4/5/19

Θα γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

ΑΞΙΩΜΑ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν να γίνει θερμό επεισόδιο Ελλάδας- Τουρκίας, θα γίνει.
Απόστολος Αποστολόπουλος      
Οι απειλές και προκλήσεις από την Τουρκία έχουν πυκνώσει αλλά από τις ΗΠΑ υπάρχει σκοτεινιά. Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θέλουν ένα θερμό επεισόδιο ούτε, πολύ περισσότερο, ποιος  θα ήταν ο σκοπός του. Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ Ρ. Μενέντεζ επισκέφθηκε την Αθήνα και εκδήλωσε δημοσίως τις ανησυχίες του για την αυξημένη, είπε, πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Ο κ. Μενέντεζ, θεωρούμενος φίλος της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αναβαθμισμένη στα μάτια των ΗΠΑ αλλά δεν έριξε φως για τις προθέσεις των ΗΠΑ αν ο τόσο ενοχλητικός γείτονας μας την πέσει, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο Μενέντεζ, υποτίθεται ότι συμπαθεί τους Έλληνες, ο Τραμπ δήλωνε ότι συμπαθεί τον Ερντογάν, ίσως μάλιστα τον επισκεφθεί το καλοκαίρι, υποστηρίζει τουρκική εφημερίδα. Διαψεύδοντας ότι οι δυο τους τα έχουν σπάσει. Τελικά, όποιον πάρει ο χάρος; Όχι ακριβώς.
      Οι Τούρκοι ιθύνοντες είναι σαφέστατοι, θα «υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας», λένε. Αδιαφορούν για τη νομιμότητα με την έννοια ότι νόμιμο, θεωρούν, είναι αυτό που μπορείς να επιβάλλεις. Διεκδικούν όσα πιστεύουν ότι μπορούν να αποσπάσουν από τους γείτονες, Ελλάδα και Συρία, ζητώντας από τους Μεγαλοδύναμους, ΗΠΑ και Ρωσία, να τους το επιτρέψουν. Ο Ερντογάν έχει πρότυπο αυτά που διδάσκουν οι πράξεις των Ισχυρών: ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι κουρελόχαρτο, ότι το μόνο που μετράει είναι η ωμή δύναμη, ότι και οι δυο Μεγάλοι έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία και ότι, πρωτίστως οι ΗΠΑ, θέλουν πολύ να τον ξεσκίσουν αν παραπατήσει από αδυναμία, αφηρημάδα, λάθος υπολογισμό.
Ο Ερντογάν επιδιώκει επιρροή στη Συρία, ως προϋπόθεση ισχυρής Τουρκίας και ενδεχομένως μελλοντικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το κύριο είναι ότι θέλει τους Κούρδους νεκρούς. Είτε κυριολεκτικά είτε, κατά παραχώρηση, νεκρούς πολιτικά, ξεδοντιασμένους, ανίκανους προς δράση. Στην από δω μεριά θέλει πετρέλαιο/αέριο και μερίδιο κατοχής στο Αιγαίο. Η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο στον ορυκτό πλούτο θεωρώντας ότι αν το  πάρει άμεση συνέπεια θα είναι να αποκτήσει δικαιώματα στη θάλασσα και την ξηρά, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Αυτό ακριβώς διαδίδουν, ότι είναι ο σκοπός του θερμού επεισοδίου, οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι χωρίς να διευκρινίζουν αν αποτελεί επιθυμία των ΗΠΑ ή μόνο της Τουρκίας. Οπότε μένουμε με την απορία, αν δεν είχαμε αναβαθμιστεί τι χειρότερο θα παθαίναμε;
Πολλοί επισημαίνουν την «καλή διάθεση» που επιδεικνύει διαχρονικά η ελληνική πλευρά. Ο Σημίτης, υπενθυμίζουν, είχε ήδη αναγνωρίσει συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (Διάσκεψη της Μαδρίτης προ εικοσαετίας) και ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας διαμαρτύρεται στα λόγια αλλά εγκρίνει στην πράξη. Έτσι ώστε οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι προτίθεται να ρυθμίσει τα ελληνοτουρκικά στο πνεύμα των Πρεσπών να φαίνονται φυσιολογικές. Οι Σκοπιανοί πήραν γλώσσα και εθνικότητα. Οι Τούρκοι θα πάρουν κάτι άλλο. Αφού υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται.
      Στις 7 Απριλίου δέκα πρώην αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ με κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι η (κακή) κατάσταση των ΕΔ οδηγεί στο συμπέρασμα πως «είτε έχουμε αποφασίσει υποχώρηση στα ζωτικά μας συμφέροντα ή παίζουμε με τη φωτιά ελπίζοντας ότι, όπως άλλα προβλήματα, και αυτό θα σκάσει στα χέρια των επόμενων.» Επιβεβαιώνοντας τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ, η δήλωση των Αρχηγών πέρασε στο ντούκου. Το ερώτημα γιατί ούτε ένας από τους δέκα αρχηγούς δεν παραιτήθηκε μένει αναπάντητο. Μετά τη συλλογική επιστολή, ο ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκης προέτρεψε τους αξιωματικούς να υπακούουν στην πολιτική ηγεσία όπως «έχουμε μάθει», λες και φοβήθηκε ότι το έχουν ξεχάσει. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος αποδοκίμασε τις προτροπές του κ. Αποστολάκη. Έτσι που να διερωτάται κανείς αν «τα παιδία παίζει» ή αν εξελίσσονται προεκλογικές δολοπλοκίες εν ου παικτοίς.
Εύλογες, λοιπόν, οι εικασίες ότι επερχόμενα γεγονότα προκαλούν βαθύτερους τριγμούς και ανησυχίες αν ο πολιτικός κόσμος μπορεί να χειριστεί ένα καυτό θέμα όπως μια θερμή αναμέτρηση με την Τουρκία ασαφών σκοπών, διαστάσεων και επιπτώσεων. Με δεδομένο ότι οι Πρέσπες ταρακούνησαν μεν αλλά μπορεί να θεωρηθούν προσεισμός. Αμερικανικές πηγές συνοδεύουν τα περί «θερμού επεισοδίου» με εκτιμήσεις ότι  συνέπειά του θα είναι η μετάθεση σε άγνωστο χρόνο των εκλογών. Προσθέτουν ότι αν η έκβαση του «επεισοδίου»  είναι αμφιλεγόμενη αλλά τελικά δικαιωθούν οι παράνομες τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο, τότε ίσως ξεσπάσει κύριος σεισμός με κλονισμό της υπάρχουσας ευστάθειας. Ανωμαλίες.
Μια εκδοχή προβλέπει ότι κανείς δεν θα υποστεί ταπείνωση. Αμφότεροι θα διακηρύσσουν ότι νίκησαν. Αλλά ο νικητής θα φανεί στις διαπραγματεύσεις. Τότε, υπό την απειλή νέων συγκρούσεων, η ειρήνη θα γίνει ανταλλάξιμη με «πετρέλαιο και ύδωρ», του Αιγαίου. Αυτά αν ο Ερντογάν δεν θεωρήσει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους «γκιαούρηδες». Αν χάσει, κακό της κεφαλής του. Άλλωστε αυτό φοβάται ο Ερντογάν και περιορίζεται στις συνήθεις παραβιάσεις και μένει στα λόγια.
Η άλλη εκδοχή θεωρεί ότι η «ασυνήθιστη» (δηλαδή ηθελημένη) διαρροή Έκθεσης της CIA με αναφορά σε πόλεμο Ελλάδας- Τουρκίας υποδηλώνει, όπως αναφέρθηκε, κάτι πολύ σοβαρότερο από ένα απλό επεισόδιο. Η Έκθεση τονίζει ότι οι δυο πλευρές είναι εξοπλισμένες έτσι ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εκατέρωθεν απώλειες,  επισημαίνει ο υποστράτηγος Ν. Καρατουλιώτης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, μόλις έπεσε η Χούντα και ως εν ενεργεία αξιωματικός τότε, δήλωνε ευθαρσώς ότι «είναι ΚΚΕ», μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ όπου και παρέμεινε έως ότου καταλήξει στον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συντρόφους και πρώην συναδέλφους του.
     

