16/5/19

"Αρχιμήδης - Ο Κοχλίας, η Τροχαλία και το Αίνιγμα της Ραβέννας" - Μία μοναδική έκθεση στη Νέα Υόρκη

Είναι μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση να εκπροσωπήσω και να ενημερώσω τους  ΄Ελληνες συμπατριώτες  στην πόλη της Νέας Υόρκης, για μία πραγματικά μοναδική ΄Εκθεση που θα λάβει χώρα στις 10 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα στην ZIVASART GALLERY
H Έκθεση  έχει τίτλο:  
"Αρχιμήδης - Ο Κοχλίας, η Τροχαλία και το Αίνιγμα της Ραβέννας - Μανόλης  Κορρές -  Συλλογή Βασίλη Μιχελά"
H ZIVASART GALLERY έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί το φετεινό καλοκαίρι εκθέματα από την Συλλογή αυθεντικών εργαλείων και μηχανισμών προβιομηχανικής και αρχαίας τεχνολογίας του Βασίλη Μιχελά.
Ο Μανόλης Κορρές, Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Καθηγητής Αρχαιολογίας, έχει την επιμέλεια της Εκθέσεως με κατατοπιστικά και αναλυτικά κείμενα για την προσφορά του Αρχιμήδη και για την δομή και την χρήση αυτών των εργαλείων. 
Με την σχεδιαστική του δεινότητα υποστηρίζει αρκετά από τα εκθέματα και μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντάς μας, με μία σειρά ελεύθερων σχεδίων του, το Αίνιγμα της Ραβέννας, δηλαδή πως διαμορφώθηκε, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ο βάρους 350 τόνων μονολιθικός θόλος του Μαυσωλείου του Θευδέριχου, στην παλιά πρωτεύουσα της Αδριατικής και το πώς κτίσθηκε μέσα στο έλος ολόκληρο αυτό το πέτρινο μνημείο πριν από δεκαπέντε αιώνες.
Μέσα από αυτή τη διήγηση βλέπουμε τον σημαντικό ρόλο  του κοχλία και των τροχαλιών στην όλη τεχνική πορεία του εγχειρήματος.
Η ΄Εκθεση αναφέρεται στο έργο του πατέρα της Μηχανικής Αρχιμήδη, μέσω δύο πολύ σημαντικών πανάρχαιων τεχνολογικών εφαρμογών, του κοχλία και της τροχαλίας, των οποίων η μορφή, η δομή και η ορολογία διατηρούνται χωρίς μεταβολές επί χιλιετίες!
Τις δυνατότητες αυτών των μηχανισμών, ο μεγάλος αρχαίος ΄Ελληνας, πανεπιστήμων, μηχανικός και μαθηματικός ανέπτυξε στις εφευρέσεις του, αφού προηγουμένως είχε ήδη μελετήσει και διατυπώσει τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους.
Στην ΄Εκθεση παρουσιάζονται σπάνια εργαλεία εποχής (έως ηλικίας και διακοσίων ετών), τα οποία με κόπους , θυσίες αλλά και πολύ μεράκι ο μηχανικός και κατασκευαστής μηχανισμών Βασίλης Μιχελάς συλλέγει εδώ και πολλά χρόνια. Κοχλίες  ξύλινοι και μεταλλικοί από μηχανισμούς συμπίεσης, ανύψωσης, μετάδοσης κίνησης κ.α. εναλλάσσονται με τροχαλίες ξύλινες  διαφόρων μεγεθών και συμπλεγμάτων από ιστιοφόρα, ανυψωτικές μηχανές  κ.λ.π.
Εν τέλει μέσω αυτής της σημαντικής ΄Εκθεσης αποδεικνύεται το πόσο καταλυτική και διαχρονική είναι η επίδραση του πνεύματος του Αρχιμήδη αυτού του Παγκόσμιου ΄Ελληνα από τις Συρακούσες, έως και τη σύγχρονη τέταρτη τεχνολογική και βιομηχανική επανάσταση.
Νέα Υόρκη, 10 Μαίου 2019
Κατερίνα Αλεξανδροπούλου

Πληροφορίες - Ενημέρωση - Δελτίο Τύπου - Κατάλογος
-ZIVASART GALLERY: Νικος Ζήβας, Παντανάσσης 1 και Λεωφόρος Κηφισίας -
 Μαρούσι
 Τηλ. (210) 6830-648,    6936 531-703
-Βασίλης Μιχελάς: Email : ironcom_mb@yahoo.com
 Τηλ. 6992 209-111
-Κατερίνα Αλεξανδροπούλου:  Email: Katerina_alexander@yahoo.com
 Tel: (646) 204-9139 (N.Y),     6970/630-792   (Αθήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.