31/5/19

Ανοχύρωτη χώρα στις πυρκαγιές

Με 102 χαμένες ζωές και μεγάλες καταστροφές πέρυσι στην Ανατολική Αττική, με 193.816 στρέμματα καμένης γης σε εθνικό επίπεδο, θα περίμενε κανείς μια ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας, σημειώνει το WWF Ελλάς.


Ανέτοιμη παραμένει η χώρα απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, δέκα μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι και έναν μήνα μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, υπογραμμίζει το WWF Ελλάς. Με 102 χαμένες ζωές και μεγάλες καταστροφές πέρυσι στην Ανατολική Αττική, με 193.816 στρέμματα καμένης γης σε εθνικό επίπεδο, θα περίμενε κανείς μια ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας, σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Πόσο μάλλον που η απειλή της κλιματικής αλλαγής κάθε χρόνο εντείνεται όλο και περισσότερο.

Παρά όμως τις επίσημες εξαγγελίες από υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την περυσινή φονική πυρκαγιά, το WWF καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις και «κρίσιμα κενά» στο εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας. Ούτε η πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρότι είναι τεχνικά εφικτό, «χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνέχειας και αναποτελεσματικότητας», σημειώνει.

Η μείωση των πιστώσεων στη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συνεχίζεται. Φέτος δίνεται σχεδόν το μισό ποσό (1,6 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τα 3 εκατ. το 2012. Ποσά που μόλις και «μετά βίας καλύπτουν το 10% των αιτούμενων ετήσιων αναγκών και κατά κανόνα αποδίδονται αργοπορημένα, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (φέτος στις 10 Απριλίου 2019)». Από την άλλη, για μία ακόμη χρονιά δίνονται περίπου 17 εκατ. ευρώ στους 332 δήμους της χώρας για γενικούς σκοπούς πυροπροστασίας, «χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επαρκής έλεγχος χρήσης για τον σκοπό που προορίζονται».

Σύμφωνα με το WWF, τα κονδύλια αυτά θα έπρεπε να κατευθυνθούν αποκλειστικά για τη σύνταξη σύγχρονων σχεδίων πυροπροστασίας στους ΟΤΑ. Ας σημειωθεί πως «οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν να επικαιροποιηθούν από το 1984, οπότε και είχαν θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά». Ταυτόχρονα, δεν έχει γίνει σε εθνικό επίπεδο επικαιροποίηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός και ιεράρχηση της πρόληψης.

Η «Επιτροπή για τις προοπτικές διαχείρισης πυρκαγιών» (Επιτροπή Goldammer), η οποία συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, δημοσιοποίησε το πόρισμά της τον Ιανουάριο του 2019, χωρίς όμως κάποια συνέχεια. Στα θετικά εκτιμά το WWF την έκδοση της ΚΥΑ για τη συνεργασία Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο βεβαίως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί φέτος. Σύμφωνα με το WWF, παραμένουν στην προτεινόμενη δομή τα διαχρονικά προβλήματα: δεν δίνονται λύσεις στο κομβικό ζήτημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, ενώ αυξάνεται η γραφειοκρατία.

«Για να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες πολιτικές αποφάσεις και μέτρα. Θα πρέπει επιτέλους να φέρουμε την πρόληψη στο επίκεντρο, η χρηματοδότηση οφείλει να είναι πιο στοχευμένη και έγκαιρη, να εφαρμοστεί η εθνική στρατηγική για τα δάση μέσα από τη δασική διαχείριση πολλαπλών σκοπών και να σχεδιαστεί μια ενιαία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών», σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.