14/5/19

Οι ηγέτες της Κύπρου τώρα καταλαβαίνουν, επιτέλους, το έγκλημά τους κατά της άμυνας του τόπου;

Σάββας Ιακωβίδης*
Ας καθησυχάσουμε τους ψοφοδεείς Κυπραίους: Η ενίσχυση της Ε.Φ. δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πόλεμο. Μια ισχυρή Ε.Φ., όμως, θα ήταν, καθ’ ομολογίαν και του Προέδρου, ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις. Τώρα; Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση εκλιπαρούν για βοήθεια από τους εταίρους και στρατηγικούς συμμάχους μας, αλλά… Ποιος θα εκδιώξει τον δεύτερο Αττίλα να φύγει από την ΑΟΖ μας; Αν η Τουρκία οδηγήσει τα πράγματα σε πόλεμο, ποιος θα πολεμήσει για χάρη μας; Κανείς!
Ισχύει απαρασάλευτα και αμάχητα ανά τους αιώνες, η λατινική απόφανση: «Si vis pacem para bellum» (Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο). Η ηγεσία της Κύπρου, από το 1960 μέχρι σήμερα ευαγγελίζεται την ειρήνη, τη συνύπαρξη με την τ/κ μειοψηφία, αλλά… για έξι δεκαετίες αμελεί να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για πόλεμο. Η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη παρά μόνο για τα επεκτατικά εθνικά συμφέροντά της. Από το 1956 κήρυξε πόλεμο κατά της Κύπρου: Ξεκαθάρισε ότι απαιτεί να κατακτήσει ξανά και να υποδουλώσει το «πράσινο νησί», όπως οι στρατηγοί του Ελληνοκτόνου και γενοκτόνου Ατατούρκ ρωτούσαν το 1938, τι θα έπρατταν μετά την κατάποση του σαντζακίου της συριακής Αλεξανδρέττας.
Εδώ και μερικές ημέρες, η κατοχική Τουρκία εισέβαλε ξανά και κατέκτησε τμήμα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το ερευνητικό σκάφος «Βάρβαρος» και το γεωτρύπανο «Πορθητής» είναι μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζουν την κυριαρχία της! Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τρεις φορές χαρακτήρισε ορθά αυτήν την ενέργεια της Τουρκίας ως «δεύτερη εισβολή». Τι όφειλε να πράξει αμέσως; Πρώτον, να ζητήσει άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεύτερον, ο Υπουργός Εξωτερικών να ζητήσει ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Γιατί δεν τα έκαναν; Από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Ευρωκοινοβούλιο, η Λευκωσία εισέπραξε μόνο ωραίες δηλώσεις και ανακοινώσεις συμπαράστασης, τις οποίες η Τουρκία έγραψε στα παλαιότερα των πασουμίων της. Γιατί; Διότι έχει τη δύναμη να επιβάλει τις απαιτήσεις της. Ισχύει ξανά η Θουκυδίδεια ωμή επισήμανση: «Ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του». 
Η Τουρκία θα επιβάλει τις αξιώσεις της; Εάν στις επόμενες ημέρες οι διεθνείς πιέσεις και υποδείξεις δεν εισακουστούν από την Άγκυρα, τότε στην Κυπριακή ΑΟΖ θα δημιουργηθούν,  χειρότερα από το 1974, τετελεσμένα. Μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων θέτει ξανά επί τάπητος το μέγα έγκλημα που όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις (με τη συνέργεια ή και την ανοχή των κομμάτων) διέπραξαν σε βάρος της ασφάλειας του τόπου: Άφησαν την Κύπρο αμυντικά και στρατιωτικά ανοχύρωτη και έρμαιο στις ορέξεις και στην αρπακτικότητα της Τουρκίας.

Είναι γνωστή η ταπεινωτική και εξευτελιστική αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας. Είναι γνωστό υπό ποίες συνθήκες ο θλιβερός Σημίτης εκβίασε τον Κληρίδη για να μην εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στο νησί. Και είναι γνωστές οι εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αμυντική αποδυνάμωση της Κύπρου μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας. 

