21/5/19

Προς Πρόεδρο της Κύπρου και πολιτικούς: Διπλωματία χωρίς όπλα είναι μουσική χωρίς όργανα…

Ας θυμηθούμε ξανά τον Γάλλο κοινωνιολόγο, ιστορικό και πολιτικό σχολιαστή-αναλυτή, Raymond Aron, ο οποίος είπε: "Το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα διπλό πρόβλημα προσωπικής και συλλογικής επιβίωσης". Ο Θουκυδίδης διασάλπισε πριν από 2500 χρόνια και πλέον: "Ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του".  Την ίδια εποχή με τον Θουκυδίδη, στον αντίποδα της Γης, ο Κινέζος στρατηγός, Σουν Τζου, υπέβαλε στον ηγεμόνα του: "Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη".
Πριν από 15 ημέρες, η Τουρκία εισέβαλε ξανά και κατέκτησε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Προανήγγειλε ότι θα προβεί σε γεώτρηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσαν κατ' επανάληψιν ότι γνώριζαν τα τουρκικά σχέδια, προετοιμάζονταν, σχεδίασαν αντίμετρα, αλλά… Απέφυγαν να δράσουν προληπτικά και κατασταλτικά. Αντί, δηλ.,  να προβούν σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση -αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, κατά τον ΥπΕξ- και να προειδοποιήσουν με κυρώσεις, περίμεναν να εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα και μετά να αντιδράσουν. Η Τουρκία, ανέκαθεν, εξαγγέλλει τους κατ' εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθετικούς στόχους της. Είναι ξεκάθαρη στα κατακτητικά σχέδιά της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Παρά τα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, προβάλλει την ισχύ της στο πλαίσιο της μακράς πνοής πολιτικής της να αναδειχθεί όχι μόνο σε περιφερειακή αλλά και σε παγκόσμια δύναμη. Βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία. Με αφορμή τη νέα πειρατική ενέργειά της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης.
 
Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί; Πρώτον, διότι η Τουρκία εφαρμόζει το δόγμα της Κίνας. Αγνοεί και ποδοπατεί διεθνείς καταδίκες και αποφάσεις, όπως έπραξε και η Κίνα στη διαφορά της με τις Φιλιππίνες. Δεύτερον, εφαρμόζει τα διδάγματα του Θουκυδίδη, του Σουν Τζου και σύγχρονων θεωρητικών της ρεαλιστικής σχολής. Εκτελώντας τις υποδείξεις του μέντορά του, πρώην ΥπΕξ και Πρωθυπουργού, Νταβούτογλου, ο σουλτάνος Ερντογάν ενίσχυσε, μέσα σε 15 χρόνια, το τουρκικό ναυτικό. Το 2020 θα παραλάβει και το πρώτο μίνι αεροπλανοφόρο, αντίγραφο ανάλογου ισπανικού. Τρίτον, διά της ισχύος, η Τουρκία εκφοβίζει και εκβιάζει την Αθήνα και ειδικά τη Λευκωσία και επιχειρεί να τις υποτάξει χωρίς μάχη. Πώς αντιδρούν Ελλάδα και Κύπρος;
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους εταίρους μας έμπρακτη βοήθεια και έφερε "παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά για τρίτα κράτη έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου". Εννοεί, ασφαλώς, τις κυρώσεις τις οποίες η ΕΕ έλαβε τον Μάρτιο του 2014 κατά της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Ν. Αναστασιάδης, όμως, θα πρέπει να μην ξεχνά την αμφιλεγόμενη στάση της Λευκωσίας -μόνη έναντι των 27- καθώς και το ψήφισμα της Βουλής υπέρ της Ρωσίας. 
 