7 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά τα σούργελα του επίσημου πολιτικού αλλά και στρατιωτικού κόσμου
    θα επιτρέψουν να εκτιλυχθούν βίαιες σκηνές στο Αιγαίο.
    Εξάλλου ήμεθα παράφοροι εραστές της ειρήνης πάση θυσία,έστω και τη απωλεία εθνικής κυριαρχίας ή και εδαφικής τοιαύτης...
    Γιά ποιό ακριβώς πράγμα ανησυχούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εραστες της ειρηνης ειναι παραφρονες φαντασιοπληκτοι...διοτι ζουμε.δις χρονια σε εναν κοσμο που τα παντα πολεμουν τα παντα...λιγο η πολυ...εξ ορισμου της φυσης ...στον υλικο κοσμο...Αν για λιγο τυχει ναχει εδω λιγα χρονια ηρεμα...διπλα δεν θαναι ηρεμα...ουτε παραδιπλα...Αν ετυχε για λιγο η Ευρωπη ναχει ηρεμια ...ολες οι αλλες περιοχες στον πλανητη εχουν η ειχαν φωτιες...Κι οταν εκει ψιλοηρεμησουν για λιγο...η φωτια θαρθει εδω...Ειρηνη υπαρχει μονο στα πνευματα...κι αν...και μεσα στην ιδια την κοινωνια μας δεν υπαρχει.Ο καρχαριας τρωει την μαριδα...απο χιλιες μεριες...σπανια η μαριδα ανταπωδιδει ...οποτε μπορει.Η ειρηνη ειναι μονο ενα οροσημο...μια κατευθυνση...που δεν φτανεις ποτε...εχεις χρεος να το προσπαθεις αιωνια ..και ποτε να το φτανεις.Αν θες λιγη ..ειρηνη ετοιμασου για πολεμο.Λογικα οι εραστες ονειροβατουν..και δεν βλεπω εναν λογο να βλεπουμε το ιδιο ονειρο.Γιατι να μην παρουν το δικο μου πχ...η το αλλο.Τα ειδη ανταγωνιζονται ολη μερα στα παντα....εξ ορισμου...ειτε το επιθυμεις ειτε οχι....κι αδιαφορουν για την επιθυμια σου...αφου αυτα επιθυμουν αλλο...και δεν θα σε ρωτησουν καν....τι επιθυμεις εσυ.Αν η Τουρκια επιθυμει πολεμο...ουτε την νοιαζει αν εσυ εισαι βλακας...και παιζεις θεατρο ειρηνης...θα σε φαει λαχανο τακα τακα.Αν εισαι βλαξ...καλα να παθεις...γιατι αγνοησες τους φυσικους νομους γυρω σου.
      Ειμαστε βλακες ?? Οχι....Ας φανε οι Τουρκοι οσους ειναι...

