορία αλλά γιατί ο καταληψίας πρωθυπουργός πήγε στην άκρη του γκρεμού κοίταξε το χάος κι αποφάσισε να μη γίνουμε Κούγκι !!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν υπήρχε κανένα ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν απλώς νομιμοποίηση στον προδότη

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε φιλε το ερωτημα του δημοψηφισματος ηταν "«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»)". To δημοψηφισμα ειναι κυριαρχος τροπος ασκησης της λαικης βουλησης. Αυτο λενε οι δημοκρατες παντου. Οι ελληνοφωνοι κατσαπλιδες που ουτε κυνοβουλευτικοι δημοκρατες δεν μπορυν να ειναι, διεστρεψαν το νοημα, και εισηγαγαν το μη υπαρκτο ερωτημα, της παραμονης η οχι της χωρας στο ΕΕ. Ουδεν ψευδεστερο. Θυμιζει τη αντιστοιχη καταστροφολογια της απορριψης του σχεδιου Αυναν, απο τους γενναιους Κυπριους αδελφους υπο την ηγεσια του Παπαδοπουλου. Τα υπολοιπα ειναι μπουρδες χειραγωγησης της κοινης γνωμης και υποταγης στους τοκογλυφους της ΕΕ. Εκτιμω εαν ο Τσιπρας ηταν ηγετης της στοφας του Παπαδοπουλου, και δεν εχει σκελετους στην ντουλαπα του, ειτε θα τον ανετρεπαν εσωκομματικα οι δημοκρατες Ευρωπαιοι τοκογλυφοι που σεβονται την λαικη ετυμηγορια, η θα συμβιβαζοντο σε πιο ηπια μνημονια. Βλεπε Ιταλια.Ο Ελληνισμος εχει περασει πιο δυσκολες εποχες. Η δημοκρατια ομως δειχνει οτι θα ειναι και θανατηφορα βολη του... Εθνικισμος ειναι η μονη λυση.


      Διαγραφή
    4. Σε παρακαλώ διευκρίνησε ποιός θα είναι ο φορέας διακυβέρνησης στον Εθνικισμό. Μέχρι τώρα τον ήξερα σαν έννοια και ποτέ σαν κυβερνητική έκφραση.

      Διαγραφή
    5. Τα έγγραφα αυτά κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου ο πεφωτισμενος ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 27 το δημοψήφισμα έγινε στις 5 Ιουλίου αλλά ήδη οι Ευρωπαίοι είχαν αποσύρει τη συμφωνία από το τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες επομένως δεν υπήρχε κανένα ερώτημα να απαντηθεί. Φυσικά η συμφωνία μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ χειρότερη. Η μείωση μάλιστα του ΦΠΑ που ανακοίνωσε πεφωτισμενος αντικατοπτριζει τη συμφωνία που είχαν προτείνει οι Ευρωπαίοι στις 25 Ιουνίου 2015. Νομίζω πως η συμφωνία είχε αποσυρθεί ήδη μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου από το τραπέζι οπότε δεν υπήρχε αντικείμενο ψηφοφορίας. Το ερώτημα μετατράπηκε σε δημοψήφισμα παραμονής στην Ευρώπη από τους Ευρωπαίους ήταν ένα δώρο που έκανε ο Τσιπρας στους κερδοσκόπους και σε όσους ήλπιζαν να πετύχουν μια πολύ πιο σκληρή συμφωνία. Τους επιβεβαίωσε όλους ο Αλεκσης

      Διαγραφή
    6. Προς το Κανενα¨Δεν συμφωνω με το πνευμα του σχολιου σου και τις επιμερους λεπτομερειες. Η ουσια ειναι οτι υπηρχε καταρχας σχεδιο και καταρχας μια προθεση συμφωνιας. Ο Τσιπρας την εφερε για δημοψηφισμα και πολυ καλα εκανε. Δεν μπορεσε να διαχειριστει το αποτελεσμα. Το φοβητρο της αποχωρησης απο την ΕΕ ξεκινησαν να το ορθωνουν οσοι ηθελαν να ψηφισουν την υποταγη. Η ΝΔ ελεγε "φερτε να ψηφισουμε μια συμφωνια και ας ειναι οτι να ειναι.."Αυτη την απειλη και διαστροφη την κραδενουν οσοι θελουν να εκβιασουν ψυχολογικα τον κοσμο. Η συμφωνια προφανως και θα αλλαξε επι τω χειρω, αφου ετσι γινετε συνηθως. Ο ισχυρισμος "Ευρωπαιοι" δεν ειναι ακριβης. Ο σωστος ειναι οι διαχειριστες και εκπροσωποι των τοκογλυφικων τραπεζων και δυναστες των λαων. Οι Ευρωπαικοι λαοι και Εθνη κανουν τον αγωνα τους να διωξουν τους τοκογλυφους δυναστες, και αυτο φαινεται σε αυτο που αχυρανθρωποι των τοκογλυφων ονομαζουν ακροδεξιους, λαικιστες κλπ. Ειναι αθλιο και ηλιθιο οι ηττες των αγωνων για δικαιοσυνη και ελευθερια, να γινονται επιχειρηματα δικαιοσυνης απο τους προσκυνημενους και τους ασπονδυλους και τους εκπροσωπους των δυναστων. Δεν δικαιουνται να το επικαλουνται οσοι δεν εχουν ιδιοτελη κινητρα.
      κ. axil: Κακως τον εθνικισμο το ξερεις για εννοια. Ο Εθνικισμος ειναι η ΖΩΗ. Η φυλη σου, η πατριδα σου, η οικογενεια σου, η γλωσσα και η θρησκεια σου. Ειναι αυτοι που εφυγαν και αυτοι που θα ερθουν..Ειναι το συνολο, το ολο και οχι ο ατομισμος και η ιδιωτεια. Η υπερασπιση των ιδεων και της πραγματικοτητος αυτης ειναι τροπος ζωης. Η "κυβερνητικη εκφραση " ειναι καθεστωτικες εννοιες, που πνιγουν τα εθνη. Υπαρχουν Εθνικιστικες Θεσεις και ρητορικες που ειναι διασπαρτες στα εταιροκλητα κυνοβουλευτικα κομματα. Η συγκροτημενη πολιτικη εκπροσωπηση του Εθνικισμου στην Ελλαδα την εχει η Χρυση Αυγη. Τα αποτελεσματα του αγωνα αυτου αποτιμονται με οσα ξερει ο καθενας και οσο του κοβει...

      Διαγραφή
  2. Είναι εκπληκτικό πως οι «μενουμευρωπέιδες» με το «σχεδόν τίποτα» αισθάνονται δικαιωμένοι. Λες και οι δηλώσεις είναι καταλυτικής σημασίας γεγονός. Αυτό το άρθρο θα είχε κάποιο νόημα αν είχαν επιβληθεί «σοβαρές» κυρώσεις, είχαν εφαρμοστεί και είχαν όντος επιπτώσεις την τουρκική πλευρά, τέτοιες μάλιστα που να συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία.

    Το τέλος της ημέρας δεν ήρθε ακόμη…θα δούμε πόσο αποφασισμένοι είναι οι ευρωπαίοι εταίροι μας…

    Τουναντίον σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ερημοποίηση της Ελλάδος από νέους που αναζητούν καλύτερο μέλλον στ’ απέραντα της γης. Η εσωτερική υποτίμηση ως στρατηγική μέσα «στας Ευρώπας» δεν μας ενοχλεί….Για να μην ξεχνιόμαστε αποτελεί συνέπεια της «μένουμε Ευρώπη» επιλογής όπως και το ότι φτάσαμε ως εδώ.

    Το τι θα γινόταν εάν δεν……έχει μόνο προπαγανδιστικό νόημα…τίποτα περισσότερο…

    Εξάλλου η Ε. Ε. είναι εκεί ψηλά και λάμπει. Ποιος καημένος από μας να της κάνει κρητική… ή να τολμήσει να σκεφτεί ότι θέλει άλλον δρόμο… Εμάς μας αντιμετωπίζουν οι λεγόμενοι διαμορφωτές κοινής γνώμης. Μιας και τα λεφτά που πέφτουν σε δημοσιογράφους και κάθε είδους ερευνητές είναι πολλά….. Βέβαια Όταν και αυτοί δεν είναι αρκετοί υπάρχουν κάτι τύποι σαν τον Τσίπρα

    Υ.Σ. το εκπληκτικό με τους «μενουμευρωπέιδες» είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ή υπήρξαν κρατικοδίαιτοι….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΕ έχει πολλά δομικά προβλήματα, είναι όμως πολύ καλύτερη επιλογή από το να γίνουμε υποσαχάρια δημοκρατία!!!

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη το «τι θα γινόταν εάν…» δεν έχει κανένα νόημα για το ΠΑΡΕΛΘΟΝ και στην Ιστορία. Έχει μόνο κάποιο νόημα για τον ΜΕΛΛΟΝ και την πολιτική. Η περιγραφή σου επιπλέον είναι μανιχαϊστική άσπρο-μαύρο η πραγματικότητα αντίθετα σπάνια.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και δεν έχει κανένα νόημα για το παρελθόν, σε ότι αφορά το άσπρο η μαύρο,δυστυχώς τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτές ήταν καλώς η κακώς οι επιλογές!!!

      Διαγραφή
  3. Πάει
    αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία.
    Το πολιτικό σύστημα έχει καταστήσει τους πολίτες χωρίς δυνατότητα κρίσης.
    Άναρθρες κραυγές...
    Θέλει πολύ δουλειά για να αποκτήσουν οι Έλληνες παιδεία δημοκρατίας, παιδεία πραγματικού πολίτη.


    ,.........
    «Η Ελλάδα με την είσοδό της στην ΕΟΚ απέκτησε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας επειδή κάθεται σε ένα τραπέζι που λαμβάνονται αποφάσεις για την Τουρκία, στο οποίο όμως δεν κάθεται η ίδια».

    ..........
    Έκτοτε, η Τουρκία έβαλε έναν διπλό στόχο. Είτε να γίνει η ίδια μέλος της ΕΕ είτε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ΕΕ.