Οι Ισραηλινοί, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο Ταμάρ, διέθεσαν αμέσως 700 εκ. δολάρια και σχημάτισαν ειδική δύναμη προστασίας του κοιτάσματος και των εγκαταστάσεων. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντίθετα, φλυαρεί γελοιωδώς ότι η Κύπρος είναι «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας», αλλά με απογυμνωμένη αμυντικά την Ε.Φ. και διαλυμένη την εφεδρεία!

Παράλληλα, αρνούνται να εξηγήσουν σε ποιες καταβόθρες της κυβερνητικής ασωτίας χάθηκαν δισεκατομμύρια για την άμυνα. Ας μιλήσουν οι αριθμοί: Το 1995, επί προεδρίας Κληρίδη, οι δαπάνες για την άμυνα ανέρχονταν στα 288 εκ. λίρες για να φτάσουν στα 350 εκ. λίρες το 1998 (πριν από τον ενταφιασμό των S-300 στο κρητικό κοιμητήριό τους). Σήμερα, μετά και τη δεύτερη τουρκική εισβολή, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προβλέπει για το 2019 μόλις 51,8 εκ. ευρώ για την άμυνα, για το 2020 μόνο 34,7 εκ. ευρώ και για το 2021 το γελοίο ποσό των 27,9 εκ. ευρώ.

Διερωτάται κάθε Έλληνας Κύπριος πατριώτης: Αν τα δισεκατομμύρια που εισφέρουμε αξιοποιούνταν για την άμυνα για τη δημιουργία ευπρόσωπης αεροπορίας και ναυτικού, με αμυντικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες και την Ελλάδα, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά. Ας καθησυχάσουμε τους ψοφοδεείς Κυπραίους: Η ενίσχυση της Ε.Φ. δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πόλεμο. Μια ισχυρή Ε.Φ., όμως, θα ήταν, καθ’ ομολογίαν και του Προέδρου Αναστασιάδη, ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις.

Τώρα; Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση εκλιπαρούν για βοήθεια από τους εταίρους και στρατηγικούς συμμάχους μας, αλλά… Ποιος θα εκδιώξει ή θα εξαναγκάσει τον δεύτερο Αττίλα να φύγει από την ΑΟΖ μας; Αν η Τουρκία οδηγήσει τα πράγματα σε πόλεμο, ποιος θα πολεμήσει για χάρη μας; Κανείς! Ούτε καν η Ελλάδα, επειδή η Κύπρος ακόμα προφανώς κείται μακράν… Τώρα ο Πρόεδρος και τα κόμματα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ανοσιουργήματος και του εγκλήματος που διαπράττουν κατά της αμυντικής θωράκισης του τόπου; Αμφιβάλλουμε… Ξανά επαφίενται στα ανέξοδα ψηφίσματα και στις δηλώσεις συμπαράστασης.

*Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή
Πηγή: Σημερινή

9 σχόλια:

  1. Το βασικό ερώτημα στρατηγικής φύσεως που δι εμε ειναι αναπάντητο απο συστασεως του κυπριακού κράτους ειναι γιατι ποτε δεν απέκτησε ναυτικό και αεροπορία αναλογη των κινδύνων που αντιμετωπίζει ... Αν τρυπήσει η Τουρκία στην ΑΟΖ τι θα στείλουν οι Κύπριοι στο γεωτρύπανο άρματα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὁλόκληρες οἱ πολιτικές τάξεις σέ Ἑλλάδα καί σέ Κύπρο, ἀνδρώθηκαν παιδιόθεν μέ τά ὄνειρα τῆς εἰρήνης τοῦ ΟΗΕ, μέ τήν πίστη στήν ἰσχύ τῶν ΗΠΑ καί τῆς ΕΣΣΣΔ," πού ὅταν θέλουν γίνεται, κι ὅταν δέν θέλουν δέν γίνεται...",
    μέ τό "ἠρεμιστικό" ὅτι φταῖνε ἄλλοτε οἱ φανατικοί ἐθνικιστές κι ἄλλοτε οἱ διεθνιστές ἀριστεροί,
    ὅτι μιά κεντροαριστεροδεξιά, πού σάν τραμπάλα θά πέφτει μιά φορά λίγο πιό δεξιά μιά φορά λίγο πιό ἀριστερά, εἶναι ἡ μόνη ὁδός,
    καί ὅτι ἀκόμη καί ἡ Μασωνία μπορεῖ νά συμβάλλῃ θετικά,....
    συσφίγγοντας δεσμούς μεταξύ ἡγετικῶν κύκλων τῆς ταλαίπωρης Ξενοκρατούμενης Ἑλλάδος καί τῆς ἀκόμη Ἀγγλοκρατούμενης Κύπρου, ἀλλά καί τῆς Τουρκίας (ἐξ οὗ καί οἱ ἀνόητες προδοτικές φιλίες),
    καί ἕνα πρᾶγμα, αὐτονόητο γιά κάθε μή μασῶνο καί μή διαβρωμένο Ἕλληνα, ξεχάσθηκε ἀπό τίς πολιτικές τάξεις αὐτές:
    Ὅτι πρέπει νά ἀπελευθερωθῆ πάσῃ θυσίᾳ ἡ βόρεια Κύπρος, ἀργά ἤ γρήγορα!