Η Λευκωσία εισέπραξε πληθώρα δηλώσεων και ανακοινώσεων συμπαράστασης και καταδίκης της δεύτερης τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ, όπως τρεις φορές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε. Πότε θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία; Άγνωστο αν θα επιβληθούν είτε από την ΕΕ είτε, κυρίως, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί; Διότι, πρώτον, τα συμφέροντα κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία είναι τεράστια. Δεύτερον, οι περισσότεροι εταίροι μας δεν θέλουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά ειδική σχέση. Τρίτον, η Λευκωσία εκλιπαρεί για συνομιλίες με τον πειρατή Ερντογάν. Άρα, προσέχει μη χαλάσει το… κλίμα!
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, απάντησε: "Πρώτα η διπλωματία". Αλλά με ποια ισχύ έναντι της αποθηριωμένης Τουρκίας; Ωμά, λοιπόν, και κυνικά, ας επαναλάβουμε την απόφανση του Μεγάλου Πρώσου Βασιλέως Φρειδερίκου του Β΄: "Διπλωματία άνευ όπλων είναι μουσική άνευ οργάνων". Πρόκληση προς Τσίπρα και Αναστασιάδη: Αφού Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν ισότιμη στρατιωτική ισχύ με την επιτιθέμενη Τουρκία, πώς θα ασκήσουν αποτελεσματική διπλωματία; Δεν θα μπορέσουν! Ο μεν Αναστασιάδης έχει διαλύσει την Εθνική Φρουρά, ο δε Τσίπρας βάφτισε τον τουρκοψοφοδεϊσμό του, σχέσεις καλής γειτονίας με τον άρπαγα Τούρκο. 
 
Ιδού η εφιαλτική προοπτική, ενώπιον της οποίας θα βρεθούν, πολύ σύντομα, Τσίπρας και Αναστασιάδης: Η Τουρκία, αφού ήδη Αιγαιοποίησε και γκριζοποίησε την κυπριακή ΑΟΖ, θα απαιτήσει συνομιλίες. Ήδη το προανήγγειλε το Τούρκος ΥπΕξ, Τσαβούσογλου, την περ. Τετάρτη. Η Άγκυρα θα αξιώσει πακετοποίηση Αιγαίου και υδρογονανθράκων της Κύπρου, σε συνάρτηση προς το Κυπριακό αλλά με σαφώς τουρκικούς όρους. Φυσικά, όλες οι πιέσεις θα ασκηθούν στην ελληνική πλευρά για νέες υποχωρήσεις, χάριν της… ειρήνης και της σταθερότητας. Η ελλαδική και η κυπριακή διπλωματία πώς θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον εφιάλτη;
SigmaLive

4 σχόλια:

  1. Μα με τον γνωστο τροπο !! Τον...γυναικειο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθαρες κουβεντες , ειτε αρεσουν ειτε οχι...
    Οσες κυβερνησεις και να σχηματισετε με το αθλιο υλικο του υπαρχοντος πολιτικου κοσμου μεσα και περιξ της Βουλης, οσους συνδυασμους και να κανετε μεταξυ των αθλιων κομματων που την βρωμα τους βιωνουμε 45 χρονια τωρα, ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ , οτι θα προκυπτει παντα ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗ και ΞΕΝΟΔΟΥΛΗ Κυβερνηση. Ποσες ακομη 'κυβερνησεις' τετοιες αντεχει αυτος ο ερημος τοπος ?
    Δυστυχωσ η λυση πλεον ειναι μια, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ,αμεσος εξοπλισμος της χωρας, μινιμουμ βραχυ προγραμμα επιβιωσεως του Γενους μας, ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, καταρτισης ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, αμεσο ξεκινημα ερευνας για το ποθεν εσχες ΟΛΩΝ των πολιτικων (Βουλη και τοπικη αυτοδιοικηση) μεχρι πρωτου βαθμου συγγενειας και προκήρυξη πρωτα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για την λαικη υπογραφη (η μη) του νεου Συνταγματος και αμεση προκήρυξη αμεσως μετα ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ εκλογων ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟ ΟΣΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ με αδικηματα η ερευνώνται απο την Δικαιοσυνη.
    Ολα τα αλλα ειναι γελοιοτητες μεχρι να ακρωτηριασθει η χωρα μας , θα το επιτρεψουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το επιτρεψουμε...ανετα.Ποιος δεν θελει ..την ησυχια του ??? Την ..παροδικη βεβαια...αλλα που αυτος θεωρει ...αιωνια ?? Οταν δει ποσο ...αιωνια ειναι....τα ξαναλεμε...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.