    Πολύ δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββα, υπεκφευγεις με αυτα που γραφεις. Μπορει η Ελλαδα να "απέκτησε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας επειδή κάθεται σε ένα τραπέζι που λαμβάνονται αποφάσεις για την Τουρκία, στο οποίο όμως δεν κάθεται η ίδια", ωστοσο οι δημοκρατες ηγετες της δεν μπορεσαν ποτε να το αξιοποιησουν.....
      Το εχετε καταντησει μεταφυσικο, με επιχειρηματα τυπου αυτο δεν ειναι η πραγματικη δημοκρατια, υπολειπεται η δημοκρατικη παιδεια στον πολιτη, αυτοι ειναι φασιστες κα αλλες τετοια ανοητα...Οι δημοκρατες σου κυβερνουν, αυτοι διαστρεφουν τις συνειδησεις του κοσμου, αυτοι ξοδεουν τα χρηματα του φορολογουμενου, αυτοι φιμωονουν την 3 κοινουλευτικοι δυναμη της χωρας, αυοτι ειναι ψευτικοι και αυτοι εχουν ευθυνη της αποτυχιας τους....

      Διαγραφή
    2. Η αυτογνωσία είναι μεγάλο πράγμα.
      Όταν δεν ξέρεις ένα θέμα, καλό είναι να μην σχολιάζεις.
      Η Ελλάδα συμμετέχοντας στην Ε.Ε. καρόρθωσε το ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ.
      Έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., η οποία τώρα είναι είναι η πιο ισχυρή της ασπίδα.
      Πραγματικά, πριν σχολιάσετε σκεφτείτε λίγο.
      Δεν αντέχεται αυτό το πράγμα.

      Διαγραφή
    3. Και όχι μόνο μετά την είσοδο της Κύπρου οι Ευρωπαίοι είπαν ότι δεν θα ενταχθεί ξανά χώρα χωρίς λυμένα τα προβλήματα της... Ήταν πράγματι ακατόρθωτο και οι Ευρωπαίοι αναγκασμένοι να δείξουν αλληλεγγύη γιατί καραδοκεί η Ρωσία

      Διαγραφή
    4. Σάββα,

      >Έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., η οποία τώρα είναι είναι η πιο ισχυρή της ασπίδα<

      Η μόνη θα έλεγα, αλλά μόνο στα λόγια μέχρι στιγμής. Περιττό να ανατρέξω στο τι έκανε η ΕΕ για την Κύπρο από την 1/5/2004, που είναι πλήρες μέλος της και τι έκανε για μάς. Απλώς, επειδή τώρα πρέπει να τραβήξουν τα χαλινάρια τής Τουρκίας, περισσότερο για χάρη των ΗΠΑ, δείχνουν τα δόντια των (ή μήπως μασέλες;) στην Τουρκία. Η τελευταία, πάντως, τρυπά. Μήπως έχουν γίνει κάποιες προσυνεννοήσεις, που αγνοούμε; Θυμήσου αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Καραμανλής: "Στην πολιτική λέγονται πράγματα, που δεν γίνονται και γίνονται πράγματα, που δεν λέγονται".

      Κατά τα λοιπά, έχω πολλάκις πει ότι είχαμε κι έχομε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι τής Τουρκίας με το να είμαστε εντός ΕΕ, αλλά δεν τού κάνομε χρήση. Άλλως, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να είχε πάρει ούτε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δεν είχε εκπληρώσει μία σειρά από υποχρεώσεις, αρχίζοντας με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την άρση τού casus belli, διακοπή παραβιάσεων/παραβάσεων ελληνικού εναερίου και θαλασσίου χώρου κλπ. Μέχρι τότε ΒΕΤΟ, τόσον από Ελλάδα, όσο κι από Κύπρο.

      Διαγραφή
    5. Σαββα συμφωνω απολτυτα οτι η αυτογνωσια ειναι μεγαλο πραγμα. Ειναι διαρκης ασκηση και πρεπει να κοιταξεις βαθεια μεσα σου να βρεις τον Ελληνισμο σου...
      Πραγματι ξερω ελαχιστα και για αυτο παραακολουθω τις αναρτησεις σου...Δεν γνωριζω εαν την Κυπρο την εβαλε η Ελλαδα, η το ΑΚΕΛ το αρνητο για πολυ μακρυ διαστημα, η την εβαλε ο "θανων σε ατυχημα" Φαηλος Κρανιδιωτης του ξεκληριστηκε...Εσυ πες μου...Οσο αφορα οτι η "ΕΕ εινια η πιο ισχυρη ασπιδα της Κυπρου μας" πολυ θα ηθελα να γελασω, αλλα ειμαι πολυ θλιμενος διαβαζοντας της δηλωσεις του Υπεξ Ευρωπης της πουστοΑγγλιας κα των Αμερικανων φιλων σου που ζητουν το μοιρασμα των κοιτασματων με τους Τουρκους. Αραγε γιατι δεν λενε το ιδιο στο Ισραηλ, που παρανομα κατεχει την Παλαιστινη? Η προστασια που παρεχει η ΕΕ ειναι πολυ λιγοτερη απο αυτη του ΝΑΤΟ στην Κυπρο το 1974. και θα το δεις...Εθνικισμος ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ

      Διαγραφή
    6. Μου προκαλεί έκπληξη η τετράγωνη λογική Σας και η ερμηνεία που δίνετε, διότι δεν είχα φανταστεί τέτοιο σατανικό ελιγμό από την Τουρκία!

      Πολύ λογική η εκτίμηση της καταστάσεως που εκάματε!

      Στο χωριό μου, γιατί όλοι οι Έλληνες κάποια στιγμή καταγόμαστε από χωριό, λένε για τον λύκο:

      - Τον λύκο τον εκούρευαν και αυτός φώναζε "παν τα προβατα"!

      Φιλικά και όπως πάντοτε με εκτίμηση


      Ευπειθέστατος

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  4. Περιττό να πω ότι οι «μενουμευρωπέιδες» ορίζουν τον εαυτό τους και τις απόψεις τους ως δείκτη δημοκρατικότητας της κοινωνίας μας. Δηλαδή: συμφωνείς μαζί μου είσαι δημοκράτης, δεν συμφωνείς μαζί μου, έχεις μια επιλογή: πρέπει να συμφωνήσεις μαζί μου γιατί αλλιώς δεν είσαι δημοκράτης.

    Αυτό ονομάζεται «παιδεία δημοκρατίας, παιδεία πραγματικού πολίτη». Οτιδήποτε διαφορετικό «Άναρθρες κραυγές..»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άναρθρη κραυγή είναι το "μενουμευρωπέηδες".
      Κατά τ' άλλα, συγνώμη αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την περίπτωσή σου.

      Διαγραφή
    2. Οι φιλοευρωπαίοι είναι μια ομάδα με κοινές απόψεις.
      Ξέρουν τι θέλουμε:οικονομική βοήθεια για να αναπτυχθούν τα άκρα,οι μη και τόσο αναπτυγμένοι οικονομικά,τεχνολογικά,βιομηχανικά κτλ.
      Θέλουν ίσους όρους χρηματοδότησης,ας πούμε ευρωομόλογα.
      Θέλουν Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Ασφάλεια και Αστυνομοσυνοριακή.
      Θέλουν ελευθερία εγκατάστασης και δραστηριότητας.
      Θέλουν να ανήκουν σε ένα σύνολο χωρίς να χάσουν την ιδιοπροσωπία τους.
      Θέλουν σύγκλιση με λίγα λόγια.
      Υπάρχουν αυτά τώρα στην ΕΕ.
      Όχι αλλά σιγά σιγά υλοποιούνται.


      Οι αρνητές της Ένωσης (όχι μόνο πολιτικά,διοικητικά αλλά και πολιτισμικά) τι θέλουν;
      Καταρχήν δεν είναι ένα σύνολο αλλά πολλές ομάδες.
      Οι κομμουνιστές και οι εν γένει αριστεροί θέλουν ένωση αλλά υπό κομουνιστικές αρχές, τρόπους και μεθόδους.
      Οι ακροδεξιοί είναι οι μόνοι που δεν θέλουν ένωση γιατί βλέπουν τους όμορους λαούς,τους γείτονες τους ως εχθρούς.
      Οι λαϊκιστές θεωρούν την Ένωση ως ένα παζάρι από το οποίο μπορούν να αποσπάσουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα ωφελήματα.
      Υπάρχουν και σοβαροί αρνητές,οι οποίοι βλέπουν το άνοιγμα των αγορών με καχυποψία.
      Πάντως οι αρνητές της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία•άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι είναι αντιδημοκτάτες ή χαζοί και ηλίθιοι.
      Το 40%του Ναι ξέρει τι θέλει.
      Το 60 % είναι πολλές ομάδες οι οποίες εχθρεύονται η μια την άλλη ή τουλάχιστον διαφωνούν ριζικά μεταξύ τους.

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για την περίπτωσή μου, αφού είμαστε το αντίθετο. Εσείς αντιπροσωπεύεται το παλιό. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνηθείτε κατά την γνώμη μου: υπήρξατε εκλεκτό στέλεχος του παλιού κρατικού μηχανισμού, ακόμη και αν δεν είχατε συμμετοχή σε βασικές αποφάσεις του παλαιού συστήματος. Εγώ εκπροσωπώ βέβαια μόνο τον εαυτό μου, αλλά δεν υπήρξα ΠΟΤΕ μέρος του παλιού, όπως εσείς. Ούτε και κάποιος από την οικογένεια μου. Ο πατέρας μου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να σπουδάσω. Έφερνε συνάλλαγμα δηλαδή στην χώρα….
      Όσο για τους "μενουμευρωπέηδες" λυπάμαι πολύ, αλλά κατά την γνώμη μου σας αξίζει (όχι φυσικά προσωπικά αλλά πολιτικά, στο βαθμό που υπήρξατε μέρος του παλιού συστήματος).
      Αυτά ΕΠΕΙΔΗ τελευταία σας καταφυγή είναι η απόλυτη σχεδόν προσωποποίηση της συζήτησης. Άλλωστε το κάνετε συχνά αυτό….

      Διαγραφή
    4. @Desk Οπως πάντα παραλλήρημα. Ο Σάββας άνηκε στην ΜΟΝΗ επαγγελματική ομάδα του δημοσίου η οποία ΔΕΝ είχε δικαίωμα απεργίας (και δεν απέργησε ποτέ). Ουσιαστικά, ήταν η μόνη επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα (έιτε του Δημοσίου Τομέα είτε του ΙΤ) που ΔΕΝ είχε δικαίωμα πολτικής έκφρασης (που σημαίνει ότι είχε περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα). Ό,τι λες είναι τελείως χύμα χωρίς καμία λογική συνοχή.

      Διαγραφή
    5. @ db

      Άλλο ευρωπαϊστής, άλλο ευρωσκεπτικιστής κι άλλο αντιευρωπαϊστής. Πολλοί μπερδεύουν τις δύο τελευταίες έννοιες, οι οποίες όμως δεν είναι καθόλου οι ίδιες.