    Στό ἴδιο πηγάδι τῆς ξενοκίνητης ἐθνικῆς ἀμνησίας χάριν τῶν δυτικῶν συμμάχων τῶν ἐν λόγῳ
    ἠθελημένα προδοτικῶν πολιτικῶν τάξεων, ἔπεσε ἡ Κυβέρνηση Τσίπρα μέ τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, πού μή ξεχνᾶμε, τήν βρῆκε καλή ὁ... Ἀναστασιάδης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν αξιόμαχο στρατό ή αμυντικές ικανότητες. Οι τούρκοι όμως έχουν μεγάλο στρατό και εγγυούνται την ασφάλειά τους με το παραπάνω.
    2) Όταν οι Τούρκοι έχουν 40Κ στρατό γιατί η Ελλάδα δεν έχει 40Κ στρατό επίσης στην Κύπρο? Όταν η Τουρκία υπερ-οπλίζεται γιατί και η Ελλάδα δεν κάνει το ίδιο αλλά επέλεξε συνειδητά να μείνει πίσω?
    3) Για την μηδαμινή άμυνα της Κύπρου φταίει πρωτίστως η Ελλάδα πού τώρα σφυρίζει αδιάφορα για αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο.
    4) Ο Παυλόπουλος λέει από την μακρυνή Κίνα λόγια και αυτά πολύ χλιαρά και κατευναστικά που ταιριάζουν μόνο σε γιουσουφάκι.
    5) Αλλά η Ελλάδα θα βρει τις φοβίες της μπροστά της όταν η Τουρκία θα τρυπήσει και την Ελληνική ΑΟΖ. Τότε τι θα πει ο Παυλόπουλος ότι είναι μακράν η Ελλάδα?
    6) Ζούμε σε μία ξεφτιλισμένη χώρα με αδιάντροπους αλήτες πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν εἶναι πράγματι πολιτικοί, κάν!
      Τόσο πού δέν τό καταλαβαίνουν. Παυλόπουλου περιλαμβανομένου.

      Διαγραφή
    2. Πολύ έυστοχο σχόλιο. Ευθύνη φέρουμε άπαντες γι' αυτή την κατάντια. Η Ελλάς δεν φαίνεται διατεθειμένη να ασχοληθεί με την Κύπρο όσο ασχολείται η Τουρκία και από την άλλη οι Κύπριοι πολιτικοί αποδεικνύονται διαχρονικά κατώτεροι των περιστάσεων παραβλέποντας την άμυνα της νήσου.

      Αν ακούσετε και τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο θα καταλάβετε για τι μετριότητα μιλάμε. Λέει ο άνθρωπος ότι και όπλα να είχαμε δεν θα ήταν σοφό να χτυπούσαμε υπονοώντας (ίσως) ότι και να τα είχαμε δεν θα έκανε καμία διαφορά εφόσον δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε! Ούτε λόγος για τον αποτρεπτικό ρόλο μιας ισχυρής άμυνας που μπορεί να επηρεάζει εξελίξεις χωρίς να χρειαστεί να ριφθούν πυρά. Επομένως το ερώτημα είναι: αν είχαμε ναυτική παρουσία στην περιοχή θα ερχόταν γεωτρύπανο των Τούρκων;