      Διαγραφή
  2. Ο πάντα υποκειμενικός Αποστολόπουλος λέει τά πράγματα όπως ακριβώς είναι … στην αριστερή φαντασία του.

    Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εισβάλει στο Ιντλίπ ή δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο στη Αιγαίο οφείλεται αποκλειστικά στο ότι οι ΗΠΑ συγκρατούν την Τουρκία και όχι στο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν επεισόδιο στου Αιγαίο ή Τούρκους στο Ιντλίπ. (Σε αντίθεση με Ρωσία που έδωσε γή (Αφρίν) και ύδωρ στον Ερντογάν)

    Πιστεύεις κ Α. Αποστολόπουλε ότι αν δεν πίεζαν οι ΗΠΑ τότε η Τουρκία δεν θα είχε ήδη καταλάβει Ελληνικά νησιά?

    Είναι εύκολο να γράφεις αριστερές λαικιστικες μαγκιές έκ του ασφαλούς (ΕΕ & ΝΑΤΟ) και να κολακεύεις τους αφελείς πιστούς σου για να βάζεις φάη στο τραπέζι σου.

    Αλλά αν ανοίξεις τα μάτια σου και ξεπλύνεις την αριστερή σου τσίμπλα θα διαπιστώσεις ότι η Τούρκοι επιθυμούν διακαώς Ελληνικές περιοχές και το μόνο που τους σταματά είναι οι ΗΠΑ και όχι φυσικά η κατευναστική πολιτικη του Σύριζα… ή το γεγονός ότι οι Ελληνες αριστεροί ψήφισαν για να ‘ το ρισκάρουμε με Τουρκία’ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε πάλι με το νόμιμο,τι επιτάσσει το διεθνές δίκαιο,ο ΟΗΕ κτλ.
    Πολλοί πολιτικοί,δημοσιογράφοι,καθηγητές κτλ έχουν κάνει καριέρα,ζουν μ'αυτές (και απ'αυτές) τις μπαρούφες.

    Εδώ στην Ελλάδα,εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει ούτε να τις επικαλούμαστε,ούτε να τις προτάσουμε αν έχουμε διαβάσει έστω και μια φορά τον "Διάλογο Αθηναίων-Μηλίων" του Θουκιδίδη.

    Όλα τ'άλλα είναι λόγια.Και σ'αυτόν τον τόπο γνωρίζουν πολλοί την τέχνη του να κάνουν το μαύρο άσπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΙΤΩΛΕ Στερείσαι αγωγής τόσο πολύ που ο διάλογος είναι αδύνατος. Πασριστάνεις και τον ανήξερο αφού το πως έβγαζα το ψωμί μου το λέει η λεζάντα της φωτογραφίας μου και επί πλέον γνωρίζεις άριστα ότι έχω γράψει επανειλημμένα πως η Τουρκία χωρίς άδεια των ΗΠΑ δεν κάνουν βήμα και ότι ο Ερντογάν φοβάται πώς οι ΗΠΑ του στήνουν παγίδα μέσω θερμού επεισοδίου. Εδω κλείνει για μένα η κουβέντα. Οριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.