      Διαγραφή
    6. @Γιώργος Η σκέψη σου εσένα τώρα έχει συνοχή; Το παραλήρημα στο επιστέφω.

      Πάμε τώρα στα αυτονόητα. Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο Καλεντερίδη παρά μόνο ότι διαφωνώ ΠΟΛΙΤΙΚΑ μαζί του. Δεν μίλησα για απεργία πολύ περισσότερο για συντεχνία. Δεν χρησιμοποίησα καν αυτόν τον όρο. Ο κύριος Καλεντερίδης κάνει πολιτικές κρίσεις και επικρίσεις.

      Όταν μπαίνεις σ’ αυτή την βάσανο πρέπει να δέχεσαι και την κριτική. Κατά την γνώμη μου ο κύριος Καλεντερίδης δεν την δέχεται. Διακηρύσσει την δημοκρατικότητα αλλά δεν την πράττει. Όταν του γίνεται κριτική (καθόσον είναι πολύ έμπειρος στην διαχείριση της πληροφορίας) καταλήγει πολύ συχνά και περίτεχνα είναι αλήθεια, στον προσωπικό αφορισμό. Αυτό και τίποτα περισσότερο.

      Όλα τα άλλα είσαι στο μυαλό σου.

      Διαγραφή
    7. @Desk είπες ότι ο Καλεντερίδης είναι μέρος του παλιού σε αντιδιαστολή με σένα και τον πατέρα σου. Σου απάντησα ότι Καλεντερίδης όταν ήταν μέλος "του Κρατικού Μηχανισμού" είχε ΛΙΓΌΤΕΡΑ πολιτικά δικαιώματα και από σένα και από τον πατέρα σου. Τι υπονοεί το "Εσείς αντιπροσωπεύεται το παλιό. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνηθείτε κατά την γνώμη μου: υπήρξατε εκλεκτό στέλεχος του παλιού κρατικού μηχανισμού"; Ο Καλεντερίδης με βάση τον Γενικό Κανονισμό Υπηρεσίας είχε υποχρέωση να υπακούει και εκτελεί "χωρίς σχόλια και κρίσεις" και επίσης "να υπακούει και να εκτελεί χωρίς αντιλογία, δισταγμό ή γογγυσμό" ότι το διαίταζαν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι που εξέλεγε ο Ελληνικός Λαός μεταξύ των οποίον και ο πατέρας σου. Ο Ελληνικός Λαός εξέλεγε και ο Καλεντερίδης υπάκουε "χωρίς σχόλια και κρίσεις".

      Διαγραφή
    8. @Γιώργος… ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΙΛΙΖΕΙΣ τώρα…

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό ήθος, εξαιρετική διάυγεια σκέψης!!!
    Ο Θεός να σας έχει καλά κ.Καλεντερίδη γιατί η ανοησία και η βαρβαρότητα των ημερών μας δεν παλεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. --....Τρικυμία εν κρανίω?
    Επακόλουθο, πρώτα να πυροβολείς και μετά να σημαδεύεις.(τυπική αμερικανιά,όρα Τράμπ και τους συν αυτώ με τ΄αποτελέσματα τους).
    --"Πόλεμος πατήρ πάντων" βροντοφώναξε ο Ηράκλειτος,κι όποιος το αρνείται είναι παντελώς αφιλοσόφητος ειδικά σήμερα,σλόγκαν σημαντικό αλλά και επιμερισμένο στους πάσης φύσης στρατιωτικούς.
    --Όποιος ξεκόβει τα γεγονότα και τις καταστάσεις απ΄την φυσική ροή τους,για να δικαιολογήσει τις...ανεπάρκειες του είναι καταδικασμένος στην περιφρόνηση απ΄την ιστορική αλήθεια.
    --Κι όποιος δεν λαμβάνει υπ΄όψη τον πόνο,τις θυσίες ,αλλά και την οργή ενός λαού , αργά ή γρήγορα πεθαίνει....όρα ΠΑΣΟΚ με τους συν αυτώ.
    Αυτά τίποτ΄άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες ρε φίλε; Δεν υπήρχε ερώτημα δεν υπήρχε κανένα μνημόνιο τότε καταρχάς ρε μπας και σας ψεκαζουν; Ρε μιλάμε ο τύπος σας κορόιδεψε στα μούτρα γελοιοποίησε το πολίτευμα απαξιώσει τα δημοψήφισματα. Πήγαν άνθρωποι να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που δεν ανταποκρινοταν σε κανένα γεγονός

      Διαγραφή
  8. Δεν ημουν ποτέ ξεκάθαρος , πάντα ημουν αμφιταλαντευομενος με αυτό το θέμα !!!!
    Να το πω διαφορετικά , αν δείτε τα ποσοστά των Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλα αυτών που θέλουν την χώρα τους εκτός , αλλά ας αναρωτηθούμε γιατί ?
    Για να μη σας κουράζω σας λέω οτι οι λαοί της Ευρώπης δεν θέλουν την Ευρώπη έτσι όπως είναι !!! Ετσι οπως ειναι σημερα εξυπηρετητή μιά δυό χωρες !!!!
    Προσωπικά δεν θα ήθελα εκτός αλλα μη μας έχουν και στο χε.... !!!
    Σε ενα προηγούμενο αρθρο του infognomon έλεγε το ποσοστό των Ελλήνων που εμπιστεύονται την Ε.Ε , δηλαδή ποιος ειχε την μεγαλύτερη ευθύνη της καταστάσεις που εχει η χωρα μας ... Το ποσοστο εναντίων των Ελλήνων ήταν 90 % κατα των Ευρωπαιων !!!! Τότε σχολίασα οτι ευθύνονται οι δικοί μας πολιτικοί και οχι οι Ευρωπαίοι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο είναι αυτό που λες άλλο αυτό που λέει ο Καλεντεριδηςκαμια σχέση όμως το ένα με το άλλο δηλαδή καμία επαφή

      Διαγραφή
    2. Παπαρια έγραψα ; και εσύ αμέσως να μου την πεις !!

      Διαγραφή
    3. Κ.Νικο πολυ αγωνιας για την χωρα...Αγωνιουν και στην οικογενεια ολοι ?? Οι συγγενεις ?? Οι φιλοι ? Οι γειτονες ? Οι γνωστοι ?? Δεν νομιζω....ΝΔ=35%....Συριζα =22%....Δεν νομιζω....Μηπως σκας αδικα ?? Υπαρχει μια.αιτια που μερικα αγγουρια ειναι πικρα....οπως οι τρεις νεαρες απεναντι μου τωρα που τραβανε σελφυ και αυτοθαυμαζονται εδω και δυο ωρες....Σιγα τις αγωνιες...πουχεις....Εχετε τα ιδια ενδιαφεροντα ?? Καμμια σχεση...Μην σκας λοιπον...Ασε τις εξεις ελευθερες ...τις ενοχλεις ....

      Διαγραφή
  9. Ὀρθή Ἐπανάληψις
    Τό 2015, τό δίλημμα πού ἐτίθετο, δέν ἦταν οὔτε τυπικῶς οὔτε οὐσιαστικῶς ἡ ἔξοδος ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Ἔνωση.
    Ἠταν μόνο ἡ μή ὑπογραφή μνημονίου μέ τήν ἐπίκληση τῆς λαϊκῆς κυριαρχίας.
    Δηλαδή, ἡ ἐξόφληση τῶν δανειστῶν μέ μέτρο καί λογικά, καί ὄχι μέ τή παράλογη τοκοφορία δανείων πού δέν ἔφτασαν ποτέ ἀληθινά στούς Ἕλληνες (ἐπέστρεψαν σέ ἔργα καί ἡμέρες Ζῆμενς κλπ, διπλά καί τετραπλά πληρωμένα...), ὄχι μέ τή ἐξόφληση στήν ὀνομαστική τους τιμή Ἑλληνικῶν κρατικῶν ὁμολόγων πού εἶχαν ἀγορασθῆ κερδοσκοπικά καί ἀπέφεραν (ἐλέῳ καί Βενιζέλου, ὡς Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν) πολλαπλάσια κέρδη στόν κάτοχό τους
    - ἀντί νά τοῦ τεθῆ τό δίλημμα, ἀπό κυριάρχο κράτος, ὅτι, κύριε θά πάρης ὅσα ἔδωσες, σύν π.χ. 20% ἐπί πλέον, ἀλλιῶς τίποτα, καί τοῦτο, μέ ἐπίκληση τήν καταστροφή τῶν ὑποδομῶν τῆς ἐθνικῆς μας οἰκονομίας κλπ (προηγούμενο σέ διεθνές δικαστήριο ὑπῆρχε καί ἦταν αὐτό τῆς ἐπικυρώσεως τῆς ἀρνήσεως Ἰ. Μεταξᾶ νά ἐξοφλήσῃ ἀντίστοιχο ἀνύπαρκτο χρέος, πρό τοῦ 1940,..., πάντως τό προηγούμενο θά ἔπειθε τόν κερδοσκόπο καί ἀντί π.χ. 500 ἑκατομμύρια εὐρώ θά ἀρκεῖτο σέ 200 πού εἶχε καταβάλει ὁ ἴδιος, σύν 20%).
    Μέ τήν ἐπίκληση αὐτῶν, εἶχε ἐκλεγεῖ ὁ Σύριζα.
    Μέ τήν ἐπίκληση αὐτῶν πορεύθηκε ὁ Βαρουφάκης, πού πρόσθεσε στήν προσωπική του ἀτζέντα, "μόνο", αὐτό πού τοῦ εἶχε ζητήσει ὁ Σόρος, τό ὅτι ἔκλεισε τίς Τράπεζες (τάχα γιά νά ἐξυπηρετήσῃ τό σχέδιο Τσίπρα, γιά μή καταβοή εἰκῆ καί ὡς ἔτυχε τῶν φερομένων χρεῶν μας), καί παγίδευσε τούς Ἕλληνες στό ψεύτικο ἠλεκτρονικό χρῆμα στήν καθημερινή ζωή, μονίμως ...- μέ τήν βοήθεια πρό Βαρουφάκη τοῦ Βενιζέλου, πού εἶχε εἰσαγάγει φορολογική "ποινή" ἄν δέν χρησιμοποιεῖ ἡ Ἕλληνας για τίς δαπάνες του τίς ἠλεκτρονικές πληρωμές!

    Μέ αὐτά τά δεδομένα, ὁ Τσίπρας, ἄν ἦταν εἰλικρινής μέ τό δημοψήφισμα, δέν θά ἔβγαζε τήν Ἑλλάδα ἀπό τήν Εὐρώπη, ἀλλά μερικῶς ἀπό τά μνημόνια μέ χρήση τῆς ἐπαναφερομένης, ὅπως διαφαινόταν, κρατικῆς κυριαρχίας στήν διαχείριση τῶν οἰκονομικῶν, καί τό πολύ θά βρισκόταν ἡ Ἑλλάδα ἔξω ἀπό τό εὐρώ τοῦ Σόϊμπλε.

    Τό τελευταῖο, ἐνεῖχε κινδύνους γεωπολιτικούς, ἀφοῦ ἴσως θά ὑποχρεωνόταν Ἡ Ἑλλάδα νά βρῆ χρηματοδότηση ἐκτός Εὐρώπης γιά ἐπάνοδο στήν δραχμή. Ἀλλά, αὐτό τό εἶχε ἀποκλείσει ὁ ἔξυπνος Σόϊμπλε, προτείνοντας ἡ σχετική χρηματοδότηση νά προέλθῃ ἀπό τήν ἴδια τήν Εὐρώπη.
    Συνεπῶς σέ καμία περίπτωση, τό δημοψήφισμα, ἐμφανῶς τουλάχιστον , δέν ἔθετε θέμα ἐξόδου μας ἀπό τήν Εὐρώπη!

    Τά περί τοῦ ἀντιθέτου πού γράφει ὁ Σάββας, προφανῶς στηρίζονται σέ πρόσθετα στοιχεῖα, πού δέν εἶναι γνωστά.
    Κυρίως ἡ ὕπουλη στάση Τσίπρα, νά προσποιηθῆ ὅτι τίθενται τά ἀνωτέρω θέματα, ἀλλά μόνο γιά νά πουλήσῃ καί Ἑλλάδα καί Ἑλληνικό Λαό, σέ συνδυασμό πρός τήν γνωστή ἀνησυχία πολλῶν (Μεϊμαράκη, Παυλόπουλου, Μπακογιάννη, Γεννηματά (ἄν ἐνθυμοῦμαι καλῶς, ἄλλως Βενιζέλου), πού φοβόντουσαν ἔξοδο καί ἀπό τήν Εὐρώπη, δείχνουν ὅτι ὁ σχεδιασμός ἀχρηστεύσεως τοῦ ἰσχυρότατου ὅπλου τοῦ δημοψηφίσματος στήν ἀνάκτηση τῆς ἐθνικῆς οἰκονομικῆς κυριαρχίας ἔναντι τῶν δανειστῶν, καί ἡ συνακόλουθη δυνατότητα τῆς Ἑλλάδος νά χρηματοδοτήσῃ ἐκ νέου τίς ἀμυντικές της ἀνάγκες, ἔγινε ἀπό ἔξω.

    Ὅπως, καί ἡ ἀχρήστευση μέ σύντομες ἐκλογές τόν Σεπτέμβριο τοῦ 2015, μέ τήν ἀπαράδακτη άνοχή Παυλόπουλου, τοῦ ἴδιου τοῦ μέρους Σύριζα, πού εἶχε τήν κομματική πλειοψηφία καί πού δέν ἤθελε τήν καθ' ὅλα ὕποπτη «κωλοτούμπα» Τσίπρα.
    Αὐτή ἡ «κωλοτούμπα» Τσίπρα, δέν ἔγινε κατά λάθος ἤ ἀπό ἀλλαγή τῆς στάσεώς του, ὅπως ἐξέλαβε ἡ Κωνσταντοπούλου καί ἄλλοι ὅπως ὁ Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος. Περιλαμβανόταν στόν ρόλο του ἐξ ἀρχῆς.
    Ρόλο, στόν ὁποῖο εἶχε συνεργάτες καί συμπρωταγωνιστές ἀκόμη καί μεταξύ τῶν τάχα ἀντιθέτων στόν Τσίπρα τό 2015 ἡγεσιῶν ἄλλων κομμάτων- Σαμαρά ἐξαιρουμένου προσωπικῶς, ἀλλά μή ἐξαιρουμένων, Ντόρας, Παυλόπουλου, Μεϊμαράκη, τότε Γεννηματά, πού ἐξαπέστειλαν τόν Τσίπρα μέ ἐντολή, δόστα ὅλα!
    Ὅπως καί τά ἔδωσε, ὑπογράφοντας τυφλά, νέα μνημόνια.
    Περί συμπαιγνίας γιά πλήρη οἰκονομική ὑποδούλωση τῆς Ἑλλάδος ἐπρόκειτο, καί ὅχι γιά ἔξοδο ἀπό τή Εὐρωπαϊκή Ἔνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιγράφεις αυτό που θα ήθελες να γίνει αγνοώντας τους συσχετισμούς δυνάμεων.Λες ότι τα δανεικά πήγαιναν στη siemens κι εγώ σου λέω ότι μεγαλύτερο πρόβλημα από τις μίζες ήταν το ασφαλιστικό, αυτό το ασφαλιστικό που χρέωσε τη χώρα τα τελευταία 18-20 χρόνια με 160 δις. και που φυσικά κανείς δε μιλάει αλλά τα ρίχνουμε όλα στις μίζες που ήταν φυσικά υπαρκτές.Μιλάς για το Μεταξά αγνοώντας ότι η χώρα τότε είχε εθνικό νόμισμα και δεν εξαρτιόταν από την ευρωπαική κεντρική τράπεζα, δάνεια εκτός ΕΕ οι Λαφαζάνηδες δε βρήκαν ,μπορείς να μου εξηγήσεις πως θα κάναμε αυτή την επανάσταση χωρίς να καταστραφούμε ολοσχερώς?

      Διαγραφή
    2. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΣΥΜΜΟΡΙΑ'' ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
      https://www.youtube.com/watch?v=YqqbGzm7UqE

      https://www.youtube.com/watch?v=nwybQLsIJz0
      Θεόδωρος Κατσανέβας για Δραχμή, Ευρώ κλπ στη Γιάφκα με τον Σ. Χαριτάτο (27/3/17)

      Διαγραφή
    3. Ξεχασατε τα 250 δις στις ....Τραπεζες. ...τα 350 δις ιδιωτικο χρεος....τις μασελες τις αδηφαγες....και τις επαγγελματικες σπειρες συμπηκνωματα που αναλογα με την δυναμη τους εκοβαν κομματια απ τα αλλα κοροιδα...που δεν ειχαν συμπηκνωματα...πχ...συνταξη με 4.500 ενδημα αν...το κομματι ειχε πετυχει τον εκβιασμο ..και οχι συνταξη στα 9.900 ενσημα.! ( κρατος ...ισων δικαιωματων...ισων.πολιτων...δημοκρατων !!!) Για τις ηλικιες δεν λεω την ....ισοτητα ....διοτι θα στριφτει στα γελια ο διαβολος και ο αρχαιος Περικλης.....Και τωρα εδω εριζουν τα συμπηκνωματα το ποιο εφερε βροχη και ποιο το χιονι.Ειναι κι αυτη η ΕΕ....χμμμ.....Ολα ταχε η Μαριωρη ...αυτο ελειπε....Αρχικα αυτη η ΕΕ....υπαρχει ?? Για δωστε εναν ορισμο τι ειναι αυτο το φανταστικο μεγεθος.Οριστε το.Πητε ειναι αυτο....ετσι.Και μετα ...πητε γιατι ειναι αλλιως στον οργανισμο του σε καθε μερος.Αν ειναι παλιατσος το καταλαβαινω.Γιαυτο τα ρουχα του ειναι μπαλωματα ανομοια.Αν υπαρχει ενωση στα ...υλικα...τοτε πως το λαδι στεκεται πανω απ το νερο ? Ελεχθει οτι μας προστατευει.Προστασια...μεγαλη λεξη...συχνα κακοφημη.Πητε δυο παραδειγματα. Ποτε και που ? Πριν πεσουμε σε υμνους....ψαλμους...και τρισαγια.....Ειναι συντριπτικα τα επιχειρηματα οτι βλεπουμε ονειρο....Οποιος θελει ας δει....κιαλλο.Ειναι σεβαστο.Αυτο που ειναι φανερο ειναι πως λιγοι εχουν αυτοπεπιθεση...αυτοσεβασμο...και ταυτοτητα.Αν ειναι ετσι...αν...ας συνεχιστει το ονειρο....Καποτε κανεις δεν θα αποφυγει τον απολογισμο.Διοτι θα γινει μια στιγμη.Αδυνατον φυγειν....Τοτε η ..θα κλαιμε σαν τον Ηρακλειτο...η θα γελαμε σαν τον Δημοκριτο....Ας γινει οτι ειναι να γινει...Θα το μετρησουμε στο τελος σιγουρα..
      Δεν μπαινω στην διαμαχη των.υπερ και των κατα...διοτι αυτο παραγινε στα παντα.Οποιος εχει ματια ας δει.
      οσο μπορει καλυτερα.( Γερμανοι και Αμερικανοι μας τυλιξαν σε μια κολα χαρτι και μας οδηγουν στην τρελα....)

      Διαγραφή
  10. ....Τρικυμία εν κρανίω!!!
    Έγινε πλέον κανόνας της αμερικανιάς:Πρώτα πυροβολείς και μετά σημαδεύεις,όρα Τράμπ και τους συν αυτώ με τα ασυμμάζευτα και παντελώς ανερμάτιστα...κι απέναντι το θηρίο με την αταλάντευτη πολιτική και δράση η κοινώς λεγόμενη Ρωσική Αρκούδα.
    Αυτή η δίδυμη αντιπαράθεση , λαβαίνει χώρα, τελευταία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη,σε όλες της εκφάνσεις της παγκόσμιας πολιτικής, με τα ηχηρά αποτελέσματα.
    Πίσω δε απ΄αυτήν την αντιπαράθεση συνωθούνται σχηματικά και διαχωρίζεται κάθε καρυδιάς καρύδι.
    ....Ο πόλεμος κατά τον Ηράκλειτο,ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ,είναι η καλλίτερη παρηγοριά κι ελπίδα, για τους αδικημένους απαρηγόρητους,κατατρεγμένους και πονεμένους όπου γης,αλλά και τους φιλοσοφημένους, θεωρητικούς,επιστήμονες ακόμα και βασικότερα Στρατιωτικούς.
    Αυτά στα υπ΄οψη ,χωρίς παρεξήγηση.
    Ευρώπη....! Ποιά Ευρώπη...? αυτή της Μέρκελ και του Μακρόν και του Σόϊμπλε?
    Όταν απομονώνεις γεγονότα και καταστάσεις,για να δικαιολογήσεις το μπόϊ σου αυτά παθένεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ....Τρικυμία εν κρανίω!!!
    Έγινε πλέον κανόνας της αμερικανιάς:Πρώτα πυροβολείς και μετά σημαδεύεις,όρα Τράμπ και τους συν αυτώ με τα ασυμμάζευτα και παντελώς ανερμάτιστα...κι απέναντι το θηρίο με την αταλάντευτη πολιτική και δράση η κοινώς λεγόμενη Ρωσική Αρκούδα.
    Αυτή η δίδυμη αντιπαράθεση , λαβαίνει χώρα, τελευταία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη,σε όλες της εκφάνσεις της παγκόσμιας πολιτικής, με τα ηχηρά αποτελέσματα.
    Πίσω δε απ΄αυτήν την αντιπαράθεση συνωθούνται σχηματικά και διαχωρίζεται κάθε καρυδιάς καρύδι.
    ....Ο πόλεμος κατά τον Ηράκλειτο,ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ,είναι η καλλίτερη παρηγοριά κι ελπίδα, για τους αδικημένους απαρηγόρητους,κατατρεγμένους και πονεμένους όπου γης,αλλά και τους φιλοσοφημένους, θεωρητικούς,επιστήμονες ακόμα και βασικότερα Στρατιωτικούς.
    Αυτά στα υπ΄οψη ,χωρίς παρεξήγηση.
    Ευρώπη....! Ποιά Ευρώπη...? αυτή της Μέρκελ και του Μακρόν και του Σόϊμπλε?
    Όταν απομονώνεις γεγονότα και καταστάσεις,για να δικαιολογήσεις το μπόϊ σου αυτά παθαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σβήνετε τα διπλά σχόλια, τουλάχιστον. Ο χαμός γίνεται εδώ μέσα.

      Διαγραφή
  12. Και μιά παρατήρηση, Σ Ο Β Α Ρ Ε Υ Τ Ε Ι Τ Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Our minister of defense asked EU for help to counter Turkey's aggression and illegal actions. He received the silent treatment.
    Why are we idealizing a political scheme like EU? It is neither European nor a union. Besides, from Albania to Skopje and all the way to Cyprus, EU's plans DO NOT FAVOR Greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nobody is idealizing anything but we should try to exploit our advantages as much as possible and in order to do that we have to measure our actions according to our national interest and not the party's interest

      Διαγραφή
    2. Έχει να κανει με τις ψηφους και την οικονομία , οι Τουρκοι στην Ευρωπη είναι παρα παρα πολλοι και η οικονομία τους πολυ μεγαλυτερη απο τη δικια μας , τουτεστιν αν δεν είμασταν μελος της Ε.Ε. θα είχαμε ακομα χειροτερη μεταχειριση , η δε Κυπρος θα περιμενε βοηθεια απο ...την Ελλάδα; Οι μισοι πολιτες και οι περισσοτεροι των πολιτικών δεν θεωρουν ουτε καν τους Ελλαδιτες Έλληνες, πως μετα να βοηθησουν τους Κυπριους; Εδω δωσανε ΟΚ να σκοτωσουν οι Αλβανοι τον Κατσιφα, δεν βοηθανε δηλαδη τους Έλληνες που είναι διπλα , αντιθετα τους μισουν και τους λοιδορουν.

      Τα λεω ολα αυτα οντας αντιθετος με την Ε.Ε, για το πως εγινε , οχι την ιδεα μιας ενωμενης Ευρωπης οπως το προβαλουν.

      ΥΓ. Κανενας μα κανενας (ουτε Αλβανός , ουτε Γερμανος, ουτε Τουρκος, ουτε Εβραιος, ουτε μουσουλμανος κλπ) , ποτε δεν αμφισβητησε την Ελληνικότητα μου ή κακοχαρακτήρισε μπροστα μου την πίστη μου το αντιθετο, αυτό έχει γίνει μόνο απο έλληνες.-

      Διαγραφή
    3. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εχουν δηλώσει οτι δεν ειμαστε γεωπολιτική και αμυντική ενωση αλλά νομισματική,Μονο στην Ελλαδα εχουμε αυταπάτες ακομα...Ουδεμία προστασία έχουμε συμμετέχοντας στην ΕΕ η στο ΝΑΤΟ και το έχουμε δει Κατ επανάληψη στο παρελθόν.Το βλέπουμε και στο παρόν,Κατα τη γνώμη μου καμια απόφαση κατα της Τουρκίας δεν μπορεί να επηρεάσει η Ελλας συμμετέχοντας στην ΕΕ(κακώς το πίστευαν οι Τούρκοι στρατηγοί παλαιότερα ) Το γεγονός οτι οι Γάλλοι βοηθούν την Κύπρο θα συνέβαινε και μη συμμετέχουσες της Κύπρου στην ΕΕ.Η θέση και η σημασία μιας χώρας ειναι αυθύπαρκτη και δεν βελτιώνεται ουτε δυσχεραίνεται απο συμμετοχή σε πολτικες ενώσεις,Αυτή ειναι η άποψη μου για όλες τις χώρες οχι μονο για την Ελλαδα.

      Διαγραφή
  14. Ειναι λαθος να θεωρειται πως το 60 % ειναι αντιθετο με την υπαρξη μας στην ΕΕ.

    Οπως τεθηκε το δημοψηφισμα εκβιαστικα, το 60 % (ή ενα μεγαλο μερος του) ειναι αντιθετο στον εκβιασμο που δεχθηκε το ιδιο.
    Αν τεθει θεμα μεσα ή εξω απο ΕΕ, το αποτελεσμα θα ειναι Υπερ τουλαχιστον ιδιο με τα ποσοστα που υποστηριζουν οτι η Μακεδονια ειναι μια και μονο Ελληνικη.

    Σε εκεινο το δημοψηφισμα ειχες να αντιμετωπισεις μια Μερκελ, η οποια ηταν πισω απο 3 βασικες εννοιες. Η 1 ειναι οτι η οι κανονες πρεπει να τηρουνται(αλλα οι Γερμανοι μπορουν να μην αποπληρωνουν το κατοχικο δανειο, διοτι οι μονοι που χρωστουν ειναι οι Ελληνες), η 2η οτι η ΕΕ ειναι μεταλαγμενη στον ασφυγκτικτο οικονομικο ελεγχο των τραπεζιτων(και της Γερμανιας και οχι της ΕΕ των εθνων κρατων, της χαλαροτερης οικονομικης ενωσης και ισχυροτερης σε θεματα ασφαλειας, και χωρις να εχει ο Ελληνικος λαος ψηφισει ειτε για την εισοδο του στο ευρω, ουτε για την νεα κυβερνητικη της ΕΕ), και το 3ο οτι δεν υπαρχει ενναλακτικη(θα κατσεις οπως θελουμε, δεν μας ενδιαφερει η αποψη σου τεμπελη Ελληνα, διαφορετικα στριβε).
    -----------

    Ο καθε ενας μπορει να παρει να ισχυρισθει οτι εχει δικαιο στην αποψη του, και απο το 40 και απο το 60, αλλα ασχετα κοματικων αντιληψεων, οι περισσοτεροι (του 60) θελουν μια ΕΕ με τις παλαιοτερες προδιαγραφες, πριν να γιγαντωθει η Γερμανια και γινει μια επιβαλλομενη Γερμανικης επιβολης ενωση. Αυτο φαινεται απο τα ποσοστα αποδοχης που ειχε παλαιοτερα η ΕΕ στην Ελληνικη κοινωνια.
    --

    Το βασικο ειναι ποιος βαζει τους ορους, και τι θελουμε να πετυχουμε.
    Η εικονα που νομιζω πως επικρατει, ειναι οτι βρισομαστε στην σημερινη ΕΕ, αυτη τη στιγμη με τις συνθηκες υποτελειας που εχει υπογραψει η εκαστοτε πολιτικη ηγεσια, διοτι εξω απο αυτην ειναι χειροτερα. Υπαρχει επισης προσδοκια οτι ισως, συν τω χρονω, κατι να αλλαξει, αλλα μην περιμενουμε στηριξη απο κανενα στα εθνικα μας συμφεροντα.

    --------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Καλεντερίδη,

    ωραία τα λόγια αλλά να δούμε και τις πράξεις.

    Περιμένουμε ακόμη τις σοβαρές οικονομικές ή και στρατιωτικές κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Θα πρέπει μάλιστα να είναι τέτοιες που να εξαναγκάσουν την Τουρκία να τερματίσει την παράνομη συμπεριφορά της.

    Έως ότου γίνει αυτό δυσκολεύομαι να δω το "στρατηγικό πλεονέκτημα" στο οποίο αναφέρεστε. Μακάρι να σφάλλω και θα είμαι από τους πρώτους που θα σας επαινέσει για την διορατικότητά σας.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρατηρώ ότι πολλοί σχολιαστές δεν ξέρουν να διαβάζουν πραγματικά. Στα κείμενα ρε μάγκες κοπάνα κάνατε όλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ρόλο του κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 τον θυμάστε όλοι φαντάζομαι. Όπως θυμάστε ότι αυτός, ο Τσίπρας και οι λοιποί δήλωναν ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ» και άφηναν υπονοούμενα για έξοδο και από την Ευρωζώνη.

    Δείτε τι έγραφε ο ίδιος ο Βαρουφάκης το 2011 και τι υποστήριζε το 2015 στην τελευταία παράγραφο πριν το συμπέρασμα!
    .....................................

    ΤΙΤΛΟΣ: Debtocracy: Γιατί δεν συνυπέγραψα

    Η έξοδος από το ευρώ για μια ελλειμματική χώρα θα μας έστελνε στην νεολιθική εποχή πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Γιατί; Επειδή αντίθετα με την Αργεντινή, τον Ισημερινό και την Ισλανδία που διατηρούσαν το νόμισμά τους (και χρειάστηκε μόνο να διακόψουν την διασύνδεσή της αξίας του με το δολάριο ή το ευρώ – το λεγόμενο peg), εμείς από το 2000 δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Έστω ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως σήμερα το βράδυ θα κατέθετε κατεπείγον νομοσχέδιο στην Βουλή δημιουργίας νέου εθνικού νομίσματος. Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ καθώς όλοι θα γνώριζαν ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί βάναυσα (σε σχέση με το ευρώ) μερικά λεπτά της ώρας μετά την δημιουργία του. Φυσιολογικά, όλοι θα τραβούσαν όσο πιο πολλά ευρώ μπορούσαν από τις τράπεζες. Αύριο το πρωί οι ουρές έξω από τις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά. Η οικονομία θα κατέρρεε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απόσυρε την υποστήριξη των τραπεζών (μιας και θα έπαυε να είναι η Κεντρική μας Τράπεζα) και έτσι εκείνες δεν θα ξανα-άνοιγαν τις πόρτες τους. Μέχρι το κράτος να παράξει το νέο νόμισμα (κάτι που παίρνει βδομάδες), η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος. Χωρίς πρόσβαση στις χρηματαγορές, στο απεχθές ΔΝΤ, στην ανεκδιήγητη ΕΕ, το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες. Η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών. Κάποια στιγμή θα ξανα-βρίσκαμε μια κάποια ισορροπία αλλά τίποτα δεν μου εγγυάται ότι η ισορροπία αυτή θα ήταν καλύτερη από την σημερινή. Οι επιτήδειοι και πάλι κερδισμένοι θα ήταν (καθώς θα είχαν διατηρήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς ευρώ εκτός Ελλάδας) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα καταριόταν την ώρα που κηρύχθηκε η μετα-Μνημονιακή στάση πληρωμών.

    ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ: https://www.protagon.gr/epikairotita/oikonomia/debtocracy-giati-den-synypegrapsa-6245000000

    Πηγή: Protagon.gr

    .........................................

    Αν το καταλάβατε η μπάλα το 2015 βρήκε δοκάρι και έξω που λένε. Οι τύποι μας έπαιζαν στα ζάρια με κίνδυνο να βρεθούν τα σύνορα μέχρι και τη Λαμία με τα μυαλά ορισμένων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα κάπιταλ κοντρολ έγιναν σε μιά νυχτα.
      Το μπανκ ραν μπορουσε να αποφευχθεί.
      Το θέμα είναι,ότι οι πολιτικοί μας είναι ξεπουλημένοι.
      Και οι πολίτες δουλικοί και αδαείς.
      Αυτά τα δύο τελευταία είναι τα μεγάλα μας προβλήματα.
      Και όχι το μέσα ή έξω από το Ευρώ.

      Διαγραφή
  18. Mα από τους σεισμούς ήδη του '99 νομίζω, ότι όλα αυτά τα περί φραγμών στην χρηματοδότηση της τουρκίας τα'χαμεν ακυρώσει...
    Ιδρύθηκε το περίφημο Ελληνο-τουρκικό επιμελητήριο με πρωτοστατούντα-προεδρεύοντα τον φανατικά τουρκόφιλο επιχειρηματία της Ν.Δ. κον Κουτσίκο (αλήθεια τι έγινε αυτό το κάθαρμα αλήθεια;https://www.usay.gr/koinonia/p-koytsikos-i-anodos-kai-i-ptosi-i-poreia-toy-allote-panischyroy-epicheirimatia/ ) και δώστου εγκάρδιες συνευρέσεις και φαγοπότια Ελλήνων τε και τούρκων επιχειρηματιών.
    Και δώστου οι επενδύσεις του Ελληνικού ευρώ στην τουρκιά.
    Θυμάστε την εξαγορά της φινανσμπανκ από την Εθνική;
    Θυμάστε πως άρχισαν να εισρέουν τα τούρκικα σύκα στα Ελληνικά ξηροκαρπάδικα,ενώ στην Σπάρτη κλείνανε οι Συκικές και ξεριζώνονταν οι συκιές;
    Τις εισροές τουρκικών ασανσέρ,ψυγείων Βεκο,μπλε ποτηριών-δώρων στα σούπερ-μαρκετ με την ένδειξη made in turkey,ακόμα και τα καπάκια στους υπονόμους πουβτα φέρναμε από τη τουρκιά,γιά να μην αναφέρω τα κάμποσα δακρύβρεχτα τουρκο-σήριαλ που η κάθε αντιρατσίστρια-χριστιανή Μαριγώ εθέα μετά δέους και απαραμίλλου αφοσιώσεως ανελλειπώς και ποιός ξέρει τι άλλο;
    Κατά έναν παράδοξο τρόπο δε,όλως τυχαίως βέβαια,έκτοτε η τουρκιά του ερδο που τόσο υποστηρίξαμε,είχε αρχίσει να παίρνει την ανιούσα με τρόπο γεωμετρικό...
    Μα στα αλήθεια πιστεύουμε ότι η τουρκιά μας έφερε τα μνεμόνια;
    ΟΧΙ,κύριοι.
    Η τουρκιά ζητούσε και οι δυτικοί "προστάτες" μας, εκτελούσαν φιλότουρκο έργο.
    Αυτοί ,γιά άλλη μιά φορά μας κατακεραύνωσαν γιά χάριν της τουρκίας.
    Μας λοιδώρησαν,μας εξευτέλησαν,μας πήραν την εθνική μας υπερηφάνια και συνεχίζουν να το κάνουν ,με τα σκόπια με τον παρλαπίπα ερδο να μην σέβεται διεθνή δίκαια,να ζητάει και να εκβιάζει.
    Τι περιμένουμε ήθελα να'ξερα από την Βρώπη και το ΝΑΤΟ;
    Τους φραστικούς δήθεν συνετισμούς της τουρκιάς;
    Την συγκατάβαση του Ρασμούνσεν;
    Μα σοβαρά τα λέτε αυτά;
    Αν δεν τους δουλέψουμε ψιλό γαζί κύριοι όλους αυτούς,την έχουμε βαμμένη.
    Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό;
    Ειδάλλως,μόνο η ευσπλαχνία του Πολυχρονεμένου μπορεί να μας σώσει.
    Γιά ποιά ευρώπη μου λέτε,όταν εμείς δεν θέλουμε την σωτηρία μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό'χω πει και θα το ξαναπώ: Η είσοδος της Ελλάδος στην Ε.Ε. δεν έγινε γιά να σώσει την Ελλάδα από την τουρκία,αλλά την τουρκία από την Ελλάδα...
      Ότι άλλο λέγεται επί του θέματος,είναι φιλοτουρκική προπαγάνδα,όσο η τουρκία εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα.
      Οταν βέβαια η τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να εξυπηρετήσει αυτά,κράζωμεν τότε και μόνον τότε,εναντίον της.
      Τι να πω...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αφιερωμένο σε όλους τους διαγράφοντες τα ιστορικά δεδομένα και πιστεύοντας σε ιδανικές πολιτείες: https://youtu.be/i_M7RTL71j4

      Διαγραφή
    4. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου αλήθεια,τίποτα γερμανικά τεθωρακισμένα να περιφέρονται στα σύνορα της Ν.Κύπρου.
      Ούτε καν βρετανικά αντίστοιχα...
      Μόνο κάτι ρώσικα Τ-80,κάτι Βραζιλιάνικες ζαραράκες και κάτι ΑΜΧ που θα αποσυρθούν...
      Μα στα σοβαρά πιστεύετε αυτά που λέτε;

      Διαγραφή
    5. ε; https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/772749_meta-tin-vretania-ktypima-kai-apo-ipa-moiraste-ta-koitasmata-me-tin

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Τι θα μπορούσε άραγε να κάνει η Ελλάδα απέναντι σε αυτόν τον κον εκεί με τα γυαλιά;
      Να τον θεωρήσει ως ανεπιθύμητο και να τον απελάσει ίσως;
      Τι λέτε;
      Οχι ε;
      Γιατί θα θεωρηθούμε φιλορώσοι ε;
      Μμμμ;
      Ή αναρχοκομμουνιστές ε;
      Ε,και;
      Θα σας πω εγώ : Είμαστε ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ "κύριοι".
      ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ.
      https://youtu.be/kIGmm2aXFbg

      Διαγραφή
    8. Τα Τουρκικα συκα κι ολα τα αλλα ειδη ηρθαν στην χωρα για δυο.λογους παραλογους 1) γιατι ηταν πιο φτηνα και γιατι εξ αιτιας αυτου....5 αλητες εμποροι και 5.ιδιοι πολιτικοι φιλοι τους αδιαφορουσαν σε ποια χωρα.γεννηθηκαν...αρκει ναχαν κερδος.Στον βαθμο που το κερδος εξαγιαζει και την εθνοκτονια...δεν θα ηταν καθολου αμαρτια οπως φαινεται να σκοτωσεις τους εμπορους αν εχεις κερδος προσωπικο.Δεν διαφερει η πραξη απ οτι κανουν αυτοι για το κερδος.Αν εχεις κερδος τους σκοτωνεις...βασει της αγιοτητος του κερδους.Αυτοι σκοτωνουν την παραγωγη μας....εμεις αυτους...μια χαρα ....καπιταλισμο εχουμε ...οπως λενε.Ο δευτερος λογος εινα η γενικη αφασια.Και τι με νοιαζει εμενα πχ...αφου ειναι πιο φτηνο...κανω οικονομια σπιτι μου.Οκ....σπιτι σου....οχι στο σπιτι ολων μας...στην χωρα.Απειρα δεινα φερνει στην χωρα το ...σπιτι σου..κι ετσι μια χαρα καταλαβες σε ποιο σπιτι ζεις.Εκτος αν το σπιτι ειναι μονο το δικο σου.Αλλα αν ειναι ετσι....υπερασπισου μονος σου το σπιτι ...σου...οταν ελθει κακουχια...και μην φωναζεις βοηθεια γειτονες...Ξερετε ο εμπορος Τουρκικων ειδων ...θα φωναξει εσας βοηθεια οταν.οι Τουρκοι πανε να του παρουν και το σπιτι και το βρακι...και την κορη...Το επιχειρημα της ελευθερης οικονομιας παγκοσμια...ειναι γελοιοδεστερο του γελοιου...διοτι ο ανθρωπος δεν ειναι μονο οικονομια γενικα...ειναι κι αλλα....σοβαροτερα.Ζει πχ....κι αυριο δεν ζει.Σιγα μην ειναι οικονομια ο ανθρωπος...Η οικονομια υπαρχει χαρη του ανθρωπου.Δεν υπαρχει ο ανθρωπος χαρη της οικονομιας...που την εφτιαξαν ανθρωποι χαριν ανθρωπων.Την ανεχομαστε οσο ειναι υπερ μας.Αν γινει εναντιον μας δεν την ανεχομαστε.Κι εχουμε καθε λογο να την εξαφανισουμε αν μας βλαπτει..Και σημερα εγινε μια καθολικη θρησκεια που βλαπτει αδιαντροπα τα παντα...Οικονομια θελουμε.Θρησκεια βλαβων δεν θελουμε.Θελουμε ελευθερη οικονομια.Αλλα οχι να πνηξει την δικη μας.Παει πολυ ..πολυ.Πρεπει ναχει ενα οριο.Δεν μπορει να παει στο απειρο μονη...γιατι θα.φαει κι εμας.Τα ορια τα θετει το κρατος.Εχει κανονες το κρατος για να υπαρχει.Συνορα...αδελφια...ιστορια...φυλη....πολλα ορια.Δεν μπορει να λεει καποιος πονηρος οτι τον συμφερει ατομικα.Γιατι αν ειναι ετσι...στα αυτα μας...το ατομο του.Που διαφωνει καποιος ?? ( στο επιχειρημα φτηνο....παντα υπαρχει φτηνοτερο απ την Τουρκια...πχ το Μπαγκλαντες...κλπ...δεν βλεπω γιατι να παρουμε Τουρκικο...Αλλα αυτα ειναι γελοια επιχειρηματα πονηρων...Ειναι και η ....Αγγολα...αυριο η Ταγκανικα...Η Ελλαδα που ειναι κατοικε της Ελλαδας ??)

      Διαγραφή
  19. Προσωπικώς δεν αμφιβάλλω για τα γραφόμενα του άρθρου Αλλωστε ο συγγραφέας ειναι γνωστής της Τουρκίας οσο λίγοι και επιπλέον της γλώσσας άρα εχει πρόσβαση στην βιβλιογραφία και τις εφημερίδες.Τα βιβλια του και τα άρθρα του ειναι πηγές εμπνεύσεως.Οι Τούρκοι στρατηγοί καλώς τα έγραφαν αυτά το 1981.Το θεμα ειναι οτι καθε κατάσταση ακομα και η συμμετοχή στην ΕΕ η οχι εχει θετικά και αν αρνητικά,ο στρατηγικός νους πρέπει να πολλαπλασιάζει τα θετικά και να μειώνει τα αρνητικά,Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται πλήρως την κατάσταση οτι η Ελλαδα ειναι εντός ΕΕ και αυτοί οχι ! Μαλιστα εχουν αναχθεί σε μια απο τις τρεις υπερδυνάμεις της Ευρώπης (Ρωσία,Τουρκία,ΕΕ )Εμείς οχι μονο δεν εκμεταλλευομεθα την κατάσταση αυτή αλλά πολλαπλασιάζουμε τα αρνητικά,Σε καθε περίπτωση κατα την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να κρίνουμε τι μας συμφέρει και μετα να μεγιστοποιούμε τα θετικά και μειώνουμε τα αρνητικά.Δεν πρέπει να κρίνουμε πρωθύστερα.Προσωπικως ειμαι απογοητευμένος για ακομα μια φορά απο την ΕΕ στα γεγονότα της Κύπρου,Δυστυχως ειδα και σήμερα το ΗΒ (ακομα εντός ΕΕ ) να παίρνει φιλοτουρκική θέση.Ακουσα ο κύριος Κωστίδης ( πολυ καλος δημοσιογράφος επι των τουρκικών) να αναφέρει οτι ζήτησαν να σταματήσουν οι γεωτρήσεις σε οικόπεδα αμφισβητούμενα ! Κατα την ταπεινή μου γνώμη παλι η Ευρώπη φοβάται την Τουρκία και αυτο ειναι πολυ επίφοβο για το μέλλον.Ισως οι Τούρκοι εχουν καταλάβει εκ των έσω πολλές βόρειες κοινωνίες οπως έκαναν με τα Βαλκάνια.
    ΥΓ : Η θεωρια της διαχείρισης των καταστάσεων ισχύει και για τα απλα πράγματα της ζωης οπως εχουν αποδείξει οι επιστήμονες του εγκεφάλου , δεν υπάρχει Καλη και κακή κατάσταση αλλά Καλη και κακή διαχείριση της κατάστασης,Για αυτο Βλέπετε ανθρώπους να τα εχουν ολα κα να παθαίνουν κατάθλιψη και άλλους να μην εχουν τιποτα και να ειναι ευτυχείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ὀρθή Ἐπανάληψις
    Πολύ "πιασάρικο" τό θέμα τοῦ δημοψηφίσματος τοῦ 2015. Ἄν τό καταλάβει ἡ Τσίπρας, θά ἐπιχειρήσῃ νά τό ξανακάνῃ....(Αὐτός; Θεός φυλάξοι!)

    Ἀντίθετα τό θέμα τῆς ἐξόδου ἀπό τήν Ε.Ε., εἶναι τό κριτήριο μέ βάση τό ὁποῖο κρίνεται, ποιός εἶναι ρεαλιστής καί ὑπηρετεῖ τά ἐθνικά μας συμφέροντα,
    καί ποιός παίζει τό παιχνίδι τῆς καταστροφῆς τῆς Ἑλλάδας γιά λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

    Ὄχι ὅτι ἡ Ε.Ε. εἶναι σήμερα κάτι τό καλό, καταρρέει, ἀλλά ἄν ἀπεξαρτητοποιηθῆ ἀπό τήν "Γερμανική Εὐρώπη" τῶν ΗΠΑ, ἔχει πιθανότητες νά εἶναι πολύ πιό χρήσιμη ἀπό ὅ,τι σ΄ξμερα γιά τά ἐθνικά συμφέροντα καί τά δικά μας καί τῶν ἄλλων χωρῶν.
    Ὅσο τό λεγόμενο "βόρειο",
    δηλαδή τό βάρβαρο καί ἀντιρωσικό-ἀντιορθόδοξο, στοιχεῖο ἐπικρατεῖ,
    ἡ Εὐρώπη παραμένει ἕνα πειραματικό πρόγραμμα τῆς Ν.Τ.Π. σέ βάρος τῆς ἀληθινῆς Εὐρώπης.

    Τό δύσκολο ἀλλά ἴσως μόνο ἐλπιδοφόρο, εἶναι, ἡ τωρινή συμπαράταξη τῶν ἰσχυρῶν συμφερόντων ἀλλά καί τῶν ἀρχῶν τῆς Εὐρώπης (ἀρχῶν καί τῶν λαῶν της καί τοῦ χριστιανικοῦ μέ ὀρθόδοξες ρίζες πολιτισμοῦ της), πίσω ἀπό τήν Κύπρο καί τήν Ἑλλάδα κατά τῆς τρελλά ἐριστικῆς Τουρκίας.
    Πρέπει ὅμως αὐτό νά μήν ἔχῃ συγκυριακό χαρακτῆρα, ἀλλά χαρακτῆρα προσδόσεως ταυτότητας στήν Εὐρώπη, ἀνταποκρινομένης στή ὅλη ἱστορία της, καί τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, ἀλλά ἀκόμη καί, αὕριο, τῆς Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν αισχύνονται εκείνοι οι υπουργοί που καθύβριζαν με τον πιο σκαιό τρόπο τους Έλληνες που υπερασπίζονταν την ΕΕ, τώρα που ζητάμε την συμπαράστασή της;

    Οι ύβρεις ενάντιων των Ευρωπαίων είναι σύνηθες σπορ των Ελλήνων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι ακούστηκε πρόσφατα με αφορμή των Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και λίγο παλιότερα, το 2017, όταν γινόντουσαν οι συνομιλίες στο Κράνς Μοντάνα.

    Παρεμπιπτόντως, αν οι συζητήσεις, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επενδύσει πάρα πολλά και στις οποίες συμμετείχε ενεργά ο Ζ.Κ Γιούνκερ διασφαλίζοντας τα κυπριακά συμφέροντα, είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία, τίποτα από όσα συμβαίνουν σήμερα θα είχε συμβεί.

    Ποιοι τίναξαν τις συνομιλίες στον αέρα και για ποιους λόγους είναι πλέον γνωστό.

    Ακόμη και έτσι, η Ελλάδα διαθέτει έναν πολύ αξιόμαχο και μεγάλο, σε κόστος και αριθμό, στρατό ο οποίος είναι έτοιμος να πράξει το καθήκον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα γράψεις αυτά σε μία επιστολή στον Κο Πάϊατ...
      Δεν θα καταλάβει γρι.

      Διαγραφή
  23. πολύ κάλο άρθρο συμφωνώ απόλυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. When the USA ambassador is suggesting sharing of our resources with Turkey, nobody can really keep a serious face and say EU / US is the right platform to promote our interests. From Germany to the US the message is clear.

    Dear Savva, instead of fighting over a debate that was NEVER actually on the table, don't you think we should really analyze our relationship with the EU and see if it serves our interests?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Παιατ χθες ειπε να τα βρουμε με την Τουρκια ..πως θα μοιρασουμε το ....δικο μας χωραφι...Θαχει σασπενς η συνεχεια ..καθως θα καθονται αμηχανοι οι λατρεις ξενων δογματων...και πιο πολυ σασπενς η ευφευρετικοτητα των επιχειρηματων τους που ακολουθει.καθως το μαυρο πρεπει να περιγραφει σαν ασπρο..Κατι.δηλ. σαν την ΕΕ.....οπου το λαδι καθεται πανω απ το νερο...αλλα ειναι.....ενωση !!!

      Διαγραφή
  25. Προς τον Βορειοελλαδίτη,

    Γιώργο 15 Μαΐου 2019 - 4:17 μ.μ.

    Συμφωνώ με Εσένα.

    Άλλως τε φαίνεται η ικανότητα του αναλυτή πολιτικών και διπλωματικών καταστάσεων από την λογική επεξεργασία των συνθηκών και ενδείξεων.

    Έχω καθίσει και έχω ξαναδιαβάσει την εισαγωγή του βιβλίου του κ. Καλεντερίδη, για να καταλάβω πως σκέπτονται και πως αναλύουν τα γεγονότα οι μετέχοντες σε αυτά - τα άκρως επικίνδυνα - που μετείχε στην Τουρκία ο γνώστης της τουρκικής νοοτροπίας και των μεθόδων τους κ. Καλεντερίδης !

    Βέβαια όπως έλεγε ο μακαρίτης πατέρας μου: - Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο.....!

    Που να πάει το μυαλό μου εκεί!!!

    Θα ήθελα να μάθω, τι συζητούσε με τον Ερντοάν επί σχεδόν 2,50 ώρες ο εθνομηδενιστής που έχουμε - κακή τη μοίρα μας - ο χείριστος .........!!!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κύριε Καλεντερίδη αντιλαμβάνεστε οτι η βασική αίτια της κατάντιας μας δεν είναι κανένας φανταστικός κακός ξένος.(όχι φυσικά επειδή οι ξένοι είναι καλοί)
    Απλά η παρατεταμένη ονείρωξη του ξερολα νεοέλληνα έχει κάνει το μυαλό του χυλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά απίστευτο.
      Το άρθρο μου έχει πολύτιμες πληροφορίες και όχι εκτιμήσεις.
      Αντί να διαβάσουν και να ρουφήξουν το κείμενο, εκφέρουν άποψη για πράγματα που δεν γνωρίζουν.
      Αυτό έχει την εξήγησή του.
      Ο πολίτης, αποκλεισμένος από την πραγματική πολιτική, δεν έχει αποκτήσει την εμπειρία της ανάλυσης και της σύνθεσης.
      Γι' αυτό έχει γεμίσει ο τόπος άναρθρες κραυγές και ούγκανα.
      Τι να κάνουμε, θα οπλιστούμε με υπομονή και καρτερία και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
      Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

      Διαγραφή
    2. Ηρεμία!
      Το άρθρο-σχόλιο το γράψατε φίλε μας αγαπημένε, Κύριε Σάββα,για την Πάρτη σας,προσπαθώντας όμως προσχηματικά να μας προβληματίσετε δήθεν και να διαπιστώσετε αφ΄ενός πως εισπράττουμε την μεγαλοφυή σας τοποθέτηση αλλά και να δικαιολογηθείτε αφ΄ετέρου όψιμα διεκδικώντας επαίνους και προβάλλοντας την υστερόβουλη σωφροσύνη σας,πιθανόν όμως και να θέλατε να δώσετε αναφορά εκεί που εσείς νομίζετε αν δεν κάνω λάθος.
      (Σημειωτέον ότι εδώ είναι όχι απλά δημόσιος χώρος και Βήμα αλλά και αδυσώπητη κοινωνική-εθνική-πολιτική κονίστρα),ίσως να σας διέφυγε προς στιγμήν.
      Έχω την εντύπωση ότι κατά κάποιο τρόπο δαγκωθήκατε και σήμερα επανήλθατε για να δείτε τι ψάρια μαζέψατε.....Η ψαριά μεγάλη μεν αλλά ψιλό μπουρούκι-γόνος και πιράνχας μαζί. Αυτά δεν τρώγονται....!
      Κατόπιν αυτού και παρ΄όλ΄αυτά,μπορεί νάταν και για καλό σας αυτό το ταρακούνημα.
      Και έρχομαι κατ΄ευθείαν στο ζουμί.
      Εσείς άνθρωπέ μας είστε Έλληνας, τι θέλετε να πελαγοδρομείτε μέσα σ΄αυτό το νοσηρό κλίμα,την μαύρη τρύπα με το απύθμενο χάος ,που έφτιαξαν οι Αγγλο-Αμερικάνοι με τα τσανάκιά τους.??Εννοώ την Ενωμένη-Ευρώπη και τα τρισάθλια συμπαρομαρτούντα αυτής,μ΄ένα Κόσμο άνω κάτω.
      Δεν βλέπετε ,τα χάλιά τους στη Βενεζουέλα? τις κουτοπονηριές τους με την Βόρεια Κορέα? τις πειρατικές προκλήσεις με την Κίνα,τις προκλητικές και άτιμες συμπεριφορές με την ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ Ρωσία? την πρόστυχη συμπεριφορά τους απέναντι σ΄ένα Λαό σαν τον δικό μας τον Ελληνικό με την ακατάσχετη-ατέρμονη δολιοφθορά τους απέναντι μας κλπ.κλπ.κλπ.????
      Υπάρχει ελπίδα γι΄αυτούς απ΄αυτόν τον ορυμαγδό καταστάσεων-προκλήσεων-γεγονότων όπου Γης και ειδικά Ευρώπη και ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ??
      Η Πελόζι το είπε ορθά-κοφτά στα αντράκια τύπου Τράμπ,Πομπέο,Μπόλτον κλπ. Ηρεμία παιδιά Ηρεμία, δεν έχετε το οκέϋ για πόλεμο με το Ιράν.....
      Ε ρε γλέντια!!! που έρχονται....
      Α ξέχασα! και στον τοποτηρητή μας φιλάκια!!!Καλή αντάμωση...στα γουναράδικα"φίλε".
      Δεν είμαστε ....χαζοί εμείς οι αθώοι ΄Ελληνες,αυτοί είναι ηλίθιοι.
      Κύριε Σάββα ελάτε μαζί μας,θα περάσετε όμορφα,τόπε και η ΠΥΘΙΑ.
      Τι άλλο να πω κι εγώ ο καψερός.
      (Ήταν βλάκες, εκείνοι οι αρματωλοί και κλέφτες που μας απελευθέρωσαν το 1821????λίγα γραμματάκια.... ήξεραν τα ΘΗΡΙΑ!)
      Να όμως που οι χαχόλοι των Αθηνών και όχι μόνο τα ξέρουν όλα.Τρομάρα τους.
      Βέβαια όψιμα μεν,και μείς οι Έλληνες έχομε το δικαίωμα να λοιδωρούμε την πάλαι ποτέ υπερδύναμη,αφού κατάντησε πλέον ΧΑΡΤΙΝΗ... (στερνή της γνώση να την είχε πρώτα)!!!!

      Διαγραφή
  27. Συμπέρασμα : ο κύριος Καλεντερίδης κάνει προσωπικές επιθέσεις στο ιστολόγιό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Παρακαλώ, να μην θεωρήσετε τα λόγια μου σαν κολακείες, αλλά σαν πραγματική εκτίμηση των γνώσεων και όσων αναφέρετε στο άρθρο Σας και όσων έχετε αναφέρει σε παρουσιάσεις Σας στο παρελθόν.

    Ειδικά, αναφέρομαι σε μια διάλεξή Σας στην Καλαμάτα, στην οποία παρουσιάσατε την κατάσταση με τους γείτονες, αναφερόμενος σε χάρτες και σε ατράνταχτα επιχειρήματα.

    Τώρα στο Διαδίκτυο γράφουν ανώνυμα πολλοί, άλλοι, χωρίς να εκτιμήσουν ορθά όσα αναφέρετε και άλλοι γράφουν μόνον για 0,60 Ευρώ!

    Αυτή την στιγμή που γράφω ακούω τον monsieur μαρκήσιο Ζωρζ ντε Τραγκά, διαμένοντα εις Νίκαιαν Γαλλίας (όπως τότε ο Στεργιάδης της Σμύρνης και ο επαναστάτης Νικόλαος Πλαστήρας). Φαίνεται πως η Νίκαια έχει κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο που έλκει τους Έληνες πολιτικούς μέτοικους!

    Το τι λέει ο ως άνωτέρω αναφερόμενος "μαρκήσιος" είναι άνω ποταμών.

    Εμείς οι πολλοί που Σας διαβάζουμε εκτιμούμε τα άρθρα και τις ιδιαίτερες γνώσεις Σας.

    Δυστυχώς, πολλοί σοβαροί αναγνώστες του Ιστολογίου, όπως ο σοβαρός και ακριβής Γρέγος Ακρίτας, δεν γράφουν πλέον τίποτε και έτσι είμεθα υποχρεωμένοι να τους διαβάζουμε.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα γραφουμε εμεις οι ασοβαροι εδω...Πολυ ευγενικο εκ μερους σας....

      Διαγραφή
  29. Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα...

    Imagine if the real story was rhat Turkey wants Greece in the EU. Let me explain. Sumitis, GAP and others have viewed EU as the platform to reform Turkey and stop its aggression.
    To the contrary, Turkey has enjoyed great rewards from EU. Let us name a few simple ones:
    1. In Dodecanese, and not only, Greek fishermen were rewarded to destroy their wooden boats. Result, Turkish fishermen will soon fish in swimming pools in Porto Heli.
    2. No more mine fields
    3. FRONTEX controls our borders making it easier fir Turkey to filtrate our country
    4. Greece is not allowed to buy not even an air gun withput EU's approval
    5. Macedonia was sold to Skopje
    6. Cyprus: German, British and US officials are allugning with Turkey's demands
    7. A forumn on the future of the Balkans finds Greece out
    8. Key Greek installations and companies find their way to Turkish interests adter their initial sale to German ones
    9. Greece has been left on its own to solve illegal migration

    Yes, dear Savva. It would be nice to have knowledge of the future up front. If you really want to see where Greece will be thanks to EU's membership (of course not only for that) look in Africa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συμφωνώ με τα γραφομενα του sun το αρθρο με εξέπληξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εκανα υπομονή και διάβασα όλα τα σχόλια. Απλώς ξαναβάζω το τελευταίο σχόλιο του Σάββα.
    ''''''Είναι πραγματικά απίστευτο.
    Το άρθρο μου έχει πολύτιμες πληροφορίες και όχι εκτιμήσεις.
    Αντί να διαβάσουν και να ρουφήξουν το κείμενο, εκφέρουν άποψη για πράγματα που δεν γνωρίζουν.
    Αυτό έχει την εξήγησή του.
    Ο πολίτης, αποκλεισμένος από την πραγματική πολιτική, δεν έχει αποκτήσει την εμπειρία της ανάλυσης και της σύνθεσης.
    Γι' αυτό έχει γεμίσει ο τόπος άναρθρες κραυγές και ούγκανα.
    Τι να κάνουμε, θα οπλιστούμε με υπομονή και καρτερία και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
    Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 78 σχόλια!!!
    Βγαίνει κάποιος καὶ λέει κάποια πράγματα.
    Τί ἀπαντᾶμε; Μένουμεευρωπαῖοι καὶ ἄλλες τινὲς παρόμοιες ἐτικέτες.
    Ὅταν μελετᾶμε μία κατάστασι, μελετᾶμε τὴν κατάστασι καὶ ὄχι τί καὶ πῶς θέλουμε νὰ εἶναι τὰ πράγματα.
    Σαφῶς καὶ μένουμε στὴν Ε.Ε. διότι ποιὸς θὰ μᾶς ταΐση; Τὸ σκεφτήκατε αὐτό; Ποιὸς ἄλλος μᾶς σκάει τόσα χρήματα ὅσα οἱ Ε.Ε.;
    Ὑπάρχει σχέδιο γιὰ τὴν χώρα ὁλοκληρωμενο ἀπὸ μᾶς; Ἴσως οἱ εὺρωπαῖοι τῆς Ε.Ε. ἔχουν, ἄρα ποιοὶ εἶναι οἱ καλύτεροι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανεξαρτητα απ ολα...η λεξη " Μενουμευρωπαιηδες"....εναι εξσιρετικη περιγραφικα για το ...συνδρομο που υπαρχει.Εμενα μου αρεσε πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.