      Διαγραφή
  4. Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα για την αυτοκρατορία που σχεδιάζει, ξεπέρασε το όριο τής, αλλά για την Κύπρο θα το επιχειρήσει μέχρι εμπλοκής πολεμικής αναμέτρησης.η πολιτική του Ερντογάν αυτό με δείχνει.η ελληνοκυπριακή άμυνα ασφαλώς έπρεπε να ήταν σε άλλο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά είχαν οι τότε σύμμαχοί της(ΕΣΣΔ). Τα αεροπλάνα της(σοβιετικά) δεν θα τα άφηναν οι δυτικοί τότε να εγκατασταθούν. Το μόνο ίσως θα ήταν ένα μικρό, γρηγορο- ευέλικτο ναυτικό... Οι Κύπριοι θα έπρεπε να είχαν έρθει πολύ νωρίτερα προς τη δύση ανεξάρτητα από το'74. Θα είχαν πιθανόν καλύτερη αντιμετώπιση όλα τα τελευταία χρόνια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Κύπρος έπρεπε να έχει έναν στολίσκο 2-3 υποβρυχίων και ένα μικρό στολίσκο σκαφών επιφανείας με 2 Κορβέτες(με αξιόλογη ικανότητα αεράμυνας και πυραύλους exocet) και 4 κανονιοφόρους (αλλά με ενισχυμένο οπλισμό για την κατηγορία τους).

    Αεροπορικά ο τομέας των οπλισμένων και μη οπλισμένων UAV(περίπου 10 κομμάτια συνδυασμός του Ελληνικού Πήγασος και κάποιων Ισραηλινής κατασκευής) θα μπορούσε κι αυτός να βοηθήσει σε επίπεδο επιτήρησης αλλά και αντιμετώπισης εχθρικής επιθετικής ενέργειας.

    Στον τομέα του πυροβολικού μπορεί να γίνει άμεση ενίσχυση του με 15-20 μεταχειρισμένους ΠΕΠ(RM 70, BM 21) από Ελλάδα ή Ρωσία και ταυτόχρονα αγορά νέων ρουκετών για τους ΠΕΠ με μεγαλύτερο βεληνεκές (πχ από Σερβική αμυντική βιομηχανία). Έτσι θα μπορέσει η ΕΦ να "πιάσει" βεληνεκές 40 χιλιομέτρων με μεγάλο όγκο πυρός και να αλλάζει γρήγορα θέσεις.
    Το πρόγραμμα του πυροβολικού μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα απ' όλα τα άλλα ακόμα κι εντός λίγων μηνών γιατί μιλάμε για συστήματα έτοιμα σε αποθέματα ενώ αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη στις συγκεκριμένες ρουκέτες(τις πιο παλιές με βεληνεκές 20 χιλιομέτρων αλλά ακόμα και με μεγαλύτερο) για τους συγκεκριμένους ΠΕΠ υπάρχει και μεγάλη "μαύρη" αγορά με ετοιμοπαράδοτες ρουκέτες χωρίς επίσημη συμφωνία με κάποιο κράτος. Ο Ελληνικός εμπορικός στόλος μπορεί να φέρει τις ρουκέτες άμεσα στην Κύπρο χωρίς καμία ξένη εχθρική υπηρεσία να το εμποδίσει. Στη θάλασσα μπορείς να παίζεις τον “παπά” (εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς-φορτίο οεο?) άνετα...πλαστογραφήσεις, μεταφορτώσεις, αντιπερισπασμούς, αλλαγή σημαίας, ιδιοκτησίας ή ονομασίας πλοίου μέσα στο πέλαγος και κανένας(ακόμα και σύμμαχος-”φίλος” που τυχόν θέλει ειλικρινά να βοηθήσει στην επιχείρηση) να μην γνωρίζει ποιο είναι πραγματικά το πλοίο που τα μεταφέρει. Κάνεις τα πάντα, γρήγορα, αθόρυβα, αποτελεσματικά με καταπληκτική Βαλκανοταλιμπανική λαμογιά και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα όταν μιλάμε για Εθνική Ασφάλεια.

    Να δημιουργήσουμε δηλαδή άμεσα έναν τρομακτικό και ευέλικτο όγκο πυρός πυροβολικού κατάλληλο για αποτελεσματική υποστήριξη των αρμάτων T80 και των ΤΟΜΑ BMP3.

    Ταυτόχρονα να γίνει προμήθεια επιπλέον συστημάτων BUK τελευταίας έκδοσης ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρότερους "αδιαπέραστους" θόλους επίγειας πυραυλικής αεράμυνας που θα πολλαπλασιάσουν τις απώλειες στην εχθρική αεροπορία ειδικά αν αναγκαστεί ταυτόχρονα να επιχειρήσει και στο Αιγαίο εναντίον της ΠΑ και του Ελλαδικού δικτύου επίγειας πυραυλικής αεράμυνας.

    Επίσης ένα πρόγραμμα αναβάθμισης στα επιθετικά ελικόπτερα της ΕΦ για να αποκτήσουν όλα ικανότητα νυχτερινής κρούσης.

    Η απόκτηση από την ΕΦ με καθεστώς δανεισμού περιορισμένου αριθμού(περίπου 20) εκτοξευτών Κορνετ από το Ελλαδικό οπλοστάσιο μαζί με μερικά βλήματα θα είναι επίσης μια μικρή αλλά σημαντική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των τουρκικών Leopard 2A4.

    Η ενίσχυση με αντιαρματικά και ΠΕΠ μπορεί να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αν το αποφασίσουμε.15 ΠΕΠ RM 70 και λίγοι Κορνέτ δεν είναι τίποτα να μεταφερθούν στην Κύπρο από Ελλάδα.
    Τα UAV(που ήδη υπάρχει πρόγραμμα) σε σχετικά μικρό διάστημα.
    Το ίδιο και προμήθεια λίγων μεταχειρισμένων BUK (και αργότερα αναβάθμιση τους στην πιο πρόσφατη έκδοση) μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από χρόνο αν πάλι το αποφασίσουμε.

    Για τα υπόλοιπα(αναβάθμιση ελικοπτέρων και απόκτηση υποβρυχίων) βλέποντας και κάνοντας εδώ που φτάσαμε γιατί ναυπηγικό πρόγραμμα θέλει χρόνο(που δεν υπάρχει πλέον) για να ολοκληρωθεί.Στην περίπτωση της Κύπρου τα κατάλληλα υποβρύχια από κάθε άποψη(στρατιωτική, πολιτική) πιστεύω πως είναι τα Scorpene με τορπίλες F21. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μου 2 υποβρύχια Scorpene με βασικό φόρτο τορπιλών θα κοστίσουν περίπου 1,1 δις ευρώ και η αποπληρωμή μπορεί να ολοκληρωθεί σε βάθος 10ετιας + δικαιώματα εξόρυξης και σε άλλο θαλάσσιο οικόπεδο για τους Γάλλους. Αν οι Γάλλοι δεν δεχθούν ευκολίες αποπληρωμής τότε η επόμενη επιλογή είναι η Ρωσία με 2 Improved Kilo μαζί με βασικό φόρτο τορπιλών και συνολικό κόστος κάτω από 1 δις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ με αποφασιστικότητα είναι η ενίσχυση της αντιαρματικής δύναμης της ΕΦ με Κορνέτ και η ενίσχυση με μεταχειρισμένους ΠΕΠ RM70/BM21.
    Αν απαιτηθεί μπορούμε να στείλουμε και επιπλέον 40 άρματα μάχης Μ48Α5 MOLF με αρματαγωγά του πολεμικού ή πλοία εμπορικού ναυτικού ή και συνδυαστικά.
    Επίσης μπορούμε να στείλουμε και μερικά "Πήγασος" για καθήκοντα επιτήρησης στην Πράσινη γραμμή(και όχι μόνο) να έχουμε πλήρη γνώση τι κάνουν οι μονάδες τους κάθε στιγμή. Πρακτικά μιλάμε για ένα βάθος 100 χιλιομέτρων. Με πτήση στο κατάλληλο ύψος μπορούμε να δούμε αρκετά χιλιόμετρα βαθιά στα κατεχόμενα χωρίς να παραβιάσουμε εναέριο χώρο. Έχει δοκιμαστεί αλλού στην άσκηση Ηνίοχος και το Πήγασος μέσω του δορυφόρου Hellas Sat έδινε ζωντανή εικόνα στο ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ. Έχει δοκιμαστεί και σε περιβάλλον ηλεκτρονικών παρεμβολών. Αυτά υπάρχουν σε ανοιχτές πηγές δεν είναι μυστικά. Μπορούμε. Αλλοίμονο αν δεν το μπορούσαμε. Δεν είμαστε δεκαετία 